De wereld draait voor een groot deel rond geld. Als je het hebt, kan je alles doen wat je wilt. Zit je zonder ga je een troosteloos bestaan tegemoet. Geld is een statussymbool geworden waarmee mensen laten zien hoe succesvol ze zijn. Ze kopen een groot huis, rijden in een dure wagen en proberen meermaals per jaar op reis te gaan. Alles is goed om de illusie van rijkdom bij anderen op te wekken, want diep vanbinnen weten ze hoe arm ze eigenlijk zijn. De echte rijken lopen met hun rijkdom niet te koop. Ze lijken arm, maar zijn rijk. Aan jou de keuze. Wil je veel geld hebben of de illusie wekken dat je het bezit?
Daarom blijf je een middenklasser
Rijkdom is niet weggelegd voor een beperkt gezelschap. Je hoeft de EuroMillions niet te winnen, noch grote vermogens te erven om veel geld bij elkaar te krijgen. Hoewel die twee opties je aardig op weg helpen, mag je er vanop aan dat geld krijgen nog niet betekent dat je geld kan beheren.
De rijke weet niet alleen hoe hij geld moet verzamelen, maar ook hoe hij het moet behouden. Welgestelde mensen leven volgens bepaalde principes die hun fortuin laten aangroeien.
Ik bespreek 21 redenen die je weerhouden om rijk te worden.
Miljonair worden is niet voor mij weggelegd
Jezelf ooit miljonair kunnen noemen is voor de meeste mensen een droom die nooit zal uitkomen. Niet omdat ze de kracht hiertoe niet bezitten, maar omdat ze ervan overtuigd zijn dat het voor hen niet is weggelegd. Als je niet gelooft dat het kan, zal het uiteraard niet gebeuren.
Elke doorsnee werkmens heeft de mogelijkheid om op zijn eentje miljonair te worden. Daarvoor hoeft hij iedere maand maar één ding te doen. Minder uitgeven dan wat er binnenkomt. De regel lijkt simpel en toch ondervinden de meeste mensen problemen om deze wijsheid op te volgen.
Het is voor sommigen zo moeilijk om te sparen dat ze er zelfs niet langer moeite voor doen. Ze meten zichzelf een leven aan dat ze niet bezitten. Hierdoor zijn ze van één ding zeker. Armoede blijft een onderdeel van hun bestaan.
Kijk is wat ik heb
Je moet jezelf de volgende vraag stellen. Leef ik voor mezelf of voor wat de buitenwereld van me denkt? Is het met andere woorden belangrijk dat ik een groot huis en een dure wagen bezit, terwijl ik regelmatig op vakantie ga?
Jezelf bedriegen door een leven te pretenderen dat je eigenlijk niet kunt betalen is waarschijnlijk de grootste reden waarom er vandaag geen miljoen op je rekening staat. Als je inkomsten op voorhand besteed zijn, is het normaal dat je financieel op hetzelfde niveau blijft.
Het is een raadsel waarom zoveel mensen zo hard hun best doen om het zichzelf moeilijk te maken. Een aversie tegen sparen ontwikkelen is het creëren van een onstabiele financiële toekomst. Het gaat niet om wat je nu hebt, maar om wat je gaat hebben.
Je bent een werknemer
Er heerst een algemeen begrip dat werknemers niet rijk kunnen worden. Daarvoor verdienen ze te weinig. Bovendien worden ze met torenhoge belastingen geconfronteerd. Het weinige dat ze hebben kunnen ze beter spenderen, want dat geeft hen tenminste een beetje geluk.
In se gaat het niet om hoeveel je verdient, maar wat je met die inkomsten doet. Als je volledig loon wordt opgesoupeerd, zul je elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen.
Werknemer zijn is geen vloek. Integendeel, door de simpele handeling van sparen en beleggen aan te leren, kun je een leven opbouwen dat je nooit voor mogelijk had geacht.
Je hebt een huis gekocht
Het kopen van een huis is de reden waarom het merendeel van de samenleving niet rijk zal worden. Toch wordt er al jarenlang geadviseerd om als jong koppel zo snel mogelijk een eigendom te verwerven.
Ja maar… ik heb daar geen geld voor. Geen nood, de bank lost dat probleem voor je op.
Koppels schuimen bank na bank af om toch maar enkele honderdduizenden euro’s te kunnen lenen. Volgens de simulatie van de bank kunnen ze de afbetalingen aan, dus waarom zouden ze het niet proberen?
Ze vergeten echter één ding. Huizen zijn de grootste kostenmakers en zuigen je bankrekening leeg. In een huis of appartement is er altijd wel iets dat moet worden hersteld. De kraan lekt, de vloer is aan vervanging toe of het elektriciteitsnetwerk moet worden vernieuwd. Naast je hypotheek wordt je met de ene na de andere onverwachte kost geconfronteerd.
“We steken al ons geld in ons huis,” hoor je dan en daar kijkt niemand meer van op. Wel ja, op je pensioendatum zul je wellicht een huis hebben afbetaald, waarna je de kosten aan dat huis met je pensioen zal kunnen betalen.
Geloven dat het altijd zo zal zijn
Ik ben de zoon van een simpele werkman dus ik zal ook een werkman blijven. We hebben niks van thuis meegekregen, waardoor we ook nooit iets zullen hebben.
Komen deze hersenspinsels je bekend voor? Geen nood, we maken ons daar allemaal weleens schuldig aan. Het probleem ontstaat wanneer je die onzin voor waarheid gaat aannemen.
Als mens heb je ongekende vermogens. Jij bent de creator van je leven, waardoor je kan bereiken wat je wilt. Wie dit niet gelooft, zal zijn doelen niet kunnen waarmaken.
Stoppen voordat je gewonnen hebt
Weet je waarom sommige mensen geen boek kunnen schrijven? Ze stoppen voordat de laatste bladzijde is geschreven.
Met sparen en beleggen gaat dit net hetzelfde. Zet jezelf een doel voor, spaar met potjes en stop niet voor het doel is behaald.
Het lijkt op een les uit de kleuterschool en toch kunnen de meeste mensen hun spaardoelen niet vervolledigen, laat staan dat ze een vermogen aan beleggingen opbouwen.
Als je op voorhand stopt is het nogal evident dat je niet rijk wordt.
Doe niet aan pensioensparen
In België hebben ze de laatste decennia ons hoofd gek gemaakt door iedereen te laten geloven dat pensioensparen de beste belegging voor de toekomst is.
De werkelijkheid is even anders. Hoewel pensioensparen ervoor zorgt dat je iets bij elkaar krijgt, is het hele systeem aan hoge beheerdersvergoedingen onderhevig.
Ja maar, ik heb wel een belastingaftrek van 30%.
Dat klopt, maar dat percentage is heel wat minder dan je zou denken. Als je bv. 40 jaar hebt gespaard, zul je ongeveer 12.000 euro belastingvermindering hebben genoten. Niet slecht mocht je op de eindvervaldag (60 jaar) geen 8% van je totale eindbedrag aan de belastingen moeten teruggeven. Tevens wordt er vanuit gegaan dat je een rendement van 4,75%* hebt genoten, terwijl veel pensioenspaarplannen dit niet halen. Pensioensparen maakt vooral de banken en de staat rijk. Jij zult er hoogstens een spaarboekje mee opbouwen.
*Belastingpercentage afhankelijk van in welk product je hebt belegd.
Niet de juiste vriendenkring
Laat mij iemand zijn vriendenkring zien en ik zeg je hoeveel geld ze hebben. Niet in de juiste middens verkeren heeft een serieuze impact op je financieel leven.
Natuurlijk houd je van al je vrienden, maar als ze de geest van een arme uitstralen, heeft dat ongetwijfeld een invloed op jou.
Zoek vrienden die meer dan jou hebben bereikt, zodat je van hen kan leren en op die manier zelf je leven kan verbeteren.
Je kan je emoties niet onder controle houden
Impulsiviteit is een slechte eigenschap voor mensen die financieel willen groeien. Rijk worden doe je niet enkel door een plan te volgen. Er komen sowieso moeilijke momenten op je af. De wagen is kapot, de frigo doet het niet meer, de kinderen moeten een nieuwe laptop of je gaat scheiden.
Het zijn onverwachte uitgaven waarmee je kan worden geconfronteerd. Tijdens moeilijke periodes wordt het moeilijk om die extra kost niet van je gespaarde bedrag te gaan nemen. Marktschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je het noorden van je beleggingshorizon kwijtraakt, waardoor je in paniek met verlies gaat verkopen.
Houd je aan je plan, wat er ook gebeurt en aanzie het geld dat je reeds bij elkaar hebt gespaard niet als een mogelijkheid om uitgaven mee te dekken. Hiervoor kan je best een kostenrekening opbouwen.
Geen doel, geen zege
Voordat je een spaarplan of beleggingsplan op poten zet, moet je een spaardoel vooropstellen. Eens je dat hebt behaald is je financiële toekomst gewaarborgd. Wanneer je steeds het doel verlegd, zul je het nooit behalen.
Bijvoorbeeld: je wil 100.000 euro bij elkaar krijgen. Voor de dag dat je vijf nullen op je bankrekening ziet, wil je ineens 200.000 euro. Tja, zo blijf je bezig zonder ooit het gevoel te krijgen dat je hebt gewonnen.
Je vertrouwt anderen je geld toe
Mijn bankier is mijn beste vriend. Yeah right! De bank heeft één doel voor ogen. Zoveel mogelijk geld voor zichzelf verdienen. Bankiers zijn er niet om jou rijk te maken, maar om zichzelf rijk te maken.
Ze bieden vooral eigen fondsen met hoge instapkosten en beheerskosten aan. Gaat je fonds omhoog winnen ze, gaat je fonds omlaag winnen ze ook.
Beheer zelf je geld en kies voor een ETF of indexfonds dat de S&P 500 volgt. Meer heb je echt niet nodig om een vermogen op te bouwen. Koop geen individuele aandelen, maar de gehele markt en krijg een opbrengst die je stapsgewijs vermogend zal maken.
Je durft geen risico te nemen
Aan elke belegging is een zeker risico verbonden. Investeren betekent dat je de ene dag wint en de andere dag verliest, maar dat heeft geen enkel effect op je vermogen als je niet voortijdig verkoopt. Maak je beleggingshorizon lang genoeg zodat kleine schommelingen in de markt je niet kunnen deren.
Al je geld op een spaarboekje zetten uit schrik om het niet te verliezen is niet de beste manier om rijk te worden. Geld moet de kans krijgen om te groeien. Dat doe je door een beleggingsinstrument te kiezen dat de inflatie kan verslaan.
Soms zal je een verkeerde beslissing maken, maar op de lange termijn wint consistentie altijd.
Geen geduld
Hoewel het leuk zou zijn om ineens een groot bedrag te vergaren, verloopt de creatie van rijkdom trager dan we wensen. In het begin lijkt het alsof je naar groeiend gras aan het kijken bent. Het gaat tergend traag en daarom stoppen mensen voortijdig met sparen. Ze geloven niet dat ze ooit een groot bedrag bij elkaar zullen krijgen.
De magie achter samengestelde interest krijg je niet onmiddellijk. Geld creëert zelf geld als je de moed hebt om te wachten. Het wonderbaarlijke aan beleggen is dat na verloop van tijd je vermogen een eigen leven gaat leiden. Je verwerft een inkomen, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.
Geduld is de belangrijkste eigenschap om dit doel te kunnen behalen. Wie wacht wint, wie verkoopt verliest.
Je investeert in dingen die je niet begrijpt
In de financiële wereld zijn er nogal wat dingen die moeilijk te begrijpen zijn. De benamingen van bepaalde financiële instrumenten doen veel mensen in het haar krabben. Dat doet men met opzet, zodat je een financiële adviseur zou raadplegen.
Laat de gewiekste taal van de beleggingswereld je niet afschrikken en houd het zo simpel mogelijk. Lees boeken zoals The 10 Pillars of Wealth door Alex Becker of De intelligente belegger van Benjamin Graham die je op weg helpen om de simpliciteit achter rijkdom te leren.
Geloof niet dat je eerst 5 jaar naar de universiteit moet gaan om succesvol in beleggen te worden.
Je begint niet met geld opzij te zetten
“Morgen begin ik eraan! Vanaf dan zal ik zoveel mogelijk geld proberen opzij te zetten.” Het is de mindset van de gemiddelde werkmens die in zijn leven hoogstens een hypotheek zal afbetalen.
Beleggen doe je nu en stel je niet uit. Spaar minstens 10% van je inkomen dat je onmiddellijk bij de uitbetaling van je loon naar je beleggersrekening overboekt. Liefst met een automatische opdracht.
Bekijk het als een belasting die elke maand verplicht moet worden betaald.
“Ik zal sparen wanneer ik genoeg geld heb…”
Ook dit is de mindset van de arme. Geloof me, je zal volgens je eigen maatstaf nooit genoeg geld hebben. Als je van 1000 euro geen 100 euro kunt sparen, zul je van 1.000.000 euro ook geen 100.000 euro aan beleggingen spenderen.
Er zijn meer schulden dan inkomsten
Een lening is zo gewoon geworden dat we het gevaar erachter niet langer beseffen. Wie een lening afsluit, wordt de financiële slaaf van de ontlener. Dat betekent dat een vreemde de touwtjes in handen krijgt over je financiële toekomst.
Er zijn mensen die voor elke aankoop een lening afsluiten. Ze kopen nieuwe dingen, maar vergroten hun schuldenput. Als de lening is afgesloten, vragen ze opnieuw krediet aan, want dat betekent dat ze meer aankunnen… toch?
Elke schuld is als het zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt. Schulden kunnen in het begin je leven makkelijker maken. Op de lange termijn zorgen ze dat je arm zult blijven.
Je verwaarloost je gezondheid
Roken, drinken en slecht eten vergroten de kans op tal van medische aandoeningen. Toch is er een groot deel van de maatschappij dat volgens het principe van de onsterfelijkheid leeft.
Hoe ongezonder je leeft, hoe minder geld je zult vergaren. Zowel je lichaam als geest moeten zuiver zijn, zodat je goede financiële beslissingen kunt maken.
Je mag nog een miljard hebben. Zonder een goede gezondheid zal er voor jou enkel een mooi graf kunnen worden gekocht.
Er wordt op een grote doorbraak gewacht
De lotto winnen of een groot vermogen erven lijken leuk, maar zijn geen efficiënte manier om rijkdom te vergaren. De kans is enorm klein dat morgen al je financiële problemen door een miraculeuze oplossing zullen worden opgelost.
Zelfs als dat zou gebeuren heb je ondertussen geen gezonde financiële mindset opgebouwd, waardoor je het gekregen geld waarschijnlijk snel zult verliezen.
Rijk worden doe je vooral in je geest. Als je niet beseft hoe je met geld moet omgaan, zul je onderaan de maatschappelijke ladder blijven bengelen.
Denken dat geld al je problemen zal oplossen
Sommige mensen geloven dat geld al hun problemen zal oplossen. Met geld kan je veel, maar het zal niet de leegte in je hart kunnen opvullen. Er zijn bepaalde zaken die je met geld niet kunt aanschaffen.
Voordat je meer wilt, is het goed om te waarderen wat je al hebt.
Je bent geboren in één van de beste landen van de wereld en hoewel we kapot worden belast, bezitten we een uitstekende gezondheidszorg, een uitgebreid wegennetwerk en is er wel voor elk psychologisch probleem een dienst die je kan bijstaan.
Geld kan je leven beteren, al zal dat niet gebeuren wanneer je tijdens de groei-jaren ernaar steeds ongelukkig was. Wees dankbaar, geef liefde en weet dat er nooit van iets tekort zal zijn.
Je gelooft dat geld slecht is
Als je bepaalde rijken analyseert, zie je heel wat problemen die je zelf niet zou willen hebben. Ze kunnen alles betalen, maar zijn nooit gerust. Ofwel worden ze lastiggevallen, kunnen ze niet buitenkomen of worden ze voor de rechter gesleept.
Het is waar dat er een bepaalde gefortuneerde groep mensen bestaat, die zich moeilijk kunnen bedwingen, om niet in problemen te raken.
Geld is echter niet slecht op zich. Door geld beweegt de wereld en kunnen dromen werkelijkheid worden. Miljoenen mensen leven op deze planeet omdat ze op één of andere manier geld kunnen verwerven om in hun levensonderhoud te voorzien. Miljarden euro’s worden ieder jaar in goede doelen gepompt en geld koopt vrijheid om te doen wat je wil.
Geloven dat geld niets goed voortbrengt, geeft je één zekerheid. Je zult het nooit hebben…
Uitgaven worden niet beheerd
Ik zou de mensen geen eten willen geven die iedere maand elke euro verbrassen. Als je geen budget volgt, kun je onmogelijk rijk worden. Door te besparen, verkrijg je de mogelijkheid om meer te gaan beleggen.
Dat wil niet zeggen dat je iedere euro tweemaal moet omdraaien voor je hem uitgeeft. Wel is de opmaak van een evenwichtig budget de sleutel tot een goed leven, zowel nu als in de toekomst.
Betaal iedere maand eerst jezelf! Beschouw je beleggersrekening als het vehikel dat door samengestelde interest rijkdom zal vergaren. In werkelijkheid duurt het geen 30 jaar om rijk te worden. De meeste mensen behalen hun doelen in minder dan de helft van de tijd.
Geloof in jezelf, geloof in het plan en geloof dat je iedere dag rijker zult worden. Volg geen mensen die arm zijn, maar zich als rijk voordoen. Behoud je interesse voor degenen waar je echt iets van kunt opsteken.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten