Dat het niet goed gaat tussen jullie is een zwaar understatement. De laatste tijd heb je zelfs twijfels of deze relatie nog te redden valt. Liefde lijkt een gevoel uit ver vervlogen tijden. Je kan je zelfs niet meer herinneren wanneer jullie voor het laatst liefdevol voor elkaar zijn geweest.
Het grauwe gezicht van je partner geeft weer hoe ver jullie zijn afgedwaald. Je wil er iets over zeggen, maar denkt dat het beter is om te zwijgen. Als je geen overeenstemming vindt, is rust het minste dat je hebt verdiend. Alleen doet de stilte meer dan je verlangt.
Vandaag moeten jullie opnieuw een dag samen doorbrengen, terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Je sust de verschrikkelijke gedachte met het verlangen dat het ooit wel goed zal komen en anders… zien we wel weer.
Is dit het nu? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd? Nee, maar zo gaat het in relaties. Na verliefdheid leer je van elkaar houden, is de onzin die je van vrienden en familie te horen krijgt, want ja hoor… zij leiden het perfecte leven. Not!
Er was ooit een andere tijd. Een tijd waar je van liefde kon leven, een tijd waar je niet kon wachten om met elkaar af te spreken. Het ging toen vanzelf. Je was gelukkig, optimistisch en deed alles om je nieuwe liefde te behagen.
Om dat gevoel terug te krijgen zijn er 7 gouden regels die je relatie kunnen doen openbloeien.
1. Wees een gever
Als je verliefd bent wil je die emotie cultiveren. Je doet alles om degene voor wie je gevoelens koestert het hof te maken. Elke rationele gedachte verwerp je onmiddellijk, want er is maar één doel… je verlangt dat de ander voelt wat jij voelt en bent daarom bereid om alles te geven wat je hebt.
Wie liefde wil ervaren moet liefde durven geven, zonder dat je giften terugverwacht. Tijdens de verliefdheidsperiode gaat geven vanzelf. Het wordt heel wat anders wanneer de persoon naast jou, meer op het meubilair begint te lijken, dat hoognodig aan vervanging toe is.
Waarom mensen geven verleren is duidelijk. Er treedt gewenning op. Je denkt niet meer na over hoe je partner er vandaag zal uitzien. Je kent ondertussen diens volledige garderobe. Op straat loop je niet langer hand in hand en een aanraking van je metgezel voelt vreemd aan. ’s Avonds kom je niet met een bloemetje thuis, noch doe je enige moeite om jezelf op te dirken. Je enige hoop is dat de kinderen op tijd zijn opgepikt en dat het eten klaarstaat.
Sta je dan echt versteld dat het foutloopt? Als jij niet meer wild van je partner bent… hoe wil je dan in hemelsnaam dat dit omgekeerd wel het geval is?
Maar geen nood want vroeg of laat trappen we allemaal in dezelfde val…
Dit kan je doen
Als je iets wil veranderen, hoef je enkel je gedrag te evalueren en het omgekeerde te doen. Wees een gever van liefde, tijd en geld. Geef wat je te bieden hebt, zonder dat je daarvan een transactiehistoriek bijhoudt.
Mensen houden van gevers omdat gevers liefde uitstralen. Gevers denken meer aan de ander dan aan zichzelf. Nu lijkt dat niet meteen een leuke gedachte, zij het niet dat gevers daar sterk voor worden beloond. Wat je geeft ben je nooit kwijt.
Waarom sta je niet op wanneer je vrouw een koffie wil, rijd je geen blokje om na je werk om boodschappen te halen, breng je geen bloemetje mee als ze een mindere dag heeft? “Bij ons hoeft dat niet, wij kennen elkaar. ” Ik zou de gescheiden mensen die dat ooit hebben gezegd geen eten willen geven.
Nee, als je van het pad van de gever bent afgeweken wordt het tijd om opnieuw te gaan nadenken. In hoeverre kan je door geven een verschil voor je partner maken?
2. Luister, ook al interesseert het je geen zier
Naar iemand luisteren is moeilijker dan je denkt. Voor je het goed en wel beseft kom je met een eigen ervaring op de proppen. Let maar eens op hoe weinig mensen iemand laten uitspreken.
“Je luistert nooit wanneer ik iets zeg,” is bij koppels een vaak gehoorde frustratie. Dat komt waarschijnlijk omdat je inderdaad niet hebt geluisterd. Als je man of vrouw iets wil delen, laat dat dan ook gebeuren. Luisteren is begrijpen wat de ander wil zeggen, zonder dat je daar onmiddellijk een eigen verhaal aan gaat breien. Het is knikkend tegenover je partner zitten, terwijl je wat er verteld wordt, laat binnenkomen.
Soms hoef je weinig terug te zeggen. Je partner wil gewoon iets kwijt. Ligt dat altijd binnen je interessegebied of is het steeds het juiste moment? Nee, waarschijnlijk niet, maar het zou je sieren mocht je voor het gesprek openstaan. Zeggen dat je geen tijd hebt of dat je steeds hetzelfde moet aanhoren brengt alleen maar meer frustratie teweeg.
Je partner vraagt naar een luisterend oor en jij bent daarvoor de ideale persoon.
Hoe doe je dit?
Let op je lichaamstaal wanneer je luistert. Laat je door niets anders dan het gesprek afleiden. Kijk niet weg of op je telefoon wanneer men iets wil overbrengen. Buig een beetje voorover, kijk in de ogen en laat blijken dat je geïnteresseerd bent, ook al heb je dit verhaal al duizendmaal gehoord.
Denk niet dat je het probleem moet oplossen. Wees begripvol en toon respect voor wat er wordt gezegd. Je moet geen stiltes zoeken om te antwoorden, noch is het nodig om een verdedigingstactiek op te bouwen.
Wees aanwezig in het moment, herhaal kleine stukken van wat er werd gezegd, zodat je geliefde begrijpt dat de boodschap goed is ontvangen. Raak daarbij je partner zachtjes aan. Voeg eigen gedachten aan het gesprek toe, zodat het niet lijkt alsof je een papegaai bent.
Luister zonder oordeel, zelfs al gaat het gesprek over jou. Je hoeft je niet te verdedigen. Misschien ben je het niet eens met de opvatting, maar laat wat er verteld wordt, op zijn minst binnenkomen.
3. Zoek verbinding
Een relatie aangaan wil zeggen dat je met elkaar verbonden wil zijn. Na verloop van tijd kan die band scheuren vertonen. Je kan meer je eigen ding doen en daarvoor mag je zeker tijd nemen, zolang de initiële verbinding niet wordt geschaad. Een knuffel, een aanraking of een compliment zijn manieren om jullie liefdesband te versterken.
De ander aanvoelen blijft enorm belangrijk. Het is het verschil tussen vrienden zijn of een liefdesband onderhouden. Partners klagen over een gebrek aan intimiteit in de slaapkamer, maar raken voor de rest hun deelgenoot niet aan. Het is dan ook niet abnormaal dat hun intenties worden afgewezen.
Verbinding maken is connecteren en dat doe je niet door bij thuiskomst van ver weg Hey te zeggen.
Hoe heel je een gebroken band?
Om een gebroken band te helen, hoef je enkel terug naar het begin te gaan. Voordat jullie samen waren bestond er geen verbinding. Wat heb je gedaan om die connectie op gang te brengen?
Gingen jullie op date? Kocht je een cadeau? Hielden jullie gesprekken die uren konden duren? Gingen jullie samen sporten? Werden jullie gevoelens op een romantische en unieke wijze gedeeld? Werd er een emotionele band opgebouwd?
Die dingen hebben de geboorte van je relatie in de hand gewerkt. Het is eigenlijk onvoorstelbaar waarom we die dingen later in de relatie gaan negeren. Natuurlijk was het makkelijker wanneer de aantrekkingskracht sterk werd gevoeld, maar die kan je terug opbouwen door je gedragingen van vroeger naar het heden te kopiëren.
4. Let op je voorkomen
Toen je net ging daten kon je uren voor de kleerkast spenderen. Wat zou ik aantrekken zodat hij mij leuk vindt? Welk parfum zou ik dragen dat ze graag ruikt?
Later in de relatie zijn er weinig mensen die hier belang aan hechten. Je zit bijna iedere avond in je jogging naar tv te kijken en neemt daarbij niet de meest gracieuze houding aan. Wie aan zijn partner gewoon wordt, begint automatisch minder op zijn voorkomen te letten. Daarmee verlaag je de aantrekkingskracht aanzienlijk.
Letten op je lijn is een ander probleem. Zowel mannen als vrouwen gaan over het algemeen minder sporten wanneer ze in een relatie zitten. Ze eten en drinken meer dan goed voor hen is. Op liefde staan toch geen kilo’s, zegt men dan, maar wees eerlijk met jezelf. Voel jij je aangetrokken tot een partner die iedere avond voor de buis bonbons ligt te smullen?
Hetzelfde met je kleding van enkele jaren terug en die baard die al veel te lang op je kin zit te prikken. Nee, het is niet ok als je dag in dag uit dezelfde sweater aantrekt. Vernieuw minstens elk seizoen je garderobe. Wat nieuw is wordt opgemerkt, wat oud is verliest interesse.
Hoe kan je aan jezelf werken?
Beschouw je partner als iemand die zoveel mogelijk moet worden geïmponeerd. Zie hem of haar niet als een verworven goed, maar als een persoon die je telkens weer moet overtuigen om je leuk te vinden.
Op Quora werd door een vrouw de volgende vraag gesteld.
Bron: quora
Moet ze haar steeds optutten? Eigenlijk wel als ze de connectie met haar partner wil behouden. Dat lijkt misschien oppervlakkig, maar zo werkt nu eenmaal het menselijk brein. Door je niet in de omgeving te laten opgaan, zul je opgemerkt worden en voor je partner aantrekkelijk blijven.
Je kent waarschijnlijk een vriend of collega die continu andere kleren aantrekt. Het feit dat je dat hebt opgemerkt, wil zeggen dat je hen hebt opgemerkt. Hetzelfde met het wijzigen van je kapsel of het dragen van de juiste schoenen.
Ook zonder kleren moet je er piekfijn uitzien. Neem een abonnement bij de sportschool of haal die hometrainer van onder het stof. Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest en dat vergroot aantrekkingskracht.
5. Laat elkaar vrij
Zelfs de beste relaties bestaan uit twee individuele mensen die elk hun eigen vrijheid nodig hebben. Er zijn echter partners die door de lering van romantische boeken en films op versmelting hopen. Versmelting is van twee personen één geheel proberen maken. Het is een verlangen dat nooit kan lukken, omdat individualiteit een mens eigen blijft.
Hoewel je samenzijn boven alleen zijn verkiest, hebben zowel jij als je geliefde tijd voor zichzelf nodig. Sommige mensen gaan sporten, spreken af met vrienden of gaan met collega’s uiteten. Wat je partner doet is op zich onbelangrijk, dat je het toelaat eens te meer.
Als er gevraagd wordt om een avond weg te gaan zeg je altijd ja. Die vraag komt niet zomaar. Het is een verlangen van de ziel om even van het gewone verlost te zijn. Klaag niet over waarom het moet of dat jij alleen met de kinderen achterblijft. Geef vrijheid zoals je die zelf nodig hebt en zorg dat alles opgeruimd is wanneer je partner thuiskomt.
Hoe kan je die vrijheid voor elkaar stimuleren?
Als jullie elkaar gevangen houden, ontstaat er een groot probleem. Dit zijn de mensen die na verloop van tijd hun relatie voor bekeken houden om nieuwe werelden te verkennen.
Indien je niet van plan bent om je liefje vrijheid te geven, kan je hier alvast mijn break-up cursus doornemen.
Stimuleer vrijheid door de gedachten van je partner te veranderen. Jarenlang heb je die vrijheid beperkt. Je hebt zoveel nee gezegd dat men zelfs niet meer vraagt om alleen dingen te doen. Daarom kan het een goed idee zijn om zelf voorstellen te doen. “Heb je geen zin om met Eva naar de bioscoop te gaan? Ik fiks de boel hier wel.”
Doe dan wel wat je belooft hebt, zodat je partner na haar uitstap niet in een verfoeilijk nest terechtkomt
Vanaf je partner vrijheid begint te voelen, zal men die vrijheid meer durven nemen. Dit heeft een positief effect op je relatie, want door die vrijheid wordt je partner een aangenamer persoon. Wie vrijheid niet beperkt, hoeft van vrijheid niks te vrezen.
6. Vertrouw elkaar onvoorwaardelijk
Wie vrijheid geeft denkt snel aan vertrouwen. Hoe kan je een partner onvoorwaardelijk vertrouwen? Simpel, door er niet vanuit te gaan dat hij of zij je zal bedriegen. De basis van een goede relatie is vertrouwen. Als je niet bereid bent om vertrouwen te schenken, hoor je geen onderdeel van een relatie te zijn. Geen vertrouwen hebben betekent dat je continu nadenkt over wat je partner zou kunnen doen. Het is een energievreter die je relatie kapotmaakt.
Zal je altijd alles weten?
Nee, maar je zou mogen geloven dat je partner goede keuzes maakt. Als jullie in het verleden reeds vertrouwensproblemen hebben gekend is dat geen reden om niet opnieuw vertrouwen te schenken.
Als je een gever wil zijn moet je ook een gever van vertrouwen durven zijn.
Hoe kun je vertrouwen opwekken?
Als vertrouwen geven niet meer natuurlijk gaat zit je met een probleem. In dat geval is het goed om die gevoelens met je partner te bespreken. Geef aan dat je vrijheid wil geven, maar dat je een manier zoekt om met die vrijheid te kunnen omgaan.
Relatiecoaches geven het advies aan partners die weggaan om precies te laten weten wat ze gaan doen. Gooi dat advies maar onmiddellijk in de vuilbak. Weten of denken te weten wat er op een vrije avond van je partner gaat gebeuren is zoveel als je partner controleren.
Als je werkelijk vrijheid wil geven mag je zeggen dat je het daar moeilijk mee hebt. Dat zou echter geenszins die vrijheid mogen beperken. De gelukkigste koppels zijn degenen die niet vragen waar de ander heeft uitgehangen, maar genieten liever van de tijd die ze samen zijn.
Wie vertrouwen wil opwekken moet vooral aan zichzelf werken. Dat doe je door de vrije avonden van je partner op voorhand te vullen. Zet je agenda vol met die vervelende klusjes die moeten gebeuren of ga zelf op stap en geniet van het leven. Als de ene partner vrijheid geeft, vormt dat vanzelf vrijheid voor de ander.
7. Wees onvoorspelbaar
Voorspelbaarheid is de grootste relatiekiller van het moment. In het begin van een relatie zijn zelfs gestructureerde mensen sexy. Dat komt omdat de structuur voor de andere onbekend is en dus ook onvoorspelbaar.
Het hart van je partner moet opnieuw naar je leren hunkeren. Dat doe je door regelmatig dingen te doen die je anders nooit doet.
Het beste voorbeeld hiervan gaf William Forrester (Sean Connery) in de film Finding Forrester:
De sleutel tot het hart van een vrouw is een onverwacht geschenk op een onverwacht moment.
Dat advies geldt trouwens niet alleen voor vrouwen.
Eigenlijk kan je een onverwacht cadeau met spanning vergelijken. Er komt namelijk iets dat niet werd verwacht. Een cadeau blijft natuurlijk maar een cadeau. Breid dit uit naar je hele zijn. Hoe meer onverwacht je als lief uit de hoek komt, hoe sterker je partner naar je op zoek zal gaan.
Hoe kan je meer spanning opbouwen?
Doe wat je anders niet doet. Koop een bloemetje, boek een reis, nodig een vriend uit of ga naar een goed restaurant. Denk na over al de dingen die je graag had gedaan, maar eigenlijk nooit hebt verwezenlijkt. Die dingen uitvoeren is zowel voor je partner als voor jezelf een verademing.
Let op, het gaat hier niet om grote cadeaus of andere zaken die veel geld kosten. Onverwachts uit de hoek komen betekent veel meer. Het is de beste manier om te laten zien dat je relatie leeft.
Nu kan je op honderd en één manieren onverwacht zijn. Misschien heb je je nooit kwetsbaar durven opstellen en doe je dat nu wel. Misschien wilde je nooit meegaan naar je schoonouders en maak je daar niet langer een probleem van. Kleine veranderingen zorgen voor een groot effect.
Je partner zal beginnen nadenken: “Ken ik die persoon wel zo goed dan ik dacht? “
Bingo, vanaf dan beginnen jullie terug opnieuw.
Tot slot
Het is nooit te laat om te veranderen. Als je relatie dood aanvoelt, heb je twee keuzes. Ofwel ga je weg, ofwel geef je alles om de liefde opnieuw te laten bloeien.
Je man of vrouw zal hoogstwaarschijnlijk irritante trekjes hebben. Dat is normaal. Toch hoeven die irritante gewoontes geen toekomstige break-up in te luiden.
Maar hoe kan je de goede tijd van toen elke dag laten herleven?
Geef, luister, zoek verbinding, let op je uiterlijk, bied vrijheid, bouw vertrouwen op en wees onvoorspelbaar.
Het zijn de 7 magische sleutels die het hart van je partner doen ontvriezen.
Hoofdfoto door theproofphotography
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten