Afscheid van een collega. Hoe maak je er een onvergetelijke dag van?

·

Laatste dag collega

De meeste uren spenderen we aan onze baan. We vormen een band met de mensen waar we dagelijks mee moeten samenwerken. Hoewel niet iedereen 40 jaar voor dezelfde baas blijft werken kan het afscheid van een collega emoties naar boven brengen. Niet alleen voor de vertrekkende teamgenoot, maar ook voor de mensen die achterblijven. Een collega vertrekt niet alleen uit het zicht wanneer de pensioenleeftijd nakend is. Soms gebeurt het totaal onverwacht. De achterblijvers krijgen als taak om van de laatste momenten een onvergetelijke gebeurtenis te maken.

Hoe bedank je collega’s bij vertrek?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je vertrekkende collega te huldigen. In de meeste bedrijven is er wel één of andere procedure uitgewerkt. Na zoveel jaar krijgt men dit, na zoveel jaar krijgt men dat. Dit gebeurt echter alleen wanneer de collega de pensioengerechtigde leeftijd heeft behaald.

In deze moderne wereld blijven mensen echter geen volledige carrière bij dezelfde werkgever. Er wordt aan jobhopping gedaan, waarmee men de tekortkomingen van de ene arbeidsplaats met de andere wil opvullen. Ondanks de keuze van je collega om weg te gaan, blijft het de taak van de achterblijvers, om in een origineel afscheid te voorzien.

Een gewoon bedankje voor de vele jaren dienst is mooi. Er zijn echter betere manieren om je waardering te laten blijken. Deze laatste momenten zullen namelijk voor altijd in het geheugen van je collega gegrift blijven staan en je wil natuurlijk niet dat daar een negatieve ervaring mee gepaard gaat.

Een goede voorbereiding

Het vertrek van een collega komt meestal plots. Toch heb je in de meeste gevallen voldoende tijd om het afscheid voor te bereiden. Laat je niet verleiden door alles naar de laatste dag te schuiven, want dat geeft zowel aan jou als aan de medewerker die opstapt een slecht gevoel.

Nadat het nieuws van het vertrek is binnengekomen plan je een vergadering met het volk dat achterblijft in. Op welke manier kunnen jullie je collega het beste eren? Een tijdelijk feestcomité oprichten is cruciaal willen jullie slagen in jullie opzet. Het is niet gewoon een kaartje kopen en klaar is kees. Allicht ontstaat het idee om een afscheidsfeest te organiseren en zal er moeten beslist worden welk afscheidscadeau toepasselijk is. Niet zomaar een bedankje dat men aan iedereen geeft, maar een geschenk dat laat zien hoe zeer jullie op deze collega zijn gesteld.

Bovendien moeten jullie een manier vinden om de gewerkte jaren van jullie teamgenoot op een positieve manier in herinnering te brengen. Welke momenten zullen jullie nooit vergeten? Hoe verliep de samenwerking? Welke invloed had hij of zij op de dagelijkse werking van het bedrijf?

Hou elkaar verantwoordelijk

Geef iedereen een taak die ze moeten volbrengen
Foto door Anh Nguyen

Nadat jullie de grote lijnen hebben uitgewerkt is het belangrijk dat iedereen zijn taken kent. Collega’s kunnen zeer origineel uit de hoek komen, maar als niemand het heft in handen neemt zal het bij ideeën blijven. Laat de organisatie van het afscheid niet op de schouders van één persoon vallen. Spreek op voorhand af wie wat zal doen en hoe alles betaald zal worden.

De werkgever zal meestal een bedrag ter beschikking stellen, al is dat vaak niet voldoende om er een onvergetelijk moment van te maken. Als iedereen een klein bedrag geeft ontstaan er heel wat mogelijkheden. Wees niet boos op mensen die financieel niet willen bijdragen. Niet iedereen heeft voldoende financiële middelen. Ook kan het zijn dat ze een minder goede band met de vertrekkende collega hadden, waardoor diens vertrek eigenlijk niet zo speciaal is.

Respecteer ieders keuze en werk vooral met mensen die het afscheid niet zomaar willen laten voorbijgaan.

Zorg voor een positieve sfeer

Je begrijpt niet altijd waarom mensen willen weggaan. Zelf ben je tevreden op het werk. Het is dan ook moeilijk te vatten waarom iemand zou willen vertrekken. Het gras aan de overzijde is niet groener, althans niet voor jou.

Bewaar steeds respect voor de keuze van je collega die het anders ziet. Sommige mensen kunnen hun emoties moeilijk bedwingen. Het was zo leuk samenwerken en nu wil die collega weg van jou. Neem die keuze niet persoonlijk op. Iedereen volgt zijn eigen weg en het wil niet zeggen als er een afslag wordt genomen dat jij daarvoor verantwoordelijk bent.

Blijf wie je bent en wees dankbaar voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Het heeft geen zin om kwaad te worden wanneer een collega het bedrijf wil verlaten. Probeer een positieve sfeer te handhaven. Deze laatste momenten zullen in het geheugen van je collega gegrift blijven staan. Maak ze zo spectaculair mogelijk.

Gebruik de opzegperiode

Weggaan van een werkgever doe je niet zomaar. Er zijn wettelijke verplichtingen die moeten worden nageleefd. Iemand die op pensioen gaat moet zijn tijd volbrengen, maar iemand die een nieuwe job heeft gevonden zal een opzegperiode moeten doen. Zeur niet over de beperkte tijd die jullie nog rest. Gebruik die tijd om jullie band extra in de verf te zetten.

Zeker wanneer jullie reeds jaren samenwerken, geeft het je collega een speciaal gevoel, wanneer de laatste weken niet in mineur moeten worden doorgebracht. Help je werkmaatje bij de laatste taken die moeten worden volbracht. Eet tijdens de middag samen een broodje, stel vragen en laat zien dat je er bent wanneer men je nodig heeft.

Sommige mensen laten op voorhand de band met hun vertrekkende collega varen. Dat is geen goed idee, omdat de laatste weken ervoor zorgen, of jullie na het vertrek nog van elkaar zullen horen. Soms worden collega’s vrienden. Het is niet omdat er van werk wordt veranderd dat die vriendschap gedaan is. Wees lief, hulpvaardig en vooral bereikbaar.

Voor de vertrekkende collega is het niet vanzelfsprekend om de laatste weken op het werk door te brengen. Die zit namelijk met zijn gedachten bij de nieuwe werkgever. Stel vragen over de nieuwe baan en geef vooral moed om dit nieuw avontuur te beginnen.

De laatste dag op het werk

Vroeg of laat is het moment daar. De laatste dag dat jullie samenwerken is aangebroken. Dit kan zowel voor je collega als voor jezelf een emotioneel moment zijn. Het is niet erg als je die emoties niet kunt bedwingen. Dat laat zien dat je mens bent, dat je om de ander geeft, dat de periode samen van belang was.

Verwacht niet dat je collega op de laatste dag veel werk gaat verrichten. Vandaag moet er van iedereen afscheid worden genomen. Zo zal er met de meeste medewerkers een gesprek worden gevoerd, want natuurlijk was jij niet de enige waarmee je maatje heeft samengewerkt. Neem tijdens deze laatste dag belangrijke taken van je vertrekkende collega over, zodat die in alle rust afscheid kan nemen.

Wat doe je op de laatste dag?

Het zou leuk zijn wanneer de laatste dag in het teken van je collega staat. Zo kunnen er kaartjes en cadeaus worden uitgewisseld. Hoewel deze kleine dingen verwaarloosbaar lijken, kunnen ze van grote waarde zijn. Die kaartjes en cadeaus belanden op een plaats in het huis van je collega. Iedereen denkt weleens terug aan vroeger en het zijn net die kleine dingen die ertoe doen.

Als je na het vertrek de taken van je collega moet overnemen is het belangrijk om een goede overdracht te organiseren. Schrijf op wat er wordt gezegd, want binnenkort zal je het zelf moeten doen.

Hoewel de laatste werkdag emotioneel kan verlopen wil dat niet zeggen dat er niet mag worden gelachen. Vertel leuke momenten die jullie samen op het werk hebben beleefd en hang eventueel foto’s omhoog die aan die momenten doen terugdenken. Vergeet vooral je collega niet te bedanken voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht en geef aan dat het zonder hem of haar nooit meer hetzelfde zal zijn.

Geef een afscheidscadeau

Geef een cadeau
Foto door Kira auf der Heide

Het is gebruikelijk dat er op de laatste dag een afscheidscadeau wordt overhandigd. Idealiter is dat geen algemeen cadeau dat je aan iedereen zou geven. Denk op voorhand na wat je met dit geschenk wil laten blijken. Hoe gewoner het cadeau, hoe sneller het zal worden vergeten.

Een fotokader met jullie beste momenten samen zal hoogstwaarschijnlijk een leuk plekje krijgen, terwijl een snoeptaart na een paar dagen is verdwenen. In de meeste bedrijven wordt er voor het afscheidscadeau van de vertrekkende collega samengelegd. Dat hoeft je echter niet tegen te houden om zelf een persoonlijk geschenk te geven. Het hangt er allemaal vanaf hoe innig jullie band was.

Als jullie geld samenleggen zullen er altijd mensen zijn die niets willen geven. Maak je daarin niet druk. Niet iedereen vindt het belangrijk om een afscheidscadeau te geven en dat is helemaal OK. Doe iets met wat je krijgt in plaats van te zeuren over wat je niet hebt. Als er verschillende cadeaus worden uitgereikt is het een goed idee om deze ’s avonds mee naar de auto van je collega te dragen.

Een leuk afscheidscadeau kan zijn…

Een geschenkset

Een houten serveerplank

Een afscheidsmok

Een origineel gezelschapsspel

Organiseer een afscheidsfeest

Hoewel een afscheidsfeest meestal op de laatste werkdag wordt georganiseerd kan dit ook later worden ingepland. Het is vooral van belang dat deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbijgaat. In sommige bedrijven wordt er een kom chips en een fles cola op tafel geplaatst. Ik heb pensioenfeestjes meegemaakt die meer op een begrafenis dan op een afscheidsfeest leken.

Dat geeft geen fijn gevoel voor de vertrekkende collega. Iedereen staat dan maar te wachten tot het moment voorbij is, terwijl je net van die laatste momenten het meest zou mogen genieten.

Meestal worden afscheidsfeesten op het werk zelf georganiseerd. Wees een voortrekker om deze gebeurtenis onvergetelijk te maken. Hang versieringen omhoog, zorg voor leuke muziek en geef je collega de volle aandacht. Dit is de laatste dag dat jullie samen op het werk doorbrengen. Dat mag goed gevierd worden.

Bemoedigende woorden

Wie een nieuw avontuur aangaat kan alle steun gebruiken. Praat niet over wat je collega allemaal zal moeten missen, maar spreek over de toekomst waarvoor men heeft gekozen. Hoe zal die toekomst eruitzien? Wat zijn plannen voor de volgende jaren? Hoe kijkt je soon to be ex-collega er zelf naar?

Laat weten dat je er altijd voor je collega zal zijn en doe dat ook. Vaak worden vriendschapsbanden opgeblazen wanneer een collega vertrekt, maar dat hoeft niet zo te gaan. Neem zelf initiatief om contact te houden. Altijd denken dat de ander wel zal bellen zorgt ervoor dat jullie wegen voor eens en altijd zullen splitsen.

Als je eerder van het vergeetachtige type bent kan je gerust afspraken in je agenda maken, zodat jullie elkaar niet uit het oog verliezen.

Het afscheid van een collega hoeft geen vaarwel te zijn.

Conclusie:

Het vertrek van een collega kan niet onopgemerkt voorbijgaan. Na jaren van samenwerken hebben jullie een unieke band opgebouwd. Die laten verloren gaan zou zonde zijn.

Een goede collega bedank je door een goede voorbereiding te maken, andere collega’s voor de gemaakte afspraken verantwoordelijk te houden en voor een positieve sfeer te zorgen.

Tijdens de opzegperiode heb je kansen genoeg om te laten zien hoe belangrijk die vertrekkende collega wel is. Wacht niet tot de laatste dag om dit duidelijk te maken. Het afscheidsfeest hoeft geen vaarwel te zijn. Nadat je het cadeau en de bemoedigende woorden hebt overgebracht, is het aan jou om regelmatig contact te blijven houden. Op het afscheidsfeest wordt er altijd gezegd dat het contact zal blijven, maar in realiteit gebeurt dit zelden.

Fluister tenslotte bemoedigende woorden in het oor van je collega, want elk nieuw avontuur heeft steun en energie nodig.

Foto door LinkedIn Sales Solutions



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *