Besparen zonder stress: 21 tips voor de weg naar financiële vrijheid

·

21 tips om geld te besparen. Open de weg naar financiële vrijheid.

Besparen op kleine dingen kan op het einde van de maand voor een wezenlijk verschil zorgen. Weinig mensen geloven dat ze nog meer kunnen besparen dan waartoe ze zich reeds hebben geëngageerd. Niemand houdt van besparingen, terwijl een gezonde financiële budgettering je leven een stuk makkelijker kan maken. Besparen is zoals vermageren. In het begin moet je doorbijten om achteraf de vruchten van je inzet te kunnen plukken. In deze praktische gids staan 21 simpele besparingstips, waardoor je elke maand een pak meer geld kan overhouden.

Waarom geld besparen?

Heb je weleens van die mensen gehoord die zeggen: sparen is niks voor mij, morgen kan het gedaan zijn en je neemt toch niets mee. Ergens hebben ze gelijk. Niemand weet hoeveel jaren ons gegeven zijn, maar wil dat dan zeggen dat we iedere dag moeten leven alsof het onze laatste dag was?

Geld besparen betekent niet dat je niet meer van het leven mag profiteren, noch dat besparen op zich enorm pijnlijk moet zijn. Er zijn namelijk verborgen kosten, waar we ons niet altijd van bewust zijn. Kleine terugkerende uitgaven die op termijn handenvol geld kunnen kosten. Zou het niet leuk zijn wanneer we die kapitaalvreters gaan elimineren?

Geld besparen kan zelfs leuk worden als je maand na maand meer gaat overhouden. We hoeven niet altijd meer te verdienen om een grotere financiële zekerheid te verkrijgen. Met de juiste mindset kunnen we veel bereiken. Ben je klaar om ervoor te gaan?

Hoe leren besparen?

Laat je hoofd niet gek maken. Besparen is een kunst en die kunst moet je aanleren. Je zal niet van vandaag op morgen je heel leven overboord gooien, maar gaandeweg wijsheid vergaren. De enige motivatie die je hiervoor nodig hebt is bereidwilligheid. Wees bereid om je financiën onder de loep te nemen, zodat je stap per stap meer geld gaat overhouden. Elke euro die je niet uitgeeft is een euro die later voor jou kan gaan werken.

Rijkelui zijn rijk omdat ze minder uitgeven dan ze verdienen. De gemiddelde werknemer doet juist het tegenovergestelde. Het maakt niet uit hoeveel je verdient, maar wat je ermee doet. Wie meer spendeert dan wat er binnenkomt is goed gek en toch doen de meeste mensen dit dagelijks.

Leer bezuinigen en maak er een spelletje van, zodat je telkens naar nieuwe vormen van besparen gaat zoeken. Ieder modaal gezin heeft besparingsmogelijkheden. Het is aan jou om die te gaan vinden.

Tips om drastisch geld te besparen

Onderstaande lijst helpt je aardig op weg om meer uit je geld te halen. Een paar euro’s hier en een paar euro’s daar kunnen je kostenplaatje aardig doen aandikken. Met deze besparingstips kan elk mens zijn leven drastisch veranderen.

1. Betaal rekeningen op tijd

Je kent het wel. Na een dagje hard zwoegen kom je thuis en puilt de brievenbus van de rekeningen over. Je hebt geen zin om die te gaan bekijken en gooit ze op een hoopje. Een paar dagen later ben je de bewuste rekeningen helemaal vergeten en voor je het beseft zit er een aanmaning in de bus. Opnieuw krijg je de oorspronkelijke factuur toegestuurd.

Alleen heeft de schuldeiser daar nu verwijlinteresten aan toegevoegd. Je zal dus meer dan het oorspronkelijke bedrag moeten betalen. Deze kosten zijn volledig te vermijden en je krijgt er niets voor in de plaats. Los dit op door een speciaal bakje voor betalingen vrij te houden, waar je alle rekeningen in deponeert. Kies een dag in de week om die rekeningen te betalen en sla nooit een week over! Werken met domiciliëringen is natuurlijk nog makkelijker.

2. Betaal je schulden af

We zijn zo gewoon aan schuld geraakt dat we er zelfs niet meer van opkijken. We lenen voor een auto, huis, vakantie en ja hoor… zelfs voor een nieuw televisietoestel. Dingen kopen waar je geen geld voor hebt is bijzonder kostelijk, want op elke lening zal je interesten betalen. Vooral bij financiële instellingen zijn die kostenpercentages bijzonder hoog.

Lenen is nooit een goed idee. Maak een plan om je leningen zo snel mogelijk af te betalen en begin met de leningen die het hoogste percentage aanrekenen. Vaak zijn dit kredietkaarten of persoonlijke leningen. Probeer af te zien van het leven dat iedereen rondom jou leidt, want de show van een nieuwe wagen of veel te groot huis is de ellende niet waard.

3. Betaal jezelf eerst

Wat zou je doen als morgen de belastingdienst het loon van werknemers 10% hoger zou taxeren? Waarschijnlijk zou je boos zijn, terwijl je in elke krant zou lezen hoe verschrikkelijk mensen deze aanpassing vinden, maar uiteindelijk zouden we allemaal die hogere belastingen betalen. Je zou een manier zoeken om te overleven en de kans is groot dat je de nodige wijzigingen in je budget zou doorvoeren, zodat die extra belastingen kunnen worden betaald.

Wat als diezelfde kracht tot verandering in je voordeel zou werken? Spaar minimum 10% van je inkomen, zodat je een financiële buffer kan opbouwen. Doe dit op de dag dat het loon op de rekening wordt gestort, zodat het onmiddellijk weg is. Wie wacht tot het einde van de maand zal snel opmerken dat er niets meer overblijft om opzij te zetten.

4. Neem je lunch naar het werk mee

Het is bijna niet te vatten hoeveel mensen iedere middag een broodje met bijbehorend blikje frisdrank bestellen. Een broodje kost tegenwoordig zo’n slordige 4 euro plus 1 euro voor een blikje fris. Een voltijdse baan telt gemiddeld 22 dagen per maand, waardoor je zomaar even meer dan 100 euro bespaart als je zelf boterhammen meeneemt. Een eenvoudige truc waarmee je onmiddellijk geld bespaart.

5. Onnodige abonnementen

Netflix, Youtube, Spotify, Disney, Streamz etc. zijn stuk voor stuk leuke diensten, maar heb je ze allemaal nodig? 10 euro hier of 10 euro daar lijken niet meteen de grootste bezuinigingen, maar opgeteld vormen ze een groot bedrag.

Je telefoon -en internetabonnement ieder jaar herbekijken is slim, want waarschijnlijk betaal je voor diensten die je niet nodig hebt. Zo kan je gerust je huidig televisie abonnement opzeggen en voor een Chromecast of Apple TV gaan, waarbij je alleen met een internetverbinding ook live alle films en zenders kan bekijken.

In werkelijkheid zijn er maar weinig mensen die hun abonnementen ten volle benutten. Bedrijven spelen daar graag op in, want zodra iemand zich abonneert is de kans groot dat die onbewust het abonnement zal laten verderlopen. Als je moeilijkheden met opzeggen ondervindt kan je in België opzeggen.be en in Nederland 123opzeggen.nl gebruiken.

6. Besparen op boodschappen

Boodschappen nemen een grote hap uit het budget. Zonder eten kunnen we niet, maar prijzen vergelijken tussen supermarkten kan voor een aardig verschil zorgen. Tegenwoordig woedt er een supermarktenoorlog, waardoor er met allerlei promoties naar ons hoofd wordt gegooid. De goedkoopste prijs, de kleine leeuwtjes, coupons of de 1+1 deals zijn promoties die je beter niet mist.

Zoek naar de strafste kortingen en buit ze ten volle uit. Als shampoo 1+1 wordt aangeboden, koop dan onmiddellijk voor een gans jaar. Op die manier bespaar je de helft van je oorspronkelijk aankoopbedrag. Volg korting websites zoals promojagers of iBOOD om de beste deals te scoren.

Tenslotte kom je met een boodschappenlijstje altijd goedkoper uit. Koop alleen wat er op de lijst vermeld staat en ga nooit met honger de winkel binnen.

7. Koop tweedehandskleding

Het kopen van tweedehandskleding kan kosten besparen
Foto door Felipe Galvan

In 10 jaar tijd is de kledingverkoop met 40% gestegen. Dat betekent dat er heel wat spullen op tweedehandssites en in kringloopwinkels worden aangeboden. Niet weinig zijn deze kleren nauwelijks gedragen en worden ze slechts voor een paar euro’s verkocht. Niemand weet dat jouw bloes uit de tweedehandswinkel komt, maar het verschil op je bankrekening kan hierdoor aardig oplopen.

Indien je toch niet graag de kleren van iemand anders draagt, kan je voor de goedkopere kledingwinkels zoals C&A of Bristol opteren. Mooie kleding is niet altijd van de prijs afhankelijk. Wie kwaliteit van prijs onderscheidt kan mooie aanwinsten binnenhalen.

8. Tandpasta openknippen

Een lege tube tandpasta is niet helemaal leeg. Wie de tube doorknipt kan makkelijk nog 4 tot 5 keer zijn tanden poetsen met de resten die verborgen zaten. Het is dus zonde om ongebruikte tandpasta de vuilbak in te kieperen. Dat geldt trouwens niet alleen voor tandpasta.

9. Ga naar de bibliotheek

Boeken lezen is leuk, maar een boekenwurm weet ook wat het kost. Lezen hoeft echter geen geld te kosten als je bereid bent om naar de bibliotheek te gaan. Het gamma wordt regelmatig vernieuwd en je kan zelfs mee beslissen welke boeken ze in de toekomst aankopen.

In een bibliotheek ontmoet je ook gelijkgestemde zielen, waardoor je vriendenkring kan groeien. Er zijn tegenwoordig ook boekenruilkasten, waaruit je gratis boeken mag meenemen.

10. Werk met cash geld

In plaats van steeds met bancontact of iDEAL te betalen kan je in het begin van de maand al je geld van de rekening halen. Hierdoor heb je beter zicht op je financiën en zal je vanzelf minder uitgeven. Er zijn verschillende redenen waarom je digitaal meer spendeert, maar de belangrijkste oorzaak is dat je je geld niet ziet.

Eventueel kan je met enveloppen werken, waarbij elke envelop de naam van een uitgave krijgt. Stel voor elke uitgave een budget op. Door regelmatig in de enveloppen te kijken, weet je precies hoeveel je nog hebt en zal je minder consumeren.

11. Vermijd sluipverbruik

Elektrische toestellen verbruiken niet alleen energie wanneer ze worden gebruikt. Ook in stand-by modus kunnen ze aardig wat energie vreten. Computer met beeldscherm, hifi-installatie, digicorder, koffiezetapparaat, wasmachine, modem, printer etc. kosten jou allemaal geld, zelfs wanneer je slaapt. Spoor sluipverbruik met een energiemeter op en bespaar makkelijk 100 tot 150 euro per jaar.

12. Frigo en ijskast op de juiste temperatuur

Als je maximaal energie wil besparen koop je beter een zuinige frigo en ijskast met A of B energielabel. Oude elektrische apparaten kunnen tot 150 euro extra per jaar aan energie kosten. De kostprijs van een nieuwer model heb je er dus na een paar jaar uit. Daarnaast is het belangrijk dat je de frigo en ijskast op de juiste temperatuur instelt. Voor een frigo is dat 4°C, voor een ijskast -18°C . Elke graad lager doet je energiefactuur met 6% per jaar oplopen.

13. Ga met de fiets of het openbaar vervoer op pad

Rijd met de fiets naar het werk en bespaar
Foto door Kaur Martin

Een auto is soms onmisbaar, maar dat betekent niet dat we voor elke kleine rit de auto moeten gebruiken. De fiets of het openbaar vervoer zijn prima alternatieven. Een gezinswagen kan duizenden euro’s per jaar kosten. Dat is niet min in tijden met hoge inflatie en steeds duurder wordende kosten. Op de website voertuigkosten kan jouw persoonlijke situatie worden berekend.

De gemiddelde fietskost per jaar bedraagt ongeveer 390 euro. Een abonnement voor trein of bus lijkt duur, maar is nog steeds een pak goedkoper dan de jaarlijkse kost van een auto. Vaak wordt fietsen en/of het openbaar vervoer door je werkgever gestimuleerd, waardoor je in bepaalde gevallen geen kosten hebt.

14. Schaf je hospitalisatieverzekering af

Er worden torenhoge bedragen voor hospitalisatieverzekeringen gevraagd, terwijl er in België een maximumfactuur geldt. Dat betekent dat afhankelijk van je inkomen nooit meer dan dit bedrag kan worden aangerekend. Verzekeringen doen mensen angst aan door te verkondigen dat in geval van ziekte hun levensstandaard danig zal veranderen, maar door de maximumfactuur blijven die kosten beperkt.

Als je al die jaren aan verzekeringsgeld optelt kan je duizenden euro’s besparen. Voorwaarde is wel dat je een gemeenschappelijke kamer aanvaardt. Indien je toch liever een kamer alleen wilt, kan je beter een hospitalisatieverzekering van het ziekenfonds nemen. Die zijn pakken goedkoper en bieden tal van voordelen.

15. Kies voor een gratis zichtrekening

Waarom betalen als het gratis kan. Miljoenen Belgen en Nederlanders betalen voor een zichtrekening, terwijl er tal van gratis alternatieven zijn. Er zijn zelfs banken zoals Keytrade waar je per transactie wordt betaald. Waarom mensen tot soms 100 euro per jaar voor een zichtrekening betalen blijft een mysterie.

Soms zijn ze al jaren klant bij een bank en denken ze dat een bankoverstap veel paperassen met zich zal meebrengen, maar niks is minder waar. Van bank veranderen is dankzij de bankoverstapdienst nog nooit zo gemakkelijk geweest. De nieuwe bank neemt contact op met je oude bank en zorgt er zelfs voor dat al je domiciliëringen mooi blijven doorlopen. Er is dus geen enkele reden waarom je niet van bank zou gaan veranderen.

16. Nee durven zeggen

In een wereld waar iedereen elkaar probeert te plezieren is het niet eenvoudig om nee te zeggen. Je kent het wel… op een zondagmiddag kom je enkele vrienden tegen. Het is leuk, jullie praten wat bij en voor je het goed en wel beseft verleiden ze jou om uit te gaan eten. Onverwachte kosten waar je niet op had gerekend. Tegen dat de avond verstreken is ben je meer dan 100 euro kwijt. Een simpele nee had jou van die kosten kunnen besparen.

Om nee te kunnen zeggen heb je zelfvertrouwen nodig en dat is niet bij iedereen met de paplepel meegegeven. Toch kan het plezieren van mensen veel geld kosten. Wie niet zo sterk in zijn schoenen staat, kan een cursus zelfvertrouwen aanvatten, waardoor nee zeggen een pak makkelijker wordt.

17. Tienden geven

Ik ben een fervent gelover in het geven van tienden. Het lijkt het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen, maar dat is het niet. Wie regelmatig geeft, zal meer ontvangen. Het is een wet van het universum die de rijken al jaren beoefenen. Minimum 10% van je inkomen aan goede doelen weggeven, zorgt ervoor dat je veel meer zal ontvangen.

Maar hoe kan dat dan? Hoe kan je meer ontvangen als je geld weggeeft? Daar komt natuurlijk een groot stuk geloof bij kijken. Er zijn genoeg ervaringen van mensen, waarbij tienden of meer geven hun leven heeft veranderd. Het geven van geld om zelf meer terug te krijgen zal waarschijnlijk niet werken. Als je geeft, geef dan met plezier en een vreugdevol hart en dan komt de rest vanzelf.

18. Energie besparen in huis

Energie is zonder twijfel één van de grotere kosten waarmee gezinnen worstelen. Het is niet goedkoop om de thermostaat volledig open te draaien. Hoewel energie besparen van ieder huis afhankelijk is, zijn er bepaalde zaken die praktisch iedereen kan toepassen. Gas en elektriciteit zijn duur, waardoor mensen voor zonnepanelen en warmteboilers kiezen, maar dat is niet in iedere woning toepasselijk.

Stoken op hout of het aankopen van een petroleumkachel kan de energiekost doen slinken. Goedkoop verwarmen is nog steeds mogelijk, want zelfs in een jaar waar de energiecrisis woedde, kreeg ik een eindafrekening elektriciteit waar ik vrolijk van werd. Ook is het slim om regelmatig energieleveranciers te evalueren, zodat je goedkoop de winter doorkomt. Energieleveranciers zoals energie.be zorgen ervoor dat je altijd van het scherpste tarief mag genieten. Hun reviews bij Trustpilot liegen er niet om.

19. Hou je kassatickets bij!

Wie minder wil uitgeven moet weten wat hij uitgeeft. Dat doe je alleen door je uitgaven bij te houden. Het lijkt veel werk, maar er zijn tegenwoordig apps die met een foto van het kassaticket alles bijhouden. Veel winkels werken trouwens met digitale kassatickets, waardoor je nog makkelijker een overzicht krijgt. Als je deze maand 500 euro aan voeding hebt uitgegeven, probeer daar dan volgende maand onder te gaan. Dat doe je door een weekbudget op te stellen en daar in geen enkel geval boven te gaan.

20. Ga op vakantie in eigen land

Erop uittrekken met je gezin is geen overbodige luxe als je een heel jaar hard hebt gezwoegd. Toch zijn vakanties niet goedkoop. Een vliegtuigticket, hotelletje en je eten daar kunnen voor een dure vakantie zorgen. Waarom geniet je niet van een vakantie in eigen land of ga je naar één van onze prachtige buurlanden?

Huur een vakantiewoning, geniet van elkaar, kook zelf en wees blij dat het jou geen fortuin hoeft te kosten. Een goede vakantie wordt niet door een verre bestemming gedefinieerd. Ook in eigen land kan je een fantastische vakantie beleven.

21. Koop nooit seizoensgebonden

Winterkledij en je kerstboom koop je beter in de zomer, terwijl ze in december met shorts en korte bloesjes naar je hoofd gooien. Tijdens het seizoen waarin de artikelen worden gebruikt betaal je altijd meer.

Solden, black Friday en Prime deals kunnen je helpen om niet seizoensgebonden artikelen te scoren. Profiteer daarvan en koop alleen zaken die je echt nodig hebt. Besparen doe je namelijk niet door dingen in promo te kopen die je nooit zal gebruiken.

Conclusie

Iedereen kan geld besparen. Zelfs mensen met een laag inkomen kunnen tot honderden euro’s per maand besparen. Wie ooit financieel onafhankelijk wil worden kan dat geld beleggen, zodat het gespaarde tegoed nog meer geld gaat opbrengen.

Het begint allemaal met de juiste gedachtegang. Begin klein en probeer iedere maand meer te besparen. Besparen is een kunst die iedereen kan leren.

Inzicht in je financiën zorgt ervoor dat je weet waar je geld naartoe gaat. Hou kassatickets bij, koop alleen wat je nodig hebt en zoek regelmatig naar kortingen. Alles begint met een goed budget en ik ben er zeker van dat je meer kan besparen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden; Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Laat gerust een reactie hieronder na.

Hoofdfoto door Jon Ly



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *