Lezen is magisch. Het laat ons werelden verkennen, waar we anders alleen van zouden kunnen dromen. Ik hou van lezen en nog meer van zoveel mogelijk te kunnen lezen. Toch lijkt het in de hedendaagse cultuur moeilijk om een gezonde leesroutine vorm te geven. Met miljoenen boeken van waaruit we kunnen kiezen zijn er waarschijnlijk meer verhalen dan we ooit zullen kunnen lezen. Hoe ontwikkelen we ondanks een gebrek aan tijd en een overvloed aan keuze een gezonde leesroutine?
1. Maak een leesroutine tot doel
Vooraleer je als een gek begint te lezen is het belangrijk dat je doelen gaat vaststellen. We willen allemaal veel lezen, maar zonder het besef van hoeveel je precies wil lezen kom je nergens. Zelfs iemand die 100 boeken per jaar leest zal nooit voldoening vinden, als hij initieel het lezen van 100 boeken niet tot doel had gesteld. Zonder het opstellen van een doel blijf je proberen en kan je nooit de eindmeet halen.
Goodreads en Hebban zijn voorbeelden van apps, waar de vooruitgang van een leesroutine kan worden bijgehouden. Door het creëren van een zogenaamde reading challenge kies je op voorhand hoeveel boeken je per jaar wilt lezen. Telkens wanneer een boek uitgelezen is kan je dit afvinken, waardoor het vooropgestelde doel dichterbij komt. Zo kan je de eigen leesprestaties met andere lezers vergelijken en ieder jaar je doelen bijstellen.
2. Maak tijd vrij om te lezen
“Ik heb geen tijd om te lezen,” is een vaak gehoord excuus. Nochtans kijken diezelfde mensen iedere avond twee uur naar hun favoriete televisieprogramma’s. Analyseer je dagelijkse routine en je zal merken dat je meer tijd hebt om te lezen dan je zou denken. Er zijn zelfs mensen die vroeger opstaan, zodat ze kunnen beginnen lezen. Alles hangt af van welke prioriteiten er worden gesteld. Beperk schermtijd en neem liever een boek ter hand.
Iemand die 60 minuten per dag aan lezen spendeert heeft op het einde van het jaar 50 boeken gelezen.
Robby De Letter
Mensen lezen niet minder omdat ze geen tijd hebben, maar omdat ze hun tijd met nutteloze dingen opvullen. Wees gerust, dat doen we allemaal. Mobieltjes hebben nu eenmaal als doel om er zoveel mogelijk tijd op door te brengen. Overmatig smartphonegebruik is een desastreuze verslaving, waar de mens nog geen oplossing voor gevonden heeft. Probeer niet meteen alle schermtijd te weren, maar doe het stap per stap. Elke vijf minuten die je niet op Instagram, Facebook of Pinterest doorbrengt, kan je aanwenden om boeken te lezen.
3. Neem altijd een boek mee
Boekenwurmen hebben altijd een boek mee. Daar is een goede reden voor. Als mens hebben we zoveel kleine vrije momentjes in het leven. Op de trein, tijdens de middagpauze, in de wachtkamer van de dokter, op toilet, terwijl je op een vriend wacht, tijdens het eten of op café zijn maar enkele mogelijkheden die je leestijd kunnen vergroten. Veel boeken lezen wil niet zeggen dat je uren leestijd moet plannen, maar dat je de beschikbare tijd optimaal benut. Je zal versteld staan hoeveel boeken je kan lezen, wanneer die kleine momentjes met leestijd worden opgevuld.
Je hoofd in een boek steken heeft tal van voordelen. Niet alleen zal je een grote hoeveelheid kunnen lezen, maar zullen gevoelens van eenzaamheid plots verdwijnen. Een boekenwurm maakt zich minder druk om alledaagse tegenvallers. Is die vriendin weer te laat? Loopt mijn afspraak bij de dokter met een uur uit? Ben ik veel te vroeg voor een meeting? Elke tegenvaller wordt ineens een opportuniteit om meer te gaan lezen. Omarm teleurstellingen en gebruik ze om langs verhalen nieuwe werelden te ontdekken.
4. Pin je leestijd vast
Tegenwoordig maken we voor zoveel momenten een afspraak. Toch zijn er weinig mensen die een vaste leestijd in hun agenda vastpinnen. Wie een uur per dag leest, verorbert 52 boeken per jaar. Zelfs wie een kwartiertje per dag aan lezen spendeert, heeft op het einde van het jaar 13 boeken gelezen. Zelfs de meest drukke CEO’s hebben een kwartier per dag tijd om te lezen. Het is nogal een flauw excuus om te zeggen dat je geen tijd hebt om te lezen, maar ondertussen twee uur per dag op je telefoon doorbrengt.
Maak iedere dag een afspraak met jezelf en wijk daar niet van af. Begin niet onmiddellijk met onmogelijke doelen te stellen. Zeker wanneer je nog nooit gelezen hebt is een kwartier per dag voldoende. Je zal merken dat je vanzelf dat kwartier gaat opkrikken. Inspirerende boeken houden mensen aan het verhaal gekluisterd. Wees dus niet verwonderd wanneer je, zonder het te beseffen, ineens een uur aan lezen hebt gespendeerd.
5. Bespreek wat je leest
Vraag een fervente lezer naar zijn favoriete verhaal en je ontketent een gesprek dat uren kan duren. Bespreken wat je leest geeft zin in lezen. Zeker wanneer anderen in geuren en kleuren over hun laatst gelezen boek vertellen, kan dat inspiratie geven, om datzelfde boek te gaan lezen.
Maar wat als niemand in je vriendenkring van lezen houdt? Zelfs dan zijn er heel wat mogelijkheden, zodat je boeken kan bespreken. Hieronder enkele voorbeelden:
- Vervoeg een leesclub/Richt een leesclub op
- Geef reviews op Goodreads/Hebban en creëer voer voor discussie
- Ga naar de bibliotheek en zoek verwante zielen
- Ga naar een leescafé
- Woon een auteurslezing bij
6. Voeg lezen aan je dagboek toe
Een dagboek bijhouden geeft niet alleen meer inzichten, maar kan je leven op tal van manieren verbeteren. Mensen vragen zich dikwijls af wat ze in hun dagboek kunnen bespreken. Lezers hebben nooit tekort aan materiaal. Bespreek in je dagboek wat je gelezen hebt, hoe je het verhaal ervoer, zelfs misschien wat je ervan hebt geleerd. Je kan bij een fictieboek kort het verhaal bespreken en bij een non-fictie boek de belangrijkste punten neerpennen.
Als je op een later moment je dagboek leest komen de herinneringen naar boven. Het is moeilijk voor lezers, om over een boek dat je 10 jaar geleden hebt gelezen te vertellen, maar niet wanneer je al je gelezen boeken in een dagboek bijhoudt. Bespreek gerust wat je goed of slecht vond aan het boek. Was dit mijn genre? Wil ik meer over dit onderwerp te weten komen? Heeft deze auteur nog andere boeken? Hierdoor kan je in de toekomst betere keuzes maken.
7. Luisterboeken, het nieuwe medium
Luisterboeken zijn ouder dan we denken. Het eerste Nederlands gesproken boek stamt reeds uit 1955. De oorspronkelijke bedoeling van luisterboeken bestond er voornamelijk uit om blinden van boeken te laten genieten. Vanaf de jaren 80 breidde dit medium naar kinderboeken uit. Sinds enkele jaren zijn luisterboeken niet meer weg te denken. Bekende schrijvers brengen naast het klassieke boek, e-boek, nu ook luisterboeken uit.
Sommige mensen vinden audioboeken niet hetzelfde als lezen. Toch geven ze mogelijkheden om meer boeken door te nemen. Ik geniet van luisterboeken tijdens het poetsen, wanneer ik in de auto zit, ga wandelen of terwijl ik met de fiets naar het werk rijd. Al die verloren uren kunnen sinds de komst van luisterboeken nuttig worden opgevuld. Luisterboeken zijn niet voor iedereen. Probeer ze uit en ontdek of ze jou al dan niet bij het lezen van meer boeken kunnen helpen.
8. Lees wat jij leuk vindt
Een van de meest succesvolle auteurs zei het treffend:
Als je niet van lezen houdt, heb je het juiste boek niet gevonden
J.K. Rowling
We hebben niet allemaal dezelfde smaak. Er zijn mensen die elke dag romance-novelletjes lezen, terwijl anderen meer van sciencefiction of horrorboeken houden. Probeer je leeservaring uit te breiden, maar lees alsjeblieft geen boeken, waarvan de haren op je armen recht komen te staan. Lezen blijft leuk als jij het leuk houdt. Soms vallen boeken tegen en dan vind ik het ook niet meer dan normaal dat ik ze niet uitlees.Het verhaal moet iets met me doen, want anders kan ik mijn concentratie er niet bijhouden.
Lezen is en blijft een inspanning, maar er zijn boeken die je helemaal kunnen inpalmen. Over de meeste goede verhalen bestaan lijsten. Beperk je echter niet tot wat een ander goed vindt. Soms zijn boeken die één of twee sterren ter evaluatie krijgen, beter dan welgekende romans. Durf experimenteren met nieuwe dingen en nieuwe auteurs. Als je vooral thrillers leest, zou je versteld kunnen staan, over wat een sciencefiction boek met je kan doen.
9. Lees meerdere boeken tegelijk
Wanneer we in de basisschool leerden lezen kregen we allerlei boekjes voorgeschoteld. Om één of andere reden lezen we daarna slechts 1 boek per keer. Hoe fantastisch een boek ook is… er zijn momenten dat je zin hebt in iets anders. Vooral wanneer je grote kleppers doorneemt, kan een ander boek een welgekomen afleiding zijn. Zorg dat je verschillende genres kiest, wanneer je meerdere boeken op hetzelfde moment gaat lezen. Op die manier wordt lezen nooit saai en kan je switchen wanneer je maar wil.
Als je verschillende boeken leest is het handig dat je dat op verschillende mediums doet. Zo is het aangenamer om ’s avonds een e-reader bij je in bed te nemen en overdag voor een klassiek boek te kiezen. Er staat eigenlijk geen maximum op hoeveel boeken je gelijktijdig kan lezen, maar ik zou nooit voor meer dan 5 verschillende boeken gaan.
10. Creëer een speciale leesruimte
Hoewel je altijd en overal kan lezen is het creëren van een speciale leesplaats een must. Breng buiten je e-reader geen elektronische schermen in de leesruimte binnen. Dit is jouw afgebakend plekje, waar je voor even van de wereld kan verdwijnen.
Liefst van al is dit een rustige ruimte, waar men je niet continu komt storen. Als ouder is het vinden van leestijd moeilijk, maar zeker niet onhaalbaar. Als alleenstaande papa maak ik gebruik van de rustige momenten die me zijn gegeven. Als de kinderen in bed liggen is het leestijd en daar maak ik gretig gebruik van.
11. Bonustip: Lees als gezin
Jouw leesroutine kan andere mensen inspireren. Kinderen zullen sneller een boek ter hand nemen, als ze mama of papa veel zien lezen. Stel voor om met je partner en kinderen een leestijd in te voeren. Jullie kunnen bv. allemaal na het eten een halfuurtje lezen. In het begin zal er misschien wat tegenkanting ontstaan en dat is best normaal. Wanneer ze echter de voordelen van lezen ondervinden, zullen ze snel bijdraaien. Alles is een gewoonte en een leesroutine is daar niet anders in.
Indien je niet weet wat lezen kan je gratis aanmelden voor mijn nieuwsbrief onderaan, waarmee je ineens een gratis boek in de wacht sleept.
Hoofdfoto door: Siora Photography, foto leesplaats door Alexandra Fuller, foto lezende familie door: Vlada Karpovich
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten