Geen contact houden na een break-up is hard. Je blijft met een leeg gevoel achter en je denkt dat die leegte alleen door je ex kan worden opgevuld. Zolang je een bericht of telefoontje krijgt kan je er weer even tegen, maar als zelfs dat stopt wordt een mens wanhopig. Er zijn nogal wat misverstanden over de geen contact regel, omdat het in de meeste gevallen onjuist wordt toegepast. Door de jaren heen ben ik echter overtuigd geraakt dat het de enige manier is die je na een break-up zou moeten hanteren. Het werkt niet alleen om een ex terug te krijgen, maar ook voor de heling van het scheidingsproces. Tijd om hier dieper op in te gaan.
Wat is de geen contact regel?
Laten we beginnen bij het begin. De geen contact regel is simpel. Na de break-up vermijd je elk mogelijk contact met je ex. Na de afhandeling van praktische zaken is het niet langer nodig om met elkaar te communiceren. Je belt niet, stuurt geen berichten of e-mails en onderneemt geen pogingen om de andere zijde te bereiken.
Het lijkt een extreme maatregel, maar de voordelen wegen zwaar genoeg door om het een kans te geven. Door geen contact te zoeken laat je zien hoe sterk je bent. Misschien heb je na het horen van het nieuws over de break-up in het bijzijn van je ex geweend of gesmeekt. Dat toont een zekere vorm van wanhoop, waardoor je ex in een krachtige positie kwam te staan.
Die momenten zijn echter snel vergeten wanneer je na een scheiding geen contact probeert te zoeken. Het voelt als het tegenovergestelde dat je zou moeten doen en daarom is het de enige manier die echt werkt. Het is namelijk één ding om de break-up te lanceren, iets anders om er daadwerkelijk de gevolgen van te dragen.
Waarom de geen contact regel zo belangrijk is
De geen contact regel laat de break-up levensecht aanvoelen. Misschien denk je dat je ex harteloos is, maar geloof me… niet alleen jij krijgt met de gevolgen van de break-up te kampen. Jullie hadden de gewoonte gekweekt om elkaar regelmatig te zien. Er is een band opgebouwd, een wederzijds gevoel van liefde dat je niet zomaar uitwist. Een ex verwacht dat je gaat bellen of sturen, zodat ze zelf gesterkt worden. Wanneer dit niet het geval is, zal men zich beginnen afvragen hoe dat komt.
Hoe komt het dat je geen contact opneemt? Waarom leek je eerst een puinhoop om vervolgens niets meer van jou te laten horen?
Maar waarom zou mijn ex aan mij denken? Het was trouwens zijn of haar beslissing om de relatie te verbreken. Dat klopt, alleen vergeten we één ding. Jouw ex dacht dat je in de weg stond van het leven dat ze voor ogen hadden. Daarom hebben ze waarschijnlijk een reden gevonden om met jou niet langer verder te gaan. Nu je niet meer in de weg staat, gaan ze aan jou denken en op die manier herwin je kracht.
Zelfs als jij je ex niet terug wil blijft de geen contact regel de beste optie. Je neemt afstand, zodat er ruimte komt om aan een nieuw leven te beginnen. Zolang jullie contact houden kan er niets worden verwerkt, want ergens blijft de hoop bestaan dat het zal goedkomen.
Je wordt sterker
Geen contact hebben met je ex zal in het begin aanvoelen alsof de wereld vergaat. Jouw gevoel zegt namelijk het tegenovergestelde. Het is een paniekreactie die je geest ontwikkelt, omdat je iets kwijt bent geraakt. Een liefdesverslaving is niet veel anders dan een drugsverslaving. Er moet van dat gevoel worden afgekickt.
Net na de break-up vormt de slechts mogelijke periode om met je ex terug in contact te komen. Het trauma is vers, waardoor je emoties de overhand zullen nemen. Hierdoor ontwikkelt men nog minder aantrekking voor jou, wat hun keuze om van jou te scheiden weleens kan bevestigen.
Wees sterk en contacteer je ex niet. Pas op, want je brein zal allerlei manieren zoeken om toch maar contact op te nemen. Ineens lijkt alles een noodgeval, zolang je je ex maar kan bereiken. Ga tegen deze emoties in, ook al voelt het alsof je alles verkeerd doet.
Je wordt vanzelf aantrekkelijker
De keuze om van jou weg te gaan kwam waarschijnlijk omdat de aantrekkingskracht verminderd was. Dat is niet abnormaal in een relatie omdat er na verloop van tijd gewenning optreedt. Men zag jou als een evidentie, iets gemakkelijk, iets gewoon. Je was eigenlijk zo gewoon geworden dat men niet langer moeite ondervond om jou te verlaten. Indien jouw ex zich bedenkt sta je toch met hangende pootjes klaar.
Nadat ze zijn weggegaan verwachten ze contact. Niet van zichzelf uit, want dat zou hen zwak maken, maar jij… dat gewone… zal wel blijven sturen… toch?
Wanneer je dat niet doet creëer je iets ongewoons, iets mysterieus, iets aantrekkelijk. Men weet namelijk niet langer hoe het met jou gaat en men zou weleens willen weten waarom je geen contact zoekt. Hun eigenwaarde zakt zienderogen, want wat zij verwacht hadden, gebeurt niet.
Het creëert rust in je hoofd
Van niemand afhankelijk zijn is het meest geweldige gevoel in de wereld. Mensen die alleen zijn worden niet weinig verkeerdelijk als eenzaam beschouwd. Dat komt omdat de maatschappij ons in een bepaalde rol wil duwen en die rol impliceert dat je met iemand samen bent. Als het nieuws van de break-up niet langer nieuw is zullen mensen jou een andere partner voorstellen, want in hun hoofd kan je alleen niet gelukkig zijn.
Dit is absolute larie en daar kan ik zelf van getuigen. Sterker nog, alleen zijn heeft mij geleerd dat ik geen compromissen moet maken die ik niet wil maken. Het brengt rust en helderheid in mijn hoofd, want alleen tijdens deze periode kan ik mijn leven zonder inmenging van iemand anders evalueren.
Weten dat je van niemand afhankelijk bent geeft kracht. Gebruik deze tijd om na te denken over wat je echt wil. Laat niemand jou tot iets verplichten wat je zelf niet voor ogen had. Je moet jouw leven leven en niet dat van iemand anders.
Hoe brengen we de geen contact regel in de praktijk?
Hoe simpeler de regel, hoe moeilijker de uitvoering. Dat is hier niet anders. Geen contact hebben is eenvoudig, tot jouw emoties de overhand nemen of tot je ex ineens besluit om van zich te laten horen. Op dat moment begin je te twijfelen, waardoor een verkeerde beslissing makkelijk is genomen. Geen contact hebben werkt alleen als je daadwerkelijk onderstaande regels kan volgen.
Ex terug of niet?
De keuze om een ex al dan niet terug te willen hangt helemaal van jou af. Wel is het belangrijk om daar zo snel mogelijk duidelijkheid in te scheppen, want jouw beslissing beïnvloedt hoe je de geen contact regel gaat toepassen. Deze beslissing wordt best niet in een emotionele staat genomen. Zet je even als een onafhankelijke buiten de relatie en ga na of de relatie jou beter heeft gemaakt.
Het gaat niet over liever met twee dan alleen te zijn, maar of de toevoeging van je ex een grote meerwaarde was. Indien dat niet het geval was wordt de geen contact regel heel simpel. Onder geen enkel beding zal je dan nog contact moeten onderhouden. Denk dus goed na over je verlangens, want je zal die principes moeten toepassen wanneer het moeilijk wordt.
Hoelang geen contact met ex?
Op internet verkondigen zogezegde relatiedeskundigen de gekste dingen. Zo beweren ze dat er een periode op de geen contact regel moet worden geplakt. Indien de periode verstreken is, zou je iets anders moeten doen. Zo hoor je bijvoorbeeld over de 30 of 90 dagen geen contact regel. Ze gaan ervan uit dat elke persoon precies hetzelfde in elkaar zit en dat elke persoon op precies dezelfde manier zal reageren.
Dat is uiteraard nonsens. Niemand kan de exacte periode voor jouw situatie bepalen. Ik heb verhalen over exen gehoord die na een week zijn teruggekomen en ik heb situaties meegemaakt waarbij het ettelijke jaren heeft geduurd.
Wie zijn ex terug wil hoeft zich niet op een bepaalde periode te focussen. Het belangrijkste is dat je zelf geen contact opneemt, want dan ben je een vogel voor de kat. 30 dagen, 90 dagen, 365 dagen… wat maakt het uiteindelijk uit? Als een ex terugkomt is het omdat die ex-geliefde tot besef is gekomen. Mensen die uit eigen interesse terugkomen zijn meestal bereid om van hun fouten te leren. Dat doen ze niet als jij hen dwingt!
Aan wat denkt je ex tijdens geen contact?
We zien nooit wat er aan de andere zijde gebeurt, waarom het soms lijkt dat ze emotieloos zijn verdergegaan. Veelal gaan exen door een even donker dal als jezelf, maar dat zie je natuurlijk niet. Als ze aan mij denken, waarom sturen ze dan niets?
Ook je vorige partner moet een eigen verwerkingsproces doormaken. Misschien hebben ze al tienmaal geprobeerd om jou te bereiken, maar kunnen ze zichzelf daartoe niet bewegen. Het is niet gemakkelijk om op een beslissing terug te komen, vooral niet wanneer niets duidelijk lijkt.
Net als bij jou wordt de film van jullie samenzijn ook in het hoofd van je ex afgespeeld. Niets van je ex horen wil dus zeker niet zeggen dat er aan jou niet wordt gedacht. Nu ook jij geen contact opneemt wordt alles zeer wazig, want niets verloopt nog zoals er oorspronkelijk werd gedacht. Hoelang deze periode duurt is bij iedereen verschillend. Het enige dat jij kan doen is jezelf aan de geen contact regel houden.
Mag je antwoorden als je ex stuurt?
Dezelfde zogezegde relatiedeskundigen zeggen dat je tijdens de eerste 30 dagen niet op berichten van je ex mag antwoorden. Laten we hierover even nadenken. Hoe zou jij het vinden wanneer iemand jouw berichten nooit beantwoord? Je zou denken dat er geen interesse meer is en je zou verdergaan met je leven.
Antwoorden op berichten van je ex mag, maar wees hier zeer voorzichtig in. Zo is het niet de bedoeling dat je de conversatie langer dan nodig gaat maken. Als er een vraag wordt gesteld kan je antwoorden. Het is wel geen goed idee om zelf vragen te gaan stellen. Ook komt het wanhopig over als je onmiddellijk een bericht terugstuurt. Dan lijkt het alsof je op het bericht aan het wachten was. Als je antwoord geeft… wees dan zo kort mogelijk, terwijl je tussen berichten een tijdspanne laat.
Als het 10 weken geleden is dat je nog met je ex gesproken hebt, kan hij of zij gerust een paar uurtjes wachten. Je hebt een eigen leven, waardoor het duidelijk mag worden dat je ex niet meer op de eerste plaats staat.
Antwoord echter niet op berichten zoals:
- Hey, alles goed?
- Ik denk aan jou
- Heb je al iemand anders?
- Ligt dat nog bij jou?
- Hey…
Berichten moeten een duidelijke boodschap hebben. Als je ex heeft gebeld hoef je ook niet terug te bellen. Wacht gerust tot er opnieuw wordt gebeld. Indien dat niet gebeurt zal de interesse niet bijzonder groot zijn. Probeer zelf altijd het gesprek af te sluiten zonder onbeleefd over te komen.
Wat als ik de geen contact regel heb verbroken?
We blijven allemaal mensen. Het kan gebeuren dat je om één of andere reden de geen contact regel hebt verbroken. Op zich is dit geen ramp, maar het proces begint dan wel helemaal opnieuw. Als de regel door jou werd verbroken hoef je maar één ding te doen… geen verder contact meer opnemen.
Alleen als je ex zelf stuurt mag er worden geantwoord. Deze gesprekken mag je pas serieus beginnen opnemen wanneer er daadwerkelijk toenadering wordt gezocht. Net als jij zal ook je ex door een emotionele rollercoaster gaan. Wanneer je steeds paraat staat om op ieder bericht te antwoorden, help je die ex om jou sneller te vergeten. In het hoofd van je ex blijf je namelijk altijd beschikbaar, waardoor je als een back-up wordt aanzien.
Een zelfstandig persoon die zijn eigen leven leidt zit niet te wachten op berichten van zijn ex. Die worden pas in overweging genomen wanneer er duidelijk toenadering wordt gezocht.
Wat hebben we geleerd?
De geen contact regel is er niet alleen om een ex terug te krijgen. In eerste instantie zorgt de afstand tussen ex geliefden voor persoonlijke groei. Geen contact hebben betekent dat je zelf niks naar je ex stuurt… nee… echt niks is belangrijk genoeg!
Wie de geen contact regel op de correcte wijze hanteert wordt sterker, aantrekkelijker en rustiger. In de eerste plaats dient deze regel om het eigen verwerkingsproces beter te kunnen doorstaan.
Hoe brengen we alles in de praktijk? Eerst en vooral moeten we beslissen of we onze ex al dan niet terug willen. Pas wanneer dat duidelijk is kunnen we verder. Hoelang je geen contact moet opnemen mag nog duidelijker zijn nl. alleen wanneer er eerst naar jou wordt gestuurd. Ook je vorige liefde gaat door een rollercoaster van emoties, waardoor niet elk bericht de juiste intentie zal bevatten. Probeer alleen kort, bondig en beleefd te antwoorden als er een minimum aan toenadering zichtbaar is. Vertel zo weinig mogelijk over jezelf.
Het is tenslotte geen ramp als je de geen contact regel hebt verbroken, maar pas hiermee op, want het proces begint vanaf dan helemaal opnieuw. Vergeet niet dat je jezelf moet sterken en dat doe je niet door zelf contact te zoeken.
Ik ben in de reacties hieronder benieuwd hoe jullie de geen contact regel ervaren.
Foto door Scott Warman
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten