Ongelukkig en eenzaam binnen je relatie? Dit kan je doen…

·

Alleen voelen als koppel

Een liefdesrelatie is geen garantie voor succes. In de beginperiode gaat alles vlot. Je leert iemand kennen, voelt allerlei wonderlijke gevoelens vanbinnen en kan niet wachten om je nieuwe partner terug te zien. Vervuld van liefde kan je aan niks anders denken. Na enkele jaren verandert dat gevoel. Jullie leven meer naast elkaar dan met elkaar. Gevoelens kwijnen weg, terwijl je partner je steeds minder begrijpt. Er ontstaat een afstand.Bij elkaar blijven is niet langer vanzelfsprekend. De relatie is gewoon niet meer wat het ooit is geweest. Hoe kan je het tij keren?

Waarom voel ik me eenzaam in mijn relatie?

Eenzaamheid wordt zwaar onderschat. Men denkt dat alleen singles eenzaamheid kunnen ervaren, maar niks is minder waar. Voor de buitenwereld vervullen jullie een protocollaire functie, want hoewel jullie een koppel zijn, beseffen weinig mensen wat alleen jij kan voelen. De liefde die je ooit hebt ervaren is niet meer. Daar kunnen allerlei oorzaken voor te vinden zijn.

Tijd kan een relatie breken, zonder dat er iets spectaculair is gebeurd. Personen veranderen met de tijd en vooral wanneer ze een lange periode met elkaar hebben doorgebracht. De spanning is intussen verdwenen en je kent je partner zeer goed. Er zijn nog weinig verrassingen en als er verrassingen komen zijn ze meestal negatief van aard. Speciale gebeurtenissen zoals verjaardagen voelen aan als een verplichting, waarbij je op voorhand weet, aan wat je je kan verwachten.

Naast elkaar leven jullie twee levens die elke dag minder op elkaar worden afgestemd. Je partner is daar en toch voel je gevoelens van eenzaamheid. Dit is niet wat je hebt gewild en dat maakt je ongelukkig. Waarom je die negatieve spiraal moet doormaken is je niet bekend. Misschien gaat het bij alle koppels op eenzelfde manier. Eenzaamheid binnen een relatie kan verschillende redenen hebben. Ik som de belangrijkste op.

Te weinig tijd voor elkaar

Met elkaar samenleven betekent niet dat er samen tijd wordt doorgebracht. Jullie hebben een bepaalde routine opgebouwd die het leefbaar moet houden. Verantwoordelijkheden worden gedeeld, maar daarom niet samen verwezenlijkt. Door de drukte van jullie bestaan blijft er steeds minder tijd voor elkaar over. Je denkt misschien dat dit normaal is en dat relaties na een tijdje veranderen. Toch vind je geen manier om hierin je geluk te vinden.

Tijd voor elkaar krijg je door van samenzijn een prioriteit te maken. Voor wie zich door het leven laat leven, zal tijd steeds schaarser worden. Er zijn nu eenmaal zoveel dingen die het gemiddelde gezin moet volbrengen. Gelukkige koppels weten dat hun liefde voor elkaar op regelmatige tijdstippen moet worden gevoed. Wie daar geen belangstelling aan hecht, maakt zich onbewust voor een toekomstige breuk klaar.

Slechte communicatie met partner

De meeste relaties ondervinden heel wat problemen. Dat is minder erg dan het lijkt, zolang je over die problemen kunt communiceren. Om een goede communicatie tot stand te brengen moet je elkaar kunnen begrijpen. Dat betekent echter niet dat één van de partners zijn wil kan opdringen. Wie naar zijn partner luistert, kan oplossingen bedenken. Wie dat niet doet, maakt zichzelf wijs dat hij op zijn eentje de relatie in stand kan houden.

Niet iedere partner is een geboren communicator en noch minder mensen hebben het talent van luisteren meegekregen. Samenzijn kan nooit lukken als twee geliefden een afzonderlijk bestaan leiden. Sommige partners spreken wel, maar begrijpen niet dat er ook moet worden geluisterd.

Ga niet altijd uit dat je reeds het antwoord op het probleem weet. Misschien hoef je helemaal geen antwoord te verzinnen, zolang je maar bereid bent om op een respectvolle manier naar de ander te luisteren en soms is sorry kan zeggen.

Geen of weinig intimiteit

Intimiteit binnen een relatie is van grote waarde. Hierbij denken we niet alleen aan seks. Seks kan namelijk enkel op een liefdevolle manier ontstaan, wanneer andere vormen van intimiteit worden onderhouden. Dicht tegen elkaar aanzitten, knuffelen en een hand vasthouden zijn allemaal vormen van intiem samenzijn. Intimiteit is de brandstof die je nodig hebt om liefde te laten bloeien.

Er zijn heel wat koppels waarbij de intimiteit volledig is verdwenen. Men leeft als broer en zus naast elkaar en begrijpt niet hoe men in deze situatie is terechtgekomen. Intimiteit verdwijnt niet vanzelf. Het is jullie omgang met intimiteit die ervoor heeft gezorgd dat jullie in deze situatie zijn terechtgekomen.

Weet je nog wanneer je net verliefd was geworden? Niks was teveel en elke aanraking werd met liefde uitgevoerd. Wanneer de verliefdheid in liefde opging, gebeurden die liefdevolle aanrakingen minder frequent, tot er een moment kwam dat ze helemaal stilvielen. Om hetzelfde verlangen van toen te ervaren, moet je doen wat je toen hebt gedaan. Misschien is het minder makkelijk om elkaar aan te raken, maar voor de regelmatige beoefenaar ligt er een mooie schat te wachten.

Jullie zijn veranderd

Hoe komt het dat partners na 20 of 30 jaar uit elkaar gaan? Je zou toch mogen geloven dat ze elkaar gedurende die periode hebben leren kennen. De liefde van 30 jaar geleden is niet meer de liefde van vandaag. Bovendien mogen we niet vergeten dat we als personen veranderen. Je denkt anders, doet andere dingen en bent als mens geëvolueerd. Je kan je moeilijk met de knul of meid van toen vereenzelvigen, omdat je sindsdien bent gegroeid.

Dat geldt zowel voor jou als je partner. Misschien ging het vroeger beter en waren er minder ruzies. omdat jullie andere personen waren. Sta dus niet versteld wanneer je partner plots wil scheiden, want wie je bent geworden, is wellicht iemand waar hij of zij minder raakpunten mee heeft.

Wil dat zeggen dat je ondertussen in een monster bent veranderd? Helemaal niet. Jullie compatibiliteit is gewoon niet meer wat het ooit is geweest.

Je voelt je niet gewild

Partner voelt zich niet gewild
Foto door engin akyurt

De hoogste band die je kan creëren is een liefdesband. Partners zijn anders dan vrienden. Er moet dus een zekere aantrekkingskracht naar elkaar bestaan, wil de relatie blijven slagen. Nu is het helemaal normaal dat je na verloop van tijd minder gevoelens hebt. Een relatie is een rollercoaster die op en neer gaat.

In donkere periodes is je gewild voelen uiterst belangrijk. Het is net in deze schaduwstaat van een relatie dat de meeste koppels beslissen om uit elkaar te gaan. Als je niks meer voelt is het uiterst moeilijk om verlangens voor elkaar op te wekken. Weet dat elke relatie hierdoor gaat en dat jullie het roer in handen hebben om de situatie om te keren.

Naar elkaar verlangen is een sterke emotie die regelmatig mag worden gevoeld. Fake it till you make it, is de boodschap hier. Stuur onverwacht een berichtje, koop een boeket bloemen of organiseer een picknick om die mooie momenten van toen te laten terugkeren. Verlang naar de ander, ook al voel je het nog niet.

Er heerst algemeen onbegrip

Als je iets van je partner mag verwachten is het wel dat hij of zij begrijpt wat je bedoelt. Zeker bij een langere relatie mag je het verlangen koesteren om begrepen te worden. Als jullie onbegrip groeit of ervoor zorgt dat er niet meer met elkaar wordt gesproken, is het hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen.

Ga rond tafel zitten en bespreek hoe een algemeen onbegrip tussen jullie is kunnen ontstaan. Geef aan dat je zo niet verder wilt. Er moet iets veranderen. Waarschijnlijk zal je partner de oren spitsen en mogelijk mee naar een oplossing willen zoeken. Indien dat niet het geval is, kan je jezelf niet verwijten dat je uit deze relatie wil stappen.

Elkaar begrijpen is belangrijk. Jullie zijn een team en een team werkt niet als er geen begrip voor elkaar is.

Er is ontrouw aan de gang

Tegenwoordig begint het normaal te worden als één van de partners vreemdgaat. Elkaar bedriegen is echter niet onschuldig. Je zet daarmee het mes op je relatie, want jullie oorspronkelijke basis wordt aangevallen. Ontrouw is verschrikkelijk en moeilijk te verwerken.

Waarom mensen het toch doen is duidelijk. Men wil veranderen van spijs, maar vergeet daarbij de indigestie die daarop zal volgen. Aan het kortstondige pleziertje hangen heel wat consequenties. Vreemdgaan vergeven is ontzettend moeilijk. De meeste mensen krijgen het niet voor elkaar. Door bedrog zet je dus je relatie op het spel. Zelfs als jullie relatieproblemen hebben, is bedrog altijd een foute keuze.

Ontrouw lost je relatieproblemen niet op. Integendeel, door overspelig te zijn kweek je problemen bij.

Misbruik in je relatie

Slachtoffers die worden misbruikt creëren automatisch een afstand van hun partner. Misbruik kan in veel vormen voorkomen. De meest gekende zijn lichamelijk en fysisch misbruik. Over welk van de twee het gaat, maakt op zich niet zoveel uit. Feit is dat er dingen worden opgedrongen waar je niet achterstaat.

Vertrekken is de veiligste oplossing wanneer er misbruik aan de gang is. Je mag je veiligheid nooit in het gedrang brengen. Vanaf er iets moet, heeft dat niets meer met liefde te maken.

Jullie kunnen het over bepaalde dingen oneens zijn, maar dat geeft geen enkele partner het recht om de ander te misbruiken. Als je op één of andere wijze wordt misbruikt, kan je in België op de website van slachtofferzorg terecht. De Nederlandse versie vindt u hier.

Hoe eenzaamheid in een relatie oplossen?

Je alleen voelen terwijl je met twee bent is een verschrikkelijk gevoel. Om eenzaamheid te verhelpen moet je in de eerste plaats erkennen dat je eenzaam bent. Dat is voor veel mensen een moeilijke opgave. Ze leven liever een leven in de schaduw dan de realiteit toe te geven. De waarheid komt echter altijd naar boven, want hoezeer je ook je best doet om eenzaamheid te ontkennen, gaat je ongelukkig gevoel niet zomaar weg.

Ontdek je noden

Voordat je eenzaamheid binnen een relatie tracht op te lossen is het belangrijk om je noden te onderzoeken. Waarom voel je je eenzaam? Neem tijd voor jezelf om dit vraagstuk te beantwoorden. Reflecteer over waarom je deze gevoelens hebt en schrijf ze neer.

Het is geen schande om je alleen te voelen en je doet jezelf geen plezier door deze gevoelens te onderdrukken. Op een bepaald moment ben je eenzaamheid beginnen te ervaren. Hoe kwam dat? Wat is er gebeurd? Welke redenen kan je bedenken om de afstand tussen jullie beiden te verklaren?

Hopen dat de ander jouw noden volledig zal begrijpen en tegemoetkomen blijft een utopie. Toch kan je niet rond tafel gaan zitten, voordat je zelf begrijpt wat er aan de hand is. Deze oefening is niet gemakkelijk omdat je open zal moeten zijn. Toch is het broodnodig als je eenzaamheid binnen een relatie wil aanpakken. Zomaar blijven verdergaan zonder dat het probleem wordt aangepakt, zal je niet gelukkig maken.

Praten, praten en nog eens praten

Lange relaties zijn niet zover gekomen omdat men nooit met de partner rekening hield. Ze zijn het gevolg van vele gesprekken en compromissen. Vanaf je weet wat je eenzaam maakt, kan je beginnen nadenken over hoe je dit bij je partner kunt overbrengen. Dit is geen leuke opdracht en het is niet ondenkbaar dat je geliefde geheel uit de lucht valt. Liefdespartners raken na verloop van tijd gewoon aan hoe een relatie verloopt, zonder dat ze daar altijd bij blijven stilstaan.

Er kunnen na een gesprek twee dingen gebeuren. Ofwel erkent je partner de eenzaamheid die je voelt, ofwel worden deze gevoelens weggelachen. Het is van belang dat je tijdens het gesprek goed aangeeft waarom je deze gevoelens hebt en dat je verandering wilt.

Geef aan dat op deze manier blijven doorgaan voor jou geen optie is. Als één van de partners ongelukkig is, heeft het geen zin dat de andere partner dit gaat ontkennen en toch gebeurt dit regelmatig. Meermaals hetzelfde gesprek houden kan dus nodig zijn.

Luister naar je partner

Twee partners luisteren naar elkaar
Foto door Priscilla Du Preez 🇨🇦

Het is niet omdat jij je eenzaam voelt dat je geliefde alleen naar jou hoeft te luisteren. Aan elk liefdesverhaal zijn twee kanten en je lost geen relatieproblemen op door alleen jouw kant van het verhaal te belichten.

Probeer de inzichten van je teamgenoot te begrijpen. Misschien zijn die gevoelens van eenzaamheid niet alleen op jou van toepassing. Jullie blijven nog altijd een koppel en het is onwaarschijnlijk dat jouw ongeluk geen invloed op de ander heeft.

Een goed gesprek kan die inzichten naar boven brengen, waardoor je een beter begrip van de situatie krijgt. Ga er niet vanuit dat enkel jij met problemen worstelt, vooral niet wanneer jullie al even bij elkaar zijn. Als je actief luistert, geef je hem of haar de kans om de eigen visie op tafel te gooien. Laat dit gebeuren zonder dat je om de haverklap tussenkomt. Misschien is de visie van je partner helemaal anders dan de jouwe, maar dat is nog geen reden om niet actief te luisteren.

Hoop niet op een mirakel

Sommige mensen geven hun probleem aan en hopen vervolgens op een mirakel. Het echte leven werkt natuurlijk op een andere manier. Aangeven wat er misloopt wil nog niet zeggen dat je partner je probleem eigenhandig moet oplossen. Het heeft tijd gekost om je eenzaam te voelen en het zal opnieuw tijd vergen om de verloren verbinding tussen jullie beiden te herstellen.

Laat het daarom niet bij een gesprek, maar zoek een actieve manier om de eenzaamheid binnen een relatie aan te pakken. Leg de verantwoordelijkheid voor verandering niet alleen bij je partner. Uiteindelijk ben jij het die een teruggetrokken leven leeft en zal jij een manier moeten vinden om dat bestaan te doorbreken. Je problemen door een ander laten oplossen werkt nooit.

We zijn als mens in staat om te veranderen wat we willen, maar je moet er wel in geloven en iets aan willen doen. Geloof dat het beter zal worden, ook al zal dit niet van vandaag op morgen gebeuren.

Geef liefde als je liefde wil ontvangen

Op liefde moet je niet hopen als je niet bereid bent om liefde te geven. Verlangens koesteren zonder zelf het beste van jezelf te geven werkt contraproductief. Als je iets wilt in dit leven moet je het eerst aan een ander durven geven. Het is moeilijk om tijdens gevoelens van eenzaamheid het beste van jezelf te schenken en toch is er geen andere oplossing.

Geef liefde aan jezelf, je partner en iedereen om je heen. Wat je geeft ben je nooit kwijt en komt altijd terug. Als jij een bron van liefde bent, zal liefde door jou worden aangetrokken. Je wordt als het ware een baken naar waar liefde zich zal bewegen. Is het je opgevallen dat mensen met goede liefdesrelaties ook de grootste gevers van liefde zijn?Niet alleen voor hun partner, maar voor iedereen om zich heen.

Er zijn verschillende manieren om liefde weg te geven. Zo kan je ervoor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen of iemand te helpen die in eenzelfde situatie verkeert. Je durven openstellen voor anderen is de snelste manier om eenzaamheid te verhelpen.

Geef niet te snel op

De handdoek in de ring gooien is het makkelijkste dat je kan doen. Het zal je echter niet gelukkiger maken. Je kan van de ene naar de andere relatie hoppen, maar vroeg of laat zal je in dezelfde situatie terechtkomen. Werken aan jezelf en aan je relatie horen nu eenmaal bij het leven. Elke dag is niet met bloemenpaden bedekt, noch is het realistisch om te geloven dat een relatie geen problemen zal ondervinden.

Tegenwoordig gaan koppels voor het minste uit elkaar en daarmee doen ze vooral zichzelf pijn. Een relatie met iemand aangaan is ook aangeven dat je met die persoon wil groeien. Wie zijn biezen pakt wanneer het minder gaat zal dat in volgende relaties ook doen, waardoor echt liefdesgeluk niet kan worden gevonden.

Geef niet te snel op, zet door en geloof dat het kan veranderen.

Conclusie

Er is tegenwoordig meer kans dat je uit elkaar gaat dan dat je samen blijft. Eenzaamheid binnen een relatie is één van de belangrijkste redenen waarom koppels ermee stoppen. Het is niet meer wat het was en men denkt verkeerdelijk dat de liefde van toen niet meer kan terugkeren.

Eenzaamheid komt niet zomaar. Te weinig tijd voor elkaar, slechte communicatie, geen of weinig intimiteit, je niet gewild voelen en een algemeen onbegrip ervaren zijn terugkerende onderwerpen bij mensen die hun relatie beëindigen. Ontrouw en misbruik maken de situatie zelfs erger dan ze is.

Je niet langer alleen in een relatie voelen doe je door met je partner te gaan praten en je noden te ontdekken. Luister aandachtig en hoop niet meteen op een mirakel. Geef liefde, ook al ervaar je niets van liefde terug. Wie liefde zonder voorwaarden geeft zal op één of andere manier terug liefde ontvangen.

Geef tenslotte niet te snel op, want het is de moeite om voor een langdurige relatie te vechten.

Hoofdfoto door Matthew Henry



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *