Geld lenen aan familie of vrienden. Doen of niet?

·

Vrouw is blij omdat ze geld krijgt van man

We hebben allemaal weleens geld nodig. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om daarvoor bij een bank te gaan aankloppen. Geld lenen aan een familielid of vriend wordt doorgaans in vertrouwen gedaan, maar soms wordt dat vertrouwen beschaamd. Het is niet fijn als je iemand wil helpen en je zuurverdiende centen niet worden terugbetaald. Er ontstaat een vertrouwensbreuk, waardoor de vriendschap of familieband wordt opgeblazen. Als er geld mee gemoeid is, kan een goede verstandhouding snel voorbij zijn. Toch wil je niet één van die mensen zijn die niks voor een ander willen doen. Als iemand geld vraagt wil je er zijn voor die persoon. Maar hoe doe je dat op een goede manier?

Waarom zou je geld lenen aan familie of vrienden?

Man denkt na
Foto door Andrea Piacquadio

Je bent geen bank met een eindeloze voorraad geld. Wel heb je genoeg, zodat je minder financiële zorgen hebt. Je weet misschien uit het verleden hoe het voelt wanneer je te weinig geld had. Dat was geen fijn gevoel, want daardoor werd je in je handelen beperkt. Dat gevoel bij een ander wegnemen kan krachtig zijn. Het is niet omdat je nooit bij iemand hebt kunnen lenen dat je geen bron van geld voor iemand anders kunt zijn.

Zeker met mensen waar je een goede band mee hebt is het aangenaam wanneer je hen financieel kan bijstaan. Mensen zeggen dat geld lenen aan familie of vrienden een slechte keuze is, maar dat is natuurlijk niet waar. Je zal het nooit meer terugkrijgen, zeggen ze dan en hoewel dat mogelijk is, hoeft het niet altijd op die manier te gaan.

Als jij overvloed hebt, zou het nogal egoïstisch zijn als je naasten niet van die overvloed mochten meegenieten. Geld blijft een moeilijk onderwerp. Het is zeer persoonlijk en bijna niemand kan er vrij over spreken. We hebben een goede band met onze collega’s, maar zien er vanaf om onze loonbrieven naast elkaar te leggen. Geld is iets privaat, iets waar een ander geen zaken mee heeft. Toch heeft geld de kracht om mensenlevens te veranderen. Door jouw interventie wordt er een zaadje geplant dat anders nooit zou kunnen bloeien.

Hoeveel kan je uitlenen?

Op het precieze bedrag dat je kan uitlenen staat in principe geen limiet. Je bent vrij om met je geld te doen wat je wilt. Uiteraard is het geen goed idee om je volledige spaarreserve te gaan uitlenen of erger nog… dat je bij een bank geld vraagt, zodat jij dat geld aan een vriend of familielid kan uitlenen.

Het lijkt niet slim en toch gebeurt het iedere dag. Iemand helpen betekent niet dat je jezelf daarvoor in nesten moet werken. Uitlenen van geld doe je van je overvloed, niet van hetgeen je zelf nodig hebt. Nu zal je misschien denken dat je helemaal geen overvloed hebt. Hoewel dat een mogelijkheid blijft, is dat idee vaak niet op de realiteit gestoeld. Als je enkele maanden loon aan de kant hebt staan, zodat je een financiële tegenslag kunt bufferen, heb je genoeg. Alles daarboven kan in principe worden uitgeleend.

Je moet jezelf de volgende vraag stellen: Wat als de lener mijn lening niet terugbetaald? Zit ik dan in financiële geldnood? Het lijkt nobel om al je geld weg te geven. Slim is het alleszins niet wanneer je daardoor zelf geldproblemen gaat ontwikkelen. Alles wat je geeft, ben je in principe niet kwijt, maar dat wil niet zeggen dat je daarvoor je eigen leven moet hypothekeren.

Voor de enkelingen die wel proberen om alles weg te geven heb ik goed nieuws. Vroeg of laat krijg je het in meervoud terug, al is dat meestal niet van de persoon aan wie je het hebt uitgeleend.

Intresten vragen of niet?

Als je geld op een spaarrekening laat staan, krijg je daarvoor een vergoeding. Hetzelfde indien je in aandelen of ETF’s gaat beleggen, op voorwaarde dat het aandeel of de ETF in waarde stijgt of wanneer er dividenden worden uitgekeerd.

Sommige mensen vinden het een goed idee om intresten te gaan vragen. Anders doen ze er zelf verlies op. Ik ben niet van die mening aangedaan. Als je iemand wil helpen, help die persoon dan ook. Meer geld vragen dan je uitleent is de ontlener nog meer financiële druk geven. Het is niet omdat banken op deze manier werken dat jij eenzelfde houding moet aannemen.

Trouwens ben je verplicht om eventueel betaalde intresten aan de belastingen aan te geven. Het is een vorm van inkomen waarop je in België wordt belast.

Goede afspraken maken goede vrienden

Het probleem wanneer er vriendschappelijk geld wordt uitgeleend ontstaat wanneer men zegt: betaal maar terug wanneer het past… Het is een mooi voorstel als je dat echt meent. In realiteit hebben mensen meestal andere verwachtingen. Uiteindelijk rekent de geldschieter erop dat het uitgeleende bedrag zo snel mogelijk zal worden terugbetaald. Dat is eigenlijk zeggen dat de terugbetaling kan wachten, terwijl je stiekem hoopt dat morgen de eerste terugbetaling wordt uitgevoerd.

Als je de terugbetalingstermijn aan de ontvanger overlaat, weet dan dat de kans bestaat, dat je lang op je geld zult mogen wachten. Wie graag op tijd wordt terugbetaald, zorgt voor een schriftelijke overeenkomst waarin precies staat vermeld wanneer het bedrag, al dan niet in schijven, moet worden teruggegeven. Op die manier heb je een bewijs in handen moest de ontlener niet langer bereid zijn om de overeenkomst na te leven.

Wanneer leen je beter geen geld uit?

Er zijn bepaalde redenen die je kunnen weerhouden om geld uit te lenen. Soms voelen we ons verplicht om anderen te helpen of is de druk zo hoog dat het lijkt alsof je geen andere keuze hebt. Het is geen goed idee om geld te lenen wanneer je er eigenlijk helemaal niet achterstaat. In volgende gevallen zou ik het alleszins niet doen.

Je wordt verplicht om geld uit te lenen

vrouw troggelt man af
Foto door Keira Burton

Als de vrije wil van een mens wordt doorbroken en hij met andere woorden wordt verplicht om dingen te doen die hij niet wilt, kan je beter de optie laten passeren. Het is niet gemakkelijk wanneer mensen om geld blijven vragen en jou hierdoor met een schuldgevoel opzadelen. Jij hebt zoveel. Waarom wil je mij niet helpen? Heb je mij dan niet graag? Je bent egoïstisch!

Het is niet verwonderlijk dat sommige mensen worden gedwongen om geld te geven, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet willen. Wat de reden ook moge zijn… als je er geen goed gevoel bij hebt, doe je het beter niet.

Bij een lening moet er een bereidheid zijn om het geld uit te lenen. Als die compleet onbestaande is wil dat niet zeggen dat je een slecht mens bent. Misschien heb je het geld voor andere projecten nodig of stel je geen vertrouwen in de ontlener. Vanaf je dwang voelt is de beslissing makkelijk. Doe het niet!

Door een lening raak je zelf in de problemen

Het is mooi van je als je mensen financieel wil helpen. Wanneer je echter niet voldoende geld hebt, is het onverstandig om te gaan geven wat je niet hebt. Soms geven mensen geld dat ze zelf hard nodig hebben. Het spreekt voor zich dat dit geen lumineus idee is. Vroeg of laat raak je hiermee in de problemen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Iemand helpen, terwijl door jouw goedheid een ander jou zal moeten helpen, is te gek voor woorden. Geld lenen doe je van je overvloed. Als die overvloed er niet is, heb je niet de mogelijkheid om anderen financieel te steunen.

Je wordt gechanteerd

Het kan soms hard gaan tussen mensen. Chantage is een vorm van dwang waarbij men bijvoorbeeld een vriendschap op het spel zet, indien men niet bereid is om geld uit te lenen. In dat geval moet je jezelf de vraag stellen wat die vriendschap eigenlijk waard is.

Als mensen boos op je zijn omdat je geen geld geeft, zou dat een alarmbelletje mogen laten rinkelen. Chantage is onder geen enkel beding aanvaardbaar.

Mensen maken graag de rekening van een ander. Ze zullen zeggen dat je dit gemakkelijk kunt missen, terwijl dat helemaal het geval niet is. In extreme gevallen kan men beginnen dreigen of proberen je leven zuur te maken. Ga hier niet op in en leen vooral geen geld aan iemand die klaarblijkelijk tot alles bereid is om je geld afhandig te maken.

Geld weggeven is beter dan geld lenen

Als je geld op overschot hebt en anderen wilt helpen is een lening niet de beste optie. Waarom zou je het gevraagde geld niet gewoon weggeven? In dat geval is er geen enkele druk om het terug te vorderen en zal jouw bijdrage het leven van een ander veranderen.

Toegegeven is het niet makkelijk om geld uit te delen, maar wat je geeft, ben je nooit kwijt. De regels van deze wereld zijn volgens een bepaald mechanisme opgebouwd. Hoewel je denkt geld te verliezen wanneer je het weggeeft is dat eigenlijk nooit het geval. Wat je geeft, komt terug! Het komt alleen niet terug van de persoon aan wie je het geld hebt gegeven.

De goede rentmeester heeft altijd een deel van zijn vermogen dat hij eigenlijk niet nodig heeft. Het staat op zijn rekening met de gedachte dat hij het ooit zou kunnen gebruiken. Waarom zou je daarop wachten, terwijl je vandaag iemand in geldnood kan helpen? Het is een andere mindset… dat begrijp ik… maar je leven wordt er zo door vervuld.

Er voor de ander durven zijn

We zijn allemaal broeders en zusters van elkaar. Zonder jou of mij zouden we in een andere wereld leven. Dat durven we weleens te vergeten. Hoewel we in deze moderne tijd meer teruggetrokken zijn, mogen we niet vergeten dat een maatschappij uit ik en jij bestaat. Mocht iedereen op zijn eiland blijven, zou die maatschappij niet kunnen functioneren.

Waarom we als samenleving zoveel problemen kennen is omdat we verleerd zijn wat het betekent om anderen te helpen. Zolang we het zelf goed hebben, zijn we ons van geen kwaad bewust. Ik heb het zelf moeten doen, dus waarom zou iemand anders een vrijpas moeten krijgen? Als er over geven wordt gesproken draaien veel mensen hun rug en sluiten ze prompt hun geldbeugel. Hierdoor worden de problemen van de maatschappij vergroot, want als we elkaar niet helpen, zal er een moment komen dat we samen niet langer kunnen functioneren.

Wil jij echt de persoon zijn waarbij men nooit terechtkon? De vriend die eigenlijk geen vriend was als het erop aankwam. Waarom is het tegenwoordig zo moeilijk geworden om anderen te helpen? Het leven is duurder, maar we leven nog altijd beter dan koningen van 100 jaar geleden. In realiteit hebben we allemaal meer dan we nodig hebben. Vraag is of we die overvloed met anderen durven delen, opdat niet alleen zij, maar de hele samenleving er beter van kan worden?

Conclusie

Geld is niet evenredig verdeeld. Sommige mensen hebben een vermogen waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Toch willen degenen met minder ook hun dromen kunnen vervullen. Het is best mogelijk dat vrienden of familie ooit om geld komen vragen. Voor veel mensen blijft dit een moeilijk onderwerp, maar hoeft dat altijd zo te zijn?

Als je geld aan familie of vrienden uitleent, moet jezelf afvragen of je dat geld eigenlijk kunt missen. Indien er overvloed is, kan er worden uitgedeeld. Of je daar al dan niet intresten voor wil vragen blijft een persoonlijke keuze, al zou ik daar zelf niet voor opteren. Sterker nog, ik zou mezelf de vraag stellen of ze het geld wel moeten terugbetalen.

Geld uitlenen moet uit vrije wil kunnen ontstaan. Zodra we van dwang of chantage spreken, laat je de optie beter passeren. Als je door geld uit te lenen zelf in de problemen komt, is het beter dat je het niet doet.

Geld geven blijft de ideale keuze. Op die manier verander je werkelijk het leven van iemand anders. Als iedereen meer zou weggeven, hebben we meer kans dat onze samenleving opnieuw zou kunnen bloeien. Dan is geld geven niet alleen voor de ontvanger een grote vreugde, maar zullen we er allemaal de vruchten van plukken.

Foto door Michael Twiss Jr



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *