Goedkoop verwarmen hoeft geen vage herinnering uit het verleden te zijn. Zelfs met deze ridicuul hoge rijzen heeft iedereen de kans om zijn huis of appartement op een energiezuinige manier te verwarmen. Onze politici raden aan om milieubewuste en energiezuinige keuzes te maken. Dat is allemaal mooi en wel, maar aan dat advies hangt een prijs die de consument zelf moet ophoesten. Tevens zijn er heel wat mensen waarvoor de plaatsing van zonnepanelen of een warmtepomp simpelweg niet mogelijk is. Zijn we verplicht om ons aan deze huidige energierekeningen blauw te betalen of is er een oplossing, die voor iedereen haalbaar is?
De hoge prijs van traditionele verwarmingssystemen
We leven niet meer in de tijd van onze ouders. De laatste jaren hebben er heel wat ontwikkelingen plaatsgevonden. Van accumulatieverwarming, infraroodverwarming, gas tot zonnepanelen en warmtepompen. Stuk voor stuk mooie uitvindingen, al zijn ze niet voor iedereen betaalbaar of kunnen ze wegens praktische redenen niet worden geplaatst.
Onze regering lijkt iedere legislatuur wel andere voordeelmaatregelen te geven, indien mensen bereid zijn, om de raad van de regering te volgen. Een groot probleem met dat advies wordt duidelijk wanneer we de toepasbaarheid van de maatregelen gaan checken. Zo blijft er een grote grote groep mensen letterlijk in de kou staan, omdat ze ofwel net teveel verdienen om van het sociaal tarief te kunnen genieten of omdat men door praktische redenen geen enkel verwarmingssysteem kan plaatsen. Voor degenen die het wel kunnen installeren hangt er een torenhoge prijs boven hun hoofd. Zo kost de plaatsing van zonnepanelen tussen de 5000 en 12500 euro en mag je voor een warmtepomp tussen de 4000 en 27000 euro neertellen.
Een regering zonder visie
Waar men eerst van de kerncentrales ging afstappen, begint men in te zien dat dit momenteel niet mogelijk is. Ondertussen stelt de vraag zich of het überhaupt nog haalbaar is om de brokken te lijmen. Met een regering die elke vier jaar een stoelendans organiseert blijft het moeilijk om een visie voor de toekomst te ontwikkelen. Zeker als bepaalde regeringen uit het verleden onuitvoerbare beslissingen hebben genomen.
Politici die het toonbeeld van onze maatschappij moeten laten uitschijnen zijn niet weinig verkeerd. Als we zien dat deze regering erin geslaagd is dit land nog sneller de dieperik in te sleuren, hoef ik er alvast geen financieel advies van op te steken. Het is natuurlijk niet omdat België op de rand van de afgrond staat, dat wij zelf geen goede beslissingen kunnen nemen.
Op welke manier u beter niet gaat stoken
Jarenlang heeft men de installatie van verwarmingsketels op gas gepromoot. Gas was minder slecht voor het milieu en zeer goedkoop. Het prijskaartje van gas is het laatste jaar echter spectaculair opgedreven, waardoor mensen hallucinante bedragen moeten betalen. Zelfs wanneer de gasprijzen dalen, worden deze prijsdalingen door uw energieleverancier met vertraging doorgevoerd. Als reden wordt de oorlog in Oekraïne opgevoerd, alsof er in de wereld een tekort aan gas zou bestaan. Bovendien zitten we met een oncontroleerbare inflatie, al weerspiegelt die inflatie slechts de speculatieve handelingen van markthandelaren, waar in de eerste plaats geen handelaren zouden voor mogen bestaan. Het recht op energie is een basisrecht en zou nooit van marktschommelingen mogen afhangen.
Accumulatoren op elektriciteit was een volgende farce, waar nu tienduizenden gezinnen de prijs voor kunnen betalen. Ondanks dit verwarmingssysteem met hernieuwbare energie kan worden opgeladen, zorgt het capaciteitstarief ervoor, dat mensen bovenop de huidige piekprijzen; nog meer zullen moeten betalen.
Eigenlijk zijn de mensen met een mazoutketel de grote winnaars van deze energiecrisis, terwijl de mazoutprijs is verdubbeld. Men is echter op oorlogspad om alle verwarmingssystemen met fossiele brandstoffen te weren, waardoor deze vorm van verwarmen weinig toekomstperspectief biedt.
Welke alternatieven bestaan er?
Wanneer de kosten hoog oplopen zullen mensen naar alternatieven zoeken. Hoewel men doet uitschijnen dat er alleen bepaalde verwarmingssystemen beschikbaar zijn, zal de oplettende consument een aardige duit kunnen besparen. Laten we wel één ding duidelijk stellen. Als we naar goedkope verwarmingsalternatieven zoeken moeten ze niet alleen voldoende rendement genereren, maar bovendien veilig zijn. In het verleden hebben we gezien dat een lak aan veiligheid mensenlevens kan kosten.
Vaste of mobiele verwarming
Vooraleer we een keuze tussen vaste of mobiele verwarming maken, moeten we analyseren welke mogelijkheden er bestaan. Zo zal een huiseigenaar bijna elke aanpassing naar believen kunnen doen, terwijl huurders slechts in samenspraak met hun verhuurder bepaalde veranderingen kunnen doorvoeren. Als we zowel een goed rendement als een aanvaardbare prijs ambiëren, zijn er mijn inziens slechts twee alternatieven voorhanden: de pelletkachel en de petroleumkachel.
De Pelletkachel
Ondanks velen denken dat een pelletkachel “een schoorsteen die trekt” nodig heeft, klopt die veronderstelling niet. Je hebt wel een rookasafvoer nodig, zodat schadelijke stoffen niet binnenshuis blijven hangen. Met dubbelwandige buizen die naar buiten leiden heb je voldoende afvoer, zodat je pelletkachel goed kan branden. De aankoop van een pelletkachel ligt tussen de 1500 en 6000 euro, afhankelijk van het vermogen en uit welk materiaal de pelletkachel is vervaardigd.
De plaatsingskosten liggen tussen de 150 en 1000 euro. Het grote verschil in prijs hangt af of er een buizensysteem moet worden gebouwd. Hoewel een pelletkachel stookkosten tot 60% kan beperken, zijn er verschillende praktische oorzaken die de plaatsing onmogelijk kunnen maken. Appartementsbewoners of huurders hebben meestal geen mogelijkheid om zulke installatie te plaatsen.
Mijn persoonlijke favoriet, de petroleumkachel
Volgens mij is de petroleumkachel nog steeds het beste alternatief voor mensen die geen vijftien kamers moeten verwarmen. De aankoop van een petroleumkachel varieert van 130 euro tot meer dan 1000 euro, wederom afhankelijk van het vermogen. Nu heb je twee soorten petroleumkachels, de kouskachel en de laserkachel.
Kouskachel
We kennen allemaal wel de kouskachel die we bij onze ouders of grootouders hebben gezien. Deze kouskachels ontsteken door middel van een batterij en worden snel warm. Toch bezitten deze kouskachels wat nadelen. Zo moet je naar alle waarschijnlijkheid elke twee jaar de kous laten veranderen, ligt het verbruik hoger dan een laserkachel en is er meer reukhinder waarneembaar. Tevens zijn deze goedkopere modellen meestal niet met een CO melder uitgerust.
Laserkachel
Het moderne broertje van de kouskachel is de laserkachel. die met een elektrische brander in werking wordt gesteld. Deze laserkachels geven geen geurhinder (enkel bij ontsteking), hebben een enorm vermogen en verbruiken een pak minder dan de kouskachel. Tevens zijn de meeste laserkachels met een een CO melder uitgerust, waardoor je met een gerust hart deze verwarmingsbron kan gebruiken. De laserkachel heeft wel elektriciteit nodig, maar het verbruik ligt zo laag, dat dit zelfs met extreem hoge elektriciteitsprijzen te verwaarlozen is. De beste laserkachel voor kleinere ruimtes is momenteel de Zibro LC 30, die op bepaalde momenten zo weinig als 0,083l/uur verbruikt.
Enkele bemerkingen
Voldoende verluchten met een petroleumkachel is aan te raden. Het openlaten van een raam op een kiertje is vaak voldoende om verse lucht te laten binnenstromen. Zelfs met laserkachels is het nodig dat u voldoende ventilatie voorziet.
Qua brandstof raadt men zo zuiver mogelijke petroleum aan. Deze kan je makkelijk in de bouwmarkt of bij bol vinden.
Indien je wil besparen kan je beter petroleum aan de pomp gebruiken. Op statbel vindt u alvast de actuele prijzen van de dag terug.
Tot slot
Hoewel de energieleveranciers ons willen doen geloven dat er weinig alternatieven beschikbaar zijn, kunnen we volwaardige oplossingen naar voren schuiven. Naarmate zij de kost blijven opvoeren zullen meer mensen naar deze goedkopere verwarmingssystemen overschakelen. Goedkoop verwarmen moet wel in veilige omstandigheden kunnen plaatsvinden. Voor wie helemaal zeker wil zijn dat er niet teveel CO binnenskamers komt, is de aanschaf van een CO melder een goede investering. Opmerkelijk genoeg zijn het niet langer de zonnepanelen en warmptepompen die boomen, maar vooral de kachels waar onze voorouders zich sinds mensenheugenis mee hebben verwarmd.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten