Break-up cursus dag 30: het nieuwe koppel

·

Hoe maak je het meeste kans om als koppel te slagen?

Je moet niet te hard van stapel lopen wanneer je een nieuw lief hebt gescoord. Als verliefdheid in liefde overgaat, kan je pas spreken over een serieuze relatie. Relaties zijn moeilijk en een liefdevolle verbinding heeft tijd nodig. Als jullie na een paar maanden nog altijd samen zijn, kan je beginnen spreken van een nieuw koppel. Waar jullie als koppel voor willen staan zullen we vandaag uitdokteren. Op deze laatste dag gaan we de toekomst van het nieuw gevormde paar uitstippelen.

Wie zijn jullie?

Wie zijn jullie als koppel? Op wat is deze match gebaseerd?
Foto door Justin Groep

Wie jij bent weet je ondertussen al, maar wie jullie als koppel willen zijn, blijft nog een vraagteken. De laatste maanden hebben jullie een weg gezocht om de relatie te laten slagen. Waarschijnlijk is niet alles vlot verlopen. Vooral nieuwe relaties ondervinden moeilijkheden om uitdagingen te verwerken.

Je hebt de beslissing gemaakt om als nieuw koppel door het leven te gaan. Jullie zijn aan het praten over een toekomst en waar die toekomst jullie zal brengen. Nochtans is het slim om eerst uit te maken wie jullie als koppel willen zijn.

In deze laatste oefening vraag ik jou om 5 punten op te sommen die jullie omschrijven. Naar goede gewoonte staat hieronder het voorbeeld dat wij zelf op ons leven hebben toegepast::

  • De basis van onze relatie is liefde: liefde voor elkaar en liefde voor anderen
  • Wij willen gevers zijn
  • De hoeksteen van onze relatie is het gezin
  • God heeft een belangrijke plaats in ons leven
  • Wij respecteren de verschillende karakters waarmee we een team vormen

Natuurlijk zijn deze 5 punten niet allesomvattend, maar ze geven een blik op hoe wij het leven als stel willen beleven. Als er twijfels ontstaan, kunnen we altijd naar de basis terugkeren en bezinnen hoe we ons terug naar de juiste weg kunnen navigeren. De fundamenten die het koppel vormen mag je inlijsten. Op die manier wordt elke dag duidelijk wie jullie willen zijn.

Wat willen jullie als koppel bereiken?

Een tweede belangrijke vraag is wat jullie als koppel willen bereiken. Niet ieder koppel heeft dezelfde doelen in het leven. Jullie kunnen opteren voor het huisje, boompje, beestje verhaal, maar evengoed kunnen jullie meer uitdagende doelen vooropstellen. Sommige mensen laten de liefde hun gangetje gaan. Het normale leven eist voortgang en het is eenvoudiger om je door dat leven te laten bewegen.

Daar hangen natuurlijk consequenties aan vast, want wie doelloos door zijn eigen bestaan wandelt, zal nooit de euforie van het leven ervaren. Deze mensen gaan werken, zorgen voor hun kinderen en zijn eenmaal per week intiem met elkaar. Er ontstaat een routine, een gewenning, want alles wat komt, is reeds geweten.

Als nieuw liefdespaar zullen jullie een ander bestaan willen leiden. Een leven met passie, liefde, financiële onafhankelijkheid en dromen. Daarvoor moet je echter geloven dat het kan, dat jullie als koppel een verschil kunnen maken. Ga iedere maand rond tafel zitten om jullie gemeenschappelijke doelen helder te krijgen. Indien jullie afwijken, stuur dan bij, want wat jullie willen is even belangrijk als wie jullie willen zijn.

Ik en jij apart vormen geen relatie

Veel relaties mislukken omdat ze de gezamenlijke droom niet langer najagen. Men begint er meer individuele gedachten op na te houden, gedachten die een eigen visie en geen gezamenlijke droom ondersteunen.

Wanneer jullie als koppel met problemen te maken krijgen, is het menselijk dat je andere scenario’s gaat bedenken. Wat jullie als koppel niet kunnen bereiken, blijft individueel misschien wel mogelijk. Je begint jezelf af te vragen waarom het alleen wel lukt en met zijn tweetjes niet.

Jouw individuele gedachten mogen er zijn en uiteraard lijken die makkelijker haalbaar, omdat je enkel met je eigen visie rekening moet houden. Als koppel zul je tegenkanting krijgen, andere ideeën moeten overwegen en compromissen moeten sluiten. Geloven dat het alleen beter zal gaan is een illusie. Iedere keer dat je als koppel van de gezamenlijke band afwijkt, ontstaat een scheur, wat uiteindelijk tot een breuk kan leiden.

In plaats van verschillen te ontwijken kan je die afwijkingen gebruiken om beter te gaan nadenken. Hoe kunnen we een gezamenlijke visie levend houden? Misschien moet je daarom weleens dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Deze kleine opofferingen staan in schril contrast met de waarde die jullie als koppel kunnen volbrengen. Vaar dus niet je eigen koers, maar volg de weg van het samenzijn.

Wat betekent jullie liefde?

Liefde betekent niet dat je de ziel van je partner moet leegroven, zodat jij er beter van wordt. Als koppel is de liefde voor elkaar het belangrijkste fundament. Zonder liefde is er slechts een vriendschapsband en dat is onvoldoende.

Houden van is niet alleen de positieve aspecten van de relatie in acht nemen. Als je echt voor elkaar kiest, zul je bepaalde zaken moeten ondergaan. Het gaat niet langer alleen over jou, maar over jullie.

Een koppel zou zich regelmatig mogen afvragen in hoeverre die liefde nog intact is. Het lijkt soms alsof het leven je in een bepaald stramien wilt duwen, maar dat is een illusie. We blijven als mens de controle over ons leven bewaren en als koppel hoor je dat samen te doen.

Geef om elkaar

Geef om elkaar, wat er ook in een relatie gebeurt
Foto door Allan Dias

Het lijkt nogal evident dat je in een relatie om elkaar moet geven. Voor bepaalde mensen staat daar echter een limiet op. In het begin is het makkelijk om empathie voor elkaar te tonen, maar wat als het even moeilijker gaat.

Zeker bij nieuwe koppels kunnen frustraties ontstaan, omdat je je partner nog niet goed genoeg kent. Geef om je lief, ook al begrijp je niet altijd de visie van de ander. Jullie samenzijn is het fundament van de relatie. Dit zou je te allen tijde moeten beseffen. Zorg niet dat verdeeldheid de kop opsteekt en laat buitenstaanders geen gelijkwaardige stem in de relatie hebben.

Vertrouw zonder feiten

Ik vertrouw je tot je iets verkeerd doet. Daarna zal je terug mijn vertrouwen moeten winnen. Nee, zo werkt het natuurlijk niet. Vertrouwen geef je gratuit, zonder dat je feiten moet kennen. De basis van een relatie is elkaar vertrouwen. Als je daar moeite mee hebt, ligt het probleem niet bij je partner, maar bij jezelf.

Waarom is het toch zo moeilijk om mensen te vertrouwen? Omdat je zoveel gekwetst bent! Dat geloof ik best. Niet iedereen in deze wereld is betrouwbaar. Elk mensenleven krijgt met onbetrouwbare individuen te maken. Toch is het zeer gevaarlijk om mensen op voorhand niet te vertrouwen. Iedereen en vooral je partner verdient een eerlijke kans.

Zelfs als dat vertrouwen beschaamd wordt, kan je niet eisen dat je nooit meer zult vertrouwen. Geef mensen een nieuwe kans, ook al hebben ze er al 100 gekregen. Wees de basis van liefde en vergeving en men zal vanzelf transformeren.

Draag je steentje bij

Het leven is de afgelopen jaren ontzettend duur geworden. Ik kan nog altijd niet geloven hoeveel een brood kost, om nog maar te zwijgen van andere basisgoederen. In een relatie sta je met twee. Het is dan ook de bedoeling dat partners hun steentje bijdragen.

Er wordt zoveel over financiën geredetwist, terwijl het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Vergelijk jullie beide inkomens en bepaal hoeveel % de ene meer dan de andere heeft. Als jij 60% van het inkomen verwerft, zou je ook 60% aan de kosten mogen bijdragen, op voorwaarde dat jullie dezelfde uren werken. Het lijkt oneerlijk, maar dat is het niet. Denk niet langer als jij, maar als jullie. Mensen die alleen aan zichzelf denken zijn mensen die geen lange relaties volhouden.

Dit wil niet zeggen dat jouw opgebouwde zelfstandigheid op het spel staat. Het is simpelweg een goede manier om al dat gedoe omtrent financiën de kop in te drukken.

De kracht van steun

Aan je partner zou je onvoorwaardelijke steun moeten geven. Het is zeer belangrijk dat je de kracht van steun niet onderschat. Een van de doelstellingen van een koppel is elkaar bij te staan waar nodig. Jullie samenzijn zorgt ervoor dat je alles niet alleen hoeft te doen. Er is iemand die naar je luistert, wanneer jij het moeilijk hebt.

Je partner steunen betekent niet dat je al diens problemen moet oplossen. Het is vooral nodig dat jij er bent wanneer men jou nodig heeft. Betrokken zijn is een bewuste keuze. Het gaat hier niet alleen over loyauteit, maar over de ruggensteun die jij in moeilijke periodes hoort te zijn.

Een verbindende communicatie

Een verbindende communicatie is een communicatie zonder oordelen. Hierbij ga je zowel je eigen behoeften als die van de ander vervullen. Het is in de eerste plaats luisteren, zodat je de behoefte van je partner kan achterhalen.

Op een respectvolle en opbouwende manier met elkaar communiceren blijft de sleutel tot een goede verstandhouding. Als jij weet dat je met alles bij je partner terechtkunt, zonder dat je de huid wordt volgescholden, geeft dat een vertrouwd en beschermend gevoel.

Voor wie meer over verbindende communicatie te weten wil komen is het boek Geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg een aanrader.

Respecteer het verleden

Noch jij, noch je partner komen vanonder een rots gekropen. Hoe ouder je bent, hoe meer geschiedenis je achter de rug hebt. Nu kan je alles op de toekomst zetten, maar het verleden is niet onuitwisbaar. Soms zal het verleden onverwacht opduiken en dat is helemaal ok.

Wees steeds respectvol voor waar jullie vandaan komen. Vergeet niet dat jullie geschiedenis jullie gevormd heeft tot de personen die jullie vandaag zijn. Zonder dat verleden hadden jullie elkaar misschien nooit leren kennen. Blijf niet in het verleden hangen, maar erken wel dat het er geweest is.

Klaar voor de toekomst?

De toekomst staat voor je klaar. Hoe die toekomst eruit zal zien, heb je zelf in de hand. Na de ellendige periode van de break-up heb je terug liefde gevonden. Het verdriet van vroeger wordt met de blijheid van vandaag opgevuld. Om jouw nieuwe relatie een faire kans van slagen te geven zijn er bepaalde zaken die je kan doen om een goede toekomst te waarborgen.

Samenwonen, trouwen of liever apart?

Vroeg of laat zullen jullie moeten beslissen of jullie wel of niet gaan samenwonen. Het één is niet beter dan het ander. Jullie moeten gewoon beslissen welke samenlevingsvorm het beste bij jullie past. De buitenwereld zal wel zijn zegje proberen doen. Sommige mensen zullen jullie graag zien trouwen, anderen houden het bij samenwonen, nog anderen hebben geen probleem dat jullie ieder een eigen woonplaats hebben.

Het slagen van een relatie hangt niet van de samenlevingsvorm af. We kunnen wel prediken dat trouwen moet, maar daarmee schieten we onszelf in de voet. Niet iedereen is bereid om in het huwelijksbootje te stappen en dat hoeft ook niet. Er stelt zich wel een probleem als de ene partner er een andere visie dan de andere op nahoudt.

Probeer de samenlevingsvorm op een rustige manier te bespreken. Geef daarbij aan voor wat jij klaar bent. Misschien wil je nu nog niet gaan samenwonen, maar kan dat in de toekomst veranderen. Vergeet niet dat de afgelopen periode van de break-up zijn tol heeft geëist. Heb respect voor de keuze van je partner als die keuze niet met de jouwe in overeenstemming is. Uiteindelijk gaat de relatie om jullie liefde voor elkaar, niet over waar jullie gaan leven.

Creëer gezamenlijke doelen

De grote kracht achter samenzijn is dat jullie gezamenlijke doelen kunnen vooropstellen. Een gezamenlijk doel is krachtiger dan een doel dat je op je eentje tracht te volbrengen. Het zijn dromen die je graag in de toekomst wil waarmaken. Ga regelmatig rond tafel zitten om jullie gemeenschappelijke doelen te bespreken.

Een gezamenlijke mindset heeft heel wat voordelen. Zo weten jullie precies waar jullie naartoe willen gaan en krijg je minder sterk de indruk dat je maar wat aan het aanmodderen bent.

Stel samen een droomplan op. Dat doe je door je verbeeldingskracht aan het werk te zetten. Durf een toekomst uitstippelen waar jullie allebei blij van worden. Die toekomst mag gerust wat obstakels kennen, zolang jullie weten waar jullie naartoe gaan.

Proficiat, je hebt het gehaald!

Ik zou je bij deze van harte willen feliciteren, want jij hebt iets gedaan wat veel mensen niet zullen doen. Deze 30 dagen break-up cursus was niet altijd gemakkelijk. Je zal dagen hebben gehad waarbij je dacht: Oh nee, wat nu weer.

Toch heeft jouw inzet laten zien dat je meer van het leven verwacht. Je hebt je leven opnieuw in handen genomen en daar mag je best fier op zijn!

De moeilijkste momenten van de relatiebreuk liggen achter jou. Betekent dit dat je nooit meer aan het verleden zal denken? Nee, natuurlijk niet, maar je hebt de handvaten gekregen om er op een correcte manier mee om te gaan. Jij bent door deze break-up sterker, zelfstandiger en meer liefdevol geworden.

Mijn beste vriend, de cursus is op zijn einde gelopen, maar dat wil niet zeggen dat je nergens meer terecht kan. Overloop regelmatig de punten die in deze cursus zijn aangehaald en weet dat je er nooit alleen voor staat. Robbydeletter.com is een plaats waar je altijd kan terugkomen, vragen kan stellen en met anderen in interactie kan treden.

Ik zou je willen bedanken voor je inzet en ben vooral benieuwd hoe je deze cursus hebt ervaren. Hieronder kan je een reactie nalaten.

Wat hebben we geleerd?

Na de datingperiode wordt het nieuwe koppel gevormd. Wie jullie willen zijn blijft nog een vraagteken. We gaan 5 punten opsommen die het nieuwe koppel definiëren, 5 punten waarmee we in de toekomst aan de slag willen gaan. Wat jullie als koppel willen bereiken, hangt af van wat jullie zelf willen. We hebben gezien hoe we twee visies op één lijn kunnen krijgen.

Ik en jij vormen geen relatie. Alleen een gedeelde mindset kan de liefde in stand houden. Jullie liefde wordt gevormd door om elkaar te geven, vertrouwen te bieden, je steentje bij te dragen, de kracht van steun te begrijpen, een verbindende communicatie te voeren en elkaars verleden te respecteren.

Zijn jullie tenslotte klaar voor de toekomst? Bestaat die toekomst uit samenwonen, trouwen of kiezen jullie liever voor een leven naast elkaar? De samenlevingsvorm maakt niet veel uit, de liefde voor elkaar wel. Creëer gezamenlijke doelen waar jullie allebei beter van worden. De kracht van verbeelding kan jullie relatie naar nieuwe hoogtes brengen. Stel een droomplan op en durf een toekomst uitstippelen waar jullie allebei blij van worden.

Foto door Jonathan Borba



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Gratis 30 dagen break-up cursus

30 dagen break-up cursus

Heel van je break-up en kijk nooit meer achterom.

Meer info

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *