Hoe je een relatie creëert waar niemand tussenkomt

·

De grootste uitdaging van een relatie is verbinding. Die verbinding blijft niet automatisch in stand.

In je vriendengroep en familie zitten voorbeelden genoeg van relaties die op het eerste zicht goed leken te gaan en toch in een scheiding zijn uitgemond. Het waren relaties die je hoop gaven, in plaats van de angst die je nu voelt.

Als het bij hen niet is gelukt… waarom zou het dan bij jullie lukken?

Je vraagt jezelf af of jullie de volgende zullen zijn waarvan ze zeggen: “Goh, die waren toch goed met elkaar” en “Tja, tegenwoordig hoor je niks anders meer.”

Om een langdurige succesvolle relatie te creëren moet je bepaalde regels volgen. De meeste koppels slagen er niet in om bij elkaar te blijven. Dat komt omdat ze de regels niet kennen en omdat ze aan de verleiding van de buitenwereld niet kunnen weerstaan.

Maar geen nood, want vandaag kom je te weten waarom de scheiding van de buren niet naar jullie moet overwaaien.

Wat is een succesvolle relatie?

Iedereen denkt dat hun relatie anders is dan die van de rest. In werkelijkheid gaat het er bij de meeste koppels hetzelfde aan toe. Dat laten gebeuren is de grootste fout die jullie als geliefden kunnen maken.

Er is geen grotere relatie denkbaar dan de verbinding met je partner. Een succesvolle relatie verbindt twee mensen op een liefdevolle manier. Samen besluiten jullie om het leven aan te gaan, de woeste wereld en elkaar te verkennen. Wat in het begin op een droom lijkt, kan snel in een nachtmerrie ontaarden.

Niet omdat jij of je partner slechte bedoelingen hebben, maar omdat jullie nooit geleerd hebben, wat het betekent, om liefde in een relatie te laten bloeien.

Koppels die 20, 30, 40 of zelfs 50 jaar liefdevol bij elkaar blijven hebben bepaalde gedragingen gemeen. Nee, het is geen toeval als de ene bij zijn jeugdliefde kan blijven en de andere elke paar jaar opnieuw moet beginnen.

Er is iets dat hen bindt, iets dat een ander hen niet kan geven.

Waarom mensen voor elkaar kiezen en hoe die keuze wordt gestuurd…

Waarom heb je voor je partner gekozen?

Hoogstwaarschijnlijk bracht de aantrekkingskracht gevoelens met zich mee. Je deed alles om die aantrekkingskracht te vergroten. Je verzorgde jezelf, deed nieuwe kleren aan, sprak beleefd en nodigde regelmatig je nieuwe liefde voor een date uit.

Je beste ik werd gepresenteerd. Geen wonder dat je partner daar ogen en oren naar had.

Later in de relatie wanneer de vangst binnen was, deden jullie wat andere koppels doen. De romantiek en spanning werd door het leven overgenomen. Jullie kochten een huis, werden ouders en gingen 1 x per jaar naar een niet te dure vakantieplek. De spanning veranderde in gewoonte.

Plots werden dagen samen routine. De keuze voor elkaar was reeds lange tijd gemaakt. Nu was het aan jullie om die keuze te volbrengen. Voor elkaar kiezen of de keuze sturen gebeurde automatisch. Hoe langer jullie bij elkaar bleven, hoe gewoner het werd. Thuis was vanaf dan niet meer waar jij woont, maar waar jullie wonen.

Proficiat! Jullie hebben gedaan wat 99% van de koppels doen. De gewoonte van bij elkaar te blijven heeft de keuze om jezelf te vernieuwen beïnvloed. Je denkt er niet meer over na. Je laat het gewoon gebeuren.

Waarom gaat een koppel uit elkaar?

Sta je echt versteld waarom mensen uit elkaar gaan?

Als je in het begin van de relatie reeds het hoogtepunt hebt overschreden is het niet abnormaal dat je na verloop van tijd iets anders wil. Er is namelijk niets moeilijker dan in een relatie te blijven, waarvan je alles hebt gezien.

We kennen het allemaal. Je komt iemand tegen waarvoor je een bepaalde aantrekking voelt. Je voelt opnieuw de spanning zoals je die ooit met je partner hebt gevoeld. Het is leuk. Er wordt flirterig tegen je gepraat, een aanraking volgt en boem…

Voor je het goed en wel beseft heeft je oude relatie afgedaan en heeft de verliefdheid het overgenomen.

Nu zeggen mensen dat iedereen verliefd kan worden en gelijk hebben ze. Alleen gebeurt die verliefdheid vaker bij mensen die er onbewust op zoek naar zijn.

Mensen gaan niet uiteen omdat ze elkaar niet meer leuk vinden, maar omdat ze de liefde voor elkaar dood hebben laten gaan.

De kans dat je op een ander verliefd wordt is een pak groter, wanneer de gevoelens voor je huidige partner op een laag pitje staan.

“Ik wist niet wat me overkwam”, zegt de partner die verliefd werd, maar is dat werkelijk zo?

Hoe kan je de scheiding vermijden?

Je hebt verliefdheid niet in de hand wanneer het gebeurt. Soms is de relatie op en sta je daar meer voor open.

Dat klopt! Alleen vraagt het doorsnee koppel zich zelden af waarom de relatie is uitgeblust. Mensen die voor altijd bij elkaar blijven lijken dat probleem niet te hebben. Er zijn dus bepaalde dingen die ze doen, zodat de relatie niet uitgeblust raakt.

Koppels die scheiden leggen de reden meestal bij hun partner. Die is zo veranderd dat er geen andere keuze overbleef. Hij of zij deed nauwelijks moeite om het vuur van de relatie aan te wakkeren, laat staan dat het samenzijn op één of andere manier werd bekrachtigd.

Maar hoe zit het met jou? In hoeverre deed jij al die dingen?

Hoewel de routine moeilijk te doorbreken lijkt, is dat eigenlijk zelden het geval. Als je hoopt dat je partner op zijn eentje de relatie moet hooghouden, zal het niet lukken. Kiezen voor elkaar betekent dat jullie samen moeten zorgen dat de relatie onbreekbaar wordt.

Een scheiding vermijden doe je door je geluk binnen de relatie en niet buiten de relatie te zoeken.

Regels die sterke koppels hanteren

Wat is het verschil tussen een koppel dat voor altijd bij elkaar blijft en een koppel dat na enkele jaren opgeeft?

Sterke koppels hebben een manier gevonden om het vuur van de verliefdheid blijvend te laten branden. Ze laten de relatie niet op zijn beloop. Sterker nog, ze kijken er met een arendsoog op toe dat ze door liefde verbonden blijven.

Op Quora vroeg iemand hoe de liefde sterft.

De laatste zin is vooral belangrijk: “Als je liefde wil houden, mag je dus nooit stoppen met zelf liefde te geven.”

Denk je dat koppels die uit elkaar gaan die regel volbrengen? Nee, natuurlijk niet. Ze doen vaak het tegenovergestelde. De ene partner zoekt de liefde bij de ander die op zijn beurt hetzelfde verwacht. Moeten we dan echt versteld staan als de liefde sterft?

Onderstaande regels kunnen zulk scenario voorkomen.

Uniekheid

Om een sterke relatie te creëren moet je uniek zijn. Je kan dit vergelijken met een bedrijf waartegen niemand kan winnen. Neem nu Coca Cola. Het wereldbekend merk begint in 1885 en hoewel er sindsdien duizenden varianten op de markt zijn gekomen, kan je geen andere cola met de echte vergelijken.

Waarom blijven de meeste mensen voor Coca Cola kiezen? De uniekheid van het merk. Wie Coca Cola drinkt, ervaart een smaak die je bij geen enkele andere cola terugvind.

Kan je dezelfde uniekheid op je relatie toepassen?

Zeker weten! Die uniekheid creëer je door elke dag aan het merk van je relatie te werken. Wat maakt jullie speciaal? Hoe zorg je dat kapers op de kust vanzelf terugtrekken?

Als jullie relatie niets speciaal te bieden heeft, zal iedereen je plaats kunnen innemen.

Gedraag je daarom anders dan de meeste koppels. Samen groeien en unieke tradities opbouwen zijn daarvoor ideaal. Hoe meer gezamenlijke gewoonten je relatie kenmerkt, hoe minder snel je de relatie zal willen verlaten.

Gezonde intimiteit

Verbinding zoeken met je partner is essentieel als je een langdurige relatie wil volhouden. Vanaf de verliefdheidsgevoelens zijn overgewaaid gaat de verbinding niet langer vanzelf. Knuffel en raak je partner aan. Loop hand in hand. Wrijf over de rug. Leg je hand op die van je geliefde en laat voelen dat je er altijd bent.

Seks is ontzettend belangrijk. Relaties zonder seks blijven nooit duren. Denk niet dat langdurige koppels weinig tot geen seks horen te hebben. Seksualiteit is de ultieme ontlader van stress. Wanneer jij dit niet geeft, zal je partner dit op een ander gaan zoeken.

Laat duidelijk zijn dat het één zonder het ander nooit zal lukken. Seks willen zonder regelmatige knuffels of aanrakingen te geven is zoveel als je partner willen gebruiken.

Doe wat de doorsnee partner niet doet! Maak van intimiteit een tweede natuur, want als je partner zich bij jou geborgen voelt, is er geen reden om buiten de relatie liefde te zoeken.

Vermijd jaloersheid

Je hoort je geliefde over iemand anders praten. De persoon waarover ze het heeft is van het andere geslacht. Daar is op zich niks verkeerd mee, zij het niet dat elk gesprek over dit individu iets met je doet.

Gevoelens van jaloezie bekruipen ons allemaal. Wat we ermee doen maakt dikwijls het verschil. De beste houding blijft jaloersheid voor jezelf houden.

Is dat makkelijk? Absoluut niet, maar door de confrontatie met je partner te vermijden, geef je blijk van vertrouwen. In plaats daarvan kan je je gevoelens met een goede vriend bespreken. Door je negatieve gevoelens met iemand te bespreken, kan de angst en onzekerheid wegtrekken.

Succesvolle koppels hebben ook jaloerse gevoelens, maar beide partners hebben een manier gevonden om daar op een positieve manier mee om te gaan. Toon dankbaarheid voor wat je hebt, in plaats van scenario’s te bedenken, over wat je allemaal zou kunnen verliezen.

Een sterke familiale band

Als je in een relatie bent heb je niet één, maar twee families. Jouw familie belangrijker dan de schoonfamilie maken is onwijs. Ergernissen met schoonouders zijn een veelvoorkomend probleem, omdat er tussen twee families een concurrentiestrijd wordt gevoerd.

Een sterke band met beide families is cruciaal wil je als koppel lang bij elkaar blijven. Zal je soms op je lip moeten bijten? Ja… maar als jij de vrede handhaaft, maak je van je partner een aangename wederhelft.

En wat heb je het liefst? Constante ruzies over onbenulligheden of een relatie die ervoor beide families durft zijn? Beschouw de familie van je teamgenoot als nieuwe broeders en zusters en ga een gelukkig leven tegemoet.

Geef wat je kan

De grootste winnaars in dit leven zijn de mensen die het meeste geven. Gevers zijn graag gezien en veranderen de wereld. Iedereen houdt ervan om een gever in de buurt te hebben.

Er zijn twee manieren van geven:

  • Ofwel geef je jezelf
  • Ofwel geef je geld

Beide mogelijkheden zijn krachtig. Door jezelf te geven ben je er voor iemand anders. In dit geval de partner.

Bekijk de werking van je relatie niet als een transactiemodel, waarbij jouw giften door giften van je partner moeten worden gecompenseerd.

Men spreekt dikwijls over een 50/50 verhouding in een relatie, maar dat is weinig realistisch. Samen vormen jullie een koppel. Soms zal jij meer geven, soms zal je geliefde meer geven. De sterkte van een koppel bestaat er net uit dat ze de situatie kunnen aanvoelen. Als jij of je geliefde een mindere dag hebt, mag de ander dat gerust aanvullen. Wie op een willekeurige dag, het geheel meer aanvult dan de ander, maakt op zich niet uit. Geven is altijd een goed idee.

Hetzelfde met geven van geld. Wie meer kan geven doet er goed aan dat ook te doen. Denk als een team en niet als een individu binnen een relatie. Wat je geeft, of het nu geld of liefde is, ben je nooit kwijt.

Integendeel, op één of andere manier komt wat je geeft in grotere mate terug.

Spreek je liefde uit

Houden van mag geen gewoonte worden. Ervan uitgaan dat je partner je liefde wel zal voelen is een verkeerde houding. Je zal dus regelmatig moeten uitspreken wat je voelt.

Soms zeggen we zoveel ik hou van je dat het zijn waarde verliest. Zeg die speciale woorden niet zomaar. Je gevoelens uitspreken doe je oprecht en vanuit het hart.

“Maar mijn partner weet toch dat ik van ze hou!”

Nee, dat is niet waar. Vrouwen zijn hier nog meer gevoelig aan. Uitspreken van liefde laat zien dat je werkelijk om de ander geeft. Het geeft confirmatie en laat twijfels over de relatie wegebben.

Ik hou van je“, zeg je niet tegen iedereen. Deze unieke woorden vormen jullie speciale liefdesband. Als die liefdevolle woorden niet meer worden uitgesproken, zal de relatie in twijfel worden getrokken.

Ze spelen met elkaar

Koppel plaagt elkaar op het strand
Foto door Becca Tapert

Een relatie kan na een tijdje als een gewoonte aanvoelen. Het speelse karakter verdwijnt. Succesvolle koppels laten dit niet gebeuren. Ze plagen elkaar, lachen samen en verrassen de ander met regelmaat.

Het leven kan saai aanvoelen. Daar hebben we allemaal een break van nodig. Na een voltijdse werkweek, die met de zorg van kinderen wordt gecombineerd, heb je nood aan wat speels avontuur.

Op een speelse manier met elkaar omgaan brengt ons terug naar de kindertijd. Het wekt onvoorspelbaarheid op en dat blijven we nodig hebben. Soms is het goed om even uit de volwassen wereld te stappen, zodat jullie elkaar kunnen entertainen.

Als de veelzijdigheid van het leven eisen opstapelt, is het goed om terug naar het begin te gaan. Hoe meer je in plezier investeert, hoe krachtiger je relatie zal worden.

Tot slot

Sterke koppels laten hun samenzijn niet van het lot afhangen. Ze hanteren bovenstaande regels om hun relatie sterker te maken in plaats van te laten afbrokkelen. Hoe sterker de relatie, hoe minder snel iemand er zal tussenkomen.

Als jullie voor elkaar blijven kiezen, kan een relatie een leven lang meegaan. Het gras aan de overkant is niet groener. Een nieuwe relatie wordt even gewoon als je dezelfde tactiek blijft hanteren.

Koppels hoeven niet na verloop van tijd uit elkaar te gaan omdat iets nieuw zich aanbiedt. Leer hoe je liefde kunt vernieuwen, in plaats van steeds een nieuwe liefde te zoeken.

Zullen donderwolken zich soms over de relatie voltrekken? De kans is groot, maar zolang je de verbinding sterk houdt, hoef je niks te vrezen. Wees niet zoals de rest, maar creëer een relatie die elk seizoen kan overwinnen.

Hoofdfoto door Candice Picard



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *