Hoe je sociale verplichtingen en gedwongen feesten overleeft

·

De sociale verplichting van een gedwongen feest overleven

Als onderdeel van een familie en/of gezin ontkom je niet aan gedwongen evenementen, waarbij jouw aanwezigheid wordt gewaardeerd. Hoewel je altijd de keuze hebt om niet te gaan is die mogelijkheid in de meeste gevallen niet echt haalbaar. Een huwelijk, communie, kerstfeest en zelfs een babyborrel zijn tegenwoordig zo sterk ingeburgerd dat je er nog nauwelijks aan ontsnapt. Dat is geen probleem voor de extraverte vrouw of man die overal en met iedereen graag een babbeltje slaat. Het is echter heel wat anders voor de eerder teruggetrokken persoon die liefst van al thuis zou blijven. Ik bespreek de tips en tricks die mij helpen om sociale verplichtingen en gedwongen feesten te overleven.

Wat is een sociale verplichting?

Een sociale verplichting is een plicht die door je omgeving wordt opgelegd. Bij een verjaardagsfeest, huwelijk, communie of ander groepsmoment wordt je verwacht. Deze evenementen aan je laten voorbijgaan is een optie die meestal niet in dank wordt afgenomen. De verwachtingen van mensen zijn bij zulke feesten hooggespannen, waardoor ze vaak weken op voorhand al met de voorbereidingen bezig zijn.

Sociale verplichtingen en gedwongen feesten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vanaf jeugdige leeftijd worden we hier met de regelmaat van de klok aan blootgesteld. Denk maar is aan hoeveel huwelijken, communiefeesten en begrafenissen je er ondertussen hebt opzitten. Waarschijnlijk waren dat niet stuk voor stuk aangename gebeurtenissen. Ze horen nu eenmaal bij het leven als je een minimum aan sociale interactie met je omgeving wil hebben.

Het begint met de uitnodiging

Ineens krijg je een kaartje toegestopt. Daarop staat vermeld dat je op het huwelijk van Bart en Liese wordt uitgenodigd . Alleen heb je helemaal geen zin om naar dat huwelijk te gaan. Je knikt beleefd, stopt het kaartje in je zak en begint de eerste excuses waarom je niet zou kunnen gaan in je hoofd af te spelen. Een huwelijk is een eenmalige gebeurtenis en Bart en Liese zijn sinds lang goede vrienden. Je kan het niet maken om niet bij hun huwelijk aanwezig te zijn.

De moed zakt in je schoenen, want je bent helemaal niet in de stemming. Tevens zal je je partner moeten overtuigen om mee te gaan. De uitnodiging is subtiel, onverwacht en komt vaak op een slecht moment. Als je snel een grondig excuus kunt verzinnen zou je er nog mee kunnen wegkomen, maar die optie wordt kleiner nadat je het kaartje in ontvangst hebt genomen.

De volgende dagen denk je verder na hoe je aan deze verplichting kan ontkomen. Het wordt echter duidelijk dat geen enkele smoes de vriendschap zal kunnen redden. Je zal moeten gaan.

Het voelt als een verplichting

Verplicht worden om ergens naartoe te gaan geeft nooit een goed gevoel. Iemand anders bepaalt de voorwaarden van wat je op die bepaalde dag moet doen. Mensen dwingen om naar een feest te komen is not done.

Nu kan je begrijpen dat vrienden en familie jou er graag bij hebben wanneer ze huwen, hun kind zijn eerste communie krijgt of wanneer een jubileum wordt gevierd. De uitnodigende partij heeft zich meestal wel voorbereid op afwijzing, waardoor ze op voorhand verschillende scenario’s hebben bedacht, om jou toch over de streep te kunnen halen.

Het is een gewoonte om te blijven zeuren tot de andere partij overstag gaat. Ironisch genoeg werkt deze methode bijzonder goed. De meeste mensen zullen zelfs tegen hun zin op de uitnodiging ingaan, al is het maar om hun schuldgevoel te kunnen verbergen. Het is dus niet abnormaal dat gedwongen feesten als een verplichting aanvoelen en ja hoor… iedereen trapt erin.

Wat als je geen zin hebt in een feestje?

De scenario’s die je op voorhand bedenkt zijn vaak minder erg dan het feest zelf. Als je verplicht wordt om naar een feest te gaan, kan de periode vooraf wat met een mens doen. Zou ik gaan of kan ik niet gewoon zeggen dat ik ziek ben? Ik heb niks om aan te trekken. Mijn hoofd staat niet naar feesten. Het zijn heel menselijke reacties die de nodige stress teweegbrengen.

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je geen zin hebt in een feestje. Zelfs wanneer iedereen rondom jou laaiend enthousiast is, mag je gerust een andere mening hebben. Misschien ben jij niet iemand die in grote groepen tot bloei komt of misschien staat je hoofd niet naar de zoveelste verplichte samenkomst.

Het is allemaal OK!

Geen zin hebben betekent niet dat je kan nalaten om te gaan. Het beste advies dat ik je kan geven is om er vooraf niet teveel mee bezig te zijn. Het heeft geen zin om dagen en weken voor het feest in mineur te gaan doorbrengen. Soms moet je iets doen dat je niet graag doet, maar geen nood, want dat kan in je voordeel werken.

Laat sociale druk je niet overweldigen

We zijn een prestatiegerichte maatschappij geworden, waarbij iedere minuut zo efficiënt mogelijk moet worden ingevuld. Bovendien hebben we heel wat voorwaarden gecreëerd om tot deze sociale elite te behoren. Zo is het niet langer voldoende dat je goed gedrag laat zien. Ook je kledingkeuze en zelfs het cadeau dat je meebrengt maken deel uit van de puntenschaal waarop je wordt beoordeeld.

Het is niet verwonderlijk dat zoveel mensen onder de stress van sociale druk bezwijken. Ze hebben het gevoel dat ze niet langer kunnen voldoen aan de voorwaarden die mensen vooropstellen. Dat is eigenlijk minder slecht dan het lijkt. Het is net goed dat ze tot dat besef komen, want sociale druk is te gek voor woorden.

Als jij het gevoel hebt dat je niet langer volgens het perfecte plaatje van de maatschappij kunt functioneren mag je blij zijn. Het is een zegen te weten dat niets moet. Gedrag, kledingkeuze of welk cadeau je meebrengt zijn van geen enkel belang als ze jou niet weerspiegelen. Wees wie jij bent en niet iemand die je volgens anderen zou moeten zijn.

Stress door sociale verplichtingen oplossen

Hoe stress door sociale verplichting oplossen?
Foto door RDNE Stock project

Sociale druk zomaar laten varen is niet voor iedereen weggelegd. Ben jij iemand die het moeilijk heeft om binnen deze gedwongen feestjes te circuleren? Geen nood, de stress die je voelt kan worden weggenomen en wel zo.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Mensen met stress zouden de beste filmmakers zijn. Ze creëren zoveel verschillende verhaallijnen dat hun hoofd ervan begint te spinnen. Wat als dit gebeurt of nee… hopelijk niet dat?

Eigenlijk zou je jezelf moeten afvragen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Misschien vinden ze je outfit niet leuk, valt je cadeau niet in de smaak of wil er niemand met je praten. Is dat echt zo erg? Gaat je leven van deze eenmalige gebeurtenis sterk veranderen? Ik betwijfel het.

Hoe vaak zijn de scenario’s in je hoofd al uitgekomen? Bitter weinig en toch vallen we iedere keer in dezelfde val. Je hebt geen zin in een feestje, maar deze feestelijkheid is morgen alweer vergeten. Maak het vooral niet erger dan het is.

Vind rust bij jezelf

Je kent jezelf het best. Ondertussen heb je de wetenschap in handen van wat je wel en niet rustig maakt. Voor mij helpt een goede wandeling in een bos, voor jou kan dit iets helemaal anders zijn. Beweeg, laat je longen ademen en luister vooral naar je hart. Probeer meditatie, durf stil zijn en tracht niet elk scenario uit te werken. Als je rust vindt bij jezelf kan je elke uitdaging aan.

Laat je niet opjutten door anderen. Ik heb gehoord dat ze dit of dat verwachten… Goed, maar jij bent niet verplicht om daarmee rekening te houden. Als je aanwezigheid niet voldoende is ligt het probleem bij de organisator van het feest.

Positieve redenen om naar het feest te gaan

Als je een ommezwaai in je hoofd wil maken is het goed om positieve redenen te zoeken. Ok, het feest op zich kan je gestolen worden, maar misschien is er kans dat je iemand tegenkomt, die je reeds langs tijd niet meer hebt gezien. De gelegenheid van het feest kan jou ertoe bewegen om banden met oude vrienden op te rakelen.

Een samenkomst is bovendien een goede gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Stel jezelf tot doel om 1 a 2 nieuwe mensen meer aandacht te schenken. Probeer het gesprek aan de gang te houden door open vragen te stellen en aandachtig te luisteren. Binnen geen tijd heb je er een nieuwe vriend of vriendin bij.

Door behulpzaam te zijn voor anderen en voor de organisatie van het feest maak je altijd een goede indruk. Ga niet alleen om je benen onder tafel te kunnen schuiven. Bij een feest organiseren komt heel wat kijken. Jouw hulp is van harte welkom.

Een goede voorbereiding

De grootste stress voor een feest ontwikkelt zich op de dag zelf. Ineens besef je dat je onvoldoende tijd hebt om alle kleren te strijken, het cadeau in te pakken en de juiste schoenen te vinden. Als je uitgenodigd wordt voor een sociale verplichting weet je goed op voorhand wanneer dit zal doorgaan. Een goede voorbereiding maakt het verschil.

Denk na over wat er allemaal voor het feest moet gebeuren en plan deze to do’ s als afspraak in je agenda in. Op woensdag kun je een cadeau gaan halen, op vrijdag ga je naar de kapper en de avond voordien strijk je alle kleren, terwijl je de route naar het feest in je gps opslaat. Hierdoor hoef je buiten jezelf aankleden op de dag van het feest niks meer te doen.

Het gedwongen feest overleven

Geen zin in feest en toch plezier maken
Foto door cottonbro studio

Zoals ik al zei komt de dag van het gedwongen feest er vanzelf aan. Daar hoef je geen stress voor te ontwikkelen. Wel kan het zijn dat hoe dichter de dag komt, hoe meer stress je zal ervaren. Dat is echter voor niks nodig als je bovenstaande tips hebt gevolgd.

Als je besloten hebt om op een positieve en behulpzame manier het feest aan te vatten, heb je de opdracht reeds half voltooid. Nu gaan we op zoek naar hoe we van jouw aanwezigheid op het feest een succes kunnen maken.

Kom op tijd

Het is onrespectvol als je te laat op een feest aankomt. Het zorgt niet alleen bij jou, maar ook bij de organisatoren van het feest voor nervositeit. Er is met reden een uur afgesproken. Het is niet aangenaam als men op jou moet wachten. Mensen die op tijd komen worden hierdoor nodeloos gestraft, wat je populariteit op het feest zal doen slinken.

Iets te laat komen kan altijd gebeuren. Zeker in een land waar je van file in file kunt terechtkomen, is dat geen ondenkbaar scenario. Als het dan toch tegen je wil gebeurt, wees dan correct en bied je excuses aan, zonder dat je de voortgang van het feest verder probeert te belemmeren.

Om laatkomen te vermijden vertrek je beter 30 minuten voor het normale uur. Zo heb je nog ruimte moest je niet onmiddellijk de weg vinden. Spreek op voorhand met jezelf af hoelang je op het feest wil blijven. Dat geeft een doel waarnaar je kan uitkijken.

Het feest draait niet om jou

Een uitnodiging voor een feest betekent niet dat jij de hoofdact bent. Afhankelijk van het thema ben jij slechts een van de vele anderen. Je hoeft niet op te vallen, noch moet je ervoor zorgen dat jij de spil bent, waarrond alles draait. Ik woon soms huwelijken bij waarbij bepaalde invités beter gekleed zijn dan het getrouwde paar. Men wil gezien worden, terwijl een huwelijksfeest over het gehuwde koppel gaat.

Misschien denk je dat je kledingstijl zal opvallen, maar dan ben je fout bezig. Laat de focus bij degenen waarvoor het feest is bedoeld en help om die focus bij hen te houden.

Het is jouw taak als invité om de gasten in je directe omgeving zo goed mogelijk te entertainen. Dat wil echter niet zeggen dat jij voor het slagen van het feest verantwoordelijk bent.

Let op je alcoholgebruik

Op feestjes wordt vaak teveel gedronken. Mensen zijn nogal van het idee dat je zonder alcohol geen plezier kunt maken. Dat is natuurlijk niet waar. Een of twee glazen alcohol kunnen de zenuwen laten bedaren, maar stop op tijd.

Teveel alcohol heeft een negatieve impact op je aanwezigheid. Je zal minder geneigd zijn om je te concentreren, waardoor gesprekken uit de hand kunnen lopen. Alcohol is een drug en met elke drug wordt het gevaarlijk wanneer je de inname niet kunt bedwingen. Het heeft bij iedereen een andere invloed. Sommige mensen worden moe na het drinken van een glas alcohol, anderen beginnen met de domste dingen te lachen en dan heb je nog de agressievelingen en degenen die hun handen niet kunnen thuishouden.

In weinig gevallen zorgt het overmatig drinken van alcohol voor meer sfeer. Als je van jezelf weet dat je na één glas niet kan stoppen is het beter om niet te drinken. Voor wie met de wagen komt, zou dit een evidentie mogen zijn. We zijn namelijk zeer slecht in het beoordelen van hoeveel we als bestuurder mogen drinken. Op den duur heb je tien glazen op en denk je nog steeds onder de wettelijke limiet te zitten.

Neem pauzes

Op een feest zal niemand vreemd opkijken als je even naar buiten gaat om een frisse neus te halen. Neem geregeld een pauze en trakteer jezelf op een paar minuten rust. Dat geeft kalmte in je hoofd, waardoor je achteraf een betere gast zult zijn. Na een feest kan je volledig uitgeput raken. Het vergt namelijk heel wat energie om een hele avond non stop het beste van jezelf te geven.

Als je regelmatig een toiletbezoek inlast, zal je daar minder last van ondervinden. Je geest ervaart op die manier minder stress en je kan al nadenken over de onderwerpen die je straks wilt behandelen.

Als je voelt dat het moeilijk wordt om een gesprek met een bepaald iemand op gang te houden, kan je die persoon naar een grotere groep begeleiden, zodat de moeilijke momenten door anderen mee kunnen worden ingevuld. Zo creëer je een pauze voor jezelf, zonder dat iemand het doorheeft.

Glimlach en lichaamstaal

De kans is groot dat je liever niet je avond op dit gedwongen feest wilt doorbrengen. Dat is perfect normaal, al is het geen goed idee om je afkeur te laten blijken. Probeer zoveel mogelijk te glimlachen en let op je lichaamstaal die meer verraadt dan je beseft. Houd je rug recht en de punten van je lippen naar boven.

Door vaak te glimlachen zal je sneller aansluiting bij mensen vinden. Gebruik humor, waarbij je niet teveel van jezelf denkt. Zelfspot wordt over het algemeen goed aanvaard, omdat mensen niet met een perfect iemand willen worden vergeleken.

Durf dansen

Je hoeft geen dansschool te volgen om op een feest je benen los te slaan. Door te dansen moeten we ons kwetsbaar opstellen en daar hebben mensen bang van. Nochtans is het geen goed idee om een ganse avond de dansvloer te mijden.

Iedereen kan met zijn heupen bewegen en zich door ritme laten leiden. Denk niet aan de ogen die op je lichaam prikken, maar aan het liedje zelf. Het is algemeen geweten dat dansers meer aansluiting bij anderen vinden.

Bij een slow met vreemde mensen is het aan te raden om je handen niet op onwelkome plaatsen te laten landen. Dat geeft je danspartner een onbehaaglijk gevoel. Wees een heer of dame en houd het hoffelijk.

Conclusie

Het gevoel om gedwongen naar een feest te moeten gaan is niet aangenaam. Het geeft stress wanneer een sociale verplichting wordt opgelegd. Je hebt twee keuzes. Ofwel ga je, ofwel verzin je een excuus. Dat laatste zal je niet in dank worden afgenomen en kan je relatie met de organisator van het feest negatief beïnvloeden.

Als je geen zin hebt in een feestje zijn er tal van mogelijkheden om er toch een leuke tijd van te maken. Probeer vooraf rust bij jezelf te vinden, een goede voorbereiding te maken en positieve redenen te zoeken om toch naar het feest te kunnen gaan. Uiteindelijk is een sociale verplichting niet het einde van de wereld.

Een gedwongen feest overleven doe je door op tijd te komen, beseffen dat jij niet de hoofdact bent, op je alcoholgebruik te letten, geregeld pauzes te nemen, je glimlach en lichaamstaal onder controle te houden en de dansvloer niet te schuwen.

Maak er voor jezelf de best mogelijke tijd van, praat met mensen en luister wanneer zij iets te zeggen hebben. Misschien kan het één van de meest indrukwekkende avonden van je leven worden.

Hoofdfoto door Andrea Piacquadio



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Krijg 1 x per week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *