Jezelf blijven in een relatie is niet vanzelfsprekend wanneer twee verschillende karakters bij elkaar komen. Voordat jullie besloten om samen een koppel te vormen, hadden jullie ieder een apart leven en dat heeft jullie persoonlijkheid ontwikkeld. Kans is groot dat je huidige partner niet dezelfde interesses als jij heeft en dat het soms moeilijk wordt om hem of haar te begrijpen. Sommige mensen denken dat beide geliefden hetzelfde pad moeten volgen, maar is dat werkelijk zo? Misschien is het beter om de persoon naast ons te laten zijn wie ze willen zijn.
Wie ben jij?
Alvorens elkaars karakter te evalueren is het slim om na te gaan wie we zijn, wat we willen en hoe we in het leven staan. Hoewel we door onze ervaringen worden gevormd, hebben we op een bepaald punt een keuze moeten maken.
Waarschijnlijk heb je dromen in de koelkast gestopt, om het compromis van de relatie te laten werken. Maar heeft dat je echt gelukkig gemaakt?
Samen een leven opbouwen is belangrijk, maar als dat leven je eigen passies tenietdoet, ben je verkeerd bezig. Maak de oefening met jezelf om na te gaan wat je verlangt. Niet wat je partner, familie, vrienden of collega’s verlangen. Nee, wat jij verlangt…
Hoe jij in het leven wil staan is uiterst belangrijk. Vanaf je dat opgeeft, volg je het pad van iemand anders en daar kun je geen waarde in vinden.
Zo ontdek je wie je bent
Neem een avond vrij voor jezelf op een plaats waar niemand je kan storen. Als je die plaats niet vindt, kun je eventueel een hotelkamer boeken.
Ga in kleermakerszit op de grond zitten en laat je armen loshangen. Doe je ogen dicht en probeer je gedachten stil te maken. Echt stil wordt het nooit, want zelfs als jij erin slaagt om stilte in je hoofd te creëren, zullen geluiden van buitenaf die rust binnendringen.
Adem 10 keer (met je mond open) in tot je longen met lucht zijn gevuld. Houd die zuurstof 7 seconden vast, voordat je de lucht uitblaast. Je zal merken dat deze oefening je lichaam tot rust brengt.
Vergeet vervolgens elk aspect van je leven. Denk niet aan je partner, je kinderen, je werk of de veel te grote afrekening van de elektriciteit.
Denk even aan jezelf
Als volwassen persoon krijg je weinig ruimte om aan jezelf te denken. Je bent met de verlangens van zoveel andere mensen bezig dat jij op de laatste plaats komt.
Dat gaan we vermijden.
Vandaag denk je alleen aan jezelf.
Overloop het leven dat je tot nu toe hebt geleefd. Is het gegaan zoals je voorspeld had? Waarschijnlijk niet, maar dat wil niet zeggen dat het daarom slecht was.
Wel hebben die veranderingen iets teweeggebracht, waardoor je de focus van je eigen visie bent verloren. Weet je waarom sommige dromen niet zijn gerealiseerd? Je hebt toegegeven aan de gang van het bestaan en dat doen we allemaal.
Door in een relatie te belanden heb je een stuk van jezelf moeten doodmaken en gaandeweg heeft dat een litteken gecreëerd.
Wil dat zeggen dat je een foute relatiekeuze hebt gemaakt?
Absoluut niet, maar je hebt je volledig weggegeven, waardoor je eigenhandig je persoonlijkheid naar het graf hebt gedragen.
Waar ben je jezelf verloren?
Het leven, je relatie, kinderen of grote trauma’s kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde beslissingen moet heroverwegen.
Je wil bijvoorbeeld een fitnesslijf onderhouden, maar door je relatie en het werk dat je doet is dat onmogelijk. Al jaren droom je van een eigen zaak, maar er is simpelweg geen geld om dat bedrijf van de grond te krijgen. Sinds je kinderjaren wil je een groot huwelijk met alles erop en eraan, maar toch hebben jullie door financiële redenen een bescheiden receptie moeten houden.
De verpulvering van dromen heeft ervoor gezorgd dat je een leven hebt aangenomen dat je eigenlijk niet wilt leven. Alleen is er geen andere keuze… althans dat denk je toch.
Jezelf verliezen in een relatie is niet erg, zolang je op een bepaald moment tot inzicht komt. Dat Ahah moment kan alles veranderen.
Ga op zoek naar je ware identiteit
Nu je tijd voor jezelf aan het nemen bent, probeer je terug te gaan naar het zorgeloos bestaan dat je ooit hebt geleid. Tijdens je kindertijd was je niet bezig met de afbetaling van je huis, noch over hoe je je partner in het gareel kunt houden.
Nee, als kind droomde je over veel grotere dingen. Je dacht na over op welke manier je de wereld kon veranderen of over hoe je rijk ging worden. En liefde, ach, wat leek die liefde toch perfect wanneer je ze nog niet had ervaren.
Ik zou willen dat je die grote dromen gaat herbeleven. Visualiseer jezelf als kind en durf teruggaan naar de tijd waar alles mogelijk was. Elke droom die je toen had, houd je vast. Doe nu dezelfde oefening voor de jaren die volgden.
Zoek naar het moment waar je je eigen ik hebt begraven. Was dat omdat je volgens je ouders je dromen niet moest volgen? Of was het je lief die geen oren had voor het leven dat jij voor ogen had? Misschien geloofde je zelf niet dat het anders kon?
Wie wil je zijn?
De uiteindelijke vraag is: wie wil je zijn?
Misschien zijn de dromen van vroeger niet meer de dromen van vandaag. Daar is niks verkeerd mee, maar ik ben er zeker van dat je dan nieuwe verlangens hebt ontwikkeld.
Vandaag vraag ik je wie je wil zijn en niet wie je volgens anderen zou moeten zijn. Je partner heeft wellicht bepaalde verwachtingen van zijn geliefde. Dat wil echter niet zeggen dat je die klakkeloos moet opvolgen.
Zoek naar de droom die in je binnenste verscholen zit, want die heb je nodig om te groeien.
Jezelf blijven in een relatie
Nu je terug weet wie je bent of op zijn minst de kennis hebt vergaard van wie je zou willen zijn, is het tijd om jezelf te evalueren. Ben ik in deze relatie trouw aan mezelf gebleven of ben ik iemand geworden die ik nauwelijks herken?
Natuurlijk kun je in een relatie nooit 100% trouw aan jezelf blijven. Alleen een robot kan zich volledig van de invloed van een ander distantiëren.
Hoe vind je de balans tussen een relatie en zelfliefde?
Durf aan jezelf denken
Samenzijn is mooi, genotvol en uitdagend. Als je niet alleen door het leven gaat, denk je soms meer aan je partner dan aan jezelf. Dat lijkt op het eerste zicht romantisch, al zal dat dikwijls met een weerslag gepaard gaan.
Check in bij jezelf. Is het leven dat je leeft het leven dat je wilt? Is er ruimte om een eigen visie te ontwikkelen? Kunnen dromen levend worden of blijven ze in je gedachten opgesloten?
Aan jezelf denken is niet egoïstisch, noch ben je daarom een slecht persoon.
Integendeel, door aan jezelf te denken kun je meer voor een ander betekenen. Als jij gelukkig en dankbaar bent, zal je omgeving daarvan de vruchten plukken.
In een goede relatie durven partners hun dromen volbrengen, zonder ervan uit te gaan dat ze daarmee hun geliefde of gezin zouden schaden.
Geef elkaar tijd
Zowel jij als je partner hebben tijd voor zichzelf nodig. Het klikt goed tussen jullie, maar dat wil niet zeggen dat je elk uur van de dag samen moet doorbrengen. Elkaars vrije tijd respecteren is ontzettend belangrijk.
Laat plaats voor het cultiveren van een eigen leven. Spreek af met vrienden, doe een hobby, denk na over wat jij wil bereiken en durf een eigen koers varen.
Elkaar tijd geven wil niet zeggen dat jullie niks samen moeten doen. Het is gewoon ruimte geven, zodat je partner kan ademen, zonder dat je continu meekijkt wat hij of zij aan het doen is.
Aanbid je partner niet
Net als jij is je partner een mens van vlees en bloed. Er zijn dus geen goddelijke eigenschappen te bespeuren. Dat maakt het onnodig om je geliefde op een voetstuk te plaatsen.
Toch zie ik veel relaties waarbij de ene partner de andere als meer dan zichzelf gaat beschouwen. Dit kan zo dramatisch worden dat men zichzelf minderwaardig gaat voelen, met alle gevolgen van dien. Gelijkwaardigheid is een essentiële voorwaarde binnen een relatie. Je partner mag gerust een paar eigenschappen bezitten waar die in uitblinkt. Dat wil niet zeggen dat jij niks waard bent.
Vanaf de balans van gelijkwaardigheid naar één van de twee neigt over te hellen, moet je actie ondernemen. Vooral voor onzekere mensen kan dit een probleem vormen.
Je partner is niet beter dan jij, want zonder jouw aanwezigheid zou er geen relatie bestaan.
Leef niet volgens de verwachtingen van de buitenwereld
Doorsnee mensen ondervinden problemen door de verwachtingen van anderen, zij het de partner, familie, vrienden of zelfs de kinderen. De maatschappij schetst een bepaald beeld waaraan koppels moeten voldoen. Vanaf je een andere weg inslaat, zullen fronsende blikken je beslissing in vraag stellen.
Het lijkt makkelijker om volgens bepaalde maatstaven te leven. Die regels maken je echter doodongelukkig als je er zelf niet achterstaat.
Mensen spuien met goede raad alsof ze de waarheid in pacht hebben. In realiteit doen ze meer kwaad dan goed. Leef het leven zoals jij dat wilt en niet volgens het ideaal van iemand anders.
Het zijn trouwens niet alleen vreemden die met verwachtingen komen aandraven. Ook de eigen partner heeft een bepaalde visie, maar het wil niet zeggen omdat jullie een koppel vormen, dat je zomaar je identiteit in de vuilbak moet kieperen.
Zoek bevestiging bij jezelf
Je volgt een levenswandel of neemt beslissingen waar je graag in bekrachtigt wordt. De validatie van een ander kan een goed gevoel geven. Het bevestigt dat je op de goede weg bent.
Alleen kan die validatie als een drug werken. Zolang de ander akkoord is met wat jij doet, is er niks aan de hand. Vanaf dat niet langer het geval is, zul je onzeker worden en je beslissingen in twijfel trekken.
Wees trouw aan jezelf door in de eerste plaats in jezelf te geloven.
Zul je fouten maken? Ja, maar dat wil niet zeggen dat je het niet bij het rechte eind had. Geloof in jezelf en leef niet volgens de goedkeuring van je partner. Soms zal je dingen doen die je geliefde niet begrijpt, maar die wel de kracht bezitten, om jou te doen groeien.
Anders zijn is oké
Jullie denken helemaal hetzelfde te zijn, maar niks is minder waar. Elke persoon is uniek. Jullie kunnen in veel zaken overeenkomen en dat kan een zekere aantrekkingskracht teweegbrengen. Dat wil echter niet zeggen dat jullie twee dezelfde mensen zijn.
Zowel jij als je partner hebben een verleden dat jullie heeft gevormd. Er is niks mis met anders te zijn. Sterker nog, die andersheid houdt jullie relatie gezond. Misschien probeer je zoveel mogelijk meningsverschillen te vermijden, terwijl die onenigheden juist goed kunnen zijn, om de relatie levend te houden.
Partners die andersheid begrijpen zijn partners die bij elkaar blijven. Ze hebben respect voor die verschillendheid en zijn er zelfs door gefascineerd.
Probeer hem of haar niet te veranderen
Versmelting van twee zielen lijkt romantisch. Er zijn duizenden boeken en films over verschenen. Wanneer die versmelting niet lukt, ontstaan problemen binnen de relatie. Je krijgt verkeerdelijk het idee dat jullie één persoon moeten worden.
Tijdens huwelijksceremonieën spreekt men zelfs over twee identiteiten die één worden. Dat is uiteraard niet haalbaar en zou alleen een ongezonde hechtingstijl teweegbrengen.
De uniekheid als persoon moet binnen een relatie gecultiveerd worden. Het is perfect normaal dat je soms van je partner hoorndol wordt, maar het zijn die eigenschappen die deel van zijn persoonlijkheid uitmaken. Als je die karaktertrekken niet wilt accepteren, wil je eigenlijk een andere persoon creëren.
Probeer geen mensen te veranderen! Zeker niet als het om je partner gaat. Zoek daarentegen een gezamenlijk pad, waarbij ieder zichzelf mag blijven.
Praktiseer zelfliefde
Als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden. Het is een wijsheid die we allemaal kennen, maar die we niet altijd toepassen. Zorg niet alleen voor de uiterlijke schijn. Je geest moet regelmatig worden gevoed.
Schrijf in een dagboek, doe aan meditatie, lees en geef jezelf de kans om je eigen persoon te blijven ontdekken. Eet gezonde dingen, beweeg voldoende en durf stil worden.
Voor jezelf zorgen is ook voor anderen zorgen, want door zelfliefde te praktiseren, kan je van meer betekenis voor de buitenwereld zijn.
Vertrouw op jezelf, laat ruimte voor fouten en weet dat je bijzonder bent.
Een relatie is geen gevangenis
Een relatie ga je aan om te groeien. Het is niet omdat je samen bent dat je daarom aan elkaar gevangen zit. Liefde blijft de basis van ieder samenzijn, want vanaf de vrijheid wordt beperkt, kun je niet langer over een waardevolle verbintenis spreken.
Toch zijn er heel wat koppels die uit angst bij elkaar blijven. Ze denken de ander nodig te hebben om gelukkig te zijn. Zelfs als hun partner hun leven zuur maakt, kunnen ze zich geen andere realiteit voorstellen.
Soms zit je gevangen zonder dat je het weet.
Hebben jullie elkaar lief of heeft de gewoonte het overgenomen?
Op zich is dat niet erg, zolang jullie beseffen dat in dat geval verandering zich opdringt. Vastzitten aan iets omdat het moet is nooit een goede keuze.
Houd van elkaar door elkaar vrij te laten. Je eigen verlangens opdringen werkt nooit op lange termijn.
Weet dat je altijd genoeg bent
Als verwachtingen niet worden ingelost, hebben sommige mensen het moeilijk om de vrede te bewaren. Het is geen plicht om aan het beeld dat je partner over jou schetst te voldoen.
Je bent je eigen persoon en die is altijd voldoende.
Denk nooit dat je een minderwaardig onderdeel van een relatie bent. Als het samenzijn niet lukt, is dat niet omdat jij te weinig kunt bieden.
In een relatie ben je altijd met twee. Zowel jij als je partner horen een gelijkwaardig onderdeel te zijn.
De vraag is niet of jullie genoeg zijn, maar wat jullie ervoor overhebben om de romance te laten slagen.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten