Hoe kunnen we meer zoals Jezus zijn?

·

Meer als Jezus willen zijn

In deze moderne tijd is de drang groot om meer op Jezus te willen lijken. Jezus was als zoon van God het ultieme voorbeeld voor de mens. Liefde, wijsheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, verbindende communicatie, veerkracht en groei behoren allemaal aan Jezus toe. Alle boeken over liefde en spiritualiteit zijn een voortvloeisel van zijn leer, ook al proberen ze daar tegenwoordig een modern sausje over te gieten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms Jezus in mijn leven verloren ben, dat ik niet goed wist wat ik van hem moest maken, maar uiteindelijk worden we altijd naar de bron teruggetrokken. Ik stel mij dikwijls de vraag: hoe kan ik meer zoals Jezus zijn?

Wie is Jezus?

Over deze vraag kan gemakkelijk een boek worden geschreven. Het is echter niet mijn bedoeling om de ganse geschiedenis van Jezus neer te pennen. Er zijn historici en geloofsdenkers die dat veel beter dan mij kunnen. Tijdens mijn studie theologie zijn we veel met Jezus op pad geweest. Als we Jezus op een voor ieder verstaanbare wijze willen omschrijven moet ik steeds aan deze perikoop terugdenken.

Jezus zegt tot hem:
ík ben
de weg,
en de waarheid en het leven;
niemand komt tot de Vader dan door mij;

Joh. 14,6

Als Jezus de weg, de waarheid en het leven is kunnen we maar beter opletten. Hij baande de weg, waar we vandaag allemaal over lopen, hij verkondigde waarheid die we vandaag prediken en hij gaf leven zoals we dat vandaag nog allemaal proberen te geven.

Toch is er een groot verschil tussen hem en ik, want het lijkt voor een mens als ik haast onmogelijk om dezelfde waarheid, liefde, vriendschap en gerechtigheid aan anderen te bieden. Ik denk dat Jezus dat ook wel beseft. Hij moest in de dagen van zijn leven op aarde maar eens rondkijken om te zien hoe verschillend hij van de rest was. Als pionier van liefde en waarheid zorgde hij voor heel wat controverse, maar wat doe je tegen iemand die in waarheid en liefde met anderen omgaat? De Farizeeën en Sadduceeën hebben het geprobeerd, maar hadden geen enkele kans tegen de brenger van het licht.

Meer lief zijn voor een ander

Ik heb jongstleden een blogpost over onvoorwaardelijke liefde geschreven. Het lijkt vanzelfsprekend om elkaar onvoorwaardelijk lief te hebben, maar dat is niet altijd het geval. Sterker nog, onvoorwaardelijke liefde voor de ander lijkt in een periode als deze verder van ons verwijderd te zijn. Nu kunnen we alles op de tijdsgeest steken, maar daarmee komen we geen stap verder. Meer lief zijn voor de ander begint bij jezelf. Wat kan ik doen om het leven van een ander te verbeteren? Hoe kan ik de bron van liefde voor iemand anders zijn?

Jezus is onvoorwaardelijk lief net zoals God. Niet alleen voor de partner of de kinderen zouden we onvoorwaardelijk lief moeten zijn, maar voor iedereen, zonder oordeel of vooringenomenheid. Ja, als je het zo zegt… dan voldoet niemand daaraan, maar dat is ook niet de bedoeling. Jezus wil niet dat we perfect zijn, want dat zijn we niet en zullen we nooit zijn. Jezus wil dat we groeien in liefde voor onszelf en vooral in liefde voor de ander. Ons leven gaat in de eerste plaats niet om onszelf, maar om de levens die we aanraken door er voor anderen te zijn.

Als wij zoals Jezus licht in de duisternis kunnen brengen, zijn we pas echt leerlingen van hem. Liefde heeft echter twee zijden. Soms wordt liefde beantwoord en soms wordt liefde verworpen. Wie onvoorwaardelijk lief heeft kan met beide antwoorden om, want het antwoord komt niet van de gever, maar is slechts het resultaat van het geleefde leven van de ontvanger. Liefde geven in de hoop liefde te ontvangen is wachten op een transactie die nooit kan worden voltooid. Wie echter een bron van liefde is, trekt liefde aan, want hetgeen we zijn, trekken we aan.

Gelijkheid en rechtvaardigheid

Over gelijkheid en rechtvaardigheid is heel wat geschreven. Wat voor de één rechtvaardig is, kan voor de ander iets helemaal anders betekenen. Als we Jezus leven onder de loep nemen, valt het op dat hij dikwijls confronterende dingen zei, die voor hem heel natuurlijk overkwamen. Wij hebben echter tijd nodig om die boodschap te kunnen begrijpen.

Jezus kwam op tegen de uitbuiting van de armen, verzette zich tegen sociaal onrechtvaardige normen, riep op tot naastenliefde, keerde zich af van religieuze hypocrisie en kwam op voor de verdrukten. Hij was en is de man met wie we onszelf het meest kunnen vereenzelvigen. Als voortrekker heeft hij zijn volk geleerd hoe we een liefdevol rechtvaardig leven kunnen leiden. Wat we voor onszelf willen, zouden we aan de ander moeten geven.

Zijn niet aflatende kracht om voor onderdrukten op te komen is niet alleen nobel, maar vooral broodnodig. Zolang ons leven goed gaat denken we niet aan de tergende realiteit, waaronder sommigen gebukt gaan. Het is vaak in tijden van crisis dat we tot besef komen. Wat als ook wij voor meer gelijkheid en rechtvaardigheid zouden strijden?

De kleinste eerst

Als we Jezus door de Bijbelverhalen leren kennen valt het op dat hij vooral niet naar de status van mensen kijkt. Integendeel, voor Jezus is status aan het hart van de persoon ondergeschikt. Het is één van de belangrijkste lessen die hij ons naliet. Al wie vergeten zijn komen bij Jezus op de eerste plaats. In onze wereld is dat niet altijd het geval. Vaak gaan we aan de kleinsten voorbij, terwijl wij de kracht hebben om een verschil te maken. Wat als we vandaag iemand zoeken die we kunnen laten groeien?

De kleinste is de grootste in het koninkrijk van God. De zwakken, armen en kwetsbaren hebben een bijzondere plaats in het hart van Jezus. Misschien komt dat omdat velen hem klein hebben willen houden, maar daarin faliekant zijn mislukt. Hij is niet alleen de genezer en vergever, maar het brood van het leven. Jezus is een voorbeeld van dienstbaarheid voor anderen.

Ik heb jullie een voorbeeld gegeven, opdat jullie doen zoals Ik voor jullie heb gedaan

Joh 13,15

Toch kunnen we deze simpele les moeilijk volbrengen. Waarom kunnen we Jezus zo moeizaam evenaren ? De perfectie is echter niet het doel, wel de weg van de liefde. Met kleine stapjes worden we meer als hem. Vergeet de kleine man of vrouw in de straat niet, want in de ogen van de arme zien we Jezus.

Ik vergeef jou zeven maal zeventig maal

Wat is het zwaar om een ander te vergeven. Zeker wanneer iemand ons pijn doet kan vergeving aartsmoeilijk lijken, voor sommigen zelfs ondoenbaar. Hoe kan een meisje dat verkracht is vergeving schenken? Hoe kan een vader de moordenaar van zijn zoon vergeven? We moeten zelfs niet in extremen denken. De uitspraken van onze naasten kunnen er eveneens voor zorgen dat een liefdevolle band wordt verbroken. Toch kan haat niet de oplossing zijn.

Wrok koesteren is als het drinken van vergif en verwachten dat de andere persoon eronder lijdt.

Nelson Mandela

Jezus was het grootste voorbeeld als het om vergeving gaat. Aan het kruis, na gekneveld, vernederd, bespuwd en geslagen te zijn geweest – goed wetende dat zijn dood door een onterechte beslissing zou plaatsvinden – zei Jezus het volgende:


Vader, vergeef het hun,
want ze weten niet wat ze doen!

NB Luc, 23, 34

In Matteüs 18, 21-22 vraagt Petrus aan Jezus hoe vaak hij zijn broeder moet vergeven die tegen hem zondigt. Petrus suggereerde “tot zevenmaal toe?” Jezus zag de bekrompenheid in dat cijfer dat op het eerste zicht veel lijkt.

Neen, zeg Ik u, niet tot zevenmaal toe, maar tot zeventig maal zevenmaal.

Mat 18, 21-22

De meester van liefde weegt vergeving niet met getallen, maar vergeeft zonder beperkingen. Zeventig maal zevenmaal wil niet zeggen dat het daarbij stopt. We zouden in alles en voor iedereen vergevingsgezind moeten zijn, hoeveel kansen we de ander ook al hebben gegeven.

Bijzondere voorbeelden van vergeving door mensen:

  • 2002 India: Vader schenkt vergeving aan de daders die zijn dochter tijdens een aanslag op een schoolbus hebben vermoord.
  • 2015 VS: Tijdens de Charleston-kerschietpartij kwamen negen mensen om het leven. Familieleden en slachtoffers spraken vergeving uit tegenover de schutter.
  • 2006 VS: Amish schietpartij op school. Vijf meisjes worden gedood vooraleer de schutter zelfmoord pleegt. De Amish-leden vertoonden een buitengewone bereidheid tot vergeving en boden steun aan de familie van de schutter.
  • 2011 VS: Vergeving na de aanslagen van 9/11: De familie van Todd Beamer, passagier op vlucht 93 van United Airlines, heeft de daders vergeven en focust zich op bevordering van liefde en begrip.
  • 1944 Auschwitz: Eva Kor onderging als tweelingmeisje beruchte medische experimenten, maar vergaf na vele jaren van woede de daders en omarmde zelfs Dr. Hans Münch, voormalig kamparts, tijdens een trip naar Auschwitz. Ze richtte de organisatie Candles op, om begrip en vergeving te bevorderen.

Geloof en vertrouwen

Wie de Bijbel doorneemt zal gewaarworden dat geloof en vertrouwen een prominente rol innemen. Geloven zonder te zien kan bergen verzetten.

Hij antwoordde: ‘Vanwege jullie gebrek aan geloof. Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zeg je tegen die berg: “Verplaats je van hier naar daar!” en dan zal hij zich verplaatsen. Niets zal voor jullie onmogelijk zijn.’

Mat. 17,20

Geloof en vertrouwen hebben is makkelijk als je huwelijk vlekkeloos verloopt, kinderen hoge punten op school scoren en financieel niets tekort komt, terwijl je op een goede gezondheid mag rekenen. Maar wat als je morgen een faillissement moet doormaken of wanneer de dokter jou nog vier maanden te leven geeft? Dan wordt geloof en vertrouwen op de proef gesteld en het is juist tijdens deze tijd dat we over werkelijk geloof kunnen spreken.

Wat als we zoals Jezus onvoorwaardelijk zouden kunnen geloven? Wat als we zelfs het geloof van een mosterdzaadje zouden bezitten? Dan zouden we niet alleen bergen kunnen verzetten, maar ons volledig leven kunnen omzwaaien.

Wie gelooft in het ondenkbare, zet de eerste stap naar de realisatie ervan. Ik ben op een punt in mijn leven gekomen dat ik al zoveel “zogezegd onmogelijke dingen” heb zien uitkomen, dat ik geloof dat alles mogelijk is en dat geloof wens ik jou toe. Geloof is een niet te onderschatten miraculeuze kracht. Zoek naar God, zoek naar Jezus en zie wat er kan gebeuren.

Conclusie:

Jezus is het grote voorbeeld. Daar bestaat geen twijfel over. Wie meer als Jezus probeert te zijn, wordt vanzelf een beter persoon. Jezus is de belichaming van liefde en dat zie je in alles wat hij doet. Het lijkt misschien een onmogelijke taak om in de voetsporen van Jezus te treden, maar dat is het niet, wanneer we iedere dag kleine stapjes durven zetten.

Wees lief voor de ander, respecteer gelijkheid en rechtvaardigheid, durf de kleinste voorop te stellen en tracht op jouw vergevingsgezindheid geen getal te plakken. Kleine stappen die een wereld van verschil kunnen maken.

Meer als Jezus willen zijn is onze innerlijke onuitputtelijke bron van levend water laten stromen. We hoeven eigenlijk niet zozeer te leren, maar herinneren wie we zijn. Wij zijn kinderen van de Allerhoogste God die ons nooit zal verlaten, ook al lopen we soms van hem weg.

Geloof en vertrouw op de bron, waardoor we vanzelf een bron van liefde worden. Luister naar de oren van je hart, zoals Paus Franciscus het treffend zei. Ik ben benieuwd naar hoe ook jullie meer als Jezus willen zijn. Laat hieronder gerust een reactie achter.

Afbeelding door Gerd Altmann



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *