Is bitcoin de nieuwe wereldmunt? (Column)

·

Bitcoin

Bitcoin, ofwel het nieuwe geld van de eenentwintigste eeuw is aan een forse opmars bezig. Meer en meer mensen springen op de kar nu het geld op het traditionele spaarboekje toch geen zier meer opbrengt. Sterker nog, sommige banken rekenen zelfs een negatieve rente aan voor het bewaren van je zuurverdiende centen. De omgekeerde wereld of slechts het begin van de digitale markteconomie? Moeten we nu al ons geld in cryptovaluta gaan steken of zal deze bubbel weldra uiteen spatten?

Als je de krant openslaat is het bitcoin hier, bitcoin daar, maar waar hebben die mensen het in hemelsnaam over? Het lijkt wel of ik hier of daar een afslag heb gemist. iedereen lijkt in bitcoins te beleggen, maar is het geld de investering waard? Het afgelopen jaar steeg de munt exponentieel. Sommige analisten voorspellen zelfs dat bitcoin tot 300.000 dollar zou kunnen stijgen, om dan met 90% te kunnen zakken. Allemaal heel interessant, maar hoe geraak ik aan die gegeerde muntjes? Simpel, je slaat ze op in een wallet of je geeft ze in handen van een broker die cryptomunten verhandeld. Toch blijft het iets van science fiction hebben of ligt het aan mij?

Het verschil met gewoon geld, aandelen, futures of andere financiële instrumenten is dat bitcoin niet gereguleerd is. Dat is ook één van de redenen waarom de befaamde, doch tot op heden nog steeds onbekende persoon of groep achter de naam Satoshi Nakamoto, zulk succesvol product kon creëren. Geen regulatie betekent geen controle wat dan weer in de oren van de crimineel mooi moet weerklinken. Er gaan dan ook geruchten dat er miljoenen aan crimineel geld in bitcoins wordt geïnvesteerd en dat criminele bendes nog uitsluitend in bitcoin willen worden betaald.

Toch beginnen banken en grote ondernemingen als Tesla bitcoins aan te kopen, wat op zich voor een stijgende trend blijft zorgen. Het zijn echter niet alleen grote legale ondernemingen die geld in het circuit van de bitcoins pompen, maar evengoed zwartwerkers, drugkoeriers, mensensmokkelaars en andere niet zo eervolle beroepen. Dat weerhoudt de meeste mensen echter niet om de digitale munt aan te kopen, want laten we eerlijk zijn – hoe erg het ook klinkt – willen we enkel wat rendement voor dat uren zwoegen in de ratrace van het leven. Wel willen we weten hoe veilig de bitcoin is m.a.w. is het beoogde rendement het risico waard?

Buiten Tesla en de grootbanken springen ook hefboomfondsen op de kar, ofwel de beheerders van het geld van deze wereld. We mogen dus veronderstellen dat de cryptomarkt niet snel zal verdwijnen. Het wordt trouwens meer gebruikelijk dat online aankopen reeds met bitcoins worden betaald. Maar hoe kan dat dan? Bitcoins zijn in principe toch niets waard? Het is slechts monopolygeld waartegenover geen waarde staat. Eigenlijk is het niet zo verschillend met cash dat sinds 1971 ook niet meer tegenover een goudstandaard staat, wat op zich voor inflatie kan zorgen. In principe is elk land vrij om zoveel geld bij te drukken als het nodig acht. Een gedachte waar we best niet teveel over nadenken.

Het grote verschil met bitcoin is dat het niet alleen wereldwijd verhandelbaar is, maar dat er geen bankkosten worden aangerekend. De transacties zijn discreet, zolang je zelf niet verkiest om deze te publiceren. Internationale betalingen zijn niet onderhevig aan fikse transactiekosten en de overdracht gaat veel sneller. Het lijkt op zich de ideale plaatsvervanger voor cash, alleen is de prijs weinig stabiel te noemen. Hoge koersschommelingen zijn schering en inslag, waardoor het op dit moment eerder een risicovolle belegging blijft. Toch kan het geen kwaad om wat bitcoins achter de hand te houden, al zou ik niet mijn hele hebben en houden wegdoen om in bitcoins te investeren zoals de familie Taihuttu uit Venlo deed. Alhoewel, we leven maar één keer en voor hen is het best goed uitgedraaid.

Wordt bitcoin de nieuwe wereldmunt? Twijfelachtig zolang de banken en regulatoren er geen vat op krijgen. Op de langere termijn zal bitcoin vermoedelijk blijven stijgen, waardoor het als risicovolle investering interessant blijft. Vergeet wel je paswaard niet zoals Stefan Thomas. De man verloor meer dan tweehonderd miljoen en denk twee keer na vooraleer je die oude pc op het containerpark gaat afzetten als je geliefde begint te klagen. Die zou wel eens miljoenen waard kunnen zijn.

Bitcoins zijn leuk, brengen waarschijnlijk veel op, maar zijn misschien niet voor iedereen. Als je toch een sterke maag hebt raad ik alvast Bitvavo aan, Deze cryptocurrency exchange is niet alleen de goedkoopste kwa handelskosten. Het is een simpel en veilig platform waar je meer dan 150 munten kan aankopen. Geen nood aan een hardwallet of moeilijke paswoorden, want bitvavo houdt alles veilig voor je bij. Tijdens de eerste week na aanmelding hoef je zelf je eerste 1000 euro handelskosten niet te betalen.

BITVAVO

is de goedkoopste cryptocurrency exchange van België en Nederland



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *