Mijn partner ergert zich aan mij. Wat kan ik doen?

·

Vrouw is boos op partner

Degene waar het meest om wordt gegeven, kan soms de grootste irritatie veroorzaken. Onze partner is onze metgezel, degene met wie we alles delen en waarmee we elke dag een leven opbouwen.

Hoewel je elkaar na verloop van tijd goed begint te kennen, wil dat niet zeggen dat er geen frustraties zullen ontstaan. Samenleven is geen sprookje dat iedere dag tot uitwerking komt. Het is met elkaar leren omgaan, compromissen sluiten, om zowel als koppel en als individu te groeien.

Tijdens deze belangrijke reis van ontdekken en bijsturen, leer je de onvolmaaktheden van jezelf en van je partner. Ergernissen over de partner zijn gelukkig bij ieder koppel aanwezig. Het is net de kunst om die ergernissen te herkennen, te bespreken en op een volwassen manier op te lossen. Door samen deze uitdaging aan te gaan, kunnen irritaties net bouwstenen worden om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Hoe ontstaan ergernissen bij een koppel?

Boze vrouw
Foto door Engin_Akyurt

Nadat een relatie van verliefdheid in liefde is geëvolueerd, zie je de gedragingen van je partner niet langer door een roze bril. Hij of zij is niet meer de God die aanbeden wordt, maar een gewoon mens met zijn eigen eigenschappen en eigen problemen.

Voor samenwonenden en gehuwden komen ergernissen sneller aan het licht. Als je dag in, dag uit met elkaar doorbrengt zullen irritaties optreden.

Elk mens is uniek en hoewel jullie liefde voor elkaar voelen, wil dat niet zeggen dat die uniekheid zal verdwijnen. Bovendien hebben jij en je partner een eigen leven achter de rug dat je gevormd heeft tot wie je nu bent.

Soms kunnen die levenservaringen botsen en zullen wrijvingen ontstaan. Verschillende gewoontes en perspectieven kunnen ergernissen veroorzaken, maar ze kunnen ook een springplank zijn naar een diepere verbinding en begrip voor elkaar.

De meest voorkomende oorzaken

Er zijn allerlei oorzaken waarom irritaties ontstaan. Door actief naar de onderliggende reden op zoek te gaan worden deze ergernissen blootgelegd. Inzicht in onze irritaties is de sleutel tot een betere communicatie en het oplossen van conflicten.

Deze prikkelingen hoeven echter geen doodsteek voor je relatie te betekenen. Ieder koppel kent ze en ieder koppel zal zijn eigen oplossing moeten zoeken om ermee om te gaan.

Willen begrijpen waar ergernissen vandaan komen zal je relatie sterker maken. Het is geen aangenaam gevoel om jullie verscheidenheid te achterhalen, al hoeft dat jullie samenzijn niet te ondermijnen.

Verschillende verwachtingen

Sommige verwachtingen van je partner zijn moeilijker te begrijpen dan andere. Deze veranderlijke perspectieven over jullie toekomst of dagdagelijkse leven kunnen leiden tot misverstanden en conflicten.

Geen enkele relatie komt zonder verwachtingen en hoe verder die verwachtingen uit elkaar liggen, hoe moeilijker het wordt om een toekomst uit te bouwen. Het is dus niet zo dat jullie verwachtingen perfect moeten overeenstemmen, maar er moet een basis zijn, zodat jullie naar elkaar kunnen toegroeien.

Door actief te luisteren en op een geweldloze manier te communiceren, kunnen die verschillen in kaart worden gebracht.

Onopgeloste conflicten

Ruzies die niet worden uitgepraat blijven op de achtergrond sluimeren. Ik blijf me verbazen over hoeveel mensen ervan uitgaan dat conflicten zichzelf zullen oplossen.

Wrevel in je relatie vormt scheuren in de liefdesband die jullie samenhoudt. Als koppel is het jullie taak om een gewenste oplossing te vinden. Een verschillende mening hebben is geen ramp. Elk stel heeft zijn eigen uitdagingen. Toon respect voor de opvatting van je partner en tracht steeds een compromis te zoeken.

Negatieve patronen

Geen twee mensen zijn gelijk. Het is perfect normaal als je partner bepaalde ergernissen over je persoon koestert.

Enkele voorbeelden om je geheugen op te frissen zijn:

  • Het dopje van de tandpasta vergeten opdraaien
  • Vuile was die niet in de wasmand beland
  • Een seksloos huwelijk
  • Niet gaan tanken en verwachten dat de andere het doet
  • Een vuil huis dat niet wordt opgeruimd
  • De vod over de kraan laten hangen
  • Kinderen vergeten van school halen
  • etc.

Negatieve patronen lijken in het begin onschuldig, maar iedere keer dat het patroon zich herhaalt, zal de frustratie in je partner worden opgebouwd. Als je man of vrouw ineens begint te schreeuwen, omdat je de afwas niet hebt gedaan, komt dat niet voort uit die ene vergetelheid.

De duizend keren voordien dat je hetzelfde gedrag hebt gesteld, waren voor je geliefde de druppel die de emmer deed overlopen.

Houd de communicatie van je wederhelft goed in de gaten. Wanneer er steeds over hetzelfde wordt gezeurd, zou er een alarmbelletje in je hoofd mogen afgaan.

Er wordt niet geluisterd

Als je niet hoort wat je geliefde vertelt is het normaal dat er ruzies ontstaan. Een van de redenen waarom jullie samenzijn is te voelen dat je begrepen wordt. Dat kan je alleen doen als je bereid bent om actief te luisteren.

Spits je oren, laat elke afleiding varen en aanhoor wat wordt verteld. Antwoord niet met eigen verhalen of breng niet meteen een oplossing naar voren. Luisteren is luisteren en hoeft soms niet meer dan dat te zijn.

Als je partner het gevoel heeft, dat tegen jou alles kan worden gezegd, creëren jullie een band waar niemand tegenop kan.

Je laat jezelf gaan

In een relatie raak je zo gewoon aan elkaar dat er niet langer moeite wordt gedaan om de ander te imponeren. Men komt kilo’s bij, gaat niet meer sporten, draagt losse kleding en spendeert iedere avond voor de televisie.

Het maakt niet uit of je net een lief hebt gescoord of dat je al 20 jaar samen bent. Je uiterlijk voorkomen is op ieder moment in je relatie belangrijk.

Heeft je man of vrouw geen oog meer voor je? Knap jezelf dan op en herwin de liefde die jullie ooit bij elkaar heeft gebracht.

De baas willen spelen

Niemand houdt van bazige mensen. Er zijn nochtans heel wat relaties, waarbij één van de partners buitenproportionele allures aanneemt.

Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn! Jullie zijn allebei gelijk en niemand heeft het recht om jou of je partner te onderdrukken. Als je geen gelijkwaardige zeg in de relatie hebt, dan voel je je klein, ongehoord en verstikt.

Bepaalde mensen hebben niet door dat ze de baas over de ander spelen, tot ze met hun neus op de feiten worden gedrukt. Durf eerlijk aangeven dat je zijn of haar bazigheid niet apprecieert.

Financieel profiteren

Rijk worden doe je niet door van je lief te profiteren. Zeker in een relatie zijn financiën een belangrijke basis om samen te kunnen groeien. Van liefde alleen komt er geen brood op de plank.

Verdeel uitgaven op een evenwaardige manier. Spaar met potjes, beleg in een indexfonds en leid met de rest een goed leven.

Zet niet alles vast voor later, want het leven speelt zich niet alleen in de toekomst af. Misschien stel je sommige uitgaven van je partner in vraag.

Dat getuigt van goed financieel beheer. Alleen kan wat voor jou niet van belang is, de wereld voor je partner betekenen. Schiet elk voorstel niet zomaar af, voordat je de achterliggende reden hebt begrepen.

Geen sorry zeggen

Sorry zeggen geeft vertrouwen, waardoor de rust kan wederkeren. Liegen daarentegen werkt als olie op het vuur. Het is geen schande om verkeerd te zijn, maar het is niet OK om de handelingen die voor verbetering vatbaar zijn, te blijven verbergen of erger nog… op iemand anders af te schuiven.

Begrijp waarom je sorry moet zeggen, want het is geen vorm van zwakte. Integendeel, mensen die sorry zeggen maken hun innerlijke zelf en hun relatie sterker.

Zonder vertrouwen

Vertrouwen en liefde vormen de basis van een relatie. Als dat vertrouwen wordt geschaad, kan dit verregaande gevolgen hebben. Kijken in elkaars telefoon, navraag doen bij vriendinnen of een privédetective inhuren, zijn geen optie voor de vertrouwende partner.

Dat heeft niets met naïviteit te maken. Vanaf je je partner begint te controleren, zeg je eigenlijk dat je niet meer gelooft wat er wordt gezegd.

Hoe kan je op die basis doorgaan? Waarom zou je onderdeel van zo’n relatie willen blijven?

Partner snurkt

Man snurkt naast vrouw
Foto door Kampus Production

Het verschrikkelijk geluid dat geen mens kan verdragen is snurken. Na een lange dag van werken en voor de kinderen te zorgen, wil je eindelijk in slaap vallen, maar je partner is je voor. Je hoort het snorrende geluid van bewegende neusvleugels dat steeds luider wordt.

Met beide handen op je oren probeer je rust te vinden, maar zelfs dat werkt niet. Een snurkende partner is zeer vervelend en kan je slaap ernstig verstoren. Het is één van de meest irritante eigenschappen die geliefden uiteen kunnen drijven.

Natuurlijk heeft je echtgenoot het snurken niet onder controle. Gelukkig bestaat er hulp. Zo kan hij of zij een slaapkliniek raadplegen of aan de huisarts raad vragen.

Jaloersheid

In deze wereld zijn er veel verleidingen. We hebben niet altijd door dat die verleidingen het op ons gemunt hebben. Als partner zie je dat sneller in, maar dat kan een averechts effect hebben.

Jaloerse gevoelens geven weer dat je om je partner geeft. Je wil de liefde van je leven niet verliezen. Jaloersheid is echter een teken van onzekerheid. Iedereen wordt weleens jaloers. Het is een menselijke eigenschap waar we weinig controle over hebben.

Toch is het goed dat je begrijpt waar die gevoelens vandaan komen, om zo te beseffen dat het geen zin heeft, om ze naar je partner te uiten. Laat jaloersheid geen probleem worden. Praat erover, erken het probleem en geef jezelf ruimte om anders te gaan denken.

Wat kun je tegen irritaties doen?

Elke partner heeft zijn eigen vervelende eigenschappen. Die karakteristieken worden pas duidelijk wanneer je geliefde daar keer op keer over begint te zeuren. Irritaties kunnen je relatie breken en dat wil je vermijden.

Maar hoe kan je die ergernissen de baas worden, zodat je liefdesavontuur opnieuw kan floreren? Door bepaalde stappen te ondernemen erken je niet alleen het probleem, maar zal je oplossingen kunnen bedenken die je relatie ten goede komen.

Als je partner over terugkerende irritaties klaagt is het tijd om actie te ondernemen en dat doe je zo.

Leer actief luisteren

Jij hebt misschien niet door dat je oervervelend kan zijn. Als je metgezel in een zeur is veranderd, zal daar waarschijnlijk een reden achter te vinden zijn.

Reageer niet op een defensieve wijze. Vraag op een rustige manier naar de ergernissen die voor wrevel zorgen. Schrijf ze op, bestudeer ze en erken het probleem.

Door eerlijk met jezelf te zijn, kun je oplossingen bedenken.

De kleine zaken maken het verschil

Eisen dat je partner stopt met klagen zal het probleem niet wegnemen. Ergernissen kunnen alleen worden opgelost als je bereid bent om er zelf iets aan te doen.

Hoewel jij misschien vindt dat de situatie niet zo ernstig is, kan het constante geklaag van je partner wel degelijk een negatieve invloed op jullie relatie hebben.

Zoek manieren om de irritatie bij je partner weg te nemen. Zoals we hierboven hebben besproken, kunnen de meeste vervelende eigenschappen simpel worden opgelost door kleine aanpassingen te doen.

Draai het dopje op de tube tandpasta, zet je schoenen netjes op een rij en ruim de tafel af als je gegeten hebt. Door steeds kleine aanpassingen door te voeren, zullen irritaties bij je geliefde vanzelf minder worden.

Voel aan wanneer de stemming omslaat

Al opgemerkt dat het gedrag van je deelgenoot ineens kan veranderen?

Het ene moment zitten jullie samen te gibberen en het andere moment worden de gordijnen voor verdere communicatie gesloten. De stemming in een relatie aanvoelen is essentieel, wil je ergernissen kunnen aanpakken.

Lichaamstaal zegt soms meer dan het uitgesproken woord. Van waar komt de ommeslag en wat heb jij gedaan om die verandering in de hand te werken? De emotionele toestand van je partner lezen is essentieel als je ergernissen wil oplossen.

Let op je woorden en gedragingen wanneer donderwolken boven het hoofd van je geliefde verschijnen. Soms is het beter om negatieve emoties te laten passeren, zodat je er achteraf over kunt praten. Tijdens het moment zelf, heb je buiten respectvol met de gevoelens van je wederhelft om te gaan, weinig opties.

Durf vragen waar het fout loopt

Een partner die zich aan je ergert doet dat niet zomaar. Het is een gevolg van maandenlange irritaties die zijn opgestapeld. Je wordt afgesnauwd om iets kleins, maar het gaat om iets veel groters.

Soms weten we niet wat de onderliggende oorzaak is en daar hoef je je niet voor te schamen. Durf duidelijk vragen waarom er op deze manier wordt gereageerd. Bereid je voor op een nieuwe storm van kritiek, maar misschien komt er nu eindelijk eens een duidelijke boodschap naar boven.

Probeer grote problemen niet onmiddellijk op te lossen, want dat gaat niet. Zet iedere dag kleine stapjes die je gedrag veranderen. Net zoals negatieve patronen, zullen ook positieve veranderingen worden opgemerkt

Tot slot:

Jij kan maar zoveel doen. Uiteindelijk blijven de irritaties die je partner voelt eigen aan diens persoon. Als je ondanks alle probeersels geen glimlach op het gezicht van je geliefde kunt toveren is er meer dan jij aan de hand.

In dat geval is professionele hulp aan te raden.

Laat je nooit door het gemoed van de ander terroriseren, hoeveel fouten je in het verleden ook hebt gemaakt. Niet alleen jij hoeft in een relatie te veranderen. Chronisch boos blijven heeft evenzeer de kracht om de liefdesband schade toe te brengen.

Je kan niet voor het geluk van een ander verantwoordelijk worden gesteld. Een gezonde relatie heeft buiten een goede communicatie en liefde ook waardering nodig.

Hoofdfoto door kinkate



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *