Rijk worden met cryptocurrency? Het nieuwe geld van de toekomst geopenbaard…

·

cryptocurrency

Het regent verhalen over de nieuwe cryptocurrency miljonairs op het internet. De gewone man in de straat, die voorheen 40 jaar noeste arbeid moest verrichten om zijn pensioen op te bouwen, lijkt niet langer aan die profetie te moeten vasthouden. Hij of zij investeert niet exclusief in de gewone spaarrekening, het zoveelste belovende fonds van de bank of een korf aandelen. Cryptomunten zijn hot en dat zal de wereld geweten hebben. Er wordt tegenwoordig zoveel geld in digitale valuta gestoken dat regeringen en banken aan de alarmbel gaan trekken. Misschien is dit wel het signaal om beleggingen in crypto te overwegen.

In mei schreef ik het column “Is bitcoin de nieuwe wereldmunt?” waar ik de mogelijkheden van bitcoin onderzocht. Het is nog steeds twijfelachtig of bitcoin ooit de wereldstandaard zal halen, maar is dat überhaupt wel nodig? Volgens coinmarketcap zijn er op moment van schrijven meer dan 10000 cryptovaluta’s in omloop en hoewel Bitcoin een dominante rol blijft spelen, kunnen we gerust stellen dat er heel wat mogelijkheden voor de toekomstige wereldeconomie worden aangeboden. Vraag is welke munten in staat zijn om die rol daadwerkelijk te vervullen. Nu blijven banken en regulatoren het verloop van de digitale wereldeconomie met argusogen bekijken. Voor het aloude banksysteem staat er heel wat op het spel. Banken kunnen de cryptovaluta best smaken zolang ze daar aan kunnen verdienen. Laat dat nu net het probleem zijn!

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een regering als China digitale munten illegaal heeft gemaakt en dat een land als El Salvador de bitcoin juist als wettig betaalmiddel gaat erkennen. Er wordt paniekerig gereageerd, ondanks er heel wat mogelijkheden zijn die het klassieke banksysteem kunnen overstijgen. Om daarover een overwogen en gefundeerde beslissing te kunnen maken moeten we natuurlijk weten wat cryptovaluta precies zijn. Topbelegger Michael Burry die als één van de weinigen de zeepbel van de huizenmarkt in 2008 zag aankomen heeft weinig hoop voor digitale munten. Het staat als een paal boven water dat de beleggerswereld nog niet helemaal klaar is voor een revolutie.

Is cryptocurrency revolutionair of eerder een bedreiging?

Toegegeven heb ik ook mijn bedenkingen over de toekomst van deze nieuwe vorm van geld, doch ben ik ervan overtuigd dat het nooit meer zal verdwijnen. De dag dat bitcoin en andere altcoins enkel voor nerds waren weggelegd is voorgoed voorbij. Iedereen die een profiel kan aanmaken heeft de kans om in digitale munten te gaan investeren. Met een bankoverschrijving of het opladen van geld met een bankkaart kan je cash geld in cryptovaluta omzetten.

Doemdenkers halen aan dat deze munten geen echte waarde bezitten, wat op zich niet helemaal correct is. Achter de meeste digitale munten zitten bedrijven of organisaties die door het versterken van hun blockchain juist waarde gaan creëren. Zo haalt men terecht aan dat bitcoin niet in staat is om miljoenen verrichtingen te registreren wegens zijn volatiliteit, traagheid en bovenal zijn beperkte hoeveelheid. Dit zijn terechte argumenten, al weten we allemaal dat de digitale wereld niet op zijn lauweren zit te rusten. Wat vandaag niet kan biedt alleen maar mogelijkheden om het morgen wel te doen. Tevens zal koning cash de eerste jaren niet van zijn troon worden gegooid.

Of we het nu willen of niet…de revolutie van cryptocurrency is aangebroken. Na zoveel miljonairsverhalen vragen mensen zich af of ze de trein naar rijkdom hebben gemist. De digitale wereldeconomie staat nog in zijn kinderschoenen en hoewel er reeds grote vorderingen zijn gemaakt ben ik er steevast van overtuigd dat we slechts aan het begin van een nieuwe digitale wereldeconomie staan. Waarom zouden bitcoin en andere digitale munten reeds hun hoogtepunt hebben bereikt? Digitale munten zijn gekomen om te blijven en dat maakt beleggen interessant. Wat blijft groeit en wat groeit brengt geld in het laatje. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat crypto’s in een stijgende lijn omhoog zullen gaan, maar het is eenvoudig te voorspellen dat de koersen van bepaalde coins nog duizenden procenten zullen stijgen.

Moet men Bitcoin reguleren?

Het probleem met bitcoin en andere digitale munten is dat men ze niet kan reguleren. Voor regulatie heeft men een centrale partij nodig die het ganse transactieproces in de gaten kan houden. Bitcoin rust echter op een decentraal netwerk dat niet door regulatoren kan worden onderschept. Dat was het hele opzet achter de munt. Toch zullen de verschillende regeringen creatief te werk moeten gaan willen ze deze digitale wereldeconomie enigszins kunnen controleren. Een van die mogelijkheden is bronheffing bij de exchanges wat op zich wenselijk zou zijn. Zo moet de modale burger zijn slaap niet laten over de vraag of zijn bitcoins legaal zijn en heeft vadertje staat weer een nieuwe inkomstenbron bij.

Natuurlijk gaan niet alle cryptotransacties langs officiële exchanges en daar knelt het schoentje. Wat doen we met de miljoenen munten die langs hardwallets worden verhandeld? Een uitdaging waar de techneuten van morgen wel een oplossing voor zullen vinden. Alleszins blijft een mogelijke verbieding op het houden van digitale munten niet de slimste zet. Dit zal de hele cryptomarkt naar het zwarte net doen verdwijnen, waar men nog minder controle zal kunnen uitoefenen. Vandaag staan we op een punt dat de toekomst kan bepalen en volgens mij zal men niet voor een wereldwijd verbod kiezen. Dat is niet alleen onlogisch, maar draagt vooral een te grote kost die regeringen in crisis niet kunnen permitteren.

De fiscus blijft mijn inziens onduidelijk over wie nu wel en geen belastingen op het houden van crypto moet betalen. Als “goede huisvader” hoeft het niet, maar wat is een goede huisvader? Iemand met een buy and hold strategie zal men waarschijnlijk als een goede huisvader beschouwen, maar wat als die goede huisvader ineens cryptomiljonair wordt? Een duidelijke regelgeving dringt zich op.

Kan je rijk worden met cryptocurrencies?

Cryptogeld kan je rijk maken, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Cryptomunt Shiba Inu ging dit jaar bijvoorbeeld 28 miljoen procent hoger. Een investering van 1000 euro werd ineens 280 miljoen euro waard. Op coinmarketcap zien we dagelijks forse winsten van enkele honderden percenten. Je zal maar de juiste digitale munt gekozen hebben en je bent schatrijk. Verschillende cryptomiljonair-verhalen roepen de nodige vragen op. Zal er een zeepbel ontstaan en hoelang kan dit nog blijven duren?

Zoals ook bij andere investeringen het geval is zit er vast een zeepbel van crypto’s aan te komen. Vraag is of we ons daar terecht zorgen over moeten maken. Zelfverklaarde experten roepen op voorzichtig te zijn. Ze beschouwen digitale munten als de tulpenmanie van 1634 of de internetzeepbel van 1997, om nog maar te zwijgen van de huizencrisis in 2007 of de beurskrach van 1929. Stuk voor stuk deflatoire periodes die de economie miljarden hebben gekost.

Toch kopen we vandaag nog steeds tulpen, blijven aandelen van internetbedrijven het bijzonder goed doen, hopen gezinnen nog steeds een huis te kopen en blijft de aandelenmarkt groeien. Een zeepbel betekent dus geen waardevermindering voor de houder die zijn coins door dik en dun in kas houdt. Cryptomunten zijn een nieuw investeringsvehikel voor de slimme belegger die zich niet door de emoties van een economie laat leiden.

Welke cryptomunten kopen?

Een belangrijke vraag waar ik u het antwoord schuldig op moet blijven. U bent namelijk slim genoeg om weloverwogen keuzes te maken. Noch ik, noch enig ander mens kan met zekerheid de evolutie van een bepaalde munt voorspellen. Dit column is slechts een interpretatie van eigen inzicht en dient zeker niet om de aankoop van cryptocurrencies te stimuleren, noch dient hier enig koopadvies uit te worden opgemaakt.

Ik kan slechts het pad naar cryptocurrencies aanwijzen. Als u het simpel wilt houden en de veiligheid van uw geld hoog in het vaandel draagt raad ik zeker bitvavo aan. Het hele platform van bitvavo is zo ingesteld dat er zelfs een kleuter mee aan de slag kan gaan. Als u op de link in dit column klikt en u bij bitvavo aanmeld, moet u zelfs de eerste 1000 euro aan handelskosten niet betalen. Pas op! Het is niet mijn doel om u op eender welke cryptoexchange te laten aanmelden, maar als u toch in digitale munten gaat investeren doet u het beter goed.



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Krijg 1 x per week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *