Samen gaan winkelen verloopt niet bij elk koppel op een aangename manier. Voordat je vertrekt zijn vaak de eerste tekenen zichtbaar waarom het fout zal lopen. Een van de partners heeft eigenlijk geen zin om te gaan of men creëert een angst voor wat de andere zal willen kopen. Er is reeds een strikt budget opgesteld, maar door onverwachte kosten wijken jullie daar iedere maand van af. Winkelen zou een gezellig gebeuren mogen zijn. Voor veel koppels wordt winkelen echter een zoveelste relatietest. Hoe kunnen jullie samen zorgen dat winkelen leuk en betaalbaar wordt?
Voordelen van samen winkelen
Naar de winkel gaan is niet voor iedereen een vreugdevol gebeuren. Je moet parking zoeken, een boodschappenlijstje maken, aan de kassa in een rij wachten, terwijl je beseft dat je iets vergeten bent. Winkelen kan stress met zich meebrengen, omdat er van alles kan gebeuren waarop je niet voorbereid bent. Nochtans zou dit gezamenlijk uitje plezierig mogen zijn..
Alleen ervaren koppels dat niet altijd op een positieve manier. Sterker nog, heel wat mensen gaan liever alleen naar de winkel om ruzie te vermijden. Nochtans kan een goede samenwerking in winkelbezoeken voor heel wat voordelen zorgen.
Samen tijd doorbrengen
In deze drukke maatschappij is het soms moeilijk om tijd voor elkaar te vinden. Vooral wanneer jullie lang samenzijn is tijd vinden voor elkaar niet altijd vanzelfsprekend. Door als koppel winkels te bezoeken maak je tijd om te praten, ook al lijkt een winkelbezoek op het eerste zicht een banale gebeurtenis. Dingen uitzoeken kan verbinding teweegbrengen, omdat het idee van de ander voor inzichten kan zorgen.
Jullie hebben misschien geen tijd om iedere week op date te gaan, maar jullie zijn wel verplicht om iedere week boodschappen te doen. Gebruik deze tijd op een slimme manier om elkaar beter te leren kennen. Samen winkelen zou geen stress mogen veroorzaken. Bekijk het als een gezamenlijk uitje, een kans om nieuwe gesprekken aan te gaan.
Teamwork
Samen naar de winkel gaan zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je loopt er als partner niet zomaar bij. Jouw beslissingen zijn belangrijk en mogen gezamenlijk overwogen worden. Wat gaan jullie eten? Welke voeding krijgt de voorkeur? Past dit kledingstuk bij je man of vrouw? Welke elektrische tandenborstel gaan we kiezen nu de oude het begeven heeft? Eenzijdig beslissen is minder krachtig dan samen op onderzoek gaan.
Gebruik jullie ervaringen om goede besluiten te maken. Werk samen en zoek samen dingen uit, zodat jullie goederen aanschaffen die jullie leven beter maken. Misschien lijkt het onbelangrijk om met zijn tweetjes naar de supermarkt te gaan, maar dat is het niet. Misschien heeft je partner wel een lumineus idee om betere en gezondere gerechten te maken of ziet zijn goed getraind oog dat de wijn in promotie staat.
De week wordt op voorhand gepland
Er zijn veel minder verrassingen wanneer jullie samen gaan winkelen. Zo kan je met je partner erop toezien hoe de planning van de volgende week er zal uitzien. De favoriete vraag van de dag “wat gaan we eten vanavond?” kan worden geëlimineerd omdat dit in de planning is opgenomen. Hang die planning uit zodat iedereen van het gezin precies weet wat er op iedere dag van de week zal worden geserveerd en welke taak elk lid van het gezin daarvoor moet volbrengen.
Een planning is krachtig omdat frustraties worden vermeden. Jullie hoeven niet langer uren na te denken over wat de pot schaft. Dat is allemaal in het weekmenu terug te vinden. Dankzij jullie boodschappenlijstje zijn die ingrediënten ook thuis aanwezig. Een planning brengt structuur.
Jullie praten over geld
Veel ruzies bij koppels gaan over geld. Er lijkt nooit genoeg van te zijn, terwijl er zoveel dingen moeten worden aangekocht. Samen naar de winkel trekken kan als een aanslag op je financiën lijken, maar zo hoeft het niet te gaan. Wie op voorhand budgetteert vermijdt nodeloze discussies die de rekening plunderen. Spreek op voorhand een budget af wat jullie aan winkelen willen besteden. Doe dit zowel voor voeding, kleding, huishoudelijke apparaten etc. Wijk nooit van dat budget af, hoe interessant bepaalde promoties ook lijken.
Je zult altijd wel iets vinden dat in promo staat. Achter een winkelbezoek schuilt een marketingtactiek. Men wil jou als consument zoveel mogelijk laten consumeren. Dat kan je tegengaan door niet van je vooraf bepaald budget af te wijken. Dit geeft zowel jezelf als je partner gemoedsrust. De meeste discussies in winkels gaan over geld, terwijl dit met goede afspraken kan worden vermeden.
Elkaars voorkeuren leren kennen
Elke persoon heeft een andere smaak. Of je nu voor eten of kleding naar de winkel trekt maakt op zich niet zoveel uit. Je zal snel opmerken dat je teamgenoot andere voorkeuren dan jou heeft. Dat maakt het soms wat moeilijker, maar door samen te winkelen leer je die voorkeuren kennen. Na verloop van tijd kan je daar voordeel uit halen.
Welke kleur en stijl bij de persoonlijkheid van je partner horen is voor jou niet langer een mysterie. Als de verjaardag van je vrouw eraan komt kan je makkelijk raden wat ze wil. Wanneer je man onverwacht moet overwerken weet jij aan de hand van eerdere winkelbezoeken met welk etentje je hem vanavond kan verrassen. Deze informatie is van onschatbare waarde.
Shoppen zorgt voor beweging
Vooral mensen met een kantoorbaan weten hoe moeilijk het is om genoeg te bewegen. Shoppen is een leuke manier om calorieën te verbranden. Het zorgt meestal voor een stevige wandeling. Het zal je immuniteit en nachtrust verbeteren.
Shoppen kan de aanmaak van endorfines triggeren. Op zoek gaan naar iets wat je leuk vindt en het ook daadwerkelijk vinden, heeft een positieve invloed op je interne hormoonhuishouding. Het is de ideale manier om stress te verminderen.
Je leert de keuze van je partner kennen
Geen enkel koppel is perfect op elkaar afgestemd. Het is dus niet abnormaal als jij andere keuzes dan je partner hebt. Samen winkelen kan voor stress zorgen, maar niet als je bereid bent om de keuze van je partner te respecteren. Misschien zijn bepaalde dingen niet mooi of niet lekker. Dat hoeft ook niet. Zolang je man of vrouw tevreden is zal dit een positieve invloed op je relatie hebben.
Elkaars keuze respecteren zorgt voor een zekere flexibiliteit. Jouw wil zou geen wet mogen zijn. Jullie zitten samen in hetzelfde bootje, maar jullie kunnen de kapiteinspet verdelen. Wees geduldig, durf een compromis maken en houd de winkelbeleving vooral aangenaam. Als jij iedere keer ruzie maakt wanneer jullie naar de winkel trekken moet je niet versteld staan dat je partner niet meer wil meegaan. Wie regelmatig gaat winkelen zal na verloop van tijd de keuze van zijn partner leren kennen.
Wat als je partner niet graag naar de winkel gaat?
De winkelstraten staan vol met mannen die niet graag winkelen. Ze blijven buiten staan en staren naar elke mooie vrouw die hen passeert. Ondertussen staat vrouw lief binnen een nieuw kleedje te passen. Als dat niet te lang duurt valt het wel mee, maar frustraties komen naar boven wanneer diezelfde mannen lange tijd moeten wachten.
Deze mannen worden hoogstwaarschijnlijk door hun vrouw verplicht om mee te gaan of ze willen toekomstige ellende vermijden. Toch is dit voor geen van beide partners een aangenaam gebeuren. Hoe krijg je je partner zo ver dat shoppen ook voor hem leuk kan zijn?
Bespreek de pijnpunten
In plaats van het ja-nee spelletje te blijven spelen is het interessant om de pijnpunten van je man te onderzoeken. Waarom gaat hij niet graag naar de winkel? Is het omdat de rekening altijd te hoog uitvalt of is er iets anders aan de hand? Zou het kunnen dat hij zijn kostbare tijd niet aan winkelen wil besteden? Wat het ook moge zijn… onderzoek de pijnpunten, want zonder die kennis kun je het probleem niet aanpakken.
Vanaf je beseft waar het fout loopt kan je compromissen sluiten. Als de rekening volgens hem niet beheersbaar is, stel je een budget op. Indien hij te weinig tijd heeft, kan je op voorhand een moment in zijn agenda plannen. Meestal hebben mannen geen totale aversie als het op winkelen aankomt. Je moet hen gewoon op de correcte manier stimuleren.
Maak er geen ruzie over
Als je man met geen stokken de deur uit te krijgen is, heeft het geen zin om hem daarin te verplichten. Ook jij wil iemand aan je zij die graag winkelt, niet iemand die tegen zijn zin verplicht wordt om mee te gaan. Dat zou niet alleen zijn winkelbeleving, maar ook die van jou verpesten.
Kies daarentegen voor een vriendin. Geef wel aan dat je samen winkelen belangrijk vindt en dat je volgende keer graag met hem zou willen gaan. Blijf positief, ook al blijven er boven het hoofd van je man donderwolken hangen.
Motiveer hem om mee te gaan
Iets doen dat alleen jij graag doet zal je partner niet motiveren. Misschien kunnen jullie na het winkelen iets doen wat hij leuk vindt. Zo kunnen jullie samen naar de bioscoop, iets gaan eten of misschien ben je wel bereid om met hem naar een voetbalmatch te kijken.
Conditioneer je man zodat winkelen ook voor hem leuk wordt. De vrouw die haar man kan motiveren is de vrouw die haar man aan het winkelen krijgt. Bezoek niet alleen winkels die jij graag bezoekt. Geef hem voldoende rustpauzes, waarin hij zelf naar spullen die hem interesseren op zoek kan gaan.
Werk met een boodschappenlijst
Dit advies is zo oud als de straat en toch blijven koppels dit massaal negeren. Een boodschappenlijstje maken duurt ongeveer 2 minuten. Niks is simpeler dan de boodschappenlijst afgaan, zodat je niets vergeet. Dit werkt trouwens niet alleen met boodschappen. Ook wanneer je voor kleding of andere zaken op koopjesjacht trekt, is het verstandig neer te schrijven wat je precies nodig hebt. Zeker bij mannen is het afvinken van een boodschappenlijst een plus, omdat ze op die manier kunnen berekenen hoe lang het shoppen zal duren.
Wil dat zeggen dat je nooit iets extra mag aanschaffen? Nee, maar begroot op voorhand hoeveel dat extraatje zou mogen kosten. Zoals we gezien hebben worden partners vooral nerveus bij het winkelen als ze niet kunnen inschatten hoe groot de totale rekening zal zijn. Indien dit op voorhand wordt afgesproken, zal je partner graag gaan winkelen.
Bespaar tijd door op het juiste moment te gaan
Zaterdagochtend is niet het beste moment om naar de winkel te gaan. Een uur voor sluitingstijd kan file van winkelkarretjes voor de kassa vermijden. De beste winkeltijd zou tussen 10u en 11u op een doordeweekse dag zijn, al zullen fulltime werkenden daar niet van kunnen profiteren.
We weten allemaal dat winkelen tijdens drukke periodes niet aangenaam is. Het zorgt voor meer stress, waardoor de winkelbeleving zal tegenvallen. Als je drukkere tijdstippen kunt vermijden, doe dat dan ook. Het heeft geen zin om 30 minuten aan de kassa te verkwanselen, wanneer dit eigenlijk helemaal niet nodig is.
Conclusie:
Niet iedere partner is dol op winkelen. Sommige koppels ervaren dit als een zoveelste relatietest. Nochtans kan samen shoppen een positieve invloed op je relatie hebben.
Misschien hebben jullie geen tijd om op date te gaan, maar een winkelbezoek kun je moeilijk uitstellen. Er ontstaat teamwork omdat jullie een gezamenlijke verantwoordelijkheid en gezamenlijke beslissingen zullen moeten maken. De week wordt op voorhand gepland en jullie worden gestimuleerd om over budget te praten. Shoppen zorgt voor beweging, terwijl elkaars voorkeuren beter worden begrepen.
Wat doe je als je partner niet graag naar de winkel gaat? Bespreek de pijnpunten en onderzoek waarom samen winkelen voor hem niet leuk is. Maak er geen ruzie over, maar motiveer je man om mee te gaan. Werk met een boodschappenlijst zodat hij inzicht krijgt in hoe lang het winkelbezoek zal duren. Bespaar tenslotte voor allebei tijd door op het juiste moment naar de winkel te gaan.
Hoofdfoto door Andrea Piacquadio
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten