Na bijna 6 jaar alleen met mijn kinderen te hebben doorgebracht, ben ik blij om opnieuw te gaan samenwonen. Hoewel de jaren na mijn scheiding mij veel hebben bijgeleerd, is het tijd voor een nieuwe sprong in het diepe. Niet alleen voor mij en mijn nieuwe partner zal het een aanpassing worden. Ook de kinderen zullen opnieuw hun weg moeten zoeken.
Maar geen nood, want deze beslissing kwam er niet zomaar. We hebben onze tijd genomen om zowel onszelf als de kinderen hierop voor te bereiden. Zo hebben wij het aangepakt.
Mijn tijd als alleenstaande papa
Het mag gezegd worden dat mijn periode na de scheiding niet altijd rooskleurig is verlopen. Samen met mijn kinderen werd het een zoektocht om de balans van een alleenstaand gezin in ere te houden. Gelukkig heb ik geweldige zonen die de leerfouten van hun vader niet aanrekenen.
Ondanks de moeilijke tijd na mijn relatiebreuk werd de zorg voor mijn kinderen een helend middel dat ik tot op de dag van vandaag koester. Met vallen en opstaan zijn we een hecht team geworden en daar ben ik trots op.
Het leven van een alleenstaande papa is niet makkelijk. Om het zwarte seizoen na de scheiding door te komen moest ik emotionele en financiële klappen overwinnen. Nu zou ik mezelf op de borst kunnen kloppen dat ik het niet slecht heb gedaan, maar ik weet dat deze periode zowel voor hen als voor mezelf blijvende littekens heeft achtergelaten.
Toch was God altijd daar. Vooral op de momenten dat ik het even niet meer zag zitten. Hij was degene die dit huishouden recht heeft gehouden en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.
Dan met twee
Twee jaar na mijn scheiding leerde ik mijn huidige vriendin kennen. We hadden van in het begin een klik. Ik weet nog dat we ’s avonds zo lang met elkaar aan de telefoon hingen dat er maar enkele uren slaap overbleven, voordat ik de volgende morgen op mijn werk werd verwacht.
Deze nieuwe liefde gaf zoveel kracht dat het leven aangenamer werd. Er zijn voor mijn kinderen was “nobel”, maar nadat de verwerkingsperiode voorbij was, miste ik de genegenheid van een partner.
Een latrelatie volgde. Stilletjes aan werden we meer naar elkaar toegetrokken. Het ging zo goed dat ik ze enkele maanden na onze eerste ontmoeting aan de kinderen heb voorgesteld.
Sommige mensen doen het sneller, maar we vonden het als nieuw koppel belangrijk om rustig onze tijd te nemen.
Nu met vier
Na een scheiding opnieuw beginnen brengt uitdagingen met zich mee. Met kinderen uit een vorig huwelijk kun je niet volledig van je verleden loskoppelen. Een nieuwe start kan dus nooit zonder de geschiedenis van vroeger mee te nemen.
Een samengesteld gezin laten slagen is niet vanzelfsprekend. Twee partners uit twee verschillende werelden komen samen hopend om een mooie toekomst op te bouwen.
Ook bij ons is dat proces niet zonder uitdagingen verlopen. Niet alleen moet je elkaar leren kennen, maar moet het nieuwe gezin een manier vinden om samen één geheel te vormen. Mijn vriendin is niet de moeder van mijn kinderen dus ik verwacht ook niet dat ze haar daarnaar gedraagt.
Een samengesteld gezin bestaat uit de losse delen van vroegere levens en die delen kun je niet van elkaar apart blijven zien.
Wanneer ga je samenwonen na een scheiding?
Sommige mensen trekken onmiddellijk bij hun nieuwe vriend of vriendin in, terwijl anderen jaren wachten. De perfecte tijd om te gaan samenwonen kan niemand je geven, al vind ik het persoonlijk wel belangrijk dat je ruimte neemt, om het oud leven te verwerken.
Een scheiding doorleven is voor de meeste mensen een moeilijke zaak. Dat was bij mij niet anders. Sterker nog, het werd een van de donkerste periodes uit mijn leven.
Het traditioneel gezin van waaruit je kinderen zijn ontsproten, blijft een belangrijke plaats hebben. Kinderen maak je niet met iedereen, noch treed je met elk volgend lief in het huwelijksbootje.
Een tijdsduur van 2 jaar om met je kinderen zelf een plaats in de wereld te zoeken, vind ik niet overdreven en ik ben blij dat ik zelf die tijd heb genomen.
Zeker zijn van elkaar
Vanaf de verwerkingsperiode een plaats had gekregen, bleek ik terug in een nieuwe relatie zin te hebben. Nu had ik het op mijn eentje allesbehalve slecht, maar er was toch altijd een gevoel… een gemis… een zoeken naar verbondenheid.
Die verbondenheid vond ik bij mijn nieuwe vriendin en hoewel wij ook eens woorden hebben, vinden wij rust en vrede in elkaars gezelschap. De afgelopen jaren waren een leerproces om elkaar beter te leren kennen.
Zij woonde op haar appartement, ik op het mijne, maar als we samenkwamen kregen we een voorproefje van hoe het zou kunnen zijn. Die gedachte bracht een warm gevoel dat ik lang niet meer had gevoeld.
Daarmee legden we een basis, maar het zou nog even duren voordat we over samenwonen zouden gaan spreken.
Samen groeien zonder jezelf te verliezen
De ervaring als alleenstaande ouder heeft iets met me gedaan. Ik ben erdoor gegroeid en was zo op mezelf afgesteld dat het moeilijk werd wanneer daar ineens iemand tussenkwam.
Mijn eigen opvoedingswijze en routines werden gecreëerd omdat de noodzaak zich voordeed. Als je alleen bent is er niemand op wie je kunt steunen en hoewel mijn zus een grote hulp is geweest, blijf je als alleenstaande papa zelf verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen.
Natuurlijk hebben ze altijd hun mama gehad, maar als co-ouder blijft de inbreng van de andere ouder tijdens de eigen weken beperkt. Door met een nieuwe partner opnieuw een gezin op te bouwen, heb ik moeten leren hoe we een gezamenlijk project konden lanceren.
Dat project eindigt nooit. Het evolueert met de tijd en de veranderlijke omstandigheden van het leven.
Durven springen
De kracht van een nieuw begin is niet te onderschatten. Toch zijn we niet altijd bereid om zomaar in het diepe te springen en daar hebben we onze redenen voor.
Het verleden heeft ons geleerd dat naïviteit in de liefde grote gevolgen kan hebben. Daarom benadruk ik nogmaals dat je na een scheiding beter je tijd neemt, voordat je een nieuw avontuur begint.
Mijn relatie voelde aan als een geschenk uit de hemel, waardoor sneller beslissingen konden worden gemaakt. Toch heb ik me hierdoor niet laten leiden. Ik heb de tijd zijn werk laten doen.
We gaan niet alleen samenwonen omdat we van elkaar houden, maar omdat we met trial-and-error hebben ontdekt wie de ander is. Geen van ons beiden is perfect, maar daar gaat het niet om.
Liefde is elkaars fouten niet aanrekenen, maar samen naar oplossingen durven zoeken.
Waarom niet alleen blijven?
Zeker na een vechtscheiding kun je jezelf afvragen waarom je nog voor een relatie zou willen kiezen. Iedere dag hoor je koppels die uit elkaar gaan. Zelfs mensen die 20 of 30 jaar getrouwd zijn, durven nog te scheiden.
Als het bij iedereen zo slecht gaat… Waarom zou het bij jou of bij mij dan anders gaan?
Het aantal scheidingen zijn niet te ontkennen. Ergens zijn we vergeten wat ervoor nodig is om goede relaties op te bouwen. Omdat de algemene trend niet in je voordeel spreekt, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het bij jou of bij mij hetzelfde pad moet opgaan.
Om aan gemiddelde statistieken te komen, moeten er uitzonderingen zijn. Jij en je nieuwe partner hebben alles in handen om één van die uitzonderingen te worden.
Het woord uitzonderingen is hier misschien wat misplaatst. Voor de duizenden scheidingen zijn er nog altijd tienduizenden huwelijken die wel succesvol verlopen.
Alleen blijven omdat het vaak misloopt zou dus geen reden mogen zijn om het niet te proberen.
Kun je alleen gelukkig zijn?
Ik geloof dat je geen partner nodig hebt om gelukkig te zijn. Geluk is niet afhankelijk van de persoon me wie je het deelt. Wel is het leven alleen helemaal anders dan met twee.
De vraag is dus niet of je alleen gelukkig kunt zijn, maar of je liever alleen gelukkig wilt zijn?
De meeste mensen kiezen voor een relatie. Daar hebben ze goede redenen voor. Als het klikt tussen partners is het veel aangenamer om het leven met elkaar te delen.
Alleen blijft alleen en hoewel dat niet minder waardevol hoeft te zijn, zul je op één of andere manier een metgezel missen.
Wel of geen plusouder voor de kinderen?
Met kinderen uit een vorige relatie is het anders dan dat jullie enkel met elkaar rekening moeten houden. Je kiest voor je lief, maar wat met de kinderen die uit de rugzak van een vorig leven tevoorschijn komen?
Het is niet omdat het klikt met je nieuwe liefde dat het daarom vanzelf met diens kinderen gaat lukken.
Als ouder vind ik het belangrijk dat zowel ik als mijn kinderen een goede band met mijn nieuwe vriendin hebben. Het lijkt me verschrikkelijk om een plusouder te hebben die mijn kinderen niet zouden kunnen luchten.
Gelukkig heb ik ook daarin een perfecte match gevonden.
De kinderen moeten zich veilig en goed bij deze persoon kunnen voelen. Het blijft een onderdeel van hun tweede thuis waar ze om de week gaan verblijven. Zorg er dus eerst voor dat het met de plusouder lukt, voordat jullie verhuisplannen maken.
Waarom is een samengesteld gezin zo moeilijk?
De meeste koppels van een samengesteld gezin weten een band met de kinderen op te bouwen. Waarom zeggen ze dan dat het moeilijk blijft?
Het oude leven gaat nooit helemaal weg en daar kan niet iedereen even goed mee overweg. De andere ouder blijft een significante rol in het leven van de kinderen spelen, waardoor je hem of haar regelmatig zult horen. Dat kan soms voor conflicten zorgen, want laten we eerlijk zijn. Je bent niet gescheiden omdat de relatie uit je vorig leven zo perfect was.
Feit is dat een samengesteld gezin dubbel zo moeilijk is dan een traditioneel gezin.
Nu heeft mijn nieuwe partner geen kinderen wat het voor mij eenvoudig maakt, maar ik kan me inbeelden dat het nog wat anders is, wanneer de kinderen van twee vorige relaties bij elkaar komen.
Welke problemen kunnen opduiken?
Hoe meer mensen je gezin telt, hoe meer problemen er kunnen opduiken. Elk lid van het gezin heeft een eigen visie en die is niet altijd verenigbaar met het gezamenlijk project.
Als samengesteld gezin de perfectie willen nastreven is ondoenbaar. Wees maar zeker dat problemen nooit ver weg zijn. Problemen zijn een onderdeel van het leven.
Het gaat er niet om of je wel of geen problemen zult hebben, maar hoe je ermee zult omgaan.
Het centrum van een samengesteld gezin zou vrede moeten zijn. Hoe stressvol het leven van mezelf, mijn partner of de kinderen ook is, vind ik het belangrijk dat iedereen het gevoel heeft dat ze thuis tot rust kunnen komen.
Wat is de slagingskans van een samengesteld gezin?
Meer dan 60% van de samengestelde gezinnen gaan binnen 5 jaar uit elkaar. Dat zijn niet onmiddellijk bemoedigende cijfers.
Waarom zou je er eigenlijk nog aan beginnen?
We kunnen ons door deze cijfers laten ontmoedigen of we kunnen ervoor zorgen dat het bij ons anders gaat zijn.
Als je op dit vlak in je leven wilt winnen, zul je dingen moeten doen die anderen niet doen. De slagingskans van je samengesteld gezin hangt helemaal van jullie als koppel af.
Zet het nieuw gevormde huishouden op de eerste plaats en tracht de complexiteit ervan, het schip niet te laten zinken. Vaar een gezamenlijke koers door van in het begin goede afspraken te maken. Houd rekening met je oude leven, maar laat het nooit een doorslaggevende rol spelen.
Door volop voor het nieuwe gezin te gaan, zal de slagingskans enorm vergroten.
Wat zijn de financiële gevolgen van samenwonen na een scheiding?
Geld is niet het belangrijkste, maar het speelt wel een cruciale rol. De financiën van koppels die na hun scheiding opnieuw met iemand anders proberen zijn vaak complexer.
Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk wordt om een financieel evenwicht te vinden. Alles hangt af van wat iedere partij naar de tafel brengt.
Ongelijke delen kunnen een geheel vormen
Je hoeft niet allebei hetzelfde bedrag aan de gezamenlijke pot bij te dragen om gezond financieel evenwicht te vinden. Samenzijn betekent niet dat je partner voor je zeven kinderen uit een vorig huwelijk moet meebetalen, ook al valt dat niet helemaal te vermijden.
Ik raad niet aan om elke kost tot op de centiem te gaan narekenen, maar het zorgt voor minder problemen als je bepaalde uitgaven zoals bv. voeding realistischer gaat berekenen. Andere terugkerende kosten zoals huur, verzekeringen en autokosten kunnen dan wel weer gemeenschappelijk worden verdeeld.
Hoe jullie het doen beslissen jullie zelf, maar begin niet met een valse start, door de koek eenvoudigweg in twee te verdelen.
De nalatenschap regelen
Geen enkel mens leeft voor altijd. Er komt een dag dat wat je hebt aan iemand anders wordt overgedragen. In de meeste gevallen gaat je nalatenschap naar de partner en/of de kinderen.
Nu is het heel wat anders wanneer je als samengesteld gezin de erfenis moet regelen. Je kunt moeilijk alles aan de partner nalaten, terwijl de kinderen niets krijgen of vice versa.
Ook hier moet je een gezond evenwicht durven zoeken, want zowel de plusouder die jarenlang voor het samengesteld gezin heeft gezwoegd, als de kinderen hebben recht op een deel van de erfenis.
Belastingen
De belastingen regelen is waarschijnlijk de minst romantische zaak die jullie als nieuw samenwonenden zullen moeten bespreken.
Laat je belastingaangifte door een fiscalist nakijken. De kans bestaat dat belastingvrije sommen, het kindergeld of andere sociale toeslagen worden aangepast.
Weet dus goed waaraan je begint door een professional in te huren. Vaak kost dat slechts een uurtje werk, terwijl het duizenden euro’s voordeel kan opleveren. De moeite waard dus.
Laat de liefde zegevieren
Bovenstaande punten zijn goed om als samengesteld gezin alles op een rijtje te krijgen. Als je ervoor kiest om opnieuw na een scheiding te gaan samenwonen, weet je tenminste wat er allemaal op je kan afkomen.
Toch zal het nooit lukken als jullie de liefde niet laten zegevieren.
“Mooi, maar wat bedoel je daar nu mee?” hoor ik je denken.
Wel, liefde is de basis van jullie samenzijn. Zonder liefde te begrijpen kan ook het samenzijn niet blijven duren. Liefde kan mooi zijn, maar het kan ook verschrikkelijke pijn met zich meebrengen.
Vergeet nooit de basis als koppel. Het is knap dat jullie volledig voor een nieuw gezin willen gaan, maar die nieuwe familie werkt alleen, als jullie de liefde voor elkaar in stand kunnen houden.
Enkele tips die je daarbij kunnen helpen:
- Neem de ander nooit gratuit
- Maak van knuffelen een gewoonte
- Heb respect voor elkaars mening
- Ga regelmatig op date
- Heb onvoorwaardelijk lief en verwacht het niet terug
- Vermijd ergernissen met je schoonouders
- Wees empathisch voor iedereen om je heen
- Geef wat je partner wilt, niet wat jij wilt
- Praat zo weinig mogelijk over je ex
Ten slotte
Weet dat het nooit makkelijk is om opnieuw te beginnen. Zeker met kinderen uit een vorige relatie kan de uitdaging groot lijken. Een samengesteld gezin heeft echter voldoende slagingskans wanneer jullie bereid zijn om er volledig voor te gaan.
Niet omdat het makkelijk is of omdat het zo hoort te zijn, maar omdat jullie van elkaar houden en de liefde willen laten zegevieren. Geef jezelf de kans om het nu beter te doen. Creëer een band met je gezin die iedere dag sterker wordt. Zet hen op de eerste plaats en geef wat je kunt. Niet alleen je relatie, maar ook de kinderen zullen er ontzettend dankbaar voor zijn.
Welke uitdagingen moeten jullie als koppel overwinnen? Laat hieronder weten hoe het bij jullie verloopt…
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten