Je hebt al geruime tijd een relatie. Het gaat goed tussen jullie waardoor samenwonen een volgende logische stap lijkt. Alleen is er één probleem.
Na zolang alleen te zijn heb je angst ontwikkeld. Samenwonen lijkt leuk, maar de laatste keer dat je dat deed was het niet goed afgelopen.
Waarom zou het nu anders zijn?
Je hoort bij koppels in je vriendenkring steeds hetzelfde verhaal terugkeren. Ze zien elkaar graag, maar worden soms gek om met elkaar te moeten leven. Sommige duo’s zijn ondertussen zelfs al uit elkaar.
Je wilt dat het bij jullie anders gaat en een manier vinden om gelukkig te kunnen samenleven. In je omgeving hoor je echter dat het er overal hetzelfde aan toe gaat.
Wat kan je doen om van samenwonen een succes te maken?
Een beslissing om de juiste redenen
Gaan samenwonen gebeurt vaak uit gemakzucht. Na een bepaalde periode denk je de ander goed te kennen. Er zijn reeds enkele ruzies de revue gepasseerd en hoewel dat geen aangename gebeurtenissen waren, hebben jullie die als koppel goed overleefd.
Er zijn goede redenen waarom samenwonen niet langer moet worden uitgesteld. Jullie houden van elkaar, je huurcontract is afgelopen, je huisgenoot is verhuisd of jullie kunnen op die manier veel geld besparen.
Samenwonen lijkt een volgende logische stap. Het gaat niet langer om prille liefde. Jullie gaan serieus aan een toekomst bouwen.
Het doel achter waarom jullie gaan samenwonen is zeer belangrijk.
Praat met elkaar in plaats van te doen wat de buitenwereld van jullie verwacht. Samenwonen is een grote stap en het is belangrijk dat jullie dit allebei om de juiste redenen doen.
Waarom het nog te vroeg kan zijn
Niet elke partner is klaar om te gaan samenwonen. Toch hokt men meestal samen zonder daar goed over na te denken. Men zet twijfels opzij, waardoor men binnen afzienbare tijd de beslissing betreurt.
Hoe weet je of het nog te vroeg is om te gaan samenwonen?
Je voelt druk
Je partner wil dat jullie bij elkaar gaan leven, terwijl jij daar nog niet zo zeker van bent. Kan je dan beter wachten om de grote stap te zetten? Waarschijnlijk wel. Dat wil niet zeggen dat je niet van je partner houdt of dat je niet verder wil met de relatie.
Er kunnen allerlei redenen te vinden zijn waarom het nog te vroeg is om bij elkaar te gaan intrekken. Alleen jij voelt of de tijd daarvoor is aangebroken.
Druk kan van allerlei kanten komen. Ook familie, vrienden en collega’s kunnen dat extra zetje geven. Laat je echter niet leiden door de wil van een ander.
Gaan samenwonen om in de verwachting van anderen te voldoen is nooit een goede keuze.
Het verleden is nog niet verwerkt
Een vaak onderschatte doodsteek voor samenwonen is wanneer een vroeger leven nog niet is verwerkt. Hierdoor ga je je huidige partner met je vorige liefde vergelijken. Het is een concurrentiestrijd die niet te winnen valt, aangezien elk persoon anders is.
Je hoeft je niet te schamen wanneer je nog een beetje in het verleden leeft, maar wees daar wel eerlijk over tegen je partner. Een nieuwe relatie gaat niet automatisch dat verleden wegwissen.
Sterker nog, het zou kunnen dat je op die manier nog meer naar vroeger gaat hunkeren. Sluit eerst een vorige liefde af, voordat je een nieuw leven aanvat.
Ruzie en conflicten
Elk koppel maakt ruzie. Zelfs de meest perfecte stellen raken soms in een conflict verwikkeld. Ruzie maken is op zich geen probleem, zolang jullie snel op vredevolle grond kunnen landen.
Als je opmerkt dat ruzies meer gewoon dan ongewoon worden is gaan samenwonen misschien niet de beste keuze.
Weet dat bij elkaar leven jullie problemen niet zal oplossen. Integendeel, samenwonen gaat nog meer problemen veroorzaken. Als een latrelatie niet werkt, zal onder hetzelfde dak wonen zeker niet werken.
In dat geval kunnen jullie beter wachten tot de interne dynamiek is versterkt.
De liefde is nog pril
Verliefd worden doet wat met een mens. Je kan aan niks anders denken dan je partner. Elk ander ding wordt onbelangrijk. Je probeert een goede indruk te maken en zoekt een manier om die gevoelens te cultiveren. Eten of drinken is niet langer belangrijk. Het enige wat telt is die nieuwe vlam waar je gek van bent.
Denk je tijdens verliefdheid een rationele beslissing te kunnen maken?
Als je minder dan een jaar samen bent, zou ik niet aanraden om te gaan samenwonen. Je zit dan in de initiële fase en hebt te weinig dingen samen meegemaakt om de volgende stap te zetten. Leer eerst elkaar kennen, zodat je de situatie niet enkel door een roze bril bekijkt.
Verliefdheid is mooi, maar genadeloos als je haar niet in liefde laat opgaan.
Je kan niet jezelf zijn
In het begin van een relatie is het perfect normaal dat je niet helemaal jezelf kunt zijn. Er moet nog veel worden afgetast. Na verloop van tijd zou dit moeten beteren.
Als je nog niet met ongepoetste tanden kunt kussen of als elk windje in het bijzijn van je partner binnenshuis blijft, is het beter om nog even te wachten.
Dat is geen ramp. Jullie hebben alleen wat meer tijd nodig. Dit betekent niet dat jullie niet voor elkaar zijn gemaakt.
Je doet het voor het geld
Samenwonen kan financiële voordelen met zich meebrengen. Je moet maar eenmaal huur, water en elektriciteit betalen. Tevens zijn er tal van belastingvoordelen voor samenwonenden waar je alleen geen recht op hebt.
Hoewel interessant zouden dit geen doorslaggevende redenen mogen zijn.. Geld is belangrijk, maar om geld te verdienen heb je in principe niemand nodig.
Als geld besparen op zich geen motivatie is, blijft het wel belangrijk om eerlijk de financiën te verdelen.
Jullie zijn nog niet samen op reis geweest
Samen reizen is een goede oefening om de sterktes en zwaktes van een koppel te ontdekken. Niet alleen moeten jullie hele dagen met elkaar optrekken, maar jullie zijn verplicht om voor een beperkte tijd samen te leven.
In een ander land waar alles nieuw is kan samenleven een nog grotere uitdaging vormen, waardoor jullie nog meer op elkaar moeten focussen.
Dat kan twee kanten uitgaan:
- Ofwel vinden jullie een werkbare manier om met elkaar om te gaan
- Ofwel wordt duidelijk waarom jullie nog niet klaar zijn, om de volgende stap te nemen.
Hoe weet je of je klaar bent om te gaan samenwonen?
Soms weet je gewoon dat het goed zit. Toch kan ook dat gevoel de nodige vragen met zich meebrengen. Overweeg ik wel alle facetten van mijn relatie?
Onderstaande regels kunnen uitsluitsel bieden.
De communicatie zit goed
Met elkaar praten verloopt vlot. Je hebt de indruk dat je vrijwel alles tegen je partner kan vertellen. Natuurlijk maken jullie weleens ruzie, maar die conflicten worden snel en vredevol opgelost.
Jullie ervaren weinig stiltes tijdens een gesprek. Communiceren gaat vanzelf. Je kan niet alleen jouw zijde van het spectrum belichten, maar hebt geleerd om naar je partner te luisteren.
Eigenlijk hebben jullie een manier gevonden om effectief met elkaar te praten. Problemen worden niet alleen aangekaart, maar ook opgelost.
Je kan op een eerlijke manier over samenwonen praten
Een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen is spannend. Hoewel je blij bent, zijn er nog heel wat vragen waar je geen antwoord op kunt verzinnen…
Zal het samen lukken? Gaan we niet teveel ruzie maken? Wie gaat wat betalen?
Als je niet alleen de positieve dingen over samenwonen kunt aanknopen, ben je op de goede weg, om van samenleven een succes te maken. Het probleem met mensen die niet in hun relatie slagen, ligt veelal bij het feit dat ze niet eerlijk zijn. Vroeg of laat barst de bom en dan is de relatie gedaan.
Praat dus niet alleen over wat leuk zal zijn, maar durf twijfels ter sprake brengen.
Je weet dat je seksleven kan veranderen
Seks is leuk en ontspannend. In een beginnende relatie kan je er geen genoeg van krijgen. Elk moment is goed om met elkaar in de koffer te duiken.
Als je gaat samenwonen zullen er veel verantwoordelijkheden jullie richting uitkomen. Samenleven is niet altijd fun. Het is perfect normaal dat de intimiteit als koppel gaat verminderen.
Dat weten jullie. Daarover hebben jullie gepraat en misschien zijn er zelfs al oplossingen bedacht, om inniger met elkaar om te gaan.
De klusjes zijn verdeeld
We leven niet meer in de jaren 50, waar de vrouw alle taken op zich nam, terwijl de man ging werken. Tegenwoordig hebben zowel man als vrouw een job, waardoor de klusjes moeten worden verdeeld.
Jullie weten ondertussen welke karweitjes er in een huishouden moeten worden uitgevoerd en hebben die mooi verdeeld. Opruimen, poetsen, vuilbakken buitenzetten, eten maken, inkopen doen, tanken etc. zijn taken die jij ofwel je partner op zich zullen nemen.
Op een eerlijke manier hebben jullie een plan ontwikkeld om het familiebedrijf te laten draaien.
Je ervaart de ander zoals die is
Geen enkel koppel is perfect op elkaar afgestemd. Zowel jij als je partner hebben bepaalde eigenschappen die niet zo aangenaam zijn. Dat weten jullie, dat hebben jullie reeds ervaren en daar hebben jullie geen problemen mee.
Jullie hebben geleerd elkaars onvolkomenheden te accepteren. Samenwonen zal zelfs meer ergernissen naar boven brengen, maar zo ervaar je die niet. Het zijn slechts uitdagingen die je acceptatiegraad zullen verhogen.
De ander niet willen veranderen houdt je relatie gezond. Je weet dat je partner minder leuke kanten heeft, maar dat is allemaal oké.
De familie en vrienden van je partner zijn geen onbekenden
Voor de relatie van start ging hadden jullie allebei een eigen leven. Zowel jij als je partner zijn onderdeel van een familie en vriendengroep. Deze mensen liggen je nauw aan het hart.
Een goede band met familie en vrienden van je partner onderhouden is cruciaal. Je hebt niet voor hen gekozen, maar je moet het wel met hen doen.
Geen onderdeel van dat leven willen zijn, is een recept voor een toekomstige breuk. Laat je nooit wijsmaken dat je alleen voor je partner hoeft te kiezen. Zonder zijn achterban te aanvaarden heeft jullie toekomst weinig kans op slagen.
Bouw een goede band met hen op, sta klaar wanneer ze je nodig hebben en bezoek ze niet alleen uit verplichting jegens je partner.
Je kiest voor elkaar
Het lijkt een no-brainer, maar helemaal kiezen voor elkaar is minder evident dan je zou denken. Kiezen voor je partner betekent dat je hem of haar no matter what accepteert. Jullie beseffen dat er verschillen zijn, al zijn die verschillen slechts opportuniteiten om elkaar beter te leren kennen.
Goede en slechte tijden komen niet alleen in een huwelijk voor. Je mag er zeker van zijn dat de storm ook bij jullie zal passeren.
Voor jullie besluiten om onder hetzelfde dak te gaan wonen, zou je jezelf de volgende vragen mogen stellen:
- Wil ik met deze persoon de rest van mijn leven doorbrengen?
- Ben ik bereid om tijdens mindere periodes bij mijn partner te blijven?
Wees eerlijk met jezelf! Kiezen voor elkaar is hard werken.
Liefde creëer je door iedere dag te geven wat je hebt, zonder dat je daar iets voor terugverwacht.
Ben je bereid om dat te doen?
Wettelijk of feitelijk samenwonen?
Indien jullie klaar zijn om de volgende stap te wagen moet je nog kiezen tussen wettelijk of feitelijk samenwonen.
Feitelijk samenwonen betekent dat jullie op hetzelfde adres wonen, maar daar stopt het ook. Je kan evengoed met je broer of zus samenwonen. Je wordt afzonderlijk belast en er is geen wettelijke bescherming ingebouwd. Er is geen erfrecht, noch enige vorm van bijstand tussen samenwonenden verplicht.
Wettelijk samenwonen is een verkapte vorm van het huwelijk, waarbij twee partners op een officiële manier hun samenleven vorm willen geven. Op fiscaal vlak is er geen verschil tussen wettelijk samenwonen en huwen. Op juridisch vlak echter wel. Zo blijft bij wettelijk samenwonen alles eigen, ook als jullie een huis hebben gekocht. Je hebt geen recht op een overlevingspensioen en er is slechts beperkt erfrecht.
Is samenwonen beter dan apart wonen?
Er zijn grote verschillen tussen bij je lief op bezoek gaan en daadwerkelijk onder hetzelfde dak gaan wonen. Het één is echter niet beter dan het ander. Het is vooral belangrijk op te merken in welke situatie van je leven je bent terechtgekomen.
Als je denkt dat samenwonen meer voordelen biedt, moet je niet twijfelen. Doe het echter niet omdat de andere het wilt. Evalueer je levenswandel en besluit of deze beslissing je leven beter zal maken.
De druk van je omgeving kan ervoor zorgen dat je toch overstag gaat, maar dat is natuurlijk geen goede reden.
Alleen jij weet wat goed voor je is. Durf voor jezelf opkomen als je er nog niet klaar voor bent. Dat wil niet zeggen dat je je partner niet graag ziet of dat je een slecht persoon bent.
Samenwonen is een grote stap en het is niet wijs om de sprong zomaar te wagen.
Indien je echter voelt dat samenwonen jullie verbinding sterker zal maken, hoef je niet te twijfelen. In dat geval ben je volledig klaar om aan het volgende hoofdstuk van je leven te beginnen.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten