Het verdict is gevallen. Jullie gaan uiteen. Na jaren van aanmodderen hebben jullie besloten om de stekker uit jullie relatie te trekken. De scheiding komt eraan. Alleen is er momenteel geen mogelijkheid om apart te gaan wonen. Bij familie of vrienden kan je niet terecht. Misschien moeten jullie tijdens de scheidingsprocedure blijven samenwonen. Jullie hebben het reeds zolang met elkaar volgehouden. Waarom zou je de verhuis geen paar maanden kunnen uitstellen? Het maakt het alleszins makkelijker, want op die manier moet je niet halsoverkop een nieuwe woning zoeken en blijven je financiën onder controle. Blijven samenwonen nadat jullie besloten hebben om te scheiden is echter geen goed idee. Er ontstaat een toxische situatie waar je zo snel mogelijk van weg wil.
Het verschrikkelijke nieuws van een scheiding
Een van de echtgenoten kondigt de scheiding aan. Hoewel het nieuws niet altijd totaal onverwacht komt, blijft het voor gehuwde partners een bittere pil om door te slikken. Ooit hebben jullie elkaar eeuwige trouw beloofd en nu lijken die woorden niets meer te betekenen. Wanneer een koppel uit elkaar gaat, vervalt ook de liefdesband waarmee ze aan elkaar verbonden zijn.
Deze band was cruciaal om elke dag met elkaar te kunnen opschieten. Jullie waren het niet over alles eens, maar er was op zijn minst een verbinding die de nakende scheiding dreigt door te knippen. Het nieuws van een scheiding moet verwerkt worden en het wordt moeilijk om dat klaar te spelen, wanneer je met het verleden geconfronteerd blijft.
Na de beslissing kan je zowel opgelucht als neerslachtig zijn. Achteraf zullen jullie allebei een proces doorgaan. Dat is het moeilijke deel, want zolang de procedure loopt heb je energie om de scheiding zo snel mogelijk af te ronden. Achteraf komt de nieuwe realiteit dubbel zo hard binnen. Je bent zeker van je beslissing, maar dat wil niet zeggen dat jullie het over alles eens zijn. Als één van de twee nog liefde voor de ander voelt, kan dat de procedure moeilijker maken.
Waarom zou je tijdens een scheiding blijven samenwonen?
Meestal is de beslissing om na een scheiding te blijven samenwonen een noodzaak. Jullie zien niet direct een uitweg of de financiën laten het niet toe om apart te gaan wonen.
Nadat het duidelijk is dat jullie uit elkaar gaan verandert er iets tussen een koppel. Jullie zijn nog niet gescheiden, maar de band wordt wel gebroken. Vroeger zouden jullie alles voor elkaar doen, maar dat zal niet langer het geval zijn. Sterker nog, vanaf nu is het ieder voor zich en op zulke basis wordt samenwonen bijzonder moeilijk.
Toch is er niet altijd een keuze om onmiddellijk je biezen te pakken. In films zien we echtgenoten met hun koffer aan de deur staan, wanneer ze een scheiding aankondigen. In het echte leven ligt dat moeilijker. Er zijn namelijk heel wat dingen die moeten worden geregeld. Misschien hebben jullie een gezamenlijk huis, gezamenlijke financiën of is er nog geen oplossing voor de kinderen. Samenwonen tijdens een scheiding lijkt soms de enige manier om de storm te overleven, maar dat is slechts schijn, want die storm kan snel in een orkaan omslaan.
Kan je scheiden en in hetzelfde huis blijven?
Er is geen wettelijke verplichting om tijdens een scheiding van woonplaats te veranderen. Waarschijnlijk is het idee om onder één dak te blijven wonen je gedachten weleens binnengeglipt. Misschien zou het wel kunnen lukken als jullie goede afspraken maken. Het zou het probleem van huisvesting voorlopig oplossen. Zo blijven jullie beschikbaar voor de kinderen, zonder dat ze elke week van hier naar daar moeten worden gesleurd. Elke partner kan een deel van het huis in beslag nemen, zodat jullie privacy gewaarborgd blijft. Ondertussen kunnen jullie de hypotheek blijven afbetalen. Later kunnen jullie nog alles verdelen. Aantrekkelijk, toch?
Niet bepaald. Wat op het eerste zicht een makkelijke oplossing lijkt, kan snel in een nachtmerrie ontaarden. Het is niet omdat jullie al jaren samenwonen dat deze samenlevingsvorm tijdens of na een scheiding een goede optie is. Een scheiding verandert jullie leven. Opeens staan jullie terug alleen en hoewel samenwonen de illusie wekt dat er nog één of andere verbinding is, blijft dat schijn.
Een scheidingsprocedure aanvatten en in hetzelfde huis blijven wonen is perfect mogelijk, maar het zou niet de voorkeur mogen genieten. Het zal je waarschijnlijk nog sterker naar beneden trekken en je moet het zeker niet voor de kinderen doen. Zij zijn slim genoeg om in te zien dat het oude leven doorbroken is, ook al verkiezen jullie om in hetzelfde huis te blijven wonen.
De negatieve gevolgen van samenblijven tijdens een scheiding
Samenblijven tijdens een scheiding is minder onschuldig dan het lijkt. Je denkt misschien: “We wonen al zolang samen. Die laatste maanden bijt ik wel door.” Niet iedereen kan meteen verhuizen, maar is het echt nodig dat je nog maanden bij je ex verblijft? Hieronder schets ik de negatieve impact van onder één dak te blijven wonen.
Jullie leven onder spanning
Een scheiding betekent dat er veel onverwachte dingen kunnen gebeuren. Alles waar jullie zeker van waren is ineens onbetrouwbaar. Dat zorgt voor spanning en daardoor zal je thuis geen rust kunnen vinden. Tijdens mijn scheiding ben ik niet apart gaan wonen en achteraf bekeken was dat mijn grootste vergissing. Waarom? Vanaf jullie beslist hebben om uit elkaar te gaan, zal niks meer hetzelfde zijn.
Beide partijen moeten een nieuw leven beginnen, zonder dat ze daar klaar voor zijn. Als jullie gemoedstoestand op licht ontvlambaar staat, moet er niet veel gebeuren om de zaak te laten ontploffen. Het is een beangstigende manier om te leven, vooral wanneer je door een scheiding gaat.
Men zegt weleens dat in hetzelfde huis blijven wonen goed is voor de kinderen, maar het tegendeel is eerder waar. Kinderen voelen sneller spanningen en zullen daarnaar handelen. Een scheiding komt binnen bij een kind. Deze onnodige druk zal hun functioneren beïnvloeden. Maak jezelf niet gek door bij je ex te blijven wonen. Zoek een oplossing waarbij je rust kan vinden. Misschien kan je bij vrienden, familie of je ouders terecht. Alles is beter dan blijven.
Boosheid kan vreemde vormen aannemen
In het beste geval hebben jullie besloten om op een volwassen manier uit elkaar te gaan. Dat is goed, al zal je snel merken dat mensen bij een scheiding boosheid met zich meedragen. Die boosheid wordt nog meer gevoed wanneer één van de twee meer vorderingen begint te maken. Stel je maar eens voor dat je partner weinig vooruitzichten heeft, terwijl jij reeds een woonplaats en een nieuwe job hebt gevonden.
Frustraties kunnen in pesterijen ontaarden. Dat kan een gevaarlijke situatie veroorzaken. Jaloezie is een vies beestje als je bij een jaloerse partner blijft wonen. Na verloop van tijd zal je niks meer durven zeggen, waardoor jullie vreemden voor elkaar zullen worden.
Tijdens een scheiding moet je tot bezinning kunnen komen. Een relatie beëindigen verwerk je niet op 1, 2, 3. Wie onder een ruziënd dak zijn intrek neemt, zal echter nog meer stress ervaren.
Verandering is niet noodzakelijk
Zolang je in het ouderlijk huis verblijft, is er geen noodzaak om te verhuizen. Jullie kunnen jullie oude leventje nog maanden of jaren blijven verderzetten. Dat zal je weinig energie geven om daadwerkelijk weg te gaan.
Vanaf jullie besloten hebben om te scheiden is de huwelijksband ontwricht. Tijdens dat huwelijk is er een gezamenlijk leven opgebouwd. Het is moeilijk om daar afstand van te nemen. Tenslotte heb je daar lang voor moeten zwoegen. Hoe langer je blijft, hoe moeilijker het wordt om weg te gaan. Een oud leven kan beter abrupt worden onderbroken, voordat je geen reden meer vindt om het te doorbreken.
Je geeft onbewust valse hoop
Door te blijven geef je je partner valse hoop. Je bent heel duidelijk over je vertrek, maar zolang er niks in die richting wijst, zal je echtgenoot hoop blijven koesteren. Hierdoor wordt de situatie nog meer gecompliceerd. Na een tijdje zal je partner niet meer geloven dat je zal vertrekken.
Valse hoop kan voor problemen zorgen. Wanneer de scheiding dan toch een feit wordt, lijkt het een donderslag bij heldere hemel. Deze teleurstelling kan je duur te staan komen. Als één van de partners minder geneigd is om compromissen te sluiten kan een scheiding een fortuin kosten.
Bovendien zullen emoties hoog oplopen, waardoor de band met je ex zal verslechteren. Onmiddellijk weggaan is hard, maar het is tenminste eerlijk en duidelijk.
Gebroken vertrouwen
In hoeverre kan je een partner waarvan je scheidt vertrouwen? Wie thuis blijft wonen brengt zijn spullen niet in veiligheid, waardoor ze kunnen worden ontvreemd. Nee, mijn ex-partner doet zoiets niet, zal je misschien denken, maar vergeet niet dat een scheiding het slechtste in mensen naar bovenhaalt.
Niet alleen je geld en je spullen zijn van belang. In sommige situaties kan je veiligheid in het gedrang komen. Je hebt namelijk mensen die hun rancune op de meest inventieve manieren kunnen uitwerken. Jullie hebben ooit voor elkaar gekozen, beloftes uitgesproken en eeuwige trouw gezworen. Dat verandert allemaal op de dag dat je het woord scheiden uitspreekt.
Maak jezelf niets wijs. De vertrouwensband van toen bestaat niet meer.
Intimiteit vervaagt
Plotsklaps worden jullie vreemden voor elkaar. Je hebt je echtgenoot al duizend keer naakt gezien, maar nu sluit ze de deur wanneer je de slaapkamer wil binnengaan. Met het verdwijnen van intimiteit hebben veel koppels problemen. Hij gaf je altijd een kus als je binnenkwam en vandaag draait hij zijn rug, zonder iets te zeggen.
Dit hoort er allemaal bij. Uit elkaar gaan is van elkaar vervreemden. Sta dus niet te kijken wanneer je partner niet langer met jou in één bed wil slapen of wanneer de badkamerdeur steevast op slot blijft.
Verlang niet naar intimiteit. Beschouw je ex als een vriend uit een ver verleden.
Waarom je beter zo snel mogelijk kan vertrekken
Een nakende scheiding maakt heel wat los bij mensen. In het begin is nog niet duidelijk welke gevolgen daaraan verbonden zijn. Dat proces wordt na verloop van tijd zichtbaar. Een scheiding zorgt altijd voor de nodige spanningen die apart van elkaar het best verteerd kunnen worden. Tijd voor jezelf krijg je niet door onder hetzelfde dak te blijven wonen. Je kan moeilijk bezinnen wanneer de tegenpartij steeds in de buurt is.
Zo snel mogelijk vertrekken is meestal een goede keuze. Het is hard om een leven achter te laten. Jaren ben je daaraan gewoon geweest. Het is niet verwonderlijk dat zoveel mensen tijdens een scheiding met twijfels zitten. Is dit nu echt de beste optie voor mij? Zal ik hier later geen spijt van krijgen?
Kiezen voor een scheiding vormt altijd een risico. Niemand kan beloven dat je van je beslissing geen spijt zult krijgen. Toch ga je meestal niet over één nacht ijs als je besluit om uit elkaar te gaan. Er zijn waarschijnlijk verschillende redenen waarom je die beslissing hebt genomen. Soms is het een gezamenlijke overeenkomst, omdat jullie op een punt zijn gekomen, dat het zo niet verder kan.
Weggaan is dan goed, maar vergeet niet de juridische kant achter het verhaal. Daarom kan je beter bij een raadsman te rade gaan.
Consulteer een advocaat of notaris
Een advocaat is niet goedkoop. Daar is een reden voor. Een advocaat is gespecialiseerd in het recht. Hij weet als geen ander wat je wel en niet tijdens een scheiding mag doen. Dat samenblijven onder één dak niet de beste optie vormt weet je ondertussen, maar vergeet niet op voorhand een advocaat te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat onmiddellijk weggaan nadelige juridische gevolgen kan hebben.
Indien jullie met zijn tweeën een eigendom bezitten, kan een notaris je wegwijs in de procedure maken. Deze mensen zijn gespecialiseerd in vermogensrecht. Met de hulp van een notaris kan je met een gerust hart de juiste beslissing nemen.
Conclusie
Het verdict is gevallen. Jullie gaan uit elkaar. Na een turbulente tijd besef je dat de liefde op is en dat het tijd wordt voor een nieuw hoofdstuk. Nadat het verschrikkelijke woord scheiding is uitgesproken moet je een beslissing nemen. Blijf je tijdens deze moeilijke periode bij je partner wonen of zoek je beter naar een alternatief?
Het is perfect mogelijk om voor onbepaalde tijd in het ouderlijke huis te blijven, maar is dat wel een goed idee? De liefdesband is abrupt verbroken en de scheidingsprocedure moet worden aangevat. Het wordt ongetwijfeld een turbulente periode, waarin je alle rust die je kan vinden goed zal kunnen gebruiken.
Tijdens een scheidingsprocedure onder één dak blijven wonen is zelden een goed idee. Dat creëert spanning, terwijl boosheid vreemde vormen kan aannemen. Zolang jullie samenwonen dringt verandering zich niet op en geef je onbewust valse hoop dat het nog goed kan komen. Met een gebroken vertrouwen en intimiteit die vervaagt kan samenleven in een nachtmerrie veranderen.
In de meeste gevallen is het beter om zo snel mogelijk te vertrekken. Is dat gemakkelijk? Nee, maar je hebt me-time nodig. Consulteer wel een advocaat of notaris, zodat je juridisch in orde blijft. Soms kan een snel vertrek verregaande consequenties hebben. Vanaf je advocaat toezegt, neem je best zo snel mogelijk je biezen.
Hoofdfoto door RDNE Stock project
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten