Het is je vast opgevallen dat je de laatste jaren steeds minder met je loon kunt doen. Een huis of een auto kopen, de maandelijkse kosten voor energie betalen, een vakantie boeken en zelfs je winkelkar vullen zijn een pak duurder geworden.
Iedere dag lees je in de media waarom goederen of diensten meer gaan kosten. De indexaanpassing van je werkgever kan de toevloed aan bijkomende uitgaven niet dekken, waardoor je meer per maand verdient, maar minder gaat overhouden.
Toch heeft niet iedereen op financieel gebied te klagen. Er is namelijk een groep rijke mensen die, ondanks de steeds stijgende kosten, hun vermogen verder weet te vergroten. Hoe ze dat precies doen lees je hier.
Waarom worden rijke mensen rijker?
Jij kunt met moeite je rekeningen betalen, terwijl anderen kunnen kopen wat ze willen. Het voelt oneerlijk dat je lange uren maakt voor een baas, terwijl een of andere rijke niet eens een wekker hoeft te zetten om zijn dag te beginnen.
Hoe kan er zo’n groot verschil tussen mensen ontstaan, wanneer ze allebei hard werken en er alles aan doen, om in het leven vooruit te komen?
Het begint met de juiste mindset!
Rijke mensen denken anders dan arme mensen. In tegenstelling tot Jan modaal die voor elk klein akkefietje een lening gaat afsluiten, kopen rijken alleen maar wanneer er geld voorhanden is.
Maar hoe creëren ze geld? Zijn ze rijker omdat ze harder werken of omdat ze een manier hebben gevonden om sneller en in hogere mate geld binnen te halen?
Ze kopen activa
De activa zijn de bezittingen die men als mens verwerft. Nu is “bezit” voor de rijke iets helemaal anders dan voor de arme. Het bezit van de rijke moet geld opbrengen, terwijl het bezit van de arme hem geld kost.
Het is dus niet omdat je bezit hebt dat je er daarom financieel beter van wordt.
We kennen allemaal wel het verhaal waarmee we zijn opgegroeid. Zoek een goede job, maak wat kinderen en koop een huis zodat je niets tekortkomt. Feit is dat maar weinig huiseigenaars zichzelf rijk kunnen noemen en dat komt omdat een huis geld blijft kosten.
Echte rijken kopen alleen huizen als ze daarmee zelf geld verdienen. Ze laten huurders voor de kosten opdraaien. Hun geld wordt echter niet volledig in vastgoed belegd.
Het zijn beleggers
Als je ooit veel geld wil hebben, zul je een investeerder moeten worden. Ik weet het. Waarschijnlijk hebben pa of ma je hiervoor gewaarschuwd, want aan beleggen zijn risico’s verbonden.
Gelijk hebben ze, zij het niet dat dit risico over een lange termijn verwaarloosbaar is.
Wie 30 jaar geleden iedere maand 100€ in een S&P 500 ETF had gestoken, zou vandaag een vermogen van bijna 200.000€ hebben vergaard. Daarvoor moest je geen opzoekingswerk doen, noch een minuut van je vrije tijd inleveren.
Het is maar één van de duizenden voorbeelden die beleggers kunnen doen om rijk te worden.
Rijken maken geen schulden
Die auto, dat huis, die mooie broek of die prettige vakantie kunnen veel geld kosten. Alleen heeft niet iedereen het vermogen om te kopen wat ze willen.
Geen probleem, want je kan toch geld vragen aan de bank.
De kans is groot dat je een lening te pakken kunt krijgen. De vraag is of je überhaupt wel zou willen lenen. Als rijken iets begrepen hebben, is het wel dat ze elke lening willen vermijden.
Geld dat je leent, moet je terugbetalen. Vaak gaan daar interesten mee gepaard. In essentie houdt het in dat je geld uitgeeft aan iets waarvan de waarde voortdurend daalt, waardoor je niet alleen het oorspronkelijke verlies incasseert, maar ook nog extra kosten maakt voor iets dat minder en minder waard wordt.
Zo word je natuurlijk niet rijk.
Ze rijden in een tweedehands auto
Een auto is één van de grootste kosten die je kan maken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zelf heb ik een zestienjarige Toyota die me al veel kilometers rijplezier heeft gegund.
Doorsnee mensen kopen om de paar jaar een nieuwe wagen. Dat is een goede manier om snel van je geld af te komen.
Zoek een goede tweedehandsauto die je van je eigen centen betaalt. Ga naar een goedkope garage en laat je hoofd door anderen niet gek maken wanneer er kosten aan je wagen zijn.
Een auto is een rijdende bak schroot waar continu iets aan hapert. Dat los je niet op door 50.000 euro voor een nieuwe wagen te gaan lenen.
Als je ieder jaar 1000 euro extra aan onderhoudskosten betaalt, rijd je goedkoop rond. Aan een oudere auto moet er meestal meer worden gemaakt, maar het verschil met de nieuwprijs is zo groot dat je heel veel herstellingen moet doen om dat te evenaren.
Rijken geven
Het is een foute veronderstelling te denken dat wat gegeven wordt verloren is. Rijken beseffen dat geven een belangrijke stap in hun succesverhaal is.
Ze weten dat er altijd genoeg is, ook al lijkt hun rekening dat op het eerste zicht tegen te spreken.
Geloven dat je kan geven wat je wil creëert opportuniteiten. Het geeft weer dat je in niks tekort komt en dat een ander helpen jezelf vooruithelpt.
Rijke mensen zijn gevers en laten zich door niemand iets anders wijsmaken.
Ze maken hun eigen weg
Een maatschappij ontplooit – zonder het zelf te willen – hinderpalen voor haar burgers. Nu heb je mensen die over die hinderpalen klagen. Anderen stappen er gewoon over of zoeken een weg om ze te vermijden.
Onze rijke burgers hebben goed begrepen dat om rijk te worden en rijk te blijven je continu moet innoveren. Ze beschouwen een probleem niet als de eindmeet, maar als het begin van iets nieuw.
Baan een weg door het moeras van regels en obstructies. Sta niet stil bij wat moeilijk is, maar zie de oplossing in het verschiet.
Waarom worden arme mensen armer?
Het is schrijnend te moeten vaststellen dat zoveel mensen tot de armere klasse van de maatschappij behoren. Nu zou je kunnen denken dat ze tot dat lot bestemd zijn.
Uiteindelijk blijven welgestelde mensen een ras apart, hoewel niet iedereen begrijpt waarom.
De arme middenklassers leven in een ratrace, waarbij ze iedere dag een strijd tegen de klok voeren. Ze worden door hun ouders opgevoed om een huis te kopen, kinderen te maken en voor hun pensioen te sparen.
Na verloop van tijd komen ze tot de ontdekking dat het leven van de arme middenklasser niet echt een leven is dat ze zouden moeten ambiëren.
Sterker nog, eigenlijk willen ze liefst er zo snel mogelijk vanaf.
Maar hoe komt het precies dat hardwerkende mensen steeds armer lijken te worden?
De arme bouwt geen vermogen op
De onderklasse en middenklasse leven volgens het principe dat de bank hun beste vriend is. Bij de bank kunnen ze terecht wanneer ze iets niet kunnen betalen.
Dat het kostenbeleid van diezelfde bank hen steeds armer maakt, hebben ze niet door.
Hierdoor creëren ze het idee dat ze niet moeten sparen. Het geld dat binnenkomt wordt onmiddellijk uitgegeven, waardoor er geen vermogen wordt opgebouwd.
Ze maken zichzelf afhankelijk van een derde partij die niet het beste met hun voorheeft.
Uiterlijk vertoon
Mensen met minder financiële middelen denken soms dat ze rijk zullen worden door zich zo voor te doen. In realiteit is het leven boven hun stand zo schadelijk dat het hun steeds armer maakt.
Rijden in een mooie wagen of wonen in een groot huis dat ze eigenlijk niet kunnen betalen trekt hen gestaag de dieperik in.
Uiterlijk vertoon is willen laten zien dat je alles hebt, terwijl je in werkelijkheid veel tekortkomt.
Het is een idiote manier van leven en toch volgen iedere dag miljoenen mensen het pad naar verdoemenis. Echte rijkdom is vaak onzichtbaar en zoekt niet naar de belangstelling van anderen.
Ze klagen en zien zichzelf als slachtoffer
Iedere dag zijn er duizend en één redenen waarover je zou kunnen klagen. Mensen uit de armere klasse beschouwen hun omstandigheden als hindernissen om vooruit te komen.
Ze zien zichzelf als slachtoffer van de situatie, terwijl de rijke op zoek gaat om die omstandigheden in zijn voordeel te laten keren.
Zolang je de slachtoffermentaliteit nastreeft, kun je niet groeien. Iedereen krijgt met problemen te maken. Dat wil echter niet zeggen dat je die problemen niet kunt overstijgen.
Arme mensen denken: “Dat kan ik me niet veroorloven”, terwijl rijke mensen denken: “Hoe kan ik dat betalen?”
Als je gelooft dat je iets niet kunt betalen ga je het waarschijnlijk niet kopen. Denk in oplossingen en niet in problemen als je van plan bent om de armere klasse te verlaten.
De inflatie werkt hen tegen
Dat alles duurder wordt zijn we ondertussen gewoon. Er is zoiets als inflatie, waardoor de prijs van een product ineens duurder dan gisteren wordt.
Inflatie is een domper voor economische groei. Mensen kunnen minder uitgeven en zullen meer betalen wanneer ze geld willen lenen.
Rijke mensen staan aan de andere kant van het verhaal. Als aandeelhouder van bedrijven profiteren zij van wat de consument betaalt.
De arme is onderdeel van de consumptiemaatschappij
Wie het geld dat hij verdient consumeert houdt niets over en begint iedere maand opnieuw. Het is waar dat grote bedrijven rijk worden op de kap van de lagere klassen, want het zijn die lagere klassen die van hen blijven kopen.
De middenklasser maakt geen budget en laat zich leiden door impulsaankopen die hij in de meeste gevallen zelfs niet nodig heeft.
De rijke koopt alleen wat echt nodig is en investeert de rest. Zo werkt zijn geld voor hem in plaats van tegen hem.
De arme doet het omgekeerde. Als lid van de consumptiemaatschappij spendeert hij wat hij heeft tot het volgende loon op zijn rekening wordt gestort. Indien dat te traag gaat, leent hij bij.
Conclusie
Het is niet het inkomen dat je verdient dat je rijk zal maken. Wel wat je met de centen die je krijgt gaat doen.
Arme mensen kijken naar hun rekening en kopen wat ze kunnen. Rijken zijn uiterst voorzichtig wanneer ze kosten maken. Elke euro die ze spenderen is een euro die niet voor hen kan werken.
Als rijken kopen, geven ze liever hun geld aan activa uit, die op hun beurt geld gaan creëren. Ze maken geen schulden, rijden in een tweedehandsauto en geven aan degenen die het nodig hebben.
Waar geen begaanbaar pad is, wordt een weg gemaakt. Er wordt in oplossingen gedacht en niet in problemen. Ze houden de schijn niet hoog met uiterlijk vertoon en zien zichzelf nooit als slachtoffer.
Wat zou er met jou gebeuren moest je vanaf vandaag op dezelfde wijze gaan leven?
Het is de enige manier om het bestaan van de middenklasser te overstijgen.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten