Schrijven is mijn passie. Niet omdat ik er massa’s geld mee verdien, maar omdat een dag zonder schrijven voor mij een verloren dag is geweest. Dat lijkt misschien een beetje bizar omdat het leven toch wat geneugten herbergt, al staat deze stelling als een pijl boven water. Kan iedereen schrijver worden? Ja. Zou iedereen schrijver moeten worden? Nee. Hoe we weten of het schrijverschap iets voor ons is zoeken we in dit blog uit. .
Willen schrijven is iets anders dan moeten schrijven
Het schrijven van een boek is geen sinecure. Vooraleer je boek in de winkel verschijnt, zijn er vaak maanden aan voorbereiding vooraf aangegaan. Het schrijven van 200 A4-tjes is namelijk niet het enige dat een schrijver moet doen. Zowel voor fictie als non-fictie schrijvers ligt er na het kiezen van een onderwerp voor hun boek, een aartsmoeilijke taak voor de boeg. Na het schrijven begint de redactiefase en na de redactiefase moet er een cover worden gemaakt. Daarna moet het hele boek in boekvorm worden gegoten en dan begint maar pas het echte werk.
Het zoeken naar een uitgever is nooit een makkelijke taak geweest. Je hebt namelijk een grotere kans om afgewezen te worden, dan dat een uitgever zich aan een nieuwe schrijver zal binden. Geen wonder dat heel wat schrijvers de brui aan het schrijven geven, maar waren dit in eerste instantie wel mensen die zouden moeten schrijven?
Je zou jezelf de volgende vraag moeten stellen. Zou ik blijven schrijven als er nooit een boek van mij zou worden gepubliceerd? Indien het antwoord ja is ben je een volbloed schrijver. Anders heeft het totaal geen zin om te blijven schrijven. Passionele schrijvers willen dat hun verhalen worden neergepend en zijn minder bezig met de mogelijke economische voordelen. Als een dag zonder schrijven als minder wordt ervaren en als je ’s nachts van verhalen wakker ligt, weet je zeker dat jij een rasechte schrijver bent.
Hoe begin ik als schrijver?
Iedereen praat over bestsellers en gerenommeerde schrijvers, maar er is weinig informatie te vinden, over hoe je als schrijver zou moeten beginnen. Natuurlijk zijn er heel wat adviezen over hoe je een boek in elkaar kan flansen, maar de essentie wordt vaak vergeten. Wat is er nodig om een goed schrijver te worden?
Schrijvers zijn lezers
Voor elk vakmanschap is kunde nodig en die kunde vind je bij mensen die al boeken hebben geschreven. Al duizenden jaren worden er verhalen verteld en sinds de boekdrukkunst worden die verhalen vereeuwigd. Als meesters van het geschreven woord wisten zij fictieve werelden tot leven te brengen. Toch kwam die magie niet vanzelf. Schrijvers hebben voeding nodig en die voeding vinden we in het lezen van boeken.
Bekende schrijvers zoals Stephen King, John Grisham, Dean Koontz of meer lokale schrijvers zoals Herman Brusselmans, Kristien Hemmerechts of Arnon Grunberg zijn stuk voor stuk boekenwurmen. Het lezen van andere schrijvers zorgt ervoor dat de eigen schrijfstijl wordt verbeterd. Deze quote van Stephen King zegt het treffend:
“If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. There’s no way around these two things that I’m aware of, no shortcut.” (Stephen King, Over leven en schrijven)
Lees alles wat voorhanden is. Boeken, korte verhalen, columns, essays etc. geven de voeding die je dagelijks nodig hebt. Niet alleen zal je schrijfstijl opmerkelijk verbeteren, maar zal je creatieve brein worden gestimuleerd.
Heb ik een opleiding nodig?
Om schrijver te worden heb je geen diploma nodig, noch zijn er bepaalde voorwaarden noodzakelijk om je als schrijver te vestigen. Een opleiding in creatief schrijven kan je wel helpen in het vinden van je eigen stem. Daarnaast heb je tegenwoordig schrijfcoaches, al zie ik daar niet onmiddellijk de meerwaarde van in. Een schrijfcoach helpt je iedere dag herinneren dat er moet geschreven worden. Als je zelf die discipline niet kan opbrengen zal een schrijfcoach weinig soelaas brengen.
Wat moet je doen om schrijver te worden?
Buiten het lezen van honderden boeken moet je natuurlijk ontzettend veel schrijven. Sommige mensen beweren dat je pas na 1.000.000 woorden goed begint te schrijven. Of dat getal nu wel of niet klopt maakt niet zoveel uit. In ieder geval zullen schrijvers met ambitie heel wat moeten neerpennen. Wacht niet op inspiratie, want dan kan je blijven wachten, zonder ooit een woord op papier te zetten. Schrijf altijd en overal als je schrijver wilt worden. Laat je niet ontmoedigen door de weinige auteurs die zijn doorgebroken, noch aan de negatieve invloed van andere mensen. Als je iemand vertelt dat je schrijver wilt worden lachen ze je waarschijnlijk uit. Dat deden ze ook met Stephen King, J.K. Rowling etc.
Als je gelooft dat jouw verhalen verteld moeten worden zou niets je mogen stoppen. Alle grote namen in de schrijverswereld zijn ergens moeten beginnen en aan hun succes gingen vaak jaren van teleurstelling vooraf. Om schrijver te worden heb je niet veel nodig. Hierdoor komen ieder jaar nieuwe namen op de lijst van meest verkochte boeken. Voor de geringe successen van enkele individuen zijn er natuurlijk veel meer mislukkingen, maar laat dat je niet ontmoedigen. Een schrijver die niet opgeeft heeft de meeste kans tot slagen.
Begin met korte verhalen
Een boek schrijven is een huzarenklus. Als je elke dag één A4-tje schrijft, heb je binnen 6 maanden een boek klaar. Door jouw project per dag in te delen wordt het haalbaar en zie je niet op tegen het vele werk. Toch is het schrijven van een boek niet voor iedere schrijver ideaal. Sterker nog, ik zou aanraden om jouw begindagen als schrijver niet met het schrijven van boeken te beginnen. Je kan namelijk zes maand schrijven en dan vaststellen dat je boek niet loopt. Je zou voor minder het hele schrijfproces achterwege willen laten. Het is verleidelijk om lange boeken te schrijven, maar in het begin werkt dit in jouw nadeel.
Korte verhalen zijn de ideale opstap naar het langere verhaal. Bijna alle grote auteurs zijn met het kortverhaal begonnen en geven nog steeds korte verhalen en novelles uit. Ray Bradbury moedigde beginnende schrijvers aan om iedere week een kortverhaal te schrijven. Zodoende hadden ze 52 verhalen per jaar en volgens hem kon zelfs de slechtste schrijver geen 52 slechte verhalen vertellen.
Schrijver worden op latere leeftijd
Ik sta soms versteld als mensen vertellen dat ze schrijver willen worden, maar dat ze daarvoor te oud zijn. De meeste schrijvers braken pas op oudere leeftijd door en daar is een belangrijke reden voor. Mensen met een bepaalde leeftijd achter de kiezen hebben levenservaring en dat helpt enorm bij het schrijven van verhalen. Een jonge knaap mag alle talent van de wereld bezitten, maar kan zonder levenservaring weinig zinnigs neerpennen. Laat je dus niet ontmoedigen door je leeftijd, want het is die leeftijd dat jou een voorsprong geeft.
Wat verdien je als schrijver?
We hebben allemaal de verhalen gehoord over J.K. Rowling die 500 miljoen boeken verkocht of Agatha Christie die zelfs 2 miljard exemplaren over de toonbank liet gaan. Inspirerende verhalen die door weinigen worden geëvenaard. Dat wil niet zeggen dat jij je als schrijver moet laten ontmoedigen. Wat voor hen mogelijk was is dat ook voor jou. Toch schuilen achter deze succesverhalen duizenden anderen die geen 100 boeken per jaar slijten. Volgens het Letterenfonds verdienen succesvolle Nederlandstalige schrijvers ongeveer 1500 euro per maand. Niet verwonderlijk dat de meesten onder hen nog moeten bijklussen om rond te komen.
Wat verdien je aan een boek?
Hoeveel je nu precies aan één verkocht boek verdient is voor iedere schrijver anders. Auteurs die langs een uitgeverij hun boeken aan de man brengen verdienen gemiddeld 8% -10% per verkocht boek. Dat betekent dat een boek van 22 euro minus de BTW ongeveer 1 a 2 euro zal opbrengen. In België dien je op die royalty’s 15% belasting te betalen. Een eenvoudig rekensommetje geeft weer dat je voor een karig inkomen van 1500 euro per maand ongeveer een evenredig aantal boeken moet verkopen. Indien je verkiest om je boek in eigen beheer uit te geven lopen de verdiensten op, maar dan moet je wel al het werk zelf verrichten.
Wanneer is een boek een bestseller?
Tegenwoordig spreekt men snel over een bestseller, ondanks er maar weinig boeken die titel werkelijk verdienen. Vanaf 10.000 exemplaren spreekt men over een seller. Boven de 25.000 verkochte exemplaren spreekt men over een bestseller. Hoewel vroeger de term voor boeken die beter dan anderen verkochten werd gebruikt, hangt tegenwoordig veel af, van hoeveel boeken je in de eerste weken na publicatie verkoopt. Zo kan iemand die snel 10.000 exemplaren weet te verkopen als bestseller auteur worden aanzien, terwijl iemand die in 10 jaar 100.000 exemplaren verkoopt, die titel niet krijgt toebedeeld. De meest accurate bestsellerlijst vindt u hier terug.
Kun je rijk worden van een boek schrijven?
Er zijn genoeg voorbeelden van schrijvers die door het schrijven van boeken rijk zijn geworden. Enkelingen mogen zich zelfs multimiljonair noemen. Toch gebiedt de realiteit ons te zeggen dat de meerderheid van schrijvers niet van zijn boeken kan leven. Vooral in Nederland en België zijn er maar weinig zielen die dat hebben weten te verwezenlijken. Laat u dat als schrijver vooral niet afschrikken. Wie doorzet heeft een goede kans om ooit van zijn schrijfsels te leven.
Beste boeken over schrijven
Er zijn al heel wat boeken over schrijven op de markt verschenen. Sommige boeken zijn goud waard, terwijl anderen niet echt veel bijbrengen. Door de jaren heen heb ik zelf wat boeken over schrijven mogen verslinden. Hieronder zijn mijn favorieten, waarvan ik het meeste heb opgestoken.
Over leven en schrijven – Stephen King
Bird by bird – Anne Lamott
On Writing Well – William Zinsser
The Writing Life – Marie Arana
Romanschrijver van beroep – Haruki Murakami
On Writers and Writing – Margaret Atwood
Alweer een bestseller – Paul Sebes en Willem Bisseling
Mijn raad voor jou
Ik weet dat het als beginnend auteur ontzettend moeilijk is om je boeken aan de man te brengen. Het lijkt wel onmogelijk om een succesvol auteur te worden. De term succes is natuurlijk relatief. Bijna iedereen gaf mij vroeger de raad om het auteurschap niet te ambiëren, maar gelukkig luisterde ik niet naar de mensen om me heen.
Schrijven is mijn passie en voor mij maakt het geen donder uit hoeveel boeken ik verkoop. Ik wil dat mijn verhalen tot leven komen en dat gebeurt alleen als ik ze neerschrijf. Als jij dezelfde passie bezit laat je dan vooral niet ontmoedigen. Kijk in eerste instantie niet naar je verkochte exemplaren, maar naar het resultaat; Jouw werk is uniek en verdient om gelezen te worden.
Geef nooit op en laat elke creatie zijn eigen plaats in de wereld vinden. Indien je na het lezen van dit blog toch nog met vragen zit, kan je hieronder een reactie nalaten. Ik probeer iedere vraag zo snel mogelijk te behandelen. Niet dat ik de waarheid over het schrijven in pacht heb, doch weet ik hoe moeilijk het is, om met schrijven te beginnen. Ik wens je alvast een ontzettend vruchtbare schrijfcarrière toe.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten