Winterblues en relaties: hoe je samen de koude maanden overleeft

·

Je hebt vast opgemerkt dat de ochtenden en avonden meer duisternis met zich meebrengen. Met de winter in aantocht zal de zon zich minder laten zien. Dat heeft niet alleen een impact op je gemoedstoestand, maar vooral op je relatie.

De vakantie is voorbij en het duurt nog even voordat jullie met zijn tweetjes enkele dagen rust mogen nemen. Met het vallen van de bladeren komen de winterblues in aantocht. Het is een psychologisch fenomeen dat ieder jaar terugkeert.

Hoewel u zich somberder dan normaal voelt, hoeven de winterblues de pret in je relatie niet te bederven. Hoe kunnen jullie als koppel deze uitdaging samen overwinnen en de liefdesband versterken?

Wat zijn de winterblues?

Foto door DanaTentis

De winterblues zijn zo oud als de mens. De verandering van seizoenen heeft een impact op de ervaring van het heden. Waar de lente en zomer een weelde aan leven schenken, brengen herfst en winter vaak kou, duisternis en regen.

Een winterdepressie kan een ware strijd voor je relatie betekenen. Zelfs als je partner er geen last van heeft, kan jouw negatieve aanwezigheid het ganse gezin aantasten.

Natuurlijk heb je die gevoelens niet in de hand. Ze zijn slechts het gevolg van de veranderlijke omstandigheden. De winterblues hoeven echter jullie geluk niet te verpesten, zolang je erkent wat ze zijn en wat je ertegen kunt doen.

Symptomen van een winterdepressie

Een winterdepressie kan als een zware last aanvoelen. Het is niet voor niks dat dokterspraktijken tijdens de wintermaanden overvol zitten. Gevoelens van somberheid, overmatige vermoeidheid, een verlies van interesse in activiteiten en een algemeen deprimerend gevoel zijn kenmerkend.

Om de leegte op te vullen begin je langer op de sofa te liggen, meer te eten en sneller in slaap te vallen. Je sociale leven lijdt eronder en ’s ochtends uit je bed komen voelt als een loodzware opdracht. Op je werk concentreren gaat moeilijker en je merkt veranderingen in eetlust en gewicht.

Je bent sneller geagiteerd wanneer je partner iets tegen je zegt en de zorg van de kinderen gaat niet meer vanzelf. Het liefst van al wil je met rust worden gelaten, maar zelfs dat brengt geen vreugde met zich mee.

Oorzaken van de winterblues

De grootste boosdoener van een winterdepressie is de verminderde aanwezigheid van zonlicht. Tijdens de winterperiode heb je soms weken van bewolking en regen, zonder dat daar een zonnestraal tussenkomt.

Het serotoninegehalte bij mensen met een seizoensgebonden depressie is dikwijls uit balans. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze neurotransmitter heeft een effect op je gemoedstoestand. Het zou je eetlust, slaap en zelfs je libido reguleren.1

Veranderingen aan je biologische klok kunnen tevens als oorzaak worden aangeduid. Dagen die korter worden hebben een invloed op de interne huishouding van een mens. Tevens heb je in de winter minder contact met andere mensen, waardoor je gevoelens van eenzaamheid en verveling kunt ervaren.

Welk effect heeft dit op mijn relatie?

Koppel zit verdrietig op de bank terwijl het buiten sneeuwt

Depressiviteit heeft niet alleen op jezelf, maar op iedereen rondom jou een impact. Je gemoedstoestand kan anderen mee de dieperik insleuren. Een winterdepressie is schadelijk voor je relatie, aangezien je partner en de andere leden van je gezin niet altijd begrijpen waarom je bepaald gedrag stelt.

Nu is iedereen weleens minder goed gezind. Relaties hebben ups en downs, maar als negatieve perioden te lang blijven duren, kan dit een neerwaartse spiraal in gang zetten en dat wil je vermijden. Het probleem met de winterblues is dat je je zo slecht voelt dat de verbinding met je partner wel het laatste is waaraan je denkt. Toch is het net die band die je niet uit het oog mag verliezen.

Je hebt elkaar misschien eeuwige bijstand beloofd, maar we weten allemaal hoe voorwaardelijk liefde kan zijn. Als je tijdens de wintermaanden depressieve gevoelens bij jou of je partner opmerkt is het oppassen geblazen. Het is niet altijd zo onschuldig dan je zou denken.

Vergeet nooit de basis

De basis van jullie relatie is de connectie tussen jou en je partner. Als jij of je metgezel psychisch minder ok zijn, zou dat een alarmbelletje mogen laten rinkelen. Ga er niet vanuit dat het vanzelf zal beteren. Winterblues kunnen soms maanden duren en daartegen kan het te laat zijn.

Probeer steeds een open communicatie te voeren. Praat met elkaar, ook al voel je je slecht. Stel je partner op de hoogte dat het niet zo goed met je gaat. Geef aan dat de uitwerking van je gedrag niets met hem of haar te maken heeft en dat je een manier zoekt om hiermee om te gaan.

De liefde die jullie verbindt is de fundering van de relatie. In slechte tijden heb je die verbinding nog meer nodig. Koppels die de basis van hun samenzijn erkennen en hun heil niet op een ander zoeken kunnen tegen een stootje. De storm die een rollercoaster aan gevoelens veroorzaakt, is te overwinnen, als jullie samen begrijpen waarvan die vandaan komt.

Blijf vechten

Een winterdepressie wint snel terrein als je niets onderneemt. Blijf vechten tegen negatieve gevoelens door manieren te zoeken om ze tegen te gaan. Sta niet toe dat de winterblues de controle over je leven overnemen. Actie ondernemen is de sleutel om de donkere dagen te doorbreken.

Jij bent de creator van je eigen bestaan en jij bepaalt in hoeverre deze negatieve gevoelens een impact op je leven zullen hebben. Blijf actief bezig om je welzijn te vergroten. De winter kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om te groeien, want in periodes van duisternis kan het twee kanten uitgaan. Ofwel ga je eronder door, ofwel leer je uit de ervaring en onderga je een evolutie.

Wat kan ik doen tegen winterblues?

Nu we weten wat een winterdepressie veroorzaakt en welke symptomen kenmerkend zijn, komt de vraag wat we ertegen kunnen doen. Hieronder mijn advies.

Doe leuke dingen

Mensen die winterblues ervaren hebben vooral één ding gemeen. Ze blijven vaak binnenshuis en voelen op den duur de muren op zich afkomen. Je bent niet gemaakt om elke dag hetzelfde te doen. Het leven in de ratrace is geen manier om je bestaan op te vullen.

Breek met alledaagse routines door leuke activiteiten te ondernemen. Ik weet het! Als je depressieve gevoelens koestert, heb je meestal geen zin om leuke dingen te gaan doen. Toch is het belangrijk dat je de moed bij elkaar schraapt om met het gewone leven te breken.

Er zijn duizend en één dingen die je kan doen om je gemoed te veranderen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is de wil om het te proberen. Je zit niet aan je huis vastgekluisterd. Durf een stap naar buiten te zetten en ga de wereld verkennen.

Ga naar buiten

Koppel speelt in de sneeuw
Foto door Inna Lesyk

We komen allemaal te weinig buiten. Het grootste deel van onze tijd besteden we aan werk en gezin. Daardoor zitten we vaak in een ruimte opgesloten. Toen ik door mijn scheiding ging, kreeg ik van mijn dokter het advies, om iedere dag naar buiten te gaan. Op dat moment leek dat een onmogelijke opgave, maar toch volgde ik zijn raad op.

Weken van regen en wind volgden, maar toch gaf ik mezelf als doel om minstens één keer per dag de buitenlucht te gaan opsnuiven. Dat deed ik zowel tijdens de week, als in het weekend. In het begin deed het weinig met me, maar na verloop van tijd begon ik me beter te voelen en werd ik aan de buitenlucht gewoon. Zo gewoon zelfs dat ik niet meer zonder kon.

Terwijl de storm door mijn leven ging, probeerde ik de rust van de natuur tot mij te laten komen. Het antwoord op je problemen vind je niet altijd bij mensen.

Ik maakte een dagelijkse uitstap van mijn wandelingen. Ondertussen heb ik waarschijnlijk duizend keer mijn gemeente gezien, maar wandelen hielp en dat doet het nog steeds.

Vitamine D aanvullen

Wist je dat de meeste Belgen een vitamine D tekort hebben? Hierdoor krijgen ze allerlei kwalen. In heel je lichaam zitten vitamine D receptoren. Een tekort hieraan kan serieuze gevolgen hebben.

Wie te weinig vitamine D in zijn lichaam heeft, zal vermoeid zijn, vaker ziek worden, wekere botten krijgen, tandproblemen ontwikkelen, spiertrillingen waarnemen en meer hoofdpijn krijgen. Vitamine D is waarschijnlijk één van de belangrijkste vitamines die mee een optimale gezondheid kunnen realiseren.

Nu zijn er twee manieren om vitamine D binnen te krijgen. Door zonlicht of door een supplement in te nemen. Nu is het nemen van een supplement niet zonder gevaar. Daarom is het raadzaam om eerst een dokter te raadplegen.

In de winter heb je weinig zonlicht, maar daarvoor hebben ze een oplossing bedacht. Aan de hand van lichttherapie kan je lichaam op een meer natuurlijke wijze de biologische klok herstellen. De daglichtlamp zal geen vitamine D aanmaken, maar het zal het melatonine gehalte in je lichaam verlagen, waardoor je minder zal willen slapen en het serotonine gehalte verhogen, waardoor je een betere stemming zult krijgen.2

Ga sporten

In de winter zijn we geneigd om meer binnen te blijven. Het is koud buiten en na je werk heb je geen zin om naar de sportschool te vertrekken. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd zal het je gemoed niet helpen. Elke avond voor de buis hangen doet je verder van het pad afdwalen.

Je moet niet iedere dag sporten, hoewel dat zeker geen kwaad kan. Kies voor een regime dat je kan volhouden. 2 a 3 x per week is al meer dan behoorlijk. Sta iedere ochtend een halfuurtje vroeger op en doe onmiddellijk je loopschoenen aan. Denk er niet over na, want dan kruip je waarschijnlijk terug je bed in.

Na enkele weken ben je die routine zo gewoon dat je nooit meer anders zal willen.

Let op je voeding en drink zo weinig mogelijk alcohol

Gezonde voeding is het begin van een gezond lichaam. Sommige mensen eten iedere dag fastfood, chips en snoep, om dit met een liter cola weg te spoelen. Diezelfde mensen hebben een resem aan gezondheidsklachten.

Tijdens de wintermaanden weegt een ongezonde voeding nog meer door. Het zal je wellicht zijn opgevallen dat je tijdens de koude periodes meer zin naar eten hebt. Hierdoor kom je bij, al valt dat minder snel op. Je draagt een trui of lossere kleding, waardoor de kilo’s onopgemerkt bijkomen.

Bovendien bestaat de mogelijkheid dat ongezonde voeding je interne huishouding naar de vaantjes helpt. Als je lichaam niet wordt onderhouden, wordt het wel heel moeilijk om tijdens de winterblues een positieve mindset te creëren.

Het drinken van voldoende water mag niet ontbreken. Water helpt gifstoffen uit je lichaam verwijderen en je zal minder hoofdpijn ervaren.

Hou contact met anderen

Bijeenkomst van vrienden
Foto door olia danilevich

Eenzaamheid is tijdens de wintermaanden niet te harden. Mensen hebben anderen nodig. Hou contact met vrienden en familie door samen leuke dingen te doen. Tussen 4 muren de winter doorbrengen is geen goed idee. Je ervaringen met anderen delen kan een boost aan je energiepeil geven.

Niet alleen thuis en op het werk heb je mensen nodig. Natuurlijk is je gezin de basis, maar er zijn nu eenmaal bepaalde zaken die je liever met andere mensen bespreekt. Het is een vorm van ontspanning, waar je een vaste routine van mag maken.

Wacht niet tot anderen jou benaderen, maar vul je agenda met afspraken, zodat je iedere week iets hebt om naar uit te kijken.

Vriendschappen zijn belangrijk, ook al hoeven het er niet veel te zijn. Praat over je leven met vrienden en zoek samen naar oplossingen voor jullie problemen.

Zoek hulp als het te moeilijk wordt

Wees niet te fier om hulp te zoeken. Ieder van ons heeft op één of ander moment in zijn leven de hulp van een professional nodig. Dat is niks om je over te schamen. Het leven is zwaar en de wintermaanden kunnen heel wat teweeg brengen.

Ga praten met een therapeut, psycholoog of je huisarts. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van oplossingen die je een beter gevoel kunnen geven.

Je problemen erkennen is één ding, ze aanpakken iets compleet anders. Soms zijn we niet in staat om die problemen zelf op te lossen. Hulpverleners kunnen het pad effenen, waardoor het meer gangbaar wordt.

Schrijf in een dagboek

Ik schrijf al jaren in een dagboek. Schrijven helpt me niet alleen kalmeren, maar de praktijk geeft een blauwdruk van mijn leven.

Dat geeft me hoop en de tools die ik nodig heb om verder te gaan. Door een dagboek bij te houden vergeet ik minder en worden doelen sneller behaald. Je leert pijn op een effectieve manier te beheersen en wordt meer creatief in het vinden van oplossingen.

Je zal meer dankbaar zijn voor het leven dat je leidt en kunt het groeiproces dat je hebt afgelegd herzien.

Tegenwoordig heb je de optie om een manueel of digitaal dagboek bij te houden.

Mediteer dagelijks

Niemand kan zijn hoofd volledig stil maken. Dat is niet de bedoeling van mediteren. Neem iedere dag tijd voor jezelf door meditatie een onderdeel van je routine te maken. Adem diep in en uit, sluit je ogen en probeer je op je ademhaling te concentreren.

Na verloop van tijd zal je rust ervaren en die rust heb je nodig om aan de dag te beginnen. Laat slechte dingen uit je lichaam vloeien, terwijl nieuwe lucht je longen vult.

Door meditatie kan de stress uit je lichaam ontsnappen. Je zal een andere realiteit ervaren. Door die realiteit dagelijks op te zoeken zal je meer stabiel worden en zullen winterblues minder impact op je hebben.

Hoe lang duurt een winterdepressie?

De tijdsduur van een winterdepressie is bij iedereen anders. Als je geen actie onderneemt zullen de winterblues je blijven aanvallen. Sowieso zouden de syptomen in de vroege lente mogen verdwijnen, al kunnen bovenstaande tips die tijdsduur verkorten.

Ga de duisternis van de winter tegen door voldoende te bewegen, vitamine D te nemen, contact met anderen te houden en een gezonde voeding na te streven. 4 a 5 maanden per jaar de winterblues ervaren is een lange tijd. Daarom is het aan te raden om bij het opmerken van de eerste symptomen actie te ondernemen.

Je mentaal welzijn vormt de basis voor alle andere aspecten van je leven. Wanneer de cognitieve functies verstoord zijn, zal het gehele bouwwerk van je lichaam onder druk komen te staan. Dat heeft niet alleen op jou, maar ook op je relatie een negatief effect.

Geef niet toe aan de winterblues. Onderzoek de oorzaak en verander wat je kunt om je stemming te verbeteren.

Brondvermelding:

  1. C. Otten, 19/04/2023, Serotonine: 9x je gelukshormoon op natuurlijke wijze verhogen! Vitakruid.nl, geraadpleegd op 22/09/2024
  2. W. van der Klaauw, 7/10/2023, Lichttherapie winterdepressie: kies letterlijk en figuurlijk voor verlichting, slaapwjzer.net, geraadpleegd op 23/09/2024



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *