Artificiële intelligentie is de laatste jaren aan een opmars bezig. Waarvan we vroeger alleen in goede boeken en films konden dromen wordt tegenwoordig werkelijkheid. Kunstmatige intelligentie begint meer en meer ons dagelijks leven binnen te sluipen. Sommige mensen omarmen deze technologie, terwijl anderen schichtig op de zijlijn blijven staan. Is artificiële intelligentie een hulp voor de mens of moeten we op onze hoede zijn dat deze technologie de mensheid niet overneemt?
Wat is artificiële intelligentie?
Artificiële of kunstmatige intelligentie is het vermogen van software om het denkproces van een mens te simuleren. Hierbij denken we aan leren, redeneren, plannen en creatief zijn. Machinale intelligentie kan aan de hand van algoritmes patronen of problemen herkennen, analyseren en daar een sufficiënt antwoord op formuleren. Deze probleemoplossende vaardigheden kunnen ver gaan en stellen het systeem in staat om van zichzelf te leren. Zoals bij het brein van een mens kan kunstmatige intelligentie op vorige ervaringen afgaan, zodat het bij toekomstige vragen een nog beter antwoord kan formuleren.
Het voordeel van AI is de snelheid en accuraatheid waarmee het werkt. Computersystemen hebben geen last van moeheid, vergeetachtigheid of een natuurlijke achteruitgang van cognitieve vaardigheden. AI heeft geen vakantie nodig en kan continu werk verrichten. Het is de moderne slaaf van de mensheid, zolang we deze technologie in de hand kunnen houden. Naar de toekomst toe verwacht men robotachtige systemen te kunnen ontwikkelen, die niet alleen bij het denkproces , maar ook bij de dagdagelijkse fysische taken van de mens zullen kunnen helpen.
Wat zijn voorbeelden van AI?
AI wordt al jaren gebruikt, vaak zonder dat we daar echt weet van hebben.
Transport
In de transportsector wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om via apps complexe verkeersproblemen op te lossen. De technologie achter zelfrijdende auto’s kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het fileprobleem voorgoed tot het verleden behoort. Ook kunnen verkeersongevallen met wel 90% worden teruggedrongen. Het aantal verkeersdoden zou door gebruik van deze technologie zelfs kunnen halveren.
Google maps gebruikt AI om de snelheid van het verkeer te analyseren, zodoende de best mogelijke route te kunnen voorstellen. De database krijgt continu input van haar gebruikers, waardoor meer efficiënte routes kunnen worden uitgestippeld. Met “Immersive View” wil men zelfs een 3D zicht op steden en gebouwen weergeven. Ook een app als Uber hangt van de meest adequate prijsstellingen af, waarop het zoals je al kan raden, beroep op AI doet.
Email is niet meteen het meest sexy onderwerp, maar toch gebruikt onze digitale mailbox meer AI dan je zou denken. Onderwerpregels zijn in email-marketing belangrijk. Een copywriter kan aan de hand van een goede onderwerpregel ervoor zorgen dat uw email gelezen wordt. AI doet dit nog veel beter. Aan de hand van algoritmes bestudeert het systeem welke onderwerpregels het meest succes boeken. Kunstmatige intelligentie gaat zelfs veel verder dan dat. Het bestudeert welke schrijfwijze, schrijflengte en onderwerpen het beste scoren. AI kan zelf succesvolle nieuwsbrieven schrijven en die op het beste moment versturen. Spamherkenning zal in de toekomst vlotter verlopen. Zo zal spam niet enkel sneller worden opgespoord en geblokkeerd, maar zullen systemen de ontvangers beter kunnen lokaliseren.
Financiële instellingen
Banken, verzekeraars en beleggers ervaren vandaag al de voordelen van AI. Zo kunnen leenaanvragen door computersystemen worden beoordeeld, kan risicoanalyse van verzekeringsnemers automatisch verlopen en kunnen beleggers artificiële intelligentie gebruiken bij het plaatsen van orders. Hoewel het geven van financieel advies door robotachtige systemen nog in zijn kinderschoenen staat, is men ervan overtuigd, dat in de toekomst daar meer beroep op zal worden gedaan. Ook verzekeraars hebben veel baat bij de interne en externe evolutie van kunstmatige intelligentie. Zo zullen schadegevallen niet alleen enorm worden beperkt, maar zal de afhandeling ervan volledig automatisch verlopen.
Zoekmachines
Zoekmachines als Google en Bing gebruiken artificiële intelligentie, waarbij antwoorden op vragen rechtstreeks worden beantwoord. In plaats van na een zoekopdracht een pagina met links naar websites te krijgen voorgeschoteld, zal het dynamisch antwoord externe links bevatten. Zoekopdrachten zijn big business en vertegenwoordigen een miljarden opbrengst. Het is niet verwonderlijk dat er momenteel een digitale oorlog wordt gevoerd tussen giganten als Google en Microsoft. Zoekmachines leiden ons niet alleen naar websites, maar vooral naar producten die kunnen worden aangeschaft. Tevens mogen we het advertentienetwerk achter deze zoekmachines niet vergeten, dat in 2022 bij Google alleen de indrukwekkende som van $ 224.47 miljard vertegenwoordigde.
Chatbots
Chatbots zoals ChatGPT zitten in de lift. Ondernemingen kunnen hun klantendienst volledig automatiseren. Hierbij kunnen deze chatbots klanten niet alleen helpen, maar kunnen ze eveneens terugbetalingen en retourzendingen organiseren. Ook op academisch niveau blijven chatbots zoals ChatGPT niet onbesproken. Zo kan een Chabot huiswerk op zich nemen en worden volledige scripties door chatbots verzorgd. Chatbots hebben als grote voordeel dat ze 24 u per dag 7 op 7 beschikbaar zijn. Met deze ChatGPT gids bespaar je alvast uren aan onnodige research, waardoor je sneller nauwkeurige resultaten kan behalen.
Wat zijn de voordelen van artificiële intelligentie?
Kunstmatige intelligentie biedt tal van voordelen. Niet alleen wordt de digitale evolutie versneld, maar zullen meer vervelende processen door robotachtige systemen kunnen worden uitgevoerd.
Snelheid
AI is snel. In tegenstelling tot de beperkte mogelijkheden van het menselijk brein is het potentieel van kunstmatige intelligentie onbeperkt. Het is in staat om enorme hoeveelheden data te verwerken, terwijl het complexe taken kan uitvoeren. Miljoenen gegevens worden in een mum van tijd verwerkt, waarbij patronen, trends en inzichten in rekening worden gebracht. Resultaten zijn nauwkeurig, waardoor men een snellere besluitvorming kan realiseren.
Altijd beschikbaar
Mensen werken niet graag meer dan 8 uur per dag, terwijl AI geen tijdslimiet heeft. Deze systemen zijn dus met andere woorden continu inzetbaar, hebben geen pauzes, vakanties of slaap nodig. Hierdoor kunnen ze niet alleen meer gegevens en werk verrichten, maar worden ze steeds slimmer, verouderen niet en moeten niet worden vervangen. Artificiële werkkrachten zijn de natte droom van iedere werkgever, omdat men deze werkkrachten niet moet betalen, terwijl ze op een constante basis blijven doorwerken en nooit een dag ziekte zullen opnemen.
Vervelende repetitieve taken
Repetitieve taken kunnen worden geautomatiseerd, wat tot een hogere tijdsbesparing en productiviteit kan leiden. Hierdoor kunnen menselijke werknemers zich meer op complexe en strategische taken concentreren. Facturen, offertes en andere bedrijfstoepassingen kunnen volledig worden geautomatiseerd, wat voor een enorme kostenbesparing kan zorgen. Gegevensinvoer, documentverwerking, rapportgeneratie of eenvoudige klantenservice-interacties kunnen aan AI worden uitbesteed. Nieuwe systemen en gegevens kunnen door AI worden geëvalueerd en getest, waardoor optimalisering van bedrijfsprocessen tot meer efficiënte kan leiden.
Automatische taalverwerking
In deze globale wereld is de kennis van talen enorm belangrijk. AI-technieken, zoals neurale netwerken en machinevertalingssystemen, kunnen worden gebruikt om automatische vertalingen tussen verschillende talen uit te voeren. Deze systemen kunnen grote hoeveelheden tekst analyseren, patronen herkennen en vertalingen genereren.
Kunstmatige intelligentie kan voor spraakherkenning worden aangewend, zodat gesproken woorden in tekst worden omgezet. Spraakgestuurde assistenten en transcriptiesystemen gebruiken reeds deze toepassingen. Door middel van sentimentenanalyse kunnen emoties in geschreven tekst worden omgezet. Hierdoor kunnen bedrijven inzicht krijgen in het denken van individuen of bepaalde groepen mensen. Grote hoeveelheden tekst vertalen gebeurt snel en efficiënt. Deze robotachtige systemen worden voortdurend verbeterd en geoptimaliseerd.
Veiligheid en beveiliging
Artificiële intelligentie kan op verschillende manieren worden gebruikt om veiligheid en beveiliging te verbeteren. AI kan voor het monitoren van grote ruimtes worden ingezet. Het kan verdachte activiteit detecteren en beveiligingspersoneel bij mogelijke bedreigingen waarschuwen.
Doordat grote hoeveelheden gegevens worden geanalyseerd, waarbij patronen kunnen worden herkend, zullen potentiële beveiligingsrisico’s op voorhand worden vermeden. Machine learning-algoritmen kunnen criminaliteit niet alleen identificeren, maar zelfs voorspellen. Kwetsbare gebieden worden opgespoord, waardoor effectievere beveiligingsmaatregelen kunnen worden getroffen.
Qua identificatie en verificatie hebben de biometrische technologieën de mogelijkheid om stemherkenning, gezichtsherkenning en/of vingerafdrukken te gebruiken. Hierdoor kan ongeautoriseerde toegang tot beveiligde locaties worden voorkomen.
In de strijd tegen cyberaanvallen kunnen anomaliedetectie-algoritmen aangewend worden voor de identificatie van afwijkend gedrag in netwerken of systemen. Verdachte activiteit kan op die manier snel worden geblokt.
Hoewel dit momenteel nog tot de sciencefiction behoort, zullen in de toekomst robots op beveiligde locaties kunnen patrouilleren. Door middel van machine learning en computer vision zullen autonome beveiligingsrobots snel kunnen reageren.
Wat zijn de nadelen van artificiële intelligentie?
Kunstmatige intelligentie is nog te nieuw om alle nadelen te kunnen opsommen. Toch zijn er reeds heel wat uitdagingen waarmee de computerindustrie te kampen krijgt.
Verlies van eigenwaarde
Als we een wereld creëren, waarin we alles in de handen van AI leggen, worden we niet alleen afhankelijk van de technologie, maar verliezen we de kracht om zelf dingen te ontdekken. Een klassiek voorbeeld van moderne technologie is de GPS. Vroeger kon iedereen een wegenkaart lezen. Tegenwoordig geraakt niemand nog ergens zonder dat zijn GPS aanstaat. Hoe meer we op technologie vertrouwen, hoe minder we zelf gaan ervaren. Het maakt het leven misschien ontzettend makkelijk, maar zullen we ons op den duur niet enorm gaan vervelen? Als AI robots alles voor ons uitvoeren… wat gaan wij dan nog doen?
Beveiligingsrisico
Artificiële systemen kunnen grote hoeveelheden gevoelige data verwerken, waaronder persoonlijke informatie. Dit maakt van hen een ideale prooi voor hackers. Aangezien de meeste van deze systemen met het internet verbonden zijn, kan wie dan ook, waar dan ook ter wereld deze systemen hacken. Mensen met kwaadwillende doeleinden hebben dus baat om AI te manipuleren.
Robots zouden in de toekomst hun creatief denken kunnen aanscherpen en op een bepaald moment beslissen, een andere weg – dan degene die wij hen opleggen – te volgen. Sundar Pichai (CEO Google) ligt wakker van de gevaren van AI en denkt dat onze maatschappij zich minder snel aanpast, dan AI dat kan. Op het vlak van nationale veiligheid omtrent AI moet meer onderzoek worden verricht.
Ethische kwesties
Als voorgeprogrammeerde artificiële systemen beslissingen moeten nemen kunnen die op menselijk vlak als vooringenomen worden aanzien. Aangezien computers emoties niet begrijpen, kunnen ze de menselijke component bij hun beslissingen niet mee in rekening nemen. Met de toenemende autonomie van AI systemen kan men zich de vraag stellen bij wie de uiteindelijke verantwoordelijkheid komt te liggen.
Verlies van jobs
Omwille van automatisering van taken, verbeterde efficiëntie en productiviteit, verschuiving van banen en veranderingen binnen industrietakken, moeten we er geen tekening bij maken, dat het potentieel banenverlies door de toepassing van kunstmatige intelligentie groot kan zijn. Heel wat functies gaan overbodig worden en kunnen makkelijk door artificiële systemen worden overgenomen. Natuurlijk zal deze digitale revolutie ook voor nieuwe banen zorgen, al zullen schoenmakers in een fabriek niet allemaal in hooggespecialiseerde codeurs worden omgevormd. Alles zal afhangen in hoeverre en hoe snel we deze technologie willen gebruiken. Volgens bepaalde statistieken zou de helft van de jobs binnen 20 jaar verdwijnen.
Moeten we ons zorgen maken voor een AI overname?
Een AI overname impliceert een hypothetisch scenario, waarbij robots de dominante intelligentievorm op aarde zouden worden. Door het zelflerend aspect van deze machines zouden ze na verloop van tijd in staat zijn om de wereld over te nemen. Aangezien onze biologische ontwikkeling veel trager evolueert dan computers, zouden we volgens deze bekende professor daar niet tegenop kunnen.
Stephen Hawking – interview BBC – December 2014
De ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie zou het einde van het menselijk ras kunnen betekenen… Het zou vanzelf van de grond komen en zichzelf in een steeds hoger tempo herontwerpen. Mensen, die worden beperkt door langzame biologische evolutie, zouden niet kunnen concurreren en zouden worden vervangen
Bekende namen in de industrie zoals Elon Musk hebben opgeroepen om een pauze in te lassen, zodat deze gevaren beter kunnen worden bestudeerd. Nochtans ontwikkelen en gebruiken zijn eigen bedrijven de technologie. Hij is voorstander van regulering, zodat de maatschappij tegen de gevaren van AI kan worden beschermd.
Grote bedrijven hebben de technologie in handen en dat zou voor problemen kunnen zorgen. Zonder regelgeving voor AI kan de mensheid zware schade oplopen, zelfs worden geëlimineerd. Of het daadwerkelijk zulke vaart zal lopen weet niemand met zekerheid. Het is alleszins een doemscenario dat tot de verbeelding spreekt.
Hoewel AI steeds meer complexe taken zal kunnen uitvoeren, heeft het geen bewustzijn, noch de motivatie om de wereld over te nemen. Het heeft geen emoties, noch een persoonlijkheid. Dit impliceert natuurlijk niet dat die motivatie niet door kwaadwillende individuen in het systeem kan worden geprogrammeerd.
In dat geval zullen artificiële systemen gewoon de taken uitvoeren, zonder daarbij een moreel oordeel te vellen. De beveiliging van AI systemen is dus de verantwoordelijkheid van onderzoekers, ontwikkelaars en organisaties. In hoeverre kunnen zij zulk systeem waterdicht maken, want zelfs het kleinste risico kan tot de vernietiging van de mensheid leiden. Uiteindelijk zullen we als mens een collectief bewustzijn moeten cultiveren, dat met argusogen AI technologie in het oog houdt. Daarbij moeten we wel in het achterhoofd houden dat onze reactiesnelheid beduidend lager ligt dan bij artificiële systemen, waardoor dat eigenlijk een utopische veronderstelling blijkt te zijn.
Afbeelding van Gerd Altmann
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten