Daar lig je dan mooi te tuffen op de snelweg, wanneer je ineens voelt dat je wagen aan vermogen verliest. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik zwarte fluimen de wolken bestijgen en ja… ze komen uit mijn vijftienjarige Toyota. Ik lach mooi naar de bestuurder op de rijstrook naast mij, maar die vindt het allesbehalve amusant. Ga van de baan, je auto staat in brand, hoor ik hem al denken. Ondertussen scheert een claxonnerende, gehaaste BMW ons op het linker rijvlak voorbij. Het toerental van mijn Auris zakt zienderogen en ik kan met een volledig ingedrukte gaspedaal geen 100 km per uur halen. Het is weer zover, tijd om een versnelling lager te schakelen en pompend op mijn gaspedaal te drukken.
Wat veroorzaakt de zwarte rook uit mijn diesel?
Nu zou je verwachten dat ik daar een adequaat antwoord op zou formuleren, maar geen enkele garage heeft tot nu toe het probleem kunnen vinden. Verschillende opties heeft men reeds overwogen. Misschien…
- is het een verstopte luchtfilter
- zijn de verstuivers aan vervanging toe
- is de EGR klep aan vervanging toe
- is de luchtmassameter defect
- is de motor vuil
Veel misschien dit of dat, maar na controle in een vijftal garages kan niemand mij zeggen waar het van komt. Nu is zwarte rook voor een oude diesel als de mijne niet meteen een wereldschokkend gebeuren, maar het is minder leuk als je ineens tegen volle snelheid op een autostrade alle kracht uit je motor voelt gaan, ook al is het maar een 1.4’tje.
Een nieuwe auto, mijnheer?
Het is algemeen geweten dat wij veel te snel onze auto’s voor een nieuwer exemplaar vervangen. Terwijl wij denken dat de wagen zijn beste tijd heeft gekend, wrijven de garagisten in Afrika in hun handen, want onze dieseltjes van 200.000 km of meer zullen daar nog eens hetzelfde aantal kilometers op onverharde wegen afleggen.
Ondertussen zullen wij als erwt op de wereldkaart alles in het werk stellen om het milieu in goede banen te leiden, terwijl men in een continent als Afrika lekker verder blijft uitstoten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de armzalige situatie, waarin zoveel Afrikanen verkeren, maar het laat wel zien hoe weinig onze LEZ regels in België en Nederland bijdragen.
Waarom men liever niet aan betaalbare, schone voertuigen voor iedereen lijkt te werken, blijft een vraagteken. Als je bekijkt dat een doorsnee elektrisch voertuig ongeveer 40.000 euro kost, weet het kleinste kind dat niet iedereen dat kan betalen. We moeten dan ook niet versteld staan dat meer en meer mensen met hun oude diesel blijven rijden en ja… ik ben daar ook één van.
Ik kan me goed herinneren dat niet zolang geleden dieselwagens overal werden aangeprezen, niet alleen omdat ze minder verbruikten, maar vooral omdat zulke wagens langer meegingen. Wil dat dan zeggen dat we slechts de laatste jaren over het fenomeen luchtkwaliteit hebben geleerd? Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor minder uitstoot, maar zorg er dan voor dat met elk inkomen daaraan kan worden meegewerkt.
Hoe kan ik de zwarte rook van mijn dieseltje verhelpen?
De oplossing voor mijn probleem vond ik niet in een garage, waar men mij met de beste bedoelingen niet kon helpen. Gelukkig ben ik een researcher en het internet staat nu eenmaal vol met leuke weetjes. Zo kwam ik te lezen dat bepaalde additieven zwarte rook kunnen verhelpen. Eerder sceptisch begon ik de wereld van de additieven te verkennen. Zo heb je niet alleen additieven tegen zwarte rook, maar ook varianten die de hele motor reinigen.
Zoals we allemaal weten is er heel wat rotzooi te koop. Toch zijn er ook goede additieven die met scores van 9/10 worden aangeprezen. Volgens autokenners komen de producten van WYNS er als beste uit. Zelf probeerde ik hun TOTAL ACTION TREATMENT en ik moet zeggen dat ik er niet veel van verwachtte.
Hoe gebruik je dit?
Simpel, giet de inhoud van de fles in een tank van ten minste 40 liter diesel en begin maar te rijden. Het duurde niet lang vooraleer ik een merkelijk verschil begon op te merken. Niet alleen liep de motor van mijn Toyota zachter, maar voelde ik een aanzienlijke verhoging van het vermogen.
Achteraf las ik dat ze zelfs een aparte variant hebben die speciaal voor de uitstoot van zwarte rook is samengesteld. Sindsdien heb ik bijna geen last meer van deze problemen. Volgens kenners zou je dit elke 6 maand moeten toevoegen, vooral als je met een oudere diesel de baan opgaat.
Goedkope oplossing die goed is voor het milieu
Er is zelfs een goedkoper alternatief. Deze betaalbare oplossing maakte de motor van mijn auto terug schoon. Spijtig dat we over deze additieven weinig horen. Voor degenen die nog meer willen besparen zijn er ook goedkopere varianten van dit additief beschikbaar. Toch zou ik aanraden om eerst de golden variant te proberen en eventueel na een paar maanden voor de goedkopere oplossing te kiezen.
Zo zie je maar. Die vervelende problemen waarmee dieselrijders te maken krijgen hoeven niet altijd duizenden euro’s te kosten. Na het uitgeven van enkele tientjes tuf ik graag verder rond.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten