Sinds de 18e eeuw werd het korte verhaal of kortverhaal enorm populair. Mensen hoefden niet langer een volledig boek te lezen om hun literaire geest te voeden. Het duurde echter tot de 19e eeuw vooraleer het kortverhaal als een apart genre werd beschouwd. Decennialang konden schrijvers op één of andere manier van hun kortverhalen leven. Toch kwam er een kentering, waardoor dit literair genre minder werd gesmaakt en door velen als een relikwie uit het verleden werd beschouwd. De laatste jaren is het kortverhaal aan een opmars bezig. Bekende schrijvers durven opnieuw met verhalen van minder dan 7500 woorden uitpakken. Is er een nieuwe revolutie bezig?
Zoals jullie weten ben ik een grote fan van het korte verhaal. Als je een fantasierijke geest hebt, zijn dit soort verhalen een geschenk uit de hemel. Een boek schrijven is leuk, maar verschrikkelijk tijdrovend en je bent als schrijver verplicht om geruime tijd aan hetzelfde verhaal te schrijven. Spijtig genoeg was er lange tijd bitter weinig mee te verdienen. Natuurlijk kregen toppers als Stephen King, James Patterson, Dean Koontz en John Grisham vrijwel alles verkocht. Toch koos bijna geen enkele auteur om zich in de kunst van het korte verhaal te specialiseren.
Waarom zouden we als lezer het korte verhaal moeten appreciëren?
Net als het schrijven van boeken is het lezen ervan een langdurig proces dat in onze hedendaagse, drukke samenleving minder evident wordt. Door een drukke baan, gezin, vrienden en familie te combineren blijft er weinig tijd voor ontspanning over. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen van een roman zeker willen zijn, vooraleer ze zich door dat dik pak bladzijden gaan doorwurmen.
Als lezer kan je sneller verschillende korte verhalen van één of meerdere auteurs op een avond doornemen. Niet alleen krijg je een idee van wat er allemaal op de markt te lezen valt, maar zal je meer verschillende literaire genres kunnen proberen. Een kortverhaal is zoals de naam doet vermoeden, kort en krachtig. Na het lezen van dit type verhalen, ontwikkel je als lezer, een niet te bevredigen honger naar meer.
Wat zijn de kenmerken van het korte verhaal?
Het kortverhaal wordt vooral door zijn woordlengte van de roman onderscheiden.
- Tot 7500 woorden spreekt men over een kortverhaal
- Van 7500 – 40000 woorden spreekt men over een novelette
- Boven de 40000 woorden spreekt men over een roman
Tegenwoordig spreekt men ook over het ultra-korte verhaal dat zich rond de 500 à 750 woorden lijkt te situeren. Natuurlijk zijn dit slechts richtdoelen en zal niemand de boekpolitie bellen, wanneer een kortverhaal de 7500 woorden overschrijdt.
In tegenstelling tot de roman zal er meestal slechts één plot in het kortverhaal te lezen zijn. Het aantal karakters is beperkt en de meeste kortverhalen lees je in een uurtje uit. Een groot voordeel voor mensen die boeken te lang vinden of die meer verschillende genres willen ontdekken.
Meesters van het korte verhaal
Hoewel het korte verhaal opnieuw populair wordt, waren er tijden waarin deze verhalen als zoete broodjes over de toonbank gingen. Edgar Allan Poe, Roald Dahl, Ernest Hemingway, Ray Bradbury, Agatha Christie, Charles Bukowski, Anton Chekhov, Jorge Luis Borges, Shirley Jackson, Franz Kafka en Sylvia Plath waren enkele grote namen binnen dit genre. Tegenwoordig zijn Stephen King, Neil Gaiman, Dean Koontz en China Miéville romanschrijvers die zich geregeld aan het genre wagen.
Magazines die korte verhalen publiceren
Er zijn tegenwoordig heel wat minder magazines die korte verhalen publiceren. Dit komt niet omdat magazines minder interesse vertonen, maar omdat de laatste jaren verscheidene week -en maandbladen zijn verdwenen. De digitalisering van de media en de exponentiële verhoging van grondstoffen zorgen ervoor dat alleen grotere uitgevers een verdienmodel kunnen realiseren.
Toch zijn er gespecialiseerde bladen waar korte verhalen welkom zijn. Enkele voorbeelden zijn:
Korte verhalen van Robby De Letter
Natuurlijk wil ik mijn eigen korte verhalen niet vergeten. Hier volgen enkele van mijn meest bekende korte verhalen. Laat je een reactie achter met welk verhaal jij het beste vond?
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten