ETF beleggen, de weg naar financiële onafhankelijkheid

·

Waarom ETF beleggen zo goed werkt

ETF beleggen is hot en daar is een goede reden voor. Door in een ETF te gaan investeren ben je verzekerd van een goed rendement, terwijl het risico wordt geminimaliseerd. Je betaalt een laag percentage aan lopende kosten, zodat het belegd vermogen exponentieel kan groeien. Beleggen in ETF’s heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, want waarom zou je nog in individuele aandelen beleggen, als je met een enkele investering honderden aandelen in portefeuille krijgt? Toch zijn niet alle ETF’s van eenzelfde goede kwaliteit. Hoe scheiden we het kaf van het koren als het op ETF beleggen aankomt?

Wat is een ETF?

We spreken over een ETF of Exchange Traded Fund wanneer men een potje aandelen of een index in een fonds gaat stoppen met als doel dat fonds op de beurs te gaan verkopen. De belegger koopt een gediversifieerde portefeuille, zonder dat hij daarvoor veel kosten hoeft te betalen. Het zijn transparante fondsen, waarvan het risico door de grote spreiding wordt geminimaliseerd.

Een individuele belegger zou duizenden euro’s aan transactiekosten moeten betalen indien hij hetzelfde resultaat wil verkrijgen. ETF’s worden door grote financiële instellingen of vermogensbeheerders ontwikkeld, waarbij ze aan strenge voorwaarden onderhevig zijn.

Als kleine belegger krijg je makkelijk toegang tot nationale en internationale markten, zonder daarvoor grote bedragen te hoeven dokken.

Wat is het verschil tussen een ETF en een indexfonds?

Het is niet verwonderlijk dat mensen het verschil tussen een ETF en indexfonds moeilijk kunnen begrijpen. Beide houden een mandje aandelen en/of obligaties aan en allebei zijn ze wijd gediversifieerd en vrij verhandelbaar.

Een indexfonds kan je slechts 1 keer per dag aankopen, want op het einde van de dag wordt de intrinsieke waarde van dat fonds bepaald. Wel zijn de transactiekosten van indexfondsen vaak goedkoper ten opzichte van ETF’s. Over het algemeen worden bij indexfondsen grotere bedragen geïnvesteerd.

Een ETF is bijna hetzelfde als een indexfonds. Dit beleggingsinstrument kan je wel tijdens de openingsuren van de beurs zoveel verhandelen als je wilt. Net als bij aandelen wordt de waarde van de ETF per seconde bepaalt. Toch zal dat niet voor de grootste koersschommelingen zorgen. Bij een correctie of beurscrash gaat het onderliggende effect tijdens de dag wel sneller naar beneden.

Wat zijn trackers?

De naam doet het al vermoeden. Een tracker volgt bijvoorbeeld een beursindex zoals de Bel 20, S&P 500 of de Russel 2000 index. Aangezien het fonds niets anders doet dan een index kopen zijn de kosten enorm laag. Vaak worden trackers door computersystemen beheerd, waardoor ze accuraat en zeer goedkoop de prestatie van een index kunnen volgen.

Je hebt trackers die de fysieke replicatie van een index genereren. Ze houden dus fysieke aandelen aan, maar je hebt ook synthetische trackers. Deze trackers proberen onderliggende waarden aan te kopen om de index na te bootsten. Het spreekt voor zich dat een fysieke replicatie de voorkeur geniet. Vooral in tijden van financieel sentiment hou ik liever een mandje fysieke aandelen aan.

Wat is beter? ETF of aandelen?

Die vraag kan niet zomaar eenzijdig worden beantwoord. Voor de belegger met een beperkte kennis van aandelen of voor degenen die niet dag in dag uit aandelen willen onderzoeken is een ETF de beste keuze. Waarom? Omdat een ETF zonder veel poespas het marktrendement voor de belegger genereert. Als we weten dat de meeste fondsbeleggers het marktrendement niet kunnen halen is dit zeker geen slechte keuze.

Wie echter wel de nodige tijd voor het onderzoek naar geschikte aandelen kan vrijmaken, doet wellicht een nog betere keuze door apart aandelen aan te kopen. Let wel, hiervoor zou je bijna dagelijks de markt moeten volgen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Zelfs als je de nodige tijd erin wil steken, is dat geen garantie dat je beter dan de index zal presteren. De gediversifieerde portefeuille van een ETF is niet altijd beter, maar wel als je geen tijd hebt om de markt te gaan verkennen.

Waarom geen gewone fondsen kopen?

Je kan geen bank binnenkomen zonder dat ze één of ander huisgemaakt fonds willen aanprijzen. Goedgelovige klanten gaan hier graag op in, want de bankdirecteur heeft zelf gezegd dat dit voor de klant de beste optie is. Vaak worden zulke fondsen met mooie folders en prospectussen voorgesteld, maar het rendement kan in de meeste gevallen niet aan die van een ETF tracker tippen.

Komt dat dan omdat banken niet weten waarin ze moeten beleggen? Nee, vaak spelen er meerdere factoren mee, waardoor banken veel geld aan huisgemaakte fondsen verdienen. Het kostenpercentage dat ze aanrekenen is buitensporig, maar dat kostenpercentage valt de gewone consument niet onmiddellijk op. Wat zijn nu een paar percentjes als de bank mij grote winsten belooft?

De verborgen kosten

Die paar percentjes kunnen je namelijk duizenden euro’s kosten en het gekke van al… het valt niet eens op. De fondsuitkeerder stuurt namelijk geen factuur op het einde van het jaar, maar houdt zijn kosten sowieso uit het desbetreffende fonds. Of het fonds winsten of verliezen maakt is op zich niet zo belangrijk, want de fondsaanbieder wordt altijd betaald. Gemiddeld variëren die kosten tussen 1% en 2% met uitschieters tot meer dan 10%.

Die procenten tellen op en houden vooral je eigen vermogen klein, terwijl dat van de bank aardig groeit. Buiten de lopende kosten zijn er nog instapkosten en uitstapkosten. Sommige bankinstellingen durven bovendien een bewaarloon aanrekenen. Moesten die hogere kosten voor een beter rendement garant staan, zouden we ze nog kunnen overwegen, maar niks is minder waar.

Anthony Robbins onderzocht in Money Master the Game en Unshakeable Your Financial Freedom Playbook wat die kosten voor je portefeuille kunnen betekenen. Hiervoor ging hij bij de beste investeerders ter wereld langs.

Wat zijn de beste ETF’s?

Zijn alle ETF’s van goede kwaliteit? Nee, spijtig genoeg zitten er nogal wat verschillen tussen de duizenden verschillende ETF’s. Ook hier zal je toch een klein beetje marktonderzoek moeten voeren. Natuurlijk zijn er aloude, bekende klassiekers die je bijna gegarandeerd een goed rendement kunnen geven.

S&P 500 ETF

Een van de meest bekende indexen ter wereld is de Standard & Poor’s 500 index, kortweg S&P 500 genaamd. Volgens bepaalde criteria worden de 500 grootste en sterkste bedrijven uit de Verenigde Staten in deze index opgenomen. Hierbij denken we bv. aan Apple, Berkshire Hathaway van de wereldbekende belegger Warren Buffet, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Johnson & Johnson, Meta (facebook), McDonalds etc.

80% van de Amerikaanse aandelen zit in de S&P 500 verscholen, waarmee het onmiddellijk een uitstekende graadmeter voor de Amerikaanse economie vormt. Het rendement van de S&P 500 door de jaren heen is met gemiddeld 10% per jaar op zijn minst uitzonderlijk te noemen.

Onderstaande grafiek laat zien wat 300€ per maand over een periode van 30 jaar in de S&P 500 met je centen doet.

S&P 500 rendement over 30 jaar

Voor de meeste beleggers is de S&P 500 ETF de beste keuze. Je hoeft naar niks te kijken, zolang je maar iedere maand het vooropgestelde bedrag investeert. Er zijn ontzettend veel verschillende S&P 500 ETF’s, maar qua kosten en veiligheid vind ik de Vanguard VUAA ETF voor Europese investeerders momenteel de beste op de markt.

NASDAQ 100 ETF

Nog een grote klepper in het ETF assortiment is de Nasdaq 100 ETF, waarin de 100 grootste en meest verhandelbare ondernemingen huizen. De Nasdaq wordt ook wel de technologiebeurs genoemd, omdat er geen financiële bedrijven op noteren. Activision Blizzard, Adobe, Alphabet, Apple, Cisco Systems, Ebay, Amazon, Baidu, Intel, Netflix, Starbucks etc. noteren allemaal binnen de Nasdaq 100. De laatste 10 jaar heeft de Nasdaq 100 18,2% opgeleverd. Op 20 jaar is dat ongeveer 10,2%

Bel 20 ETF en AEX ETF

Wie liever dichter bij huis belegt kan voor de BEL 20 ETF opteren, waarin de 20 belangrijkste bedrijven van België zitten. In Nederland spreekt men van de AEX ETF, waarin 25 van Nederlands toonaangevende bedrijven zijn verzameld. Het gemiddeld rendement van deze twee beurzen schommelde de laatste 30 jaar tussen de 6 a 7 %. Toch een pak minder dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Hoe kies je een goede ETF?

Hoewel ik hierboven enkele voorbeelden van bekende ETF’s heb weergegeven, blijft het kiezen van een belegging steeds een persoonlijke keuze. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen financiële mogelijkheden en verwachtingen. Wat voor mij werkt kan evengoed voor jou helemaal niet werken. Daarom is enig vooronderzoek aangeraden.

Een goede ETF heeft echter kenmerken waarop je kan letten. Zo mag de aankoop van ETF deelbewijzen niet teveel kosten en mogen de jaarlijkse kosten niet de pan uitswingen. Bovendien is het belangrijk dat je een ETF kiest, waarin aandelen zitten die je graag bezit. Je kan jezelf de volgende vraag stellen: als morgen de beurs voor vijf jaar de deuren sluit, wil ik dan nog steeds deze ETF bezitten?

Risicovolle belegging of niet?

ETF beleggen voor de slimme investeerder
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Ben jij een risicovolle belegger of houd je het liever veilig? Laten we eerst een risicovolle belegging nuanceren. Zelfs een super gediversifieerde belegging als een S&P 500 ETF kan een serieuze daling doormaken. In 2008 ging de S&P 500 met 48% naar beneden. Een belegging van 1000 euro was ineens maar 480€ waard. Dat is natuurlijk niet zo leuk, maar het is een evident gevolg van beleggen in aandelen.

Nog geen twee jaar later was de index volledig hersteld. Wie op het dieptepunt verkocht had meer dan de helft van het initieel geïnvesteerde bedrag verloren, terwijl de aanhouder van aandelen daarna hoge winsten kon binnenrijven. Is jouw maag sterk genoeg om volatiele tijden te doorstaan?

Eigenlijk is het vrij simpel. Tijdens een crash kijk je beter niet naar je ETF-portefeuille, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De wereldberoemde uitvinder van het indexfonds en de Vanguard groep Jack Bogle zei het treffend:

Don’t look at your investment account for 50 years

Jack Bogle

Wie dat kan zal een rijkelijke beloning in de wacht slepen. Zoals we eerder hebben aangegeven hoef je zelfs geen 50 jaar te wachten. Na 20 of 30 jaar heb je met een klein bedrag per maand reeds een groot vermogen opgebouwd.

Voor de absolute beginner blijf ik bij mijn keuze van de S&P 500. Het is een simpele, gediversifieerde belegging, waar je geen omkijken naar hebt.

Pensioensparen of ETF beleggen?

Voor de meeste mensen zijn ETF’s een ideale keuze. In België worden we door de regering aangemaand om ons geld in een pensioenspaarfonds te steken. Alleen zeggen ze er niet bij wat voor een vreselijke belegging dat eigenlijk is. Het kan u werkelijk tienduizenden euro’s aan rendement kosten indien u toch voor een pensioenspaarfonds kiest.

De visie achter het pensioensparen is wel goed. Stop iedere maand een klein bedrag in een fonds, zodat u tijdens uw pensioen van een opgebouwd vermogen kan genieten. Alleen steekt u dat bedrag beter in een ETF als u werkelijk een pensioen zonder zorgen wil kennen. Het enige dat u hoeft te doen is iedere maand deelbewijzen van een ETF kopen en deze voor uw pensioenleeftijd niet te verkopen. Als u daartoe in staat bent hebt u een financieel zorgeloze toekomst voor de boeg.

De zoektocht naar een goede broker

Gelukkig zijn de transactiekosten bij brokers de laatste jaren flink gedaald. Daarmee wordt het nog interessanter om periodiek te gaan beleggen.

Hoe koop je een ETF?

Een ETF koop je bij een bank of broker. Om ETF’s te mogen aanbieden heb je een licentie nodig. Jaap van om de hoek mag je dus geen ETF verkopen. Volgens mij zijn er in België en Nederland 2 belangrijke spelers die de consument op de eerste plaats zetten. Voor de kleinere beleggers zou ik BUX aanraden, voor de grotere bedragen geniet Saxo de voorkeur.

Welke broker is voor mij geschikt?

Als je minder dan 500 euro per maand in een ETF wil stoppen geniet BUX de voorkeur. Hun tarieven zijn transparant en de cash op je rekening krijgt één van de hoogste vergoedingen van de markt. Tevens heeft Bux een enorm aanbod aan ETF’s dat regelmatig wordt uitgebreid. Enig nadeel is dat ze een maandelijkse service fee aanrekenen.

Hoewel het aanbod bij Bux groot is, heeft Saxo nog meer ETF’s en fondsen in portefeuille, waardoor je bijna in alles kan beleggen. Alleen betaal je bij Bux onzettend lage transactiekosten en bij Saxo iets meer per transactie.

Alles hangt dus af vanwaar je persoonlijke voorkeur naartoe gaat. In ieder geval heb je buiten de transactiekosten geen andere directe kosten, dus op zich maakt het voor grotere bedragen zeker niet veel uit. Vermijd wel grotere banken, want die rekenen kosten en bewaarlonen aan die je best kan missen.

Is mijn geld veilig?

Zowel bij Bux als Saxo is je geld veilig. Dankzij het depositogarantiestelsel is je rekening tot 100.000 euro gegarandeerd. Bij Bux staan je aandelen en/of ETF’s zelfs gescheiden, zodat bij een eventueel faillissement ze nooit verloren gaan. Je kan op je beide oren slapen, want jouw tegoeden komen niet in aanmerking voor beslag.

Conclusie

Beleggen in ETF’s kan je vermogen enorm doen aandikken. Een ETF volgt een index of ander mandje aandelen en/of obligaties. Dankzij de grote diversificatie worden grote koersschommelingen beperkt, al kan niemand voorspellen wanneer de volgende crash eraan komt.

ETF’s zijn geschikt voor mensen die niet continu met investeringen willen bezig zijn. Door maandelijks een klein bedrag te investeren bouw je gaandeweg een mooi vermogen op. Voor wie wel graag uren per week jaarverslagen zit uit te pluizen kan een belegging in aandelen meer rendement bieden. Alleszins vermijden we beter reguliere fondsen die vooral de banken rijk maken. Hun torenhoge transactietarieven zorgen ervoor dat jouw winst beperkt blijft.

ETF’s zijn veiliger dan aandelen, maar niet risicoloos. Ook zij kunnen tijdens beursschommelingen sterk in waarde dalen. Toch wordt het risico voor de lange termijn belegger enorm beperkt. Die heeft namelijk meer kans dat hij zijn vermogen flink ziet aangroeien.

De zoektocht naar een goede, niet te dure broker is een persoonlijke keuze, al zijn BUX en Saxo voor de meeste beleggers geschikt. Ik ben benieuwd naar jullie beleggersavontuur. Laat gerust hieronder een reactie na.

Hoofdfoto door Adam Śmigielski



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *