Opruimen is het ordenen en schoonmaken van ruimtes, met als doel deze overzichtelijker te maken. Ik weet het, opruimen is niet bepaald de leukste bezigheid die je kan bedenken, maar het is een essentieel proces, wil je een georganiseerde omgeving creëren. Rommel zorgt niet alleen voor een zootje in huis. Een onopgeruimd huis gaat na verloop van tijd je gedachten verzieken. Opruimen heeft praktische en mentale voordelen en eigenlijk valt het best mee, indien je de praktische stappen voor een georganiseerd leven blijft opvolgen.
We hebben geleerd dat een proper huis een basisvereiste is die we zouden moeten nastreven. In deze drukke tijden, waar zowel man en vrouw een eigen baan najagen is het niet evident om dat advies te volbrengen. Wie heeft er na een lange dag werken zin om het huis te gaan opruimen? Je bent moe, uitgeput en je partner en kinderen hebben genoeg verlangens die moeten worden volbracht. Ik zal wel in het weekend opruimen of misschien volgende week. Ik zie wel…
Naast al die dingen wordt opruimen ineens niet meer zo belangrijk, waardoor het beetje per beetje uit je gedachten verdwijnt. Voor je het goed en wel beseft is je huis een puinhoop en durf je geen mens over de vloer te laten komen.
Mensen beginnen je vuil te noemen, waardoor je zelfvertrouwen slinkt. Je snapt niet hoe het zo ver is kunnen komen. Het lijkt wel of het leven je een loer heeft gedraaid, maar is dat wel zo? Opruimen is belangrijk en wel hierom:
Rust en welzijn
Een opgeruimd huis geeft mentale rust, vermindert spanning en draagt bij tot een gezonde geest. Je moet niet zoeken naar bepaalde voorwerpen want je weet precies waar ze liggen. Een georganiseerde ruimte bevordert kalmte, terwijl je minder stress en angst zult ervaren. Het maakt je huis overzichtelijk en kleiner dan het is, want er ligt niet overal rommel.
Opruimen vermindert allergische reacties
Huisstofmijten zitten in matrassen, tapijten, sofa’s en op beschimmelde muren. Deze kleine organismen voeden zich aan huidschilfers van mensen. De ontlasting van de huisstofmijt laat allergenen vrij die door de lucht zweven. In bijna elk huis vind je huisstofmijt terug.1 Wie het huis regelmatig poetst en stofzuigt doet veel van de organismen verdwijnen, waardoor er minder allergische reacties kunnen ontstaan.
Je gaat minder rommel verzamelen
In een opgeruimd huis ga je minder rommel verzamelen omdat het sneller opvalt. Kranten, tijdschriften en onnodige papieren worden onmiddellijk bij het afval gesorteerd. Eens je huis volledig is opgeruimd blijf je deze routine beter dagelijks volbrengen. Laat geen zaken opstapelen want van een beetje hier komt een beetje daar.
Opruimen creëert ruimtelijk bewustzijn
Wie zich door rommel laat omringen heeft geen overzicht van de ruimte. Door regelmatig opruimen creëer je een beter ruimtelijk bewustzijn. Zo zal je sneller merken wanneer nieuwe dingen de ruimte beginnen te overweldigen. In een rommelhok laat je alles binnenkomen, maar in een net huis ga je nadenken waarom een bepaald ding aan je huisraad is toegevoegd. Een bewustzijn van behoeften dringt zich op, waardoor je selectiever wordt en misschien minimalistischer gaat leven.
Een opgeruimd huis nodigt uit
Wie graag mensen ontvangt zal erop toekijken dat dit onder de meest propere omstandigheden kan plaatsvinden. Een rommelig huis is onaangenaam en mensen zullen zich minder welkom voelen. Een proper huis straalt orde en gezelligheid uit. Neem tijd om regelmatig uw huis te poetsen want dat is zowel voor uzelf als voor uw gasten een meerwaarde.
Bewust consumeren
Aangezien je in een opgeruimd huis een beter overzicht hebt, zal je ook minder gaan consumeren. Dat kan voor sommige mensen een fikse besparing opleveren. Je beseft dat je van bepaalde dingen genoeg hebt en voorkomt dat je spullen gaat kopen die je al hebt. Hierdoor kan je koopgedrag veranderen en zal je waarschijnlijk minder impulsaankopen doen.
Ontstressen door te poetsen
Het is een verschrikkelijk gevoel wanneer je beseft dat het weer tijd is om je huis te gaan schoonmaken. Toch heeft poetsen een positief effect op je stressniveau. Naarmate je vordert met poetsen zullen de eerste positieve effecten aan de oppervlakte komen. Opruimen heeft een therapeutische invloed op ons denken en het gevoel van voltooiing kan een mens doen vliegen. Misschien moeten psychologen hun cliënten aanraden om meer te gaan poetsen.
Hoe beginnen met opruimen?
Het lijkt overweldigend, maar dat hoeft niet zo te zijn. Opruimen is geen kunst die voor een select clubje mensen is weggelegd. Elke volleerde huismoeder weet hoe belangrijk opruimen is, maar even belangrijk is het opstellen van een plan met concrete doelen.
Hoe kun je het beste opruimen?
Ga doordacht te werk, voorzie tijd om een eigen opruimroutine te kweken en geef vooral niet op.
Maak een plan van aanpak
Wie doelloos van hier naar daar slentert, hopend dat daarmee het huis zal worden opgeruimd leeft in een illusie. Als we een probleem willen aanpakken, moeten we weten wat dat probleem inhoudt. Bepaal vooraf wat je wil bereiken met opruimen. Wil je het hele huis aanpakken of verkies je één ruimte?
Hoe zijn de ruimtes van je huis opgedeeld en wil je die schikking behouden? Overloop alle kamers om te zien wat niet naar wens is en creëer een beeld in je hoofd van hoe je wilt dat het wordt. Mensen met een goed opruimplan zijn steeds een stapje voor.
Overweldig jezelf niet
Nu je een plan van aanpak hebt opgebouwd kan opruimen overweldigend overkomen. Weinig mensen ruimen een heel huis per poestbeurt op. Neem kleine stapjes, maar wijk niet van het plan af. Zolang je kamer per kamer volgens jouw oorspronkelijke inzicht gaat behandelen ben je goed op weg. Wees niet van die mensen die zeggen dat het te veel is om op te ruimen, want met kleine beetjes ga je steeds vooruit.
Elke opruimbeurt zal je zaken weggooien, orde in huis brengen, waardoor veranderingen snel merkbaar worden. Trap niet in de val van niet te willen beginnen, want dat is net het probleem waarom huizen rommelig blijven. Doe elke dag een beetje en voor je het weet is je huis spik en span.
Durf spullen weggooien
Wie opruimt heeft de mogelijkheid om alles onder de loep te nemen. Heb ik dit nog wel nodig of kan ik het beter weggooien? Denk na over hoeveel keer je het bewuste voorwerp het afgelopen jaar hebt gebruikt. Ja, maar ik kan dat nog later gebruiken… Wees eerlijk met jezelf en verzin geen excuses om bepaalde dingen niet te gaan weggooien.
Je hoeft zelfs geen spullen in de vuilbak te kieperen. Maak iemand anders blij of verkoop het op een tweedehandssite. Hou echter geen stock van ongebruikte voorwerpen bij, want dan ben je jezelf aan het bedotten.
Catalogiseer en minimaliseer
De minimalistische levenswijze is in opmars en daar zit een goede reden achter. Het met minder dingen kunnen doen geeft een gevoel van vrijheid. Vergeet niet dat elk klein spulletje moet worden afgestoft. Nadat je alle onnodige zaken hebt weggedaan is het belangrijk dat we onze spullen gaan catalogiseren. Batterijen bij batterijen, knuffels bij knuffels, ballen bij ballen, speelgoed bij speelgoed.
Elk voorwerp dat je catalogiseert krijgt een vaste plaats. Dat is de plaats waar het steeds naartoe moet wanneer het niet wordt gebruikt. Maak ieder gezinslid hier attent op. De afstandsbediening van de televisie moet niet op de sofa blijven liggen. Die kan namelijk in het bakje bij de andere afstandsbedieningen. Onze auto en fiets zetten we mooi op zijn plek in de garage. Waarom doen we dat niet voor al onze andere spullen?
Volg een regelmatig onderhoudsschema
Professionele poetsbedrijven werken volgens een onderhoudsschema. Als een poetsvrouw bij jou komt poetsen weet ze perfect wat van haar wordt verwacht. In 4u kan ze 3 kamers en de badkamer doen. Welk onderhoudsschema kan jij met gemak volgen? Stel 2 varianten van onderhoudsschema’s op. Eentje voor de wekelijkse poetsbeurt en eentje voor dagelijkse schoonmaak. Eenmaal opgeruimd wil je niet terugvallen in oude gewoonten. Dankzij een onderhoudsschema heb je overzicht over wat en wanneer iets moet gebeuren.
Een grote kuis hoeft niet meer
In Vlaanderen spreekt men over de jaarlijkse terugkerende grote kuis. Dat hoeft alleen maar wanneer je bepaalde zaken niet regelmatig schoonmaakt. Om de grote kuis uit je leven te bannen moet je bij iedere poetsbeurt gewoon iets bijnemen. Zo doe ik het ook. De ene week ruim ik de bestekbak op, de andere week poets ik het kastje onder de afwasbak.
Wie slim is houdt in zijn onderhoudsschema rekening met nieuwe dingen, die normaliter niet tot de wekelijkse poets behoren. Vanaf je het huis rond bent, begin je gewoon opnieuw. Het is belangrijk om het ganse huis te gaan opdelen, zodat je een overzicht krijgt met wat er minder regelmatig moet worden gepoetst.
Betrek iedereen bij het opruimen
Jarenlang ging men ervan uit dat mama naast een fulltime baan het huis moest proper houden. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Een gezin hoort zoveel mogelijk samen te doen, opruimen is daar geen uitzondering in. Een goede manager weet hoe hij zijn veelvoud aan taken kan delegeren.
Betrek zowel je partner als je kinderen bij het opruimen. Verdeel deze grote opdracht in kleine taakjes, want veel handen maken het opruimen makkelijker. Het is ook de enige manier om iedereen bij de les te houden. Als je zelf moet opruimen, weet je dat het belangrijk is dat je dingen niet laat rondslingeren. Iedereen hoeft niet altijd dezelfde taken te krijgen. Verdeel en heers!
Vaat en was
Wie vaat -en wasmachine regelmatig gebruikt, hoeft hier tijdens het schoonmaken geen rekening mee te houden. Er zijn mensen die hun vaat een dag of zelfs meerdere dagen laten staan. Dat is geen goede manier om je huis op orde te krijgen. Ik begrijp het wel. Je bent moe van het werk, heb net gekookt en wil enkel wat rust. Toch doe je er goed aan om dagelijks de vaat te doen. Zo blijven etensresten niet aankoeken, waardoor je nog meer werk krijgt en moet je niet kijken op een berg afwas van gisteren, waar je vandaag nog minder zin in hebt.
Hetzelfde voor het wassen van de kleren. Je hoeft niet te wachten tot de wasmand vol zit! Vanaf je een wasmachine kan volproppen start je beter een wasprogramma. Zo behoudt het gezin voldoende propere kleding en hoef je geen zondag te gaan uittrekken, om al je kleding te wassen.
De psychologie achter opruimen
Opruimen maakt gelukkig. Uit een Amerikaans onderzoek2 waarbij 60 huishoudens werden opgevolgd, blijkt dat mensen die een rommelig huis hebben meer stress ervaren. Vooral bij vrouwen merkten onderzoekers op dat er grote verschillen waren met een veranderlijk cortisolniveau, wat aan gezondheidsrisico’s wordt geassocieerd.
Ook dr. Jordan Peterson hecht veel waarde aan mensen die hun huis opruimen. Hij zegt dat het opruimen van je geest bij het opruimen van je kamer begint. Als je geen controle over het opruimen van je kamer kan krijgen, waarom zou je dan in hemelsnaam denken dat je controle over je leven kan hebben?
Productiviteit, zelfvertrouwen en loslaten
Een opgeruimde kamer kan de productiviteit positief beïnvloeden. Doordat er minder rommel is, kan de geest zich beter op taken concentreren. Mensen die orde en netheid in het vaandel dragen, hebben meestal een groter zelfvertrouwen. Het geeft een gevoel van prestatie en controle over je omgeving.
Mensen hebben soms een emotionele band met hun voorwerpen, waardoor ze ondoordacht nutteloze spullen gaan bijhouden. Er kunnen herinneringen aan vasthangen. Het weggooien van bepaalde items kan een proces van loslaten en vooruitgaan zijn.
Tips voor het behouden van een opgeruimde omgeving
Opruimen van je huis is één ding, een opgeruimde omgeving bewaren iets totaal anders. Een Pro opruimer houdt zich aan bepaalde wijsheden, waardoor zijn of haar huis altijd netjes is. En ja… zelfs met kinderen is dit mogelijk.
Een dagelijkse opruimroutine
Eens in de zoveel tijd opruimen brengt weinig bij. Ondanks het vele werk, voel je jezelf een week goed, waarna de rommel zich terug zal opstapelen. Kleine, dagelijkse gewoontes kunnen een groot verschil maken. Onmiddellijk schoonmaken na het eten, de vaat insteken, sorteren van de post en kleding mooi ophangen zijn een goed begin. Maak je bed op, ga met een vod over het badkamermeubel en kijk na of iedereen zijn jassen en schoenen op de correcte plaats heeft opgeborgen. Reserveer een halfuur per dag om je huis netjes te houden.
De wekelijkse schoonmaak
Wie een proper huis ambieert moet iedere week schoonmaken. Misschien is het na een week in jouw ogen nog niet vuil genoeg, maar geloof me… dat is het wel! Plan een vaste dag in de week voor de wekelijkse schoonmaak waar je volgende zaken kunt aanpakken:
Goed schoonmaken en opruimen kan pas als je de juiste tools ter beschikking hebt. Overloop je schoonmaakspullen om verzekerd te zijn dat je alles hebt wat je nodig hebt.
Een goede stofzuiger
Er zijn tientallen stofzuigers, maar ze zijn niet allemaal effectief. Een goede stofzuiger heeft een excellente zuigkracht, een aangenaam gewicht, terwijl de stofzuiger niet te groot is. Zelf gebruik ik deze:
Bezem hard en zacht
Regelmatig uitborstelen is belangrijk om je huis tijdens de poetsbeurten door proper te houden. Een harde bezem voor buiten of de garage en een zachte bezem voor de binnenvloeren.
Buitenbezem
Binnenbezem
Dweil en emmer
Dweil nooit je vloer met warm water, want dan verdampt het water snel, waardoor je zeepresten en vegen zal zien. Een goede dweil laat een streeploze achtergrond na. Nog beter is om een dweilset aan te kopen die jarenlang meegaat, al gaat het met een normale dweil natuurlijk ook. Voor wie geen dweilset aanschaft is een goede emmer die niet lekt en een stevige grip heeft onontbeerlijk
Normale, goede dweil
Emmer
Sponsen, stofdoeken en microvezeldoekjes
Erger jezelf niet met goedkope stofdoeken en sponsen, want je gebruikt dit regelmatig en dan geef je beter je geld aan iets degelijk.
Schoonmaakspons
Stofdoek
Microvezeldoekjes
Plumeau
Veger en blik
Om regelmatig klein vuil te kunnen wegvegen heb je een veger en blik nodig. Liefst met een borstel waar niet al het vuil aan blijft vasthangen.
Ramenwisser
Ondervind jij moeite om je ramen streepvrij te maken? Met een ramenwisser behoort die ellende tot de verleden tijd. Zelf gebruik ik een Karcher en dat heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt. Ramen wassen gaat snel en blijven lang proper.
Schoonmaakproducten
Er zijn duizenden schoonmaakproducten en na een tijdje testen wordt duidelijk welke er met kop en schouders bovenuit steken. We nemen vaak producten die het beste ruiken, maar dat zijn niet altijd de toppers binnen dit gamma.
Beste allesreiniger
Beste afwasmiddel
Huishoudhandschoenen
Conclusie
De voordelen van een opgeruimd en schoongemaakt huis zijn duidelijk. Het geeft mentale rust, vermindert allergische reacties, geeft ruimtelijk bewustzijn en we gaan bewuster consumeren.
Pro opruimers maken een plan van aanpak zonder dat ze zichzelf gaan overweldigen. Zij durven spullen weggooien en gaan wat ze overhouden catalogiseren en minimaliseren. Ze volgen een vast onderhoudsschema, waar ze niet van afwijken. De psychologie achter opruimen is bij hen goed gekend, waardoor ze met meer zelfvertrouwen productiever gaan werken.
Tenslotte weet een pro opruimer dat hij kwalitatieve producten moet gebruiken. Op die manier behoudt men constant een proper en opgeruimd huis.
Een reactie achterlaten