Latrelatie, hoe je liefde op afstand laat bloeien

·

Hoe laat je een latrelatie werken?

De latrelatie is uit deze moderne maatschappij niet meer weg te denken. Living Apart Together, ofwel samenzijn zonder bij elkaar te wonen heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Mensen willen een relatie, maar hoeven daarom niet bij elkaar te hokken. In een latrelatie kies je voor elkaar, terwijl ieder lekker op zijn vertrouwde plek blijft wonen. Een latrelatie biedt het beste van twee werelden. Het is een romantische levenswijze, waarbij ieder zijn eigen bed behoudt Toch komt met het aangaan van een latrelatie niet alles vanzelf. Hoe laat je liefde op een afstand bloeien?

Inleiding tot latrelaties

Iedereen heeft weleens van een latrelatie gehoord, maar wat is dat nu precies? Zijn er grote verschillen met een gewone relatie en waarom zijn latrelaties populair?

Wat is een latrelatie?

Een latrelatie is een romantische verbintenis, waarbij twee mensen een liefdesrelatie onderhouden zonder te gaan samenwonen. Net zoals bij een traditionele relatie kiest men voor een exclusief leven met elkaar. Het grote verschil met een gewone relatie bestaat eruit dat je niet bij elkaar intrekt. Je kan dus gerust een weekendje bij je lief gaan slapen, maar op maandag ga je keurig naar huis.

Voor bepaalde mensen is dit tijdelijk, anderen kiezen er een leven lang voor. Soms lukt de liefde tussen een koppel nog wel, maar het samenwonen is vaak een grote teleurstelling. Af en toe bij elkaar zijn is nog iets anders dan non stop met elkaar te leven. De latrelatie is veelal een eigen keuze, doch kan het hebben van kinderen na een scheiding of een persoonlijke levenswijze jullie in die richting motiveren.

Waarom kiezen mensen voor een latrelatie?

Vroeger was je verliefd, werd de levensvatbaarheid van de relatie afgetoetst en stond je binnen de kortste keren voor het altaar. Wie voor elkaar koos bleef bij elkaar. Na het huwelijk kocht je samen een huis, liet je wat koters uit de moederschoot ontspruiten en werd er getracht aan iedereen in de omgeving te laten zien, hoe goed jullie het wel hadden. Aan die schertsvertoning kwam bij veel mensen een eind, want het leven waarvan ze als kind droomden, leek verder weg dan ooit.

Nadat de schaamte voor de maatschappij niet meer zo schaamtelijk werd, begonnen koppels de handdoek in de ring te gooien. Er werd een vete voor de rechtbank uitgevochten, waarna de gezamenlijke wereld in twee helften werd verdeeld.

Vorige relaties of keuze?

Mensen die in hun leven veel hebben meegemaakt staan niet te springen om opnieuw te gaan samenwonen, laat staan trouwen. Die mensen willen een relatie, maar geven niet graag hun eigen leven op. Dan heb je nog mensen die simpelweg beter in een latrelatie functioneren.

Wat het ook moge zijn. Niet iedereen kan zich in een gewone relatie vinden en dat hoeft ook niet. Liefde voor elkaar is veel groter dan waar je domicilie staat.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een latrelatie?

Net als bij iedere andere relatievorm heeft de latrelatie zowel voordelen als nadelen. Ze is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je bijvoorbeeld niet graag alleen woont is er geen beginnen aan, ook al ziet je partner dit anders. Ik heb beide relatievormen geprobeerd, tijdens steeds andere perioden in mijn leven en ik moet zeggen dat zowel de gewone relatie als de latrelatie kunnen werken. Het slagingspercentage hangt niet van de relatievorm af, wel van de liefde voor elkaar.

Voordelen van een latrelatie

Er zijn redenen waarom meer koppels voor de latrelatie kiezen. Hieronder staan de meest voorkomende aanleidingen waarom deze aparte vorm van samenzijn wordt gewaardeerd.

Persoonlijke ruimte

Iedereen heeft persoonlijke ruimte nodig en we weten allemaal dat samenwonenden en gehuwden die niet altijd vinden. Als je bij elkaar woont is het lastig om afstand te nemen. De partner kan dit zelfs vreemd gaan vinden, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is. Wie zijn eigen persoonlijke ruimte behoudt, hoeft ook zijn eigen routines en voorkeuren niet te veranderen. Er hoeven minder toegevingen worden gedaan.

Minder dagelijkse conflicten

Natuurlijk maakt elk koppel weleens ruzie, al zijn die ruzies beperkt, omdat je niet elke dag op elkaars tenen loopt. Bij een gewone relatie zit je veel sneller in een routine, waardoor kleine opstootjes sneller voor een conflict kunnen zorgen. Minder tijd doorbrengen hoeft niet altijd negatief te zijn.

Onafhankelijkheid

Geliefden hebben de neiging om snel afhankelijk van elkaar te worden. In een latrelatie doe je voor het grootste deel wat je zelf wil. Je blijft baas over je eigen beslissingen. Een succesvolle relatie brengt twee onafhankelijke mensen bij elkaar om hun leven te delen en daardoor samen sterker te worden.

Seks is beter

In een traditionele relatie wordt seks meestal vanzelf routine. In een latrelatie heeft het van elkaar verwijderd zijn een positieve impact op de intimiteit als koppel. Vooral vrouwen die vaker naar spanning en onberekenbaarheid bij een man zoeken, geven aan dat seks in een latrelatie beter is. Alleen hiervoor zou je tweemaal nadenken, vooraleer je weer gaat samenwonen.

Tijd samen is meer kwalitatief

Wat is een latrelatie en werkt het?
Foto door Kenny Eliason

In een latrelatie breng je minder tijd met elkaar door, maar de tijd die jullie samen spenderen is van grotere waarde. Van elkaar weg zijn zorgt ervoor dat partners origineler uit de hoek gaan komen, wat door sommigen als een grotere romantische beleving wordt ervaren. Elkaar missen geeft opportuniteit om leuke en nieuwe dingen te gaan bedenken.

Zo zie je dat mensen in een Latrelatie vaker uit eten gaan, sneller een picknick organiseren en leuke verrassingen voor elkaar bedenken. Het hart snakt naar verbinding en het is normaal dat een beperktere tijd samen meer kwalitatief gaat zijn.

Meer tijd voor vrienden en familie

Laten we eerlijk zijn. Het klikt niet altijd met vrienden en familie van de partner. Uiteindelijk blijven zij onderdeel van het leven van je lief en heb jij daarvoor niet gekozen. Dat hoeft op zich echter geen probleem te vormen, want aangezien je meer tijd van elkaar weg bent, heb je meer kansen om bij familie en vrienden te zijn. Zo ontstaat er minder ruimte voor conflicten, terwijl sociale relaties worden gevoed.

Geen financiële verplichtingen

Geld heeft meer dan één relatie op de klippen doen lopen. Als koppel ontwikkel je gezamenlijke financiële verplichtingen, maar dat is niet voor mensen die in een latrelatie zitten. Daar blijven financiën mooi gescheiden, omdat er weinig tot geen gezamenlijke kosten zijn. Op die manier blijf je baas over je eigen geld en dat zorgt voor enorme financiële vrijheid.

Vrijheid om te reizen

Gehuwde partners gaan samen op reis, maar in een latrelatie hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Doordat je een grotere autonomie bezit kan je bijvoorbeeld ook alleen op reis gaan, waardoor jouw budget en verwachtingen van de reis helemaal op jou kunnen worden afgestemd. Dit is een groot voordeel voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke groei of hun carrièremogelijkheden willen exploreren.

Nadelen van een latrelatie

Een latrelatie biedt niet alleen voordelen. Deze nadelen variëren tussen koppels en omstandigheden en vloeien voort uit de persoonlijke behoeften van ieder individu. Hieronder enkele mogelijke nadelen van een latrelatie:

Grotere kans op eenzaamheid

Wie bij elkaar woont ervaart meestal een groter samenhorigheidsgevoel. Je staat op en gaat slapen met elkaar. Jouw partner is je steun en toeverlaat. LAT-partners hebben dat minder omdat hun gezamenlijke tijd minder voorspelbaar is. Zo ontstaat de kans dat geliefden in een latrelatie zich sneller eenzaam kunnen voelen. Er is een fysieke en emotionele afstand, ondanks er heel wat technologie beschikbaar is om elkaar te horen.

Meer kans op vluchtgedrag

Hoewel de conflicten in een latrelatie minder zijn bestaat de kans dat één van de partners zich sneller zal terugtrekken. Aangezien ieder zijn eigen stekje heeft is het eenvoudiger om van elkaar afstand te nemen. Wanneer ruzies ontstaan is de behoefte kleiner om het terug goed te maken. Er hangen namelijk minder consequenties aan vast. Als je samen in één huis woont is het lastig om conflicten te laten voortduren, want je moet uiteindelijk met elkaar onder hetzelfde dak wonen.

Minder steun bij dagelijkse huishoudelijke activiteiten

Allemaal leuk en wel zo’n latrelatie, maar je staat er in het huishouden wel alleen voor. Zo blijf jij geheel verantwoordelijk voor het opruimen en poetsen van je woning. Je bent samen, maar toch voor een groot stuk alleen. Zo zal je vaker alleen eten en zal er niemand zijn die de vaat van jou wil overnemen. Er is met andere woorden geen steun om die vervelende klusjes te gaan uitvoeren.

Latrelatie en geld

Een latrelatie onderhouden kost meer dan samenwonen. Dat is niet abnormaal, aangezien je elk apart een eigen woonplaats moet financieren met alle vaste kosten die daarmee gepaard gaan. Vaak hebben partners een eigen wagen, waardoor de kosten van vervoer hoog kunnen oplopen. Je moet je namelijk telkens verplaatsen om elkaar te zien.

Op belastingtechnisch vlak ervaar je meer nadelen, want gehuwde koppels hebben voordeel bij het huwelijksquotiënt. Ook kunnen gehuwden kiezen welke belastingaftrek bij wie het voordeligst uitkomt.

Omdat koppels in een latrelatie meer buitenaf afspreken kunnen de kosten om elkaar te zien hoog oplopen. Zo zal je vaker een restaurant bezoeken en zullen andere entertainende activiteiten meer geld vergen.

Beperkte toekomstplannen

Foto door Toa Heftiba

De toekomst voor koppels in een latrelatie ziet er anders uit dan voor gehuwden of samenwonenden. Vanwege de fysieke afstand wordt het moeilijker om samen dingen te gaan verwezenlijken. Andere koppels kopen samen een huis en weten precies waar ze over 10 jaar willen staan.

Als je niet bij elkaar woont kunnen gezamenlijke toekomstplannen een grotere uitdaging vormen. Er is meer onzekerheid over waar de relatie naartoe gaat. Niet iedereen kan daar goed mee om. Een open communicatie, geduld en toewijding kunnen deze onzekerheden wel voor een groot deel wegwerken.

Kinderen in een latrelatie

Een kinderwens in een latrelatie uitvoeren is bijna ondoenbaar. Bij een zwangerschap, geboorte en de verdere opvoeding van een kind komen zoveel zaken kijken dat het praktisch onmogelijk wordt om aan kinderen te denken. Dat is één van de redenen waarom meer veertigers voor een latrelatie kiezen.

Kinderen uit een vorige relatie hebben het niet makkelijk om met de nieuwe partner van mama of papa een band op te bouwen. Kinderen uit een gebroken gezin moeten hun koffers van hier naar daar zeulen. Het is bijna onverantwoordelijk als ze bij mama of papa thuis dan nog eens een ontwrichte band met de plusouder moeten vaststellen.

Sociale druk en oordelen

Hoewel de maatschappij ondertussen beseft dat niet iedereen moet trouwen blijft een latrelatie voor controverse zorgen. Mensen uit een traditionele relatie begrijpen niet altijd waarom sommige mensen hiervoor kunnen kiezen. Zij vergelijken de situatie met hun eigen leven en vellen een oordeel over wat in hun ogen geen echte relatie is.

Vooral bij de interactie met andere koppels ervaren mannen en vrouwen in een latrelatie minder steun, wat voor conflicten in de eigen relatie kan zorgen. Het is niet altijd gemakkelijk om anders dan de anderen te zijn, vooral niet wanneer er reeds twijfels bestaan of de latrelatie wel een goed idee is.

Hoe vaak zie je elkaar in een latrelatie?

Koppels die een latrelatie overwegen vragen zich weleens af hoe vaak je elkaar ziet. Daar is echter geen eenduidig antwoord op te formuleren. Jullie kiezen op basis van keuze en mogelijkheden zelf hoeveel tijd jullie samen willen doorbrengen. Er zijn koppels die elkaar iedere dag zien en er zijn koppels die elk kwartaal samenkomen. Het één is niet beter dan het andere, maar het spreekt voor zich dat minder tijd samen voor een minder kwalitatieve relatie kan zorgen.

Bespreek duidelijk wat je verwacht

Hoewel veel verwachtingen in een relatie koesteren niet echt stimulerend werkt, kan een duidelijke visie over tijd samen doorbrengen toekomstige problemen uit de wereld helpen. Conflicten voorkomen is beter dan genezen. Als jij minimum tweemaal per week wil samenkomen, terwijl je partner aan één keer per maand voldoening heeft zal er een compromis moeten worden gemaakt. Daar is niks verkeerd aan. Ook mensen in een traditionele relatie hebben compromissen nodig om de relatie te doen slagen.

Indien de verwachtingen tussen koppels zodanig verschillend zijn is het misschien goed om een conclusie te nemen, zodat er geen onnodig leed moet worden geleden. We mogen niet vergeten dat de meesten onder ons uit traditionele gezinnen komen en dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is, om in een Living Apart Together relatie te zitten.

Hoeveel mensen hebben een latrelatie?

Ongeveer 20% van de bevolking in Nederland bevindt zich in één of andere vorm van latrelatie. In zowel België als Nederland zien we dat vooral jonge alleenstaanden voor een latrelatie kiezen wat op zich niet vreemd is, aangezien zij bij het ouder worden pas de neiging krijgen om te gaan samenwonen.

Op latere leeftijd wordt het eerder een bewuste keuze. De ondertussen opgedane levenservaring zorgt ervoor dat mensen soms geen traditionele relatie meer wensen.

Mensen die hun ganse leven alleen hebben gewoond hebben minder neiging om een toekomstig leven onder hetzelfde dak te bezegelen. Voor hen is een latrelatie verstrekkend genoeg en biedt het een aanvulling op het eigen leven.

Conclusie

De latrelatie lijkt goed ingeburgerd in de maatschappij. Samenzijn, maar toch apart wonen is een moderne vorm van liefdesrelatie, waarbij koppels de voordelen van beide werelden trachten te ervaren.

Er zijn minder gezamenlijke verplichtingen en conflicten, terwijl de tijd samen over het algemeen meer kwalitatief wordt. Meer mogelijkheden met familie en vrienden zorgen voor een hechtere band. Financiën blijven strikt gescheiden en voor de reizende avonturier ontstaat er meer vrijheid. Sommige koppels beweren zelfs dat seks in een latrelatie beter is, terwijl ze meer autonomie over hun leven verwerven.

Toch heeft de latrelatie ook nadelen. Zo ontstaat er meer kans op eenzaamheid, is er minder hulp om huishoudelijke taken uit te voeren, kost de latrelatie meer geld, lijken toekomstplannen eerder beperkt en blijven sociale druk en oordelen als het zwaard van Damocles boven de relatie hangen. Mensen die kinderen uit een vorige relatie hebben of nog een kinderwens koesteren kunnen geen standvastige thuis bieden, wat voor de nodige problemen kan zorgen.

Hoeveel je elkaar ziet in een latrelatie hangt van je persoonlijke keuze en mogelijkheden af, maar het is wel goed dat de verwachtingen goed worden uitgeklaard. Een vijfde van de koppels kiest tegenwoordig voor een latrelatie, waarbij vooral jonge alleenstaanden de grootste groep vormen. Toch zien meer en meer veertigers de voordelen van een latrelatie, waardoor hun aantal aan het stijgen is.

Of een latrelatie voor jou de juiste keuze is, zal je aan den lijve moeten ondervinden. Ik ben alvast benieuwd naar jullie ervaringen.

Hoofdfoto door Jonathan Borba



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *