Werk zoeken, hoe vind ik de job van mijn leven?

·

Hoe gaan we op zoek naar een geschikte baan?

Werk zoeken moeten we allemaal weleens doen. Misschien ben je op zoek naar een eerste avontuur of misschien heb je jaren aan relevante ervaring die je kan voorleggen. Wat het ook moge zijn, de zoektocht naar werk kan spannend, maar ook eng aanvoelen. Ooit heb je op school voor een bepaald beroep geleerd, alleen spreekt dat beroep je niet langer aan. Mogelijk zijn je interesses veranderd of zoek je simpelweg iets nieuw. Je wilt natuurlijk niet zomaar iets aannemen. De job moet voldoening geven, want zelfs een vet betaalde baan waar je ongelukkig van wordt brengt weinig bij. Hoe vind je als werkzoekende de job van je leven?

Welk werk past bij mij?

Vooraleer we naar een gepaste job op zoek gaan moeten we weten wat we willen. Je wilt geld verdienen, want de huur en rekeningen betalen zichzelf niet. Allicht zijn jouw verdiensten een belangrijke motivator, maar een job moet ook voldoening brengen. Daarom is het goed om alles op een rijtje te zetten.

Werknemer of zelfstandige?

Er is een groot verschil tussen zelfstandigen en werknemers. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik werken voor een baas of wil ik zelf de touwtjes in handen nemen? Het antwoord op die vraag is bij iedereen verschillend. Sommige mensen voelen zich goed onder de vleugels van een werkgever, terwijl anderen daar gek van worden. Gelukkig hebben we in deze maatschappij zowel werknemers als zelfstandigen nodig.

Misschien wil je zelfstandig worden, maar heb je geen middelen. Dat op zich is geen goede beweegreden, want zelfstandigen moeten er net voor zorgen dat ze die middelen kunnen vinden. Denk hier goed over na, want werken voor iemand anders zal je doodongelukkig maken als er in je hart een ondernemer huist.

Is het belangrijk om een diploma te hebben?

Is een diploma belangrijk?
Foto door Andre Hunter

Een diploma is niet onbelangrijk. Sterker nog, een groot deel van de werkgevers vraagt nog steeds naar één of ander diploma. Toch is een diploma niet alles en zijn er steeds meer werkgevers die niet langer een diploma vereisen. Niet iedereen heeft de kans gehad om te gaan studeren en niet iedereen is gemaakt om uren op een schoolbank te zitten. Dat wil niet zeggen dat mensen zonder diploma minder kunnen. Het tegenovergestelde is vaak waar.

Grote ondernemers zoals Mark Zuckerberg, Bill Gates, Richard Branson en Michael Dell zijn maar enkele namen die zijn beginnen werken, vooraleer hun studies waren afgerond.

Natuurlijk is het hebben van geen diploma geen voorwaarde om succesvol te zijn. Bepaalde beroepen zoals arts, verpleegster, ingenieur, architect, boekhouder, advocaat vereisen namelijk een diploma. Of een diploma belangrijk voor je is, hangt af van welke functie je ambieert.

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om op latere leeftijd alsnog een diploma in de wacht te slepen. Op de website van VDAB vind je veel opleidingen die je gratis kan volgen. Vooral bij het willen aanleren van een knelpuntberoep ontluiken zich veel voordelen voor de werkzoekende. Misschien is dit een kans die je met beide armen moet grijpen.

Wat moet je doen als je niet weet wat je wilt?

Zeker na een ontslag of bij de zoektocht naar een eerste job kan het voorkomen dat je niet echt weet wat je wilt. Daar is niks verkeerd mee! Soms heb je tijd nodig om de juiste richting te vinden. We krijgen van vrienden en familie te horen wat zij van ons verwachten, maar is dat wel het leven dat we zelf willen?

Neem je tijd want zomaar in een nieuw avontuur stappen is niet altijd het beste dat je kan doen. Ze noemen het leven van de werkman een ratrace en als je erover nadenkt sta je voor weinig centen heel wat tijd af. Natuurlijk kan je zonder geld niet leven, maar je kan bijvoorbeeld kiezen om minder lang te gaan werken. Op die manier heb je meer tijd om over je dromen na te denken. Als geld je enige motivator blijft zal je nooit vervuld raken.

Dit werkboek kan alvast de juiste richting aanwijzen. Ook het boek Atomic Habits van James Clear is een echte aanrader voor wie de slechte gewoontes in zijn leven wil doorbreken.

Maak een duidelijke keuze

Vanaf je weet wat je wilt kan je verder. Alleen moet die keuze sterk worden afgebakend. Als je bijvoorbeeld deeltijds wilt werken ga je op zoek naar een deeltijdse baan. Als boekhouden je happy maakt, zoek dan een baan als boekhouder en niet als receptionist. Zelfs wanneer je niet over de nodige diploma’s beschikt denk je beter na over hoe je die kwalificaties kan behalen. Weten wat je wilt is ontzettend belangrijk voor je verdere leven.

Misschien kan je wel even aarden in een omgeving die je niet direct ligt, maar geloof me… voor je er erg in hebt, ben je terug bij af. Durf nee zeggen wanneer iets jou niet bevalt. Een nee kan soms krachtiger dan een ja zijn.

De zoektocht naar een geschikte baan

Een job zoeken lijkt een enorme klus, maar wie alles goed aanpakt heeft in no time de baan van zijn leven. Een goede voorbereiding vergroot je kansen. Daarom is het belangrijk dat je een ideaal cv met motivatiebrief kan voorleggen.

Curriculum Vitae, niet zomaar een vodje papier

Een goed opgemaakt cv is een cruciale factor als je een job wilt vinden. Toch beschouwen niet weinig mensen hun cv als onbelangrijk. Het is nochtans het eerste dat een werkgever onder ogen krijgt. Een cv is jouw visitekaartje en als dat visitekaartje onaantrekkelijk is zal je moeilijker werk vinden. Bij VDAB is er zelfs een online cursus voor mensen die moeite ondervinden bij het opmaken van hun cv. Een goed curriculum vitae bevat op zijn minst volgende onderdelen:

Recente foto

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het geeft weer wie jij bent en een eerste indruk blijft voor altijd in het geheugen achter. Gebruik een professionele, goed uitziende, recente foto om je cv te pimpen. Zorg voor een rustige achtergrond en kleed je zakelijk. Een hemd of mooie blouse hebben de voorkeur op een T-shirt. Gebruik geen vakantiekiekjes of een groepsfoto. Dit gaat om jou en niemand anders. Wie zijn kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten, kan zelfs een fotograaf onder de arm nemen.

Persoonlijke informatie

Dit is de rubriek waar je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en e-mailadres komen te staan. Titels zijn onnodig want die maken je cv drukker. Een blog of LinkedIn profiel kan een leuke aanvulling zijn. De vermelding van jouw burgerlijke staat is niet nodig.

Een kleine beschrijving van jezelf

Vertel in 4 a 5 zinnen wie je bent, welke ervaring je hebt en naar welke baan je op zoek bent. Wie ben jij, wat drijft je en wat kan men van jou verwachten? Het is een eerste kennismaking met jouw persoon dus denk hier goed over na.

Studies/Opleidingen

Wat heb je gestudeerd? Waar heb je gestudeerd? Wanneer heb je de opleiding al dan niet voltooid? Een werkgever moet weten welke achtergrond je hebt. Indien je geen diploma’s bezit is het wijs attesten van opleidingen, zelfs opleidingen die je bij een vorige werkgever hebt gevolgd, toe te voegen. Tip: Vermeld ook dat je steeds bereid bent om bij te leren.

Ervaring

Ervaring is vaak meer belangrijk dan de studies die je hebt gevolgd. Aan de hand van je werkverleden kan een werkgever uitmaken of je al dan niet geschikt bent om de job uit te voeren. Een lijst van vorige banen laat zien wat je kan. De functietitel per baan is voldoende. Daar kan tijdens het sollicitatiegesprek verder op worden ingegaan.

Competenties en vaardigheden

Denk goed na over wat je allemaal in je mars hebt. Niet alleen een opleiding is belangrijk. Als jij bijvoorbeeld in je vrije tijd computerprogramma’s programmeert, maar daarvan geen diploma bezit, is dit voor een toekomstige werkgever van groot belang. Ben je in het weekend vrijwilliger in de kinderopvang? Dan weet een potentiële werkgever dat jij met kinderen kan omgaan. Ga hier niet te licht over, want elke competentie en vaardigheid is een troef.

Talenkennis

Afhankelijk van de regio en de functie waarvoor je solliciteert kan de kennis van talen van groot belang zijn. Vermeld de talen die je spreekt en in welke talen je kan schrijven. Wees eerlijk! Als je een basiskennis van Frans hebt, moet je niet vermelden dat je perfect tweetalig bent.

PC kennis

Geen enkel bedrijf werkt zonder een pc. Vooral in administratieve functies zijn computervaardigheden cruciaal. Vermeld met welke programma’s je kan werken. Office, SAP, Windows etc. zijn enkele voorbeelden die je kan toevoegen.

Hobby’s

Het vermelden van een hobby kan een grote toegevoegde waarde hebben. Als jij een boekenwurm bent – en de job in kwestie houdt in dat je veel moet opzoeken – kan een werkgever daar zeker belang aan hechten.

Van een fervent schaker kan men geduld en strategische kennis afleiden. Denk dus niet zomaar dat hobby’s onbelangrijk zijn.

Referenties

Een goede referentie kan goud waard zijn. Mond op mond reclame werkt bijzonder goed en het geeft vertrouwen aan de nieuwe werkgever. Licht wel eerst je referentie in zodat de persoon in kwestie niet uit de lucht komt gevallen, wanneer hij wordt opgebeld.

Hoe begin je aan een motivatiebrief?

Naast je cv vragen de meeste werkgevers een motivatiebrief. Dat is niet zonder reden. Aan de hand van een motivatiebrief kan men niet alleen uitmaken wie je bent en naar wat je op zoek bent, maar ziet men onmiddellijk of je foutloos een brief kan schrijven.

Schrijf een motivatiebrief met enthousiasme en niet omdat het moet. Vermeld waarom het bedrijf en de functie jou aanspreken en in welke mate jij een toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Een motivatiebrief kan je mits de nodige aanpassingen steeds hergebruiken. Op Stepstone vind je voorbeelden van motivatiebrieven.

Indien je niet de beste schrijver bent, kan het geen kwaad, om je motivatiebrief te laten nalezen. Vraag aan andere mensen wat ze ervan vinden. Probeer vooral schrijffouten te vermijden, want dit komt onprofessioneel over. Met de online schrijfassistent zie je onmiddellijk waar de foutjes verscholen zitten.

Hoe zoek je naar een job?

Allemaal goed en wel die cv en motivatiebrief, maar naar wie moeten we deze sturen? Een nieuwe baan vinden is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Vacaturewebsites en selectie- en wervingskantoren schieten als paddenstoelen uit de grond.

Eerst en vooral moet je je inschrijven als werkzoekende. Voor Vlamingen is dit bij VDAB, Brusselaars bij Actiris en Walen sluiten zich bij Forem aan.

Vanaf je als werkzoekende bent ingeschreven kan jij niet alleen naar een nieuwe baan op zoek gaan, maar kunnen potentiële werkgevers jouw profiel terugvinden. Het is aan te raden om je cv online te publiceren.

Zoeken, zoeken en nog eens zoeken

Wie zoekt die vindt… Probeer tijdens je werkloosheidsperiode iedere dag actief naar een baan te zoeken. Op de website van VDAB, Actiris of Forem vindt u duizenden jobaanbiedingen. Je kan filteren volgens beroep, woonplaats, type contract, diploma, tijdregeling etc.

Hou een Excel bij van alle vacatures die je hebt uitgestuurd en of je al dan niet reactie hebt gekregen. Dat vormt een handig overzicht voor jezelf, maar is tevens een aantoonbaar bewijs indien ze je zouden oproepen.

Tip: Hieronder kan je een voorbeeld van zo’n Excel downloaden.

Hieronder enkele websites die een jobdatabank aanhouden:

Een vacature zegt niet alles over de job

Soms zijn er bepaalde zaken aan een vacature die je niet bevallen. Het is geen goed idee om klakkeloos op een vacature af te gaan. Tijdens een eerste gesprek kan je aangeven wat je niet leuk vindt. Er zijn heel wat werkgevers die zich flexibel opstellen. Schrijf niet onmiddellijk een vacature af omdat ze een diploma of vaardigheid vragen die jij niet bezit. Dit zijn slechts aanwijzingen die niet altijd doorslaggevend zijn.

Vraag tijdig hulp

Soms kan de zoektocht naar een job weinig voldoening brengen. Je solliciteert en solliciteert, maar krijgt alleen afwijzende reacties. Waarschijnlijk heeft dat niets met jou te maken, maar misschien zit er een foutje in je cv of motivatiebrief. Vraag tijdig hulp bij VDAB indien je er niet lijkt uit te komen. Er zijn jobcoaches die je met graagte bijstaan.

Is spontaan solliciteren goed?

Een spontane sollicitatie is altijd een goed idee. Misschien zou je graag voor een bepaald bedrijf willen werken, maar hebben ze momenteel geen lopende vacatures. Een spontane sollicitatie geeft weer dat je graag voor een specifiek bedrijf wil werken en daar houden werkgevers van. Geef aan waarom het bedrijf je aanspreekt en waarom je zo graag voor hen zou willen werken. Misschien heb je geluk en komt er ineens een plaatsje vrij.

Wat moet ik zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Wat moet ik zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?
Foto door Resume Genius

Het is zover! Een werkgever vindt jouw cv interessant en men nodigt je uit voor een eerste kennismaking. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk zo’n gesprek kan zijn. Kleed je netjes en verzorg jezelf, want een eerste indruk is enorm belangrijk. Wees voorbereid! Denk alvast na over volgende vragen die mogelijkerwijs aan bod kunnen komen:

  • Kan je wat meer over jezelf vertellen?
  • Waarom solliciteert u voor deze functie?
  • Bent u een teamplayer?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Wat weet je over ons bedrijf?
  • Wat zijn je loonverwachtingen?
  • Wat doe je als je meer taken krijgt dan je op een dag kan uitvoeren?
  • Waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?

Natuurlijk kan je niet alles voorbereiden, maar overloop enkele scenario’s die aan bod kunnen komen. Het is namelijk goed dat je snel en accuraat kan antwoorden. Dat straalt zelfverzekerdheid uit.

Probeer elke vraag, hoe moeilijk ook, zo positief mogelijk te beantwoorden. Een werkgever wil namelijk onderzoeken in hoeverre je met mislukking en falen kan omgaan.

Ook jouw verwachtingen spelen een rol

Je hoeft niet op alles ja te antwoorden. Indien er bepaalde zaken zijn waarin je je minder kan vinden is het goed dit aan te geven. Zo kunnen de werkuren een probleem vormen of had je toch meer loon verwacht. Het heeft geen zin om een job aan te nemen om toch maar een baan te hebben. Anders ga je een teleurstellende carrière bij je nieuwe werkgever tegemoet.

Ga na of alles binnen je leven past. Een alleenstaande moeder met drie kinderen kan geen veertien uur per dag werken. Het is normaal dat niet elke vacature bij je past, maar je hoeft maar eentje te vinden die dat wel doet.

Een werkgever stelt voorwaarden, maar die mag jij ook hebben. In deze moderne wereld hebben beide partijen recht van spreken. Indien er geen overeenstemming is zoek je verder.

Geloof in jezelf

Geloof in jezelf en in wat je kunt. Je bent een unieke persoonlijkheid met eigen talenten en jij weet het beste wat die zijn. Durf zelfverzekerd dat geloof aan een werkgever over te dragen. Iemand die sterk in zijn schoenen staat is iemand waar werkgevers mee willen werken.

Conclusie:

Op een bepaald moment in het leven zoeken we allemaal naar werk. Vooraleer we die zoektocht aanvatten, moeten we zien welk werk bij ons past. Willen we voor een baas werken of toch liever zelfstandig? Een diploma is belangrijk, maar ook niet alles. Ervaring en kunde zijn de eigenschappen die je nodig hebt om in je zoektocht naar werk te kunnen slagen.

Jouw cv is geen vodje papier. Een recente foto, persoonlijke informatie, een beschrijving van jezelf, al dan niet voltooide studies, ervaring, competenties en vaardigheden, talenkennis, computerkennis, hobby’s en een paar referenties zijn onderdelen die een geliefd cv opbouwen. Daarnaast verwacht een potentiële werkgever een motivatiebrief waarin duidelijk vermeld staat waarom jij voor deze functie solliciteert.

Op zoek gaan naar een job doe je tegenwoordig langs internet. Er staan duizenden vacatures online. Een vacature zegt natuurlijk niet alles over een job. Keur dus niet onmiddellijk een mogelijke baan af omdat er hier en daar wat dingen instaan die je niet bevallen.

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn er bepaalde dingen die je beter wel en niet zegt. Vergeet niet je eigen verwachtingen kenbaar te maken. Geloof vooral in jezelf en in wat je kan verwezenlijken, want zelfverzekerdheid is een grote troef.

Hoofdfoto door Marten Newhall – Unsplash



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *