Dankbaarheid tonen is iets wat we makkelijk vergeten. Zeker wanneer er bepaalde dingen in het leven zijn die niet lopen zoals we willen. Er is altijd wel iets dat beter kan gaan en toch zijn er duizend en één dingen waarvoor we dankbaar kunnen zijn. Dankbaarheid uiten is in de eerste plaats voor onszelf van belang, want het herinnert de mens eraan dat niet iedereen hetzelfde geluk krijgt voorgeschoteld. Maar wat is dankbaarheid precies en hoe kan het helpen om dagelijks dankbaar te zijn?
Wat houdt dankbaarheid in?
We kunnen wel zeggen dat we dankbaar zijn, maar welke definitie zit daarachter verscholen? Sommige mensen zijn blij dat ze gezonde kinderen hebben, terwijl ze dag in dag uit, de last van die kinderen bij anderen laten uitschijnen. Misschien is het leuk om in een huis te wonen, al vind je dat eigenlijk niet zo speciaal, omdat bijna iedereen in een huis woont. Jouw wagen voelt goed aan wanneer je door de stad toert, maar eigenlijk droom je stiekem van een nieuwer model.
Dankbaar zijn houdt in dat je bewust wordt van het feit dat je dingen hebt die je zomaar hebt gekregen. Dingen die ondertussen misschien gewoon aanvoelen, maar eigenlijk helemaal niet zo gewoon zijn. Een dankbaar persoon realiseert wat hij heeft een geschenk is, dat hij niet zelf heeft gecreëerd. Je denkt misschien dat jouw inkomen de normaalste zaak van de wereld is, maar uiteindelijk blijft het een gift en heb je dat geld niet zelf gecreëerd. Neen, ook niet als je er enorm hard voor hebt gewerkt. Wat we krijgen komt niet uit onszelf voort, althans niet in eerste instantie.
Waarom moet je dankbaar zijn?
Het geweldige aan dit leven is dat je niets moet, behalve dan je belastingen betalen. Toch zijn er heel wat voordelen aan dankbaarheid verbonden. Wie dankbaar is verbaast zichzelf over het feit hoe goed hij of zij het eigenlijk wel heeft. Het leven dat je gegeven is blijft het grootste geschenk dat je ooit zal ontvangen. Door dat leven kun je bereiken wat je wilt, hoe onmogelijk die droom in eerste instantie ook lijkt.
Wie dankbaar is beseft welk geluk met dat leven gepaard gaat en dat is de beste basis waarop je kan groeien. Tevens kan een gezonde reflectie over wat we reeds hebben ontvangen, het vermogen voor excentrieke verlangens doen temperen. Niets is onmogelijk, maar niet alles is nodig. Dankbaarheid tonen brengt een positieve stemming teweeg, omdat het uitzonderlijke reeds verkregen is.
Wat doet dankbaarheid met je brein?
Meer willen is menselijk, maar het kan een ongezonde situatie teweegbrengen. Je hebt namelijk mensen die nooit genoeg zullen hebben, ook al hebben ze in hun leven miljoenen vergaard. Er moet een bepaald punt zijn waarop je kan zeggen: nu heb ik mijn doel bereikt. Altijd doelen verleggen maakt je ongelukkig. Zeker wanneer die doelen telkens moeilijker realiseerbaar zijn.
De meest gelukkige mens is degene met de minste verlangens. Monniken, paters, priesters en nonnen leggen een eed van armoede af. Dat wil niet zeggen dat ze tot armoede worden herleid. Net het omgekeerde speelt zich af in het brein. Vraag maar eens aan een non of priester wat die eed met hun gedaan heeft. Veelal leven ze een spiritueel rijker leven dan voorheen en komen ze niets tekort.
Dankbaar zijn voor wat je hebt heeft een positieve invloed op je psychologisch welzijn, want er is reeds zoveel bereikt, waardoor je vanzelf gelukkiger wordt.
Voor wat moet ik dankbaar zijn?
Vergelijk je leven met dat van iemand die in een oorlogssituatie zit. Je hebt een dak boven je hoofd, zit in een warm huis, terwijl je kan eten en drinken wat je wilt. Bovendien zijn niet alleen je basisbehoeften vervuld. We klagen graag, maar vergeten daarbij wat we wel hebben. Het water dat uit je kraan stroomt is een wonder op zich, net zoals de elektriciteit die de lichten in jouw huis laten branden.
Je hebt apparaten zoals een pc of IPad waarmee je elke mogelijke vraag kan beantwoorden. Er zijn duizenden films beschikbaar die miljoenen hebben gekost. Met jouw telefoon kan je duizenden kilometers ver bellen. Zelfs voor de minst mobiele mensen staat er een netwerk van bussen en treinen klaar die je met graagte van punt a naar punt b brengen.
Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het. Generaties aan levensjaren hebben ervoor gezorgd dat wij het beter dan onze voorouders hebben. Een dankbaar gevoel is wel het minste wat daar tegenover kan staan.
Hoe dankbaarheid mij veranderd heeft
Dat ik vroeger minder dankbaar was dan vandaag is een licht understatement. Ik vond vooral dat ik op veel recht had, zonder dat ik besefte wat ik wel had. Het leven voelde zwaar aan, alsof er constant een last op mijn schouders lag. Ik zat maar met één ding in mijn hoofd: zo snel mogelijk rijk worden. Er is als jonge knaap natuurlijk niets verkeerd aan rijk willen worden, maar wel als dat verlangen overheersend is.
Ik moest een paar zware levenslessen krijgen, vooraleer ik tot besef kwam dat ik reeds rijk was. Een van die lessen was van jonge leeftijd er alleen voor te staan, een tweede het mislukken van een zelfstandige zaak en een derde mijn scheiding.
Als je enkele zwarte periodes hebt meegemaakt begin je in te zien wat je hebt en dat is meer dan je denkt. Dat is eigenlijk zo veel dat je tot besef komt wat een cadeau dit leven wel is. Ik ging sindsdien op een spirituele reis, die me geleerd heeft, hoe belangrijk het is om elke dag stil te staan bij wat je hebt en dat hoeven niet altijd dingen te zijn.
Goed begonnen is half gewonnen
Begin je dag door dankbaar te zijn voor de nieuwe dag die je gegeven is. Nee, het is niet een zoveelste dag vandaag, maar een uitzonderlijke mogelijkheid om het beter dan gisteren te doen. Wat er in het verleden ook is gebeurd… vandaag heb je een nieuwe kans tot groei en daarvoor dankbaar zijn bespoedigt een vruchtbaar bestaan.
Wie ’s morgens van zijn geluk bewust wordt heeft een mooie dag voor de boeg. Zelfs wanneer alles tegenslaat weet je nog wat je hebt en dat is ontzettend belangrijk. Mensen die hetgeen ze hebben appreciëren zullen minder snel in een depressie terechtkomen. Mijn eerste woorden zijn iedere dag hetzelfde: “Heer, dank u voor deze dag. ”
Zie vooruit
Apprecieer niet alleen wat je hebt, maar ook wat komen zal. Enkele voorbeelden zijn:
- Dank u God voor een veilige reis naar het werk
- Dank u dat ik deze maand wederom alles kan betalen
- Dank u voor de nieuwe auto die mijn kant uitkomt
- Bedankt dat ik vandaag de dag met mijn kinderen mag doorbrengen
- Bedankt voor het lekkere eten dat op onze tafel mag verschijnen
Er zijn genoeg dingen die eraan zitten te komen waarvoor je dankbaar kan zijn. Als je dit op voorhand uitspreekt is de kans groot dat het ook zal geschieden. Het meest krachtige gebed is een gebed van dankbaarheid. Erken wat mogelijk is en het zal mogelijk worden.
Werk met een vision board
Elke mens heeft dromen en verlangens die men graag wil behalen. Toch is niet iedereen bezig met die dromen te realiseren. Je kan namelijk praten over een droom of actie ondernemen zodat de droom daadwerkelijk kan uitkomen.
Een vision board is niet meer dan een prikbord, waarop je plaatjes en/of teksten van dromen gaat prikken. Wie zijn vision board op een prominente plaats in het huis aanbrengt, wordt geregeld met zijn dromen geconfronteerd. Het is moeilijk om dankbaar te zijn voor iets dat je nog niet hebt verkregen, maar daar ligt net het verschil met mensen die hun dromen wel laten uitkomen.
Door dank te zeggen kan de droom ontspruiten. Het is één ding om te dromen, iets anders om de droom te visualiseren. Door regelmatig naar het vision board te kijken weet je precies wat je wil.
Lees inspirerende verhalen
Onze generatie leest steeds minder, althans als we de peilingen mogen geloven. Lezen heeft nochtans een grote impact op ons mentaal welzijn. Door verhalen over anderen te lezen die het ons hebben voorgedaan krijgen we hoop en die hoop moeten we koesteren. Ontwikkel een gezonde leesroutine en houd jezelf voor dat jij de volgende kan zijn.
Het leven is zwaar, hard en je weet nooit wat er precies op je afkomt. Dat wil niet zeggen dat je de hoop moet opgeven. Integendeel, er zijn duizenden mensen die uit het niets zijn geklommen om een baanbrekend leven te kunnen leiden. Zolang je gelooft dat het kan, zal het ook komen. Hieronder zijn alvast enkele aanraders:
Verloren & gevonden door Kathryn Schulz
Verliezen en vinden, rouwen en liefhebben: Pulitzer Prize winnaar Kathryn Schulz onderzoekt deze levensgrote thema’s op schitterende wijze. Ze verweeft haar persoonlijke ervaringen tot een zoektocht naar hoe onze levens worden gevormd door verlies en ontdekking. Van groot verlies, zoals het overlijden van haar vader, tot klein verlies zoals kwijtgeraakte sleutels. Van het vinden van haar grote liefde tot het ontdekken van nieuwe planeten.
Troostrijk en prikkelend beschrijft ze hoe liefde & rouw, geluk & verdriet, voorspoed & tegenslag voortdurend samengaan. Zo legt ze het bitterzoete van het leven bloot: hoe we huiselijk geluk ervaren terwijl de wereld in brand staat, hoe we geïrriteerd raken door mensen die we adoreren, hoe onze levens eindig en toch oneindig complex zijn. Een ode aan de liefde zoals je die nog nooit hebt gelezen.
100 dagen dankbaarheid door Alexandra Smith
Nederland telt 800.000 zzp’ers. Een deel daarvan heeft last van de crisis, maar wie zijn dat eigenlijk? En hoe overleven ze?
Als zzp’er in crisistijd geeft Alexandra Smith de lezer 100 dagen een kijkje in de keuken. In columnachtige, anekdotische stukjes schrijft ze over de hunkering naar succes, de tegenslagen waarmee je te maken kunt krijgen, de schaamte die zorgt dat je alleen maar over successen praat en het spanningsveld tussen werk en privé. Het verhaal ontwikkelt zich van dankbaarheid voor wat er wél is, naar inzicht in wat nodig is om de situatie te verbeteren. In 100 dagen dankbaarheid rekent Alexandra op eigen wijze af met de crisis.
I Want to Thank You door Gina Hamadey
We weten allemaal dat dankbaarheid goed voor ons is, maar de echte magie ontstaat wanneer we het uiten. Schrijver Gina Hamadey leerde deze levensveranderende les uit de eerste hand toen ze zich door een burn-out en te veel uren op sociale media uitgeput en niet verbonden voelde. In dit boeiende boek beschrijft ze hoe twaalf maanden besteed aan het schrijven van 365 bedankbriefjes aan vreemden, buren, familieleden en vrienden haar perspectief veranderde. Haar reis laat zien dat het ontwikkelen van een blijvende actieve dankbaarheidsoefening je een gelukkiger mens kan maken, gecompliceerde relaties kan genezen en je opnieuw in contact kan brengen met de mensen van wie je houdt – en dat allemaal met slechts een klein beetje moed in de brievenbus.
Hoe kunnen we een vaak gevreesde taak omzetten in een lonende daad van zelfzorg, waardoor we ons meer aanwezig, vreugdevol en verbonden voelen? Of we nu schrijven naar een lang verloren vriend, een behulpzame buurman of de leraar van een kind, dit inspirerende boek helpt ons na te denken over betekenisvolle herinneringen en gedeelde ervaringen en ons uit te drukken met authenticiteit, kwetsbaarheid en hart. Geïnspireerd door Hamadey’s jaar van ontdekking en interviews met experts op het gebied van relaties, dankbaarheid en meer, biedt deze bedrieglijk eenvoudige gids een krachtige manier om uw vreugde een impuls te geven.
Hamadey merkte dat ze niet alleen familieleden en vrienden bedankte, maar ook minder verwachte mensen in haar omgeving, waaronder plaatselijke winkeliers, fysiotherapeuten, loopbaanmentoren van lang geleden, favoriete auteurs en meer. Als je eenmaal aan de slag gaat, zul je merken dat je ook een actieve dankbaarheidspraktijk aan het cultiveren bent: één oprechte dankbetuiging per keer.
Schrijf het neer in je dagboek
Een dagboek bijhouden heeft tal van voordelen. We maken zoveel dingen mee en onthouden zo weinig. Een dagboek dient echter niet alleen voor het documenteren van alledaagse gebeurtenissen. In een dankbaarheidsdagboek houd je iedere dag 3 zaken bij waarvoor je dankbaar bent.
Ik ben zelf een fervent dagboekschrijver en daardoor kan ik mijn eigen evolutie herbeleven. Hierin schrijf ik ook de zaken waarvoor ik dankbaar ben. Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat ik nog zonder mijn dagboek zou doen. Een dagboek is je beste vriend, want je kan er alles (echt alles) in kwijt.
Conclusie
Dankbaarheid houdt in dat je even stilstaat bij wat je hebt. Je zal zien dat je als mens vaak meer dan genoeg hebt en toch willen we altijd meer. Je mag dankbaar zijn voor het leven dat ons voor niets is gegeven.
Mensen die dankbaarheid beoefenen weten als geen ander dat je daardoor vanzelf gelukkiger wordt. Je kan voor duizend en één dingen dankbaar zijn, ook al heb je grote verlangens en dromen. We leven allemaal levens waar koningen van 100 jaar geleden van droomden.
Dankbaarheid tonen heeft mij veranderd en dat kan ook jou veranderen. Kies iedere dag drie dingen waarvoor je dankbaar bent en schrijf ze op in je dankbaarheidsdagboek. Je houdt niet voor mogelijk wat zo’n kleine verandering met je leven kan doen.
Begin je dag door dankbaar te zijn, want goed begonnen is half gewonnen. Zie vooruit en wees dankbaar voor wat komen zal, eventueel met een vision board aangevuld. Lees inspirerende verhalen en houd alles in een dagboek bij.
Ik ben benieuwd hoe jullie dankbaarheid in jullie leven tot uiting brengen.
Hoofdfoto door Irene Dávila
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten