Wanneer alles verdeeld is lijkt het alsof het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Je voelt je alleen, gebroken, verdrietig en weet niet wat de toekomst zal brengen. De relatie is nu wel echt gedaan. Er is niks meer waarover nog moet worden gediscussieerd, maar misschien is dat wel hetgeen dat je nodig hebt. Weer alleen zijn is niet zo erg dan je denkt. Sterker nog, alleen zijn geeft mogelijkheid om te groeien. Over één ding heb je gelijk. Het zal nooit meer hetzelfde zijn, want het zal iedere dag beter worden.
Wat betekent het om alleen te zijn?
Ik ga eerlijk met je zijn. Alleen zijn is niet altijd gemakkelijk. Wat er ook gebeurt… jij moet je boontjes zelf zien te doppen. In een relatie heb je iemand met wie je zorgen kan delen. Na een break-up lijkt het soms of je eigenhandig een gevecht met de wereld aan het voeren bent. Er komt dan ook heel wat af op een mens.
Financieel moet je ineens alles zelf betalen. De rekeningen blijven grotendeels hetzelfde, alleen is het bedrag op de factuur ook het bedrag dat jij alleen gaat betalen. Emotioneel hang je met hakenogen aan elkaar, terwijl de minste tegenslag snel in een nachtmerrie kan omslaan.
Wanneer ik na 10 jaar samenzijn terug single werd, wist ik niet wat mij overkwam. Ik had niet alleen de zorg voor twee jonge kinderen, maar moest onder een enorme schuldenlast van een vorig zelfstandig leven, de eindjes aan elkaar knopen. Toegegeven waren er momenten dat ik mij een goede toekomst nog moeilijk kon inbeelden tot een collega mij op een dag serieus vooruithielp.
De berg waar je over moet

Net zoals veel mensen had ik heel wat meegemaakt in mijn leven. Geen enkele droom uit mijn jeugdjaren leek uit te komen. Wel werd ik gezegend met twee prachtige zonen. Toen ik plots tot alleenstaande papa werd gekroond, moest ik ondertussen een moeilijke periode doormaken. Mensen beseffen niet altijd hoe moeilijk het is wanneer een huwelijk stukloopt. De eerste weken zal je veel begrip krijgen, maar dan verwachten ze wel dat je verder gaat.
Eigenlijk waren die mensen vooral gelukkig dat zij niet in mijn plaats waren. Toch waren er ook mensen die mij wel de nodige aandacht schonken. Mensen die naar mijn grieven wilden luisteren. Zo had ik twee collega’s die keer op keer klaarstonden wanneer ik ze nodig had, ook al besefte ik dat toen niet. Het is belangrijk dat je openstaat voor goede zielen die zich over jou willen ontfermen, want je hebt ze nodig.
Een van die collega’s had ook een zware scheiding achter de rug. Wanneer ik hem vertelde dat ik mijn toekomst nog moeilijk rooskleurig kon inbeelden, moest hij oprecht lachen. “Dat is helemaal normaal, Robby“, zei hij. “Je staat onderaan de berg. Vanaf nu gaat het beter gaan. Dag per dag, stap per stap, tot je op een gegeven moment de berg over zal gaan.” Hoezeer ik hem ook wilde geloven kon ik er met mijn verstand niet bij. Ik moest telkens denken aan wat ik verloren had en dat was mijn groot probleem.
Raap je scherven bij elkaar
Na mijn scheiding leek het alsof ik alles was verloren. Mijn grote droom was een gezin en dat had ik gekregen, maar nu viel dat gezin uit elkaar. Ik spendeerde mijn dagen met werken, wandelen en een zo goed mogelijke papa voor mijn kinderen te zijn. Het was bovendien weken rot weer, wat niet echt hielp om mijn humeur op te krikken.
Toch besefte ik één ding. Ik moest er nu zijn voor mijn kinderen, ook al hing ik met stukken aan elkaar. De plaats die mijn ex-vrouw had achtergelaten moest door mij worden opgevuld, althans voor de weken dat de kinderen bij mij waren. In het begin zag ik vooral naar wat ik verloren was. Mijn vrouw was weg, ik stond alleen in voor de kinderen en mijn maandelijkse kosten waren torenhoog. Een mens zou voor minder depressief worden.
Ik weet nog altijd niet hoe ik die eerste maanden ben doorgekomen. Ik was een wandelend lijk, dat iedere keer opnieuw het einde van de dag probeerde te halen. Ik voelde mij eenzaam, verloren en dacht dat het beste uit mijn leven was gepasseerd. Dat was natuurlijk niet waar. Sterker nog, de volgende jaren zou het veel beter worden, maar dat zag ik toen nog niet. Op dat ogenblik probeerde ik vooral de overgebleven scherven bij elkaar te rapen. Wat had ik nog?
Alleen zijn is een illusie
Mensen voelen zich eenzaam wanneer ze alleen zijn. Zelfs mensen zoals ik die niet van sociale contacten hoeven te leven, hebben nood aan een wederwoord, aan compassie, aan weten dat je niet alles alleen hoeft op te lossen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn zoveel mogelijkheden om je niet alleen te voelen. Hieronder enkele dingen die mij enorm vooruit hebben geholpen.
Durf praten over de relatiebreuk
Het gaat vaak mis wanneer mensen niet willen praten over de moeilijkheden waar ze doorgaan. Ze schamen zich voor wat er is gebeurd, terwijl tegenwoordig bijna iedereen weleens door een relatiebreuk of scheiding is gegaan. Omdat ik ’s avonds vooral de kinderen een goede thuis wilde geven, moest ik op zoek gaan naar mensen die wilden luisteren.
Gelukkig vond ik een luisterend oor bij de weinige familie die ik heb en bij collega’s op het werk. Als je veel alleen bent durf je dingen op te kroppen, waardoor de verwerking langer duurt. Wie praat over zijn problemen doet een eerste stap in de goede richting. Ik weet dat het moeilijk is om over bepaalde dingen te praten en misschien is niet iedereen met je verhaal te vertrouwen. Toch zijn er altijd mensen die het goed met je menen. Zoek die mensen op, ook al is het maar één vriend bij wie je terecht kunt.
Praatgroepen worden niet zomaar voor de gezelligheid opgericht. Praten werkt, vooral met mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt of aan het doormaken zijn. Daarom kan het helpen om eens één van die praatbijeenkomsten bij te wonen. Je zal misschien versteld staan hoe die sessies kunnen helpen. Voor mensen die zich liever niet verplaatsen zijn er online fora en natuurlijk kan je onderaan dit artikel je eigen verhaal kwijt. Wie een meer persoonlijke benadering wil kan altijd op zoek gaan naar een relatiepsycholoog. In bepaalde gevallen kan je ziekenfonds hier deels in tussenkomen.
Lezen na een break-up

Een lezer voelt zich nooit alleen en daar is een goede reden voor. Door verhalen laten we ons inspireren. In de meest verschrikkelijke tijden kan het lezen van boeken het gevoel van eenzaamheid doen slinken. Nu je terug alleen bent heb je twee opties: ofwel laat je je gaan en ga je feesten, drinken tot je vroeg of laat beseft dat zulk leven niemand verder helpt of je probeert dag per dag inzicht te verwerven.
Mijn hoofd staat niet naar lezen, denk je dan. Ik kan alleen maar aan de break-up denken. Je hebt waarschijnlijk gelijk en daarom moet je vooral proberen om het wel te doen. Er gebeurt namelijk iets magisch wanneer je begint te lezen. Zelfs als je in het begin met moeite een pagina kan omslaan, komt er een moment wanneer het verhaal je zal meezuigen. Dat heb je nodig om je gedachten te verzetten.
Als je zelfhulpboeken zoekt over hoe je met een break-up moet omgaan zijn onderstaande alternatieven zeker de moeite waard.
Als je wereld instort door Pema Chödrön
In deze klassieker worden heldere adviezen gegeven om moeilijke tijden en emoties tot wijsheid en geluk om te vormen. Toch lopen we het vaak mis, omdat we pijn en lijden willen ontwijken. Volgens Pema Chödrön moet je net afdalen naar dat verdriet, omdat daar de sleutel naar het geluk te vinden is. Voor wie niet vlucht zal het lijden vanzelf verdwijnen.
De wijsheid van een gebroken hart door Susan Piver
Een gebroken hart is een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven, omdat je niet alleen te maken hebt met het verdriet en het gemis maar ook met gevoelens van onmacht, falen, schaamte en een gebrek aan zelfvertrouwen. Toch is het mogelijk om op een zinvolle wijze met deze gevoelens om te gaan, waardoor je er uiteindelijk gelukkiger en sterker door wordt. Susan Piver beschrijft vanuit haar eigen ervaring hoe je een pijnlijke ervaring als een gebroken hart kunt omzetten in een bron van positieve levenskracht.
- een gids naar heling van ons liefdesverdriet en emotionele pijn
- met oefeningen en meditatietechnieken
- met suggesties voor de doeltreffendste uitlaatkleppen voor als het je te veel wordt
- met een weekprogramma om tot jezelf te komen
Het seizoen van de liefde door Robby De Letter
Toen ik door mijn zoveelste break-up ging, besloot ik om er een boek over te schrijven. Het werd het verhaal van Sadie en Julian, die elk op hun beurt de ervaring van hun break-up belichtten. Het is een boek dat tijdens een break-up geschreven werd, waardoor het levensecht aanvoelt. Via deze link kan je het seizoen van de liefde uiterst voordelig aankopen (alleen voor lezers van dit artikel). Je hebt al genoeg kosten….:)

Synopsis
Sadie en Julian, allebei gescheiden en gebroken door een vorige relatie zoeken hun toevlucht bij elkaar. Een wondervolle periode van verliefdheid die ze nog nooit gevoeld hadden, brengt hun in een staat van extase, waarbij ze hun hemel op aarde lijken verdiend te hebben. Plots breekt Sadie alle contact waardoor hun seizoen van de liefde abrupt wordt onderbroken. Allebei proberen ze op hun eigen manier de eenzaamheid van het alleen-zijn te overwinnen. Hun zoektocht waarom het misgelopen is brengt hun door een emotionele rollercoaster die niet te stoppen is. Hoe kunnen ze hun leven verderzetten wanneer noch hij, noch zij de break-up kan begrijpen? Een verhaal over wachten op liefde in een periode waar alle hoop verloren lijkt.
Wandelen, wandelen en nog eens wandelen
Eenzaamheid, depressie en donkere gedachten worden versterkt door lang binnen te blijven. Na een break-up lijkt het of alle energie door een wreedaardig monster uit je lichaam is gezogen. Je wilt het liefst van al jezelf onder een toren kussens verbergen. Hoewel dit tijdens de drie dagen rouw volledig aan te raden was, is er nu een moment aangebroken dat we die negatieve gevoelens moeten gaan bestrijden.
De gemakkelijkste manier om stapjes vooruit te maken is door ze daadwerkelijk te zetten. Er wacht een hele wereld buiten die je kan verkennen. Wauw, daar heb ik echt nood aan! Wel, geloof het of niet, maar wandelen helpt om je break-up beter te verteren. Door gezonde frisse lucht op te snuiven geef je je brein de kans om over andere dingen na te denken. In de beginperiode is dat moeilijk, maar dag per dag zal je aandacht meer van de break-up worden afgeleid en dat is goed!
Tevens is wandelen niet alleen goed voor je mentaal welzijn. Ook op fysisch vlak zal je erop vooruit gaan. Ik weet dat ik soms een paar kilometer verder te voet naar de winkel ging, alleen maar om mijn gedachten te kunnen verzetten. Een gewoonte die ik trouwens niet verleerd ben, want nog steeds wandel ik regelmatig en laat ik mijn wagen liever in de garage staan.
Door te wandelen ontmoet je ook nieuwe mensen, waardoor een mens zich minder alleen voelt.
Waarom het ok is om even alleen te zijn
De maatschappij dringt ons op om zo snel mogelijk een relatie aan te gaan, want daar ligt het geluk in verscholen. Vreemd dat veel van die relaties net het slechtste in mensen naar boven halen. Daarom is het goed om even alleen te zijn, na te denken waar je bent, zodat je stilletjes aan plannen voor de toekomst kan maken.
Neem je tijd en rush jezelf niet meteen in een nieuwe relatie. Door alleen te zijn zal je ontdekken dat er heel wat groeipotentieel ontstaat. Je zal opmerken dat je eigenlijk niemand nodig hebt om te overleven en dat liefde voor jezelf vaak belangrijker is dan liefde die wordt gegeven. Jouw gebroken hart heeft jou nodig en niet iemand die zich aanpast om een ander gelukkig te maken.
Wees fier op jezelf dat je dit allemaal aankan, dat je iedere dag beter probeert te doen en dat je van niemand afhankelijk hoeft te zijn. Verken je geest en lichaam door nieuwe dingen te proberen, dingen die je zolang hebt uitgesteld. De tijd voor jou is aangebroken…
Waarom we niet graag alleen zijn
Mensen zijn sociale wezens en zoeken naar contact. Vooral wanneer je hebt samengewoond kan een break-up bijzonder naar aanvoelen. Je komt thuis in een leeg huis en alles wat je doet lijkt zinloos.
Gebruik de tijd die je gegeven is om jezelf te ontplooien. Vergeet niet dat je nooit gelukkig met iemand kan zijn, wanneer je niet gelukkig alleen kan zijn. Begrijp dat het wat tijd nodig heeft, maar ook jij zal je weg vinden.
Zet jezelf op de eerste plaats en doe vooral dingen die jij wilt doen. Als je een hele dag wilt lezen, doe dat dan. Wil je liever een yogacursus volgen… ga er dan voor. Misschien is dit het moment om gitaar te leren spelen of zoek je liever een manier om online te gaan bijverdienen? Wat het ook moge zijn… doe wat jij wilt.
Wat hebben we geleerd?
Opnieuw alleen komen te staan na een break-up is geen lachertje. Niet alleen op emotioneel vlak veranderen er veel dingen, maar ook op financieel vlak moet je de eindjes aan elkaar knopen.
Er is een berg waar je overheen moet en dat gaat alleen als je bereid bent om iedere dag kleine stapjes te zetten. Raap je scherven bij elkaar door te kijken naar wat je hebt en niet wat je verloren bent.
Eenzaamheid is eigenlijk een illusie omdat er zoveel dingen zijn die je kan doen om het alleen zijn tegen te gaan. Durf praten over jouw liefdesverdriet door anderen erbij te betrekken. Er bestaan tevens praatgroepen en online fora waar jij je verhaal kwijt kan. Leer van de ervaringen van mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt.
Lezen en wandelen hebben mij enorm geholpen wanneer ik door mijn break-up ging. Het is helemaal ok om even alleen te zijn, want het is de beste manier om jezelf te ontplooien. Doe nu waar jij vooral zin in hebt, hoe onlogisch dat ook lijkt.
Ik hoor graag in de reacties onderaan hoe het met jullie gaat.
Foto door Jose Antonio Alba via pixabay
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten