Liefde is leuk, opwindend en spannend tot het niet meer zo is. Op een dag kom je tot de conclusie dat jouw relatie niet meer de potentie heeft om jou gelukkig te maken. Allerlei vragen zoeven door je hoofd. Ben ik verkeerd als ik mijn partner verlaat? Hoe ga ik het financieel redden? Zal ik later spijt krijgen van mijn beslissing? Weggaan van je maatje is niet zo eenvoudig dan het lijkt. Jullie hebben tenslotte ooit gezworen om voor altijd bij elkaar te blijven. En wat met de kinderen, zijn of haar familie waarmee je een band hebt opgebouwd en dat huis dat je alleen niet kan blijven betalen? In dit blog onderzoeken we hoe je de juiste keuze maakt.
Ik twijfel aan mijn relatie
Beginnen twijfelen aan je relatie doe je niet zomaar. Het gaat al een tijdje niet goed tussen jullie, maar is dat niet bij elk koppel? Van vrienden, familie en collega’s hoor je verhalen van de perfecte liefde. Bij hen lijkt het wel te werken. Waarom dan niet bij jou? Niemand zal ontkennen dat relaties moeilijk zijn. Je moet als het ware constant verandering kunnen brengen en laat dat nu net iets zijn, wat de meeste mensen niet kunnen.
Waarom ontstaat er twijfel in een relatie?
Een eerste goede vraag is waarom je aan je relatie begint te twijfelen. Waarschijnlijk zijn er bepaalde dingen veranderd ten op zichte van voeger. Enkele redenen kunnen zijn:
- Je voelt niet meer dezelfde liefde voor je partner,
- De last van het gezin is te zwaar
- Jouw geliefde lijkt niet te zijn wie je dacht
- Je komt financieel niet vooruit
- De gevoelens van vroeger zijn weg
- Er zijn veel conflicten/ruzies tussen jullie
- Je bent verliefd op iemand anders
- Er is ontrouw geweest
- Je wordt emotioneel of fysisch mishandeld
- Geen respect voor elkaar
- Jullie vrijen niet meer op regelmatige basis
- Je droomt over een leven buiten de relatie
- Jullie praten niet meer met elkaar
De cijfers liegen er niet om. Meer en meer mensen gaan uit elkaar omdat ze geen oplossing kunnen bedenken. Het is tegenwoordig zelfs heel normaal om uit elkaar te gaan. Zo normaal dat men een langere relatie als een uitzondering begint te beschouwen.
Twijfelen aan je relatie is doodnormaal. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen die je graag anders had gezien. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn als het op relaties aankomt. Je moet er voor elkaar zijn, niet alleen in het begin, maar voor altijd. Wanneer de verliefdheidsgevoelens jou volledig inpalmen is dat geen probleem. Dan gaat alles vanzelf. Het wordt moeilijker als die magische gevoelens beginnen te verdwijnen, als je niet meer weet waarom jullie nog samen zijn, als twijfel ontstaat.
Je kan er niet altijd een reden voor bedenken. Wat je voelt is rationeel moeilijk te verklaren. Gevoelens kunnen gewoon weggaan en eigenlijk boeit het jou niet meer of ze ooit zullen terugkomen. Wat kan er werkelijk veranderen? Het geloof in de relatie is weg.
Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?

Waarschijnlijk is er een serieuze verandering merkbaar ten op zichte van vroeger. Jullie laatste innige kus kan je niet meer herinneren. Lieve woorden zijn schaars en cadeautjes worden alleen bij verjaardagen of Kerstmis uitgedeeld. Het zijn moetjes en niet langer magjes.
Gaandeweg verdwijnt de passie en liefde die jullie voor elkaar voelden. Samenleven laat gewoonte ontstaan. Na verloop van tijd kennen jullie elkaar zo goed dat alles voorspelbaar wordt. Om 7 uur poetst hij zijn tanden, tegen achten heeft zij de lunch voor het gezin bereid, voor half negen zijn de kinderen aan de schoolpoort afgezet, na vijven komen jullie allebei thuis van het werk en tegen tienen valt zij in slaap op de sofa. De romantiek in jullie relatie is dood.
De precieze weg hoe jullie hier terecht zijn gekomen is niet altijd duidelijk. Op een bepaald punt hebben jullie voor het makkelijke pad gekozen, de weg van de minste weerstand. Er is op een zeker moment een splitsing geweest die twee wegen heeft gecreëerd. Hij vulde zijn dagen met wat hij leuk vond, zij met waarmee zij kon leven. Jullie zijn in overlevingsmodus verzeild geraakt, maar dat is niet meer voldoende want je wil meer.
Waarom heb ik geen gevoelens meer?
Gevoelens komen en gaan. Misschien ben je ooit verliefd geweest, terwijl je nu niet begrijpt, hoe dat is kunnen gebeuren. Was je dronken? Niet goed bij je hoofd? Nee, wat je toen voelde was oprecht, maar je bent niet meer de persoon van vroeger.
Hetzelfde geldt voor relaties. In het begin konden jullie niet van elkaar afblijven. Alles wat de ander deed was perfect. Natuurlijk was dat niet zo. Je zag het alleen zo omdat je door verliefdheid blind werd gemaakt. Er waren allerlei gevoelens voor de ander. Alles was spannend en nieuw. Dit was de partner voor jou, dat wist je gewoon.
Nu is het helemaal anders. Er leeft iemand bij jou die jouw metgezel hoort te zijn, een maatje waartegen je alles kan vertellen. In realiteit lijkt het eerder een vreemde, iemand waarvoor je niet hebt gekozen, een persoon waarmee je eigenlijk niet wilt samenzijn. Toch ziet de buitenwereld jullie als koppel, terwijl jij een leven op je eentje begint te leven. Alleen het gezamenlijke adres en de kinderen binden jullie aan elkaar, maar is dat voldoende? Als de gevoelens weg zijn, gaat het toch niet meer…
Is het normaal om je gevoelens te verliezen?
Ja en nee.
Ja, als je het leven gewoon zijn gangetje hebt laten gaan. Nee, als jullie alles hebben gedaan om de liefde en spanning in jullie relatie te behouden. De meeste koppels zullen zichzelf waarschijnlijk in de eerste hypothese herkennen. Er zijn weinig duo’s die alles gegeven hebben om de liefde te laten bloeien, maar dat is geen verwijt. Het is heel menselijk om je interesse in de ander te verliezen, vooral als die steeds beschikbaar is.
Gevoelens zeggen echter niet alles. Ze zijn een voortvloeisel van het leven dat we leven. Je kan morgen Meryl Streep tegenkomen en dat kan vanbinnen een warm gevoel geven. Het wordt anders wanneer je 30 jaar met Meryl hebt samengeleefd, waarmee ik trouwens niets negatief over haar wil zeggen. (Ik ben één van haar grootste fans)
Het is duidelijk dat gevoelens niet alles over een relatie zeggen en het is zeker niet onmogelijk dat gevoelens kunnen terugkomen. Toch is het niet evident om samen te blijven, wanneer de liefde tussen jullie volledig verdwenen is.
Scheiden omdat het gevoel weg is
Mensen gaan vooral uit elkaar omdat gevoelens verdwenen zijn. Waarom zou je bij iemand blijven waarvan je niet meer houdt? Niet verwonderlijk dat je partner uit de lucht komt gevallen, wanneer jij plotsklaps je biezen pakt. Soms wordt het gevoel om te scheiden versterkt door de gevoelens voor iemand nieuw. Ineens voel je terug wat je ooit voor je partner hebt gevoeld, alleen lijkt het beter, sterker en meer liefdevol.
Laat je niet vangen door het nieuwe, want dat nieuwe wordt op zijn beurt ook gewoon. Veel partners treuren om de beslissing die ze ooit in een waas van verliefdheid hebben genomen. Het besluit om uit elkaar te gaan zou niet op liefde voor iemand nieuw mogen worden gebaseerd. Dat is een oneerlijke en vaak verkeerde keuze. Je kan moeilijk je huidige partner waarmee je een geschiedenis hebt, met een nieuwe partner gaan vergelijken. Als je iets vergelijkt, weeg het dan met gelijke maten af.
Gevoel is een slechte barometer als het op tijdelijke omstandigheden is gebaseerd. Wanneer je echter geruime tijd ondervindt dat alle leven uit de relatie verdwenen is kan je opteren om niet langer verder te gaan. Weet wel dat een scheiding juist het tegenovergestelde effect kan veroorzaken. In het begin voel je je vrij, maar daarna ben je alleen. Het scheiden op zich zal de situatie niet onmiddellijk verbeteren, al kan het wel een uitweg bieden voor een onhoudbare situatie.
Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt?
Scheiden of blijven… het blijft een aartsmoeilijke keuze. Met elke beslissing lijk je wel iets te verliezen. Soms is het makkelijker om niets te doen. Misschien wordt het vanzelf beter en zit je in een situatie waarin elk koppel weleens verzeild is geraakt. Of je al dan niet de juiste keuze maakt, is moeilijk op voorhand te voorspellen. Niemand weet wat morgen zal brengen.
Een relatie zonder liefde is geen optie
De basis van elke relatie is liefde. Liefde voor elkaar en liefde voor het gezin. Wanneer die gevoelens verdwenen zijn, is het niet langer vanzelfsprekend om op een liefdevolle manier met elkaar te blijven omgaan. Toch mogen we het tijdelijk weggaan van gevoelens niet verwarren met de complete verdwijning ervan.
Voordat je een beslissing maakt om van je partner weg te gaan, zou je hierover zekerheid mogen hebben. Vraag jezelf af wat er de laatste tijd is veranderd, waarom jullie liefde op een laag pitje staat, in hoeverre je alles hebt gedaan om die liefde te laten bloeien. Sowieso is het geen optie om zonder liefde bij elkaar te blijven. Dat is voor jullie, noch de kinderen een goede optie. Zonder liefde kunnen jullie de harmonie binnen het gezin niet waarborgen.
Sommige koppels komen na verloop van tijd in een broer-zus relatie terecht. Ze hebben geen seks meer en runnen het gezin als een bedrijf waarin ze gelijkwaardige eigenaars zijn. Platonische liefde kan voor bepaalde mensen een optie zijn, maar zonder gevoelens werkt zelfs dat niet. Als je bij elkaar blijft, zouden jullie een manier moeten zoeken om die gevoelens terug op te wekken. Zo niet blijft uit elkaar gaan de beste optie.
Blijf niet voor de kinderen of financiën samen
Mensen blijven soms bij elkaar omdat ze niet willen dat hun kinderen in een gebroken gezin terechtkomen. Toegegeven is de eenheid van het gezin de hoeksteen van onze maatschappij, maar als de eenheid weg is heeft dit vaak een averechts effect. De kinderen zijn niet beter af als hun ouders omwille van hen bij elkaar blijven. Zonder sterke basis waarop ze kunnen terugvallen heeft het gezin geen waarde meer. Soms is het makkelijker om te blijven. Dan is er minder gedoe en kan iedereen zijn leven voortzetten. De keerzijde van de medaille is dat niemand er gelukkiger van wordt.
Een tweede vaak voorkomende reden om niet van elkaar te scheiden zijn de financiën van het gezin. Jullie hebben samen een huis gekocht. Er loopt een lening voor een auto en misschien zelfs voor de wasmachine. In sommige gezinnen is de schuldenlast zo hoog dat weggaan geen optie lijkt. Het is met andere woorden een excuus geworden om de realiteit niet onder ogen te hoeven zien. Gezamenlijke schulden worden na een break-up verdeeld. Het is aan jou om een oplossing voor jouw deel te vinden. Zelf ging ik onder een enorme schuldenlast gebukt, maar ik heb een weg gevonden om schuldenvrij te worden. Als je alleen voor het geld bij elkaar blijft, zal je merken dat schulden nooit zullen weggaan. Wanneer de ene schuld is afgelost, zal een nieuwe schuld worden aangegaan.
Praten jullie nog met elkaar?
Een respectvolle en open communicatie is een belangrijk fundament binnen elke relatie. Gewoon praten over dagdagelijkse zaken is onvoldoende. Er moet een diepere betekenis voelbaar zijn. Aan een partner kan je dingen vertellen die je aan niemand anders vertelt. Jij moet jouw gevoelens kunnen uitdrukken, net zoals je geliefde dat hoort te doen. De sterke liefdesband van een relatie dient net om elkaar door communicatie en openheid te laten groeien.
Als de communicatie tussen jullie niet verder reikt dan wie de kinderen gaat ophalen of wie de auto naar de garage brengt, heb je twee keuzes. Ofwel geef je op, ofwel werken jullie aan de gezamenlijke communicatie. In een relatie moet gepraat worden. Het loopt niet vanzelf, noch komt die eerlijke en open communicatie vanzelf terug. Als jullie niet bereid zijn om elkaar opnieuw te leren kennen, stop je er beter mee.
In het boek Houd me vast van Sue Johnson leer je hoe je een uitgedoofde relatie weer tot leven kan brengen. Door haar gesprekstechnieken op je eigen relatie toe te passen heb je meer kans dat de gebrekkige communicatie eindelijk stopt.
Word je gewaardeerd?
Voel jij je belangrijk binnen deze relatie? Geeft je partner voldoende waardering voor wie je bent en wat je doet? Het is verschrikkelijk wanneer dat niet het geval is. Natuurlijk moet dit van beide kanten komen. Je kunt niet verwachten dat jij de hemel wordt ingeprezen als je continu negatieve eigenschappen over je partner benoemt. Als jij waardering geeft, maar nooit waardering terugkrijgt, kan dat een teken zijn dat de relatie dood is.
Elkaar opnieuw leren waarderen gebeurt met kleine gebaren. Bedankt dat je het vuilnis hebt buitengezet, leuk dat je de kinderen ging ophalen, fijn dat je mee naar het huwelijk van mijn vriendin bent gegaan. Geef altijd meer dan wat je zelf verlangt. Weinig verwachtingen creëren de beste relaties, al mag je wel een basis van waardering verwachten.
Jullie zijn niet meer dezelfde personen
Vooral bij langdurige relaties kunnen partners veranderen. Als je 20 jaar geleden vlinders voor iemand hebt gevoeld, lijkt het soms of je op iemand anders verliefd bent geworden. Je partner is nog steeds dezelfde man of vrouw die je destijds hebt leren kennen, al is je geliefde ondertussen door zijn levenspad gevormd. Jij bent hoogstwaarschijnlijk ook niet meer dezelfde persoon dan 20 jaar geleden. Samenwonen, kinderen en ouder worden hebben allemaal hun tol op de vorming van wie we zijn.
Deze verandering kan positief of negatief uitdraaien. Positief wanneer je metgezel in de dingen die jij waardeert is gegroeid, negatief als het omgekeerde heeft plaatsgevonden. Dat wil niet zeggen dat de liefde van je leven in een monster is veranderd. Er zijn gewoon minder overeenkomsten die jullie samen binden.
Vrienden en familie geloven er niet in
Een relatie is in de eerste plaats voor jullie. Vrienden en familie spelen echter een belangrijke rol in ons leven. Als niemand jullie relatie waardeert, wil dat wel iets zeggen. Je dierbaren willen het beste voor je. Als 1 of 2 mensen vragen bij jullie relatie hebben is dat op zich geen groot probleem. Dat wordt anders wanneer geen van je vrienden vertrouwen in jullie relatie heeft.
Het wordt aartsmoeilijk als je zowel binnen als buiten de relatie niet wordt gesteund. Je begint te liegen tegen vrienden, verdraait de waarheid, in de hoop dat ze zich zullen bekeren. Als je tegen hen begint te liegen, begin je ook tegen jezelf te liegen. Spreek de waarheid, hoe moeilijk die ook is.
Durf kiezen voor geluk
Kiezen is verliezen. Wat je ook kiest… er zullen positieve en negatieve consequenties aan verbonden zijn. Sommige partners ondervinden moeilijkheden om een juiste keuze te maken. Dat is begrijpelijk, omdat je niet zomaar een relatie wil opgeven. Rondom jou vertellen mensen dat ieder huis zijn kruis heeft, maar dat kruis blijkt in jouw situatie alleen op jouw hoofd te vallen.
Praat met je partner over de gevoelens waarmee je worstelt. Probeer in eerste instantie een gezamenlijke oplossing te bedenken. Als je echter geen energie hebt om verder te gaan, als je voelt dat deze relatie ongeluk met zich meebrengt, dan is misschien de tijd gekomen om jullie gezamenlijk pad te scheiden. Kies voor wat jou gelukkig maakt, niet hoe je de verwachtingen van anderen kan inlossen. Uiteindelijk gaat het om jouw leven, jouw groei, jouw geluk en dat kan alleen jij bepalen.
Uit elkaar gaan is hard, maar soms noodzakelijk. Om mensen tijdens hun break-up bij te staan heb ik een gratis 30 dagen break-up cursus ontwikkeld. Hierbij wordt elk aspect van de break-up belicht, zodat je deze moeilijke periode niet alleen moet doorstaan. Elke dag krijg je de kans om vragen te stellen. Samen zoeken we naar een nieuw levenspad dat je gelukkig maakt.
Conclusie
Twijfelen aan een relatie doen we allemaal. Twijfel op zich is geen valabele reden om de liefdesband op te blazen. Onzekerheid komt natuurlijk niet zomaar. Waarschijnlijk zijn er tal van redenen die de twijfel voeden. De vraag stelt zich hoe jullie hier zijn terechtgekomen… want ooit waren jullie voor elkaar bestemd.
Is het normaal dat je gevoelens verdwijnen? Ja en nee. Ja, als je niet in de relatie hebt geïnvesteerd en nee, wanneer je alles hebt gedaan en het nog niet lijkt te werken. Misschien droom je ondertussen van een leven buiten de relatie, ja zelfs met iemand anders.
Hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Scheiden of blijven is een vraag die veel koppels stellen. Fundeer je beslissing door na te gaan of er nog liefde tussen jullie bestaat. Blijven jullie niet alleen bij elkaar voor de kinderen of de financiën? Praten jullie nog? Voel je waardering van je partner? Geloven familie en vrienden in jullie relatie?
Als je steeds opnieuw tot dezelfde negatieve vaststelling komt, is het misschien beter om te stoppen met je relatie. Het is geen schande om uit elkaar te gaan als de liefdesband tussen jullie verdwenen is.
Hoofdfoto door Karolina Grabowska
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten