Ik durf niet tellen hoeveel keer ik een break-up heb moeten verwerken. Misschien zegt dat iets over mezelf of misschien ook niet. Tegenwoordig is het uit elkaar gaan van een koppel niet langer spectaculair nieuws. Het aloude beeld van eeuwig bij elkaar blijven, lijkt meer dan eens een fabeltje te wezen. Hoewel je niet de enige op de wereld bent, die een break-up moet verwerken, zijn er een aantal tips die ik graag met je deel. Tips die helpen een break-up snel te verwerken.
Wat betekent een break-up?
Wanneer mensen gedurende een bepaalde tijd een liefdesrelatie onderhouden en daar om één of andere reden vanaf zien, spreekt men over een break-up. Het besluit tot een break-up kan zowel door één of beide partners worden genomen. Bij een gehuwd koppel spreken we over een scheiding. Welk woord je ook gebruikt, maakt op zich niet zoveel uit. Je gaat uit elkaar en je moet het vanaf nu zelf weten te redden.
Een plotselinge break-up of toch niet?
Hoewel sommige individuen een break-up als plots kunnen ervaren, komt een scheiding tussen partners niet vanuit het niets. Vaak is de dumper al langere tijd bezig met het analyseren van het samenzijn. Er werkt iets niet in de relatie en men heeft niet langer zin om daaraan te sleutelen of de liefde is op en men wil verder met zijn leven.
Wat voel je na een break-up?
Het gevoel van ieder mens is anders. Toch zullen de meeste mannen en vrouwen rouwen om wat is geweest. Zeker bij een break-up die als plots wordt ervaren, kan de pijn heftig zijn. Liefdesverdriet is één van de meest onderschatte vormen van pijn op deze planeet, ondanks ieder mens, daar op één of ander moment in zijn leven mee te maken krijgt.
Uit elkaar gaan zorgt voor een rollercoaster aan emoties. Het ene moment voel je je goed, terwijl het andere moment je helemaal onderuit kan halen. Elke vorm van onthechting is pijnlijk en het is compleet normaal dat je vooral in het begin na de scheiding van je partner, met allerlei gemixte gevoelens je dag zal vullen. Je voelt je zwak, achtergelaten en begrijpt niet waarom de relatie is stukgelopen.
Jouw gevoelens geven echter geen exacte replicatie van de waarheid weer. Zoals ik al eerder zei gaan koppels niet zomaar uit elkaar. Wat voor jou als onbelangrijk werd afgeschreven, kan voor de andere een breekpunt zijn.
Wat moet je na een break-up niet doen?
Als je hoofd door emoties begint te tollen, kan een mens vreemde streken uithalen. Er zijn echter bepaalde dingen die je na een stukgelopen relatie beter niet doet. Niet zozeer voor de andere, maar vooral voor jezelf.
Zoek niet naar een reden
Veel mensen blijven nadenken over waarom een relatie kapot is gegaan. Na het horen van het verdict, zoekt men in een emotionele bui, naar de reden achter de relatiebreuk. Vaak worden er dingen gezegd die niets met de uiteindelijke beslissing te maken hebben. Het is dus niet abnormaal dat je ex-partner bepaalde dingen verkondigt, waar je ondersteboven van bent. Hieronder worden enkele van die bullshit redenen opgesomd:
- Ik heb nooit van je gehouden
- Ik heb tijd nodig
- We zijn te verschillend
- Mijn familie moet je niet
- Ik heb gevoelens voor iemand anders
- Het ligt niet aan jou, maar aan mij
- Ik heb meer tijd voor mijn carrière nodig
- Het gaat allemaal te snel
- Ik heb een ander geloof dan jij
- De tijd heeft ons veranderd
- Je bent niet wie ik dacht dat je was
- Ik wil het niet, maar het gaat niet anders
Hoewel er natuurlijk valabele redenen voor een break-up kunnen bestaan, wordt er vaak gelogen over de werkelijke reden. Dit kan een tweeledige bedoeling hebben. Ofwel wil men je sparen, ofwel wil men je kwetsen, zodat je niet meer hoopt dat het goedkomt.
Vraag niet voor een tweede kans
Als mensen van je weggaan, wil dat niet altijd zeggen, dat jij daar iets aan kan doen. Toch ziet de gedumpte zichzelf vaak als oorzaak van de scheiding. Hierdoor creëert men een minderwaardigheidsgevoel en denkt men met een tweede kans de relatie terug op de rails te krijgen. Dit heeft totaal geen zin en zal je alleen meer pijn berokkenen.
Wie in nood verkeert, durft weleens te smeken. Ook dat gedrag is volledig zinloos en geeft enkel kracht aan de dumper. Smeken doet niets veranderen en als het dat wel doet, zal je binnen de kortste keren opnieuw worden gedumpt. Een gebroken koord aan elkaar proberen te vlechten houdt niet lang stand.
Tijd om sociale media vaarwel te zeggen
Dat sociale media weinig toegevoegde waarde voor een mensenleven biedt, weten we allemaal. Het continu scrollen door de levens van andere personen, geeft een fout beeld van de wereld weer. Sinds geruime tijd heb ik mijn facebook account verwijderd en ik heb er geen dag naar omgekeken. Zeker tijdens een relatiebreuk kan sociale media vergiftigend werken.
Natuurlijk zal je ex alleen maar de leukste foto’s op haar account delen, zodat het lijkt, alsof jij van geen betekenis bent geweest. Mensen zijn niet bepaald eerlijk op sociale media. Hoeveel foto’s van scheidende koppels of huilende kinderen zie jij dagelijks passeren? Juist ja… en nochtans scheiden in België en Nederland ieder jaar duizenden koppels. Laat de waanzin voor wat het is en focus je op het echte leven.
Rebound? Ga niet onmiddellijk op date.
Het helingsproces na een stukgelopen relatie heeft tijd nodig. Een onverwacht moeilijke periode, waar je jezelf door moet krijgen. Mensen houden niet van moeilijke tijden en zoeken liever een pleister voor de opengereten wonde. Ze maken snel een datingprofiel aan en gaan opnieuw daten.
Het is goed dat je verder wilt met je leven, maar wie geen rouwproces doormaakt, neemt die rugzak naar zijn nieuwe relatie mee. Je zal tot grote frustratie van je nieuwe partner sneller gaan vergelijken en zal je niet helemaal kunnen geven, omdat het verwerkingsproces nog gaande is. Een rebound is gedoemd te mislukken. Een precieze rouwperiode zou ik niet durven voorstellen, maar hou het op zijn minst, een aantal weken zonder lief uit.
Contacteer je ex niet
De geen contact regel is een zeer belangrijke regel, die de meeste mensen aan hun laars lappen. Ze proberen op één of andere manier contact met hun ex te krijgen. Ik begrijp dat je met verschillende vragen over het waarom worstelt en dat je misschien aan hereniging durft te denken, maar dat is nutteloos. Iemand die van je weggaat, hoef je niet meer te contacteren. Hij of zij heeft de keuze gemaakt om uit je leven te verdwijnen en die keuze moet je respecteren.
Waarom zou je ook je ex contacteren? Er zijn misschien zaken die je vergat te vertellen wanneer hij of zij van je wegging. Zelfs in dat geval is het een slecht idee om opnieuw met je ex af te spreken. Het besluit is gemaakt en daar kan je of wil je niets aan veranderen.
Maar… we kunnen toch vrienden blijven?
Nee, dat kan je niet. Vrienden blijven is een verkapte vorm van contact houden, misschien hopend dat de relatie ooit op een later moment, terug van start zou kunnen gaan. Je ex is niet je vriend, maar een onderdeel van een liefdesrelatie, die nu verbroken is. Een liefdesrelatie is iets helemaal anders dan een vriendschapsrelatie.
Wanneer twee geliefden een bepaalde tijd samen hebben doorgebracht, ontstaat een soort magie, hetgeen je telkens weer zal willen opzoeken. Tevens zal het samenzijn als vrienden, ervoor zorgen dat jullie steeds aan vroeger zullen terugdenken.
Idealiseer je ex niet
Als herinneringen uit het verleden naar boven komen, lijkt het wel of alles toen perfect was. Zeker wanneer je zelf gedumpt werd, bestaat de kans, dat je jouw ex op een verhoog zal willen plaatsen. Jij bent tenslotte degene die onverwacht zulk groot verlies moet lijden. Dit klopt echter niet met de realiteit.
Jouw ex was God niet en dat zal ze nooit zijn. Een goede manier om je daaraan te herinneren, is op je telefoon een lijst met al de redenen die je niet leuk aan je ex vond, bij te houden. Telkens wanneer je in de val van het idealiseren dreigt te trappen, open je de lijst en besef je dat de keuze om uit elkaar te gaan, de enige keuze was.
Drinken, eten en feesten zullen je niet helpen
Bij elk trauma willen we zo snel mogelijk van de pijn worden verlost. Natuurlijk heeft elk verlies een verwerkingsperiode nodig. Van overmatig eten of drinken ga je niet beter worden. Ook wilde feestjes om je gedachten te verzetten zijn slechts uitstel van executie. Begrijp dat de relatie gedaan is en dat je een bepaalde rouwperiode zult moeten doormaken.
Herbeleef het verleden niet
Zeker wanneer jullie langere tijd samen zijn geweest, is het soms moeilijk om niet aan het verleden terug te denken. Er is echter een verschil met plotse gedachten en bewust het verleden gaan herbeleven. Verwijder alle herinneringen uit de woonst, die dat effect op jou kunnen hebben. Ga de eerste maanden niet naar plaatsen die samen regelmatig werden bezocht. Kies voor een nieuw leven en vernieuwing.
Zeg geen dingen die je niet meent
Spreek geen vloek over jezelf uit. Zeggen dat je nooit meer van iemand zal kunnen houden of dat je voor altijd ongelukkig gaat zijn, kunnen die zegswijze alleen maar tot leven roepen. Nee, het is hard voor een tijdje, maar je komt er zeker door. Ook jij zal terug kunnen lachen, feesten, liefde ervaren en van het leven genieten.
Wat moet je wel doen na een break-up?
Nu we alle dingen die we vooral niet na een break-up moeten doen hebben besproken, wordt het tijd, voor wat we wel moeten doen. Hoelang de hartzeer na een break-up duurt, hangt van jezelf af. Onderstaande tips bevorderen het verwerkingsproces en maken je klaar voor een nieuwe start.
Geef jezelf tijd om te rouwen
Hoe langer en/of intenser de relatie heeft geduurd, hoe meer we van een break-up kunnen afzien. Jezelf voorliegen dat je niets voelt of dat de situatie je weinig doet, is een recept voor catastrofe. Er is niet zoveel verschil tussen iemand die sterft of iemand die van je weggaat. De scheiding is plots en ineens moet je zelf met je leven verder.
Er is niets verkeerd met aan mensen of momenten terug te denken, zolang die herinneringen je leven niet blijven bepalen. Ik ken mensen die na 10 jaar nog steeds niet over hun break-up zijn. Dat komt omdat je aan de ellende van toen gehecht blijft.
Verdeel wat er te verdelen valt
Uit een relatie komen niet alleen gevoelens en emoties voort. Waarschijnlijk hebben jullie samen dingen aangekocht of liggen er nog spullen van de ene bij de andere. Probeer zo snel mogelijk te verdelen wat er te verdelen valt. Geef elkaars sleutel terug en maak een afspraak om de laatste zaken te regelen. Zolang dat niet is gebeurd, kan je niet met een nieuwe lei beginnen.
Geen contact, nogmaals… ik weet het, maar ja
Ik zet deze regel er nog maar is tussen, zodat je weet hoe belangrijk deze is. Als je bent gedumpt of als je zelf een relatie hebt verbroken, kan je soms de neiging voelen om je ex te contacteren. Zeker in momenten van wanhoop lijken we de vorige relatie enorm te idealiseren.
Vanaf alles verdeeld is, blijft er geen enkele reden over, om je ex te contacteren. Vergeet niet dat de break-up er niet zomaar is gekomen. Hem of haar terug contacteren zal het helingsproces pijnlijker maken, en nee… het zal de relatie niet redden. Het vertrouwen is weg en jullie gaan beter je eigen pad. Er is niets verkeerd aan mensen die een relatie verbreken, maar het betekent wel, dat jullie niet bij elkaar horen. Gun jezelf een frisse start en kijk naar wat de toekomst te bieden heeft.
Blijf bezig
De moeilijkste momenten na een break-up verschijnen wanneer je alleen bent of wanneer je geen plannen hebt. Nu is de tijd aangebroken om nieuwe dingen te proberen of met oude vrienden af te spreken. Weet je nog die keren wanneer je iets wou doen, maar je ex dat niet zag zitten? Wel, als er iets positief aan een break-up is, is dat wel dat je terug kan doen wat je wilt. Meer tijd voor vrienden, hobby’s en vooral voor nieuwe dingen te gaan ontdekken.
Waarschijnlijk denk je: Ja… maar ik ben verdrietig en heb totaal geen zin om ook maar iets te doen. Dat gevoel is perfect normaal, maar probeer iedere dag een klein beetje anders te zijn. Lees een inspirerend boek zoals Een jaar lang ja van Shonda Rhimes om jezelf te motiveren.
Schrijf je zorgen van je af
Zoals jullie misschien weten, ben ik zelf een fervent dagboekschrijver. Een dagboek bijhouden heeft tal van voordelen. Vooral na een break-up is het een handig instrument om het helingsproces te versnellen. Break-ups zorgen voor een resem aan negatieve gedachten. Door deze gedachten neer te pennen, krijg je het gevoel, dat je tegen iemand aan het praten bent. Een dagboek werkt beter dan de duurste therapeut.
Niet alleen op het moment zelf, maar ook achteraf zal een dagboek je helpen. Weet je nog die eerste keer dat je een break-up moest verwerken? Je dacht dat je wereld ging instorten. Wel, indien je deze ervaring had neergepend, kan je een volgende break-up beter relativeren. Zelf gebruik ik Day one – een digitaal dagboek – dat je op je telefoon, iPad of pc kan raadplegen. Durf ook triestige foto’s aan je dagboek toevoegen. Een jaar verder zal je daar heel anders op terugkijken.
Herontdek jezelf
Iedereen kan van je weggaan, maar met jezelf, zal je het een leven lang moeten doen. Nu is het tijd om jezelf te herontdekken. Wie ben ik en wat wil ik? Maak een lijst met alle dingen die je graag zou willen doen om het doel van een betere zelf te kunnen verwezenlijken. We hebben de gift van het leven ontvangen en er zijn oneindig veel toekomstperspectieven. Wie wil jij in deze toekomst zijn en wat kan je vandaag doen om daarnaartoe te groeien?
Evalueer welke zaken je graag zou veranderen en leer van jezelf te houden. Durf nieuwe dingen te doen, ook al lijkt dat op het eerste zicht in je huidige toestand onmogelijk. Ga wandelen, ontdek de natuur, verken je grenzen. Voor de meer avontuurlijke types kan een reis worden geboekt. Indien je geen inspiratie hebt, raad ik je aan het boek of de film Eat, pray; love te ontdekken.
Lees, lees en lees nog meer
In momenten van eenzaamheid is een goed boek je beste vriend. Jezelf in een verhaal verdiepen heeft een therapeutische heling en zorgt ervoor dat je gedachten niet naar de break-up afdwalen. Er zijn miljoenen boeken die wachten om te worden ontdekt. Hou je van romantische boeken, thrillers of horrorverhalen? Probeer te lezen en nog meer te lezen. Er zijn trouwens talloze boeken over break-ups beschikbaar. Als je wil zien waar het fout is gelopen, kan het boek liefdesbang van Hannah Cuppen uitkomst bieden.
Laat het los
Hoewel je ieder moment met de vroegere partner kan gaan analyseren, zal dat weinig met zich meebrengen. Er was iets wat jullie scheidde en daar kan je beter vrede mee nemen. Laat het verleden voor wat het is en probeer iedere dag ten volle te benutten.
Accepteer de beslissing en weet dat geen van beide partners een slecht mens is. Elk mens heeft zijn eigen verlangens en alleen de ervaring kan ons laten zien, of die met de verlangens van een andere persoon, al dan niet kunnen worden ingewilligd. Er zit kracht in loslaten, want alleen op die manier creëer je plaats voor een nieuwe toekomst. Je bent wie je bent en als een ander daar niet mee kan leven is dat een verborgen zegening.
Vergeef en haat nooit!
Loslaten is één ding, vergeven iets compleet anders. Vergeven betekent niet dat je het gedrag van de andere goedkeurt, noch dat jij de reden voor de break-up bent. Het geeft alleen weer dat we de andere geen slechte dingen toewensen en hun laten zijn wie ze willen zijn. Uiteindelijk is dat waar liefde voor staat. Iemand onder elk beding bij je willen houden is egocentrisch, als je partner daar ongelukkig van wordt.
Vergeef je ex en koester geen wraak. Wraak is iemand anders vergif willen geven, terwijl je het zelf opdrinkt. Het schaadt je geest en je lichaam. Vergeven gaat in de eerste plaats om jezelf. Je accepteert de situatie en zegent degene die een tijdje met jou dit levenspad heeft belopen. Hoop dat de andere gelukkig mag zijn, zodat je zelf gelukkig kan zijn.
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten