Zelf ontslag nemen is altijd een goede beslissing

·

Hoe kan ik ontslag nemen?

Het 9 tot 5 leven dat je al zolang leeft ben je ondertussen beu geraakt. Je hoeft niet langer 14 u in een fabriek te werken, maar die bureaujob maakt je niet bepaald gelukkig. Sterker nog, iedere dag denk je na over ontslag nemen. Je droomt over een bestaan waarin je tot niks gedwongen wordt. Alleen is de realiteit even anders. Achter alles wat je doet is wel één of andere verplichting verborgen. Zelf ontslag nemen blijft een droom, een illusie die alleen fictionele karakters lijken te kunnen. Jezelf de bons geven is echter altijd een goede keuze en wel hierom…

Het leven dat niemand wil leven is dat van jou

Tussen het einde van de schoolcarrière en het begin van de eerste baan worden je grootste dromen geboren. Het leven ligt aan je voeten, want je hebt alles mee om er een succes van te maken. Uit de lessen filosofie heb je meegenomen dat jij de meester van jouw bestaan kunt zijn en dat je kan bereiken wat je wil. Alleen wordt dat bereik enigszins beperkt door de druk van je ouders, want je hebt natuurlijk niet voor niks gestudeerd. Zoek maar een goed betaalde baan met bijbehorende wagen, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en fietslease programma net zoals je vrienden doen.

Daarna kan je een partner zoeken, voor een huis gaan lenen en voor kleinkinderen zorgen. Je leven wordt op voorhand uitgestippeld, want ja hoor… zo hebben we het allemaal gedaan en zie hoe gelukkig wij daarvan geworden zijn.

Je volgt klakkeloos de gouden raad van pa en ma die in het begin zijn vruchten lijkt af te werpen. Je vindt een lief, trouwt, koopt een huis en probeert promotie op het werk te maken. Alles is nieuw, spannend en de toekomst lacht je toe. Het leven waar je altijd van gedroomd hebt is hier…

Mijn glorieuze baan

Ongelukkig werk opgeven
Foto door Yan Krukau

Na jaren van maandag tot vrijdag te werken heb je genoeg van hetzelfde ritueel te herhalen. Die promotie waar je op aasde wordt aan je collega weggeschonken, terwijl je loon precies hetzelfde blijft. Bij een automatische indexatie maak je een vreugdesprongetje, tot je beseft dat je met het extra verkregen geld, eigenlijk minder kan kopen. De media schreeuwt dat mensen de laatste 2 jaar gemiddeld 10% meer loon hebben ontvangen, maar in dat gemiddelde kan jij je niet vinden. Wel betaal je meer belastingen. Misschien bedoelen ze dat daarmee.

Elke dag zie je collega’s lachen, wetende dat ze zich vanbinnen even ellendig als jij voelen. Je hebt het nooit gedacht, maar je bent één van de zovelen geworden die gaan werken om een huis af te betalen en hun gezin te onderhouden. Als moderne loonslaaf probeer je het goede van de situatie in te zien. Je hebt tenminste werk met een vast loon en verschillende voordelen. Alleen moet je daarvoor het grootste deel van je kostbare tijd opgeven. De tijd die je op het werk spendeert heeft effect op je levensvreugde, energie en zelfs op je humeur.

Liefst wil je de gouden kooi van de bedrijfswereld zo snel mogelijk verlaten. Er zijn echter verschillende redenen waarom de deur gesloten blijft. Je hebt geld nodig om te overleven, want je gezin rekent op een verantwoordelijke kostwinner. Kinderen moeten worden gevoed en je partner wil dit jaar op vakantie, terwijl je schuldenberg nu al boven je hoofd begint te groeien.

Liefde overwint alles zolang het geld blijft binnenstromen

Onvoorwaardelijke liefde is één van de voorwaarden waarvoor je in het huwelijksbootje bent gestapt. Jullie hebben aan elkaar trouw en bijstand gezworen. In deze moderne maatschappij betekent dat zoveel als dat je op tijd je rekeningen moet betalen. Op het ogenblik leek het een goede deal, achteraf lijkt het een schuld waaraan je niet kan voldoen.

Om het leven draaglijk te houden worden er op regelmatige tijdstippen veranderingen doorgevoerd. Een nieuwe televisie, kleren, zonnepanelen, een elektrische wagen, renovaties, uitstapjes en vakanties zijn de slagroom die de zure taart moeten verbergen, want het gaat niet goed tussen jullie; maar daarin zijn jullie niet anders dan de rest. Aan elke relatie moet gewerkt worden, toch?

Om de versiering van het levenloos bestaan te bekostigen volgen leningen elkaar op, waardoor ooit ontslag nemen op een verre droom blijft lijken. De enige manier om van die vervelende baan af te raken is door op 67-jarige leeftijd met pensioen te gaan… als je die leeftijd tenminste haalt.

Stoppen voordat het te laat is

Ik reed niet lang geleden van een geweldige wandeling in het Zoniënwoud naar huis. Op de terugweg was er file en in die file had een vrachtwagenchauffeur tegen een auto geknald. De man kwam woedend uit zijn wagen en gooide verschillende zaken naar de vrachtwagenchauffeur. Nu kunnen we denken… wat een gek was dat, maar misschien had de meneer uit de wagen op dat moment onder de blakende zon zijn kookpunt bereikt? We kijken vol ongeloof naar zulke taferelen, maar hoe ver zijn we hier zelf van verwijderd?

Je leven verloopt waarschijnlijk niet vlekkeloos. Gaandeweg heb je de nodige opofferingen gedaan en elke keer opnieuw lijk je wel een nieuwe factuur te moeten betalen, waarvoor je het geld niet hebt. Je hebt niet het gevoel dat je vooruit geraakt, hoogstens blijft stilstaan, wat betekent dat je in realiteit achteruit gaat.

Vaak zorgen financiële problemen voor de nodige relatieproblemen. Geen wonder dat familiedrama’s de krantenkoppen lijken te domineren. Je baan opgeven lijkt onmogelijk, maar is dat wel zo? Zou het kunnen dat je aan je denken vastgeroest zit, zodat de gedachte om ontslag te nemen onmogelijk lijkt?

Waarom je denkt zelf geen ontslag te kunnen nemen

Iets anders doen dan wat de wereld voor jou had voorbereid is niet vanzelfsprekend. Ontslag nemen is een beslissing met gevolgen. Het is een afslag nemen die weinig mensen je zullen aanraden. Je kan je echter de vraag stellen of het bestaan van die adviserende mensen wel goed verloopt? Is het leven dat zij leiden het leven dat jij wil leiden?

Zelf ontslag nemen is bevrijdend omdat je met één zin de ketting van het bestaan als loonslaaf van je af kunt werpen. De regelmatigheid van een maandelijks inkomen is niks vergeleken met de tijd die je daarvoor moet opgeven. Veel voorkomende redenen om toch geen ontslag te nemen lees je hieronder.

De zekerheid van een job

Misschien ben je niet verliefd op je baan, maar je hebt er tenminste één. Duizenden werklozen vinden maar geen werkplaats waar ze aan de slag kunnen. De zekerheid van een looncontract is maar zo zeker als de betekenis die je werkgever aan jou geeft. Vraag maar eens aan een bandwerker van Renault of de man die ooit voor telegramverkeer instond welke evolutie zijn functie heeft doorgemaakt. Economische omstandigheden kunnen van vandaag op morgen ervoor zorgen dat jij niet langer nodig bent en vanaf men jou als een kost gaat beschouwen, zal je ontslagbrief niet lang op zich laten wachten.

Een baan hebben is tegenwoordig zo zeker als de controle die je hebt over de dag dat je gaat sterven. Iedere maand dat ze geld op je rekening storten mag je jezelf gelukkig prijzen, maar vroeg of laat zullen jouw skills door een goedkopere of automatische kracht worden vervangen. Werken voor een baas is slavenarbeid. Zolang men je nodig heeft is het ok. Niemand weet echter hoelang die periode precies zal zijn.

Kans op promotie vervalt wanneer ik ontslag neem

Als je lang genoeg voor dezelfde werkgever werkt, zal je ooit wel promotie krijgen. De gemiddelde promotie zal je inkomen hoogstens met 10% laten stijgen, waarvoor je dan wel meer uren zal moeten presteren. Mooie deal toch? Laten we zo lang mogelijk bij dezelfde baas blijven…

Het is een fabeltje dat je meer voordelen verliest wanneer je tussen werkgevers switcht. Je huidige loonfiche vormt een basis vanwaaruit serieuze werkgevers zullen beginnen te onderhandelen. Zij zien ook wel in dat er een bepaald voordeel voor de sollicitant moet aan vasthangen, willen ze hem of haar binnenrijven.

Sterker nog, door van werkgever te veranderen maak je soms meer kans op promotie. Men bekijkt jouw profiel vanuit een vers perspectief. Zij weten namelijk niet wat je in het verleden “fout” hebt gedaan of met wie van je collega’s je niet kon opschieten. Op zoek gaan naar een nieuwe job kan dus de nodige voordelen met zich meebrengen.

Hospitalisatieverzekering en groepsverzekering van het werk

Als ik opstap verlies ik mijn voordeel van een gratis hospitalisatieverzekering. De hospitalisatieverzekering is in België één van de best verkopende kluchten. Mensen zijn bang dat ze met duizenden euro’s aan facturen blijven zitten wanneer ze morgen in het ziekenhuis zouden belanden.

In werkelijkheid bestaat er zoiets als de maximumfactuur, waardoor ze je op jaarbasis in een gemeenschappelijke kamer nooit meer dan een bepaald bedrag mogen aanrekenen. Indien je loon wegvalt, zal je waarschijnlijk nog minder moeten betalen omdat je in een lagere inkomenscategorie terechtkomt. Bij ieder ziekenfonds kan je voor een klein bedrag een eigen hospitalisatieverzekering afsluiten, mocht je daarvan toch niet overtuigd zijn.

Het verlies van een groepsverzekering is een ander fabeltje waarmee werkgevers hun werknemers bij zich willen houden. Het opgespaarde bedrag van een groepsverzekering verlies je niet wanneer je van werkgever veranderd. Je kan kiezen om het reeds bekomen bedrag te laten staan of in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om dat in de groepsverzekering van je nieuwe werkgever te laten opnemen.

Je verliest je inkomen

Om in België volledig zonder inkomen te vallen moet je heel wat doen. Zelfs wanneer de RVA zou beslissen om je werkloosheidsuitkeringen te onderbreken bestaat er nog altijd een leefloon, waar de meeste mensen met onvoldoende bestaansmiddelen recht op hebben.

Waarschijnlijk zal je inkomen voor een bepaalde tijd lager zijn, maar vergeet niet dat je daarmee tijd voor jezelf koopt. Als je geen uitweg ziet buiten ontslag nemen moet je daar vooral niet mee wachten. Je zal niet onmiddellijk in armoede terechtkomen als je vandaag je baan opzegt.

Waarschijnlijk heb je spaargeld waar je even mee rondkomt en anders zal je meer inventief kosten moeten beperken. Er zijn echter weinig mensen die bij het verliezen van een baan volledig zonder inkomen komen te zitten.

De reactie van de buitenwereld

Je leeft in een wereld waar het gros van de mensen in de ratrace verzeild is geraakt. Sinds jeugdige leeftijd worden we voorbereid om het leven van een loonslaaf te leven. Er is een reden waarom we vanaf school de structuur van maandag tot vrijdag leren kennen. Vanaf dan zullen de meeste mensen die kalender blijven volgen, altijd hopend dat het weekend snel zal komen en dat vakanties niet te lang op zich laten wachten. De reactie van de buitenwereld bestaat meestal uit ongeloof, wanneer iemand uit de ratrace probeert te ontsnappen.

Wie niet langer volgens het vast regime blijft werken moet ofwel de loterij hebben gewonnen of is niet goed bij zijn hoofd.

Hoe zal hij alles kunnen betalen? Van wat zal die persoon kunnen leven? Hoewel de reactie van de buitenwereld niet met die van de ontslagnemende werknemer overeenstemt, is ze vaak van banaal belang.

Onbegrip van de partner

Het is belangrijk als je ontslag neemt dat je partner daarvan op de hoogte is. Zomaar je werk opgeven zonder hem of haar in te lichten is om problemen vragen. Waarschijnlijk zal je geliefde niet onmiddellijk positief reageren. Ook je partner is volgens hetzelfde script grootgebracht. Ga werken voor een baas, koop een huis, maak kinderen. Het is zeer moeilijk om van iets af te stappen dat men je reeds van jongs af aan heeft aangeleerd.

Toch is het onbegrip van je partner meestal van korte duur. Wees duidelijk waarom je deze keuze maakt en geef vooral aan dat het niet je bedoeling is om zonder inkomen te blijven zitten. Geld zal alleen van een andere plaats moeten komen. Maak duidelijk dat de korte duur van financiële onzekerheid zal worden opgelost. Je vraagt nu alleen om begrip.

Wat zijn de gevolgen van zelf ontslag nemen?

De gevolgen van zelf ontslag nemen zijn niet allemaal negatief. Sterker nog, het meest positieve gevolg is dat je je vrij hebt gekocht van een mechanisme waar je ongelukkig van werd. Zelf ontslag nemen is cruciaal om tot andere inzichten te kunnen komen. Misschien weet je vandaag nog niet precies hoe je aan geld zult geraken, maar met de verkregen tijd zal je snel een oplossing bedenken.

Vrijheid

Ontslag nemen geeft vrijheid
Foto door Marten Bjork

In motiverende toespraken wordt vaak het woord vrijheid in de mond genomen. Vrijheid om te doen wat we willen, vrijheid om beslissingen te nemen, vrijheid om te groeien. Als het merendeel van de bevolking aan een mechanisme geketend zit, kunnen we moeilijk van vrijheid spreken. De echte vrijheid ontstaat wanneer je zelf beslist om niet langer met die poppenkast mee te doen.

Vanaf dan zal niemand nog zeggen wat je wel en niet mag doen en volgens welke voorschriften jij je dag zal beleven. Je hebt niet langer het inkomen van een loonslaaf, maar wel de vrijheid om na te denken en dat is krachtig. Grote veranderingen in deze wereld worden geboren met een idee en vrijheid geeft kans om die ideeën te laten ontspruiten. Omarm de vrijheid zonder je schuldig te voelen. Probeer een manier te zoeken om die vrijheid zoveel mogelijk in je toekomstig leven te behouden.

Er loopt een opzeggingstermijn

Voordat je van vrijheid kan genieten zul je een opzeggingstermijn moeten doorlopen. Afhankelijk van je gepresteerde dienstjaren zal die opzeggingstermijn in weken worden uitgedrukt. Gelukkig moet je in België bij zelf ontslag nooit langer dan 13 weken volbrengen. Als je tijdens die periode ziek wordt zal de opzeggingstermijn niet worden verlengd.

Ontslag nemen geeft een bevrijdend gevoel, maar het systeem van de loonslaaf heeft ervoor gezorgd dat je niet zomaar weg kan of je moet in onderling akkoord met je baas uit elkaar gaan. Daar heeft niet elke werkgever oren naar. Doorloop je opzeggingstermijn met gratie en vergeet niet om je sollicitatieverlof op te nemen. Hierdoor moet je alvast niet langer fulltime op het werk aanwezig zijn.

Meer tijd voor familie en vrienden

Door je baan op te zeggen heb je meer tijd
Foto door Becca Tapert

Een belangrijk gevolg van de ratrace is dat je weinig tijd voor vrienden en familie overhoudt, om nog maar te zwijgen van het eigen gezin. Als je niet langer iedere dag op het werk moet verschijnen, komt er ineens veel vrije tijd vrij die je aan relaties kan besteden.

Vanavond kan jij koken, terwijl je tijdens de dag de kleren van de kinderen kan wassen en de slaapkamers kan opruimen. Het cadeau van tijd is het meest kostbare goed dat we als mens kunnen hebben. Je kan geen tijd bijkopen. We krijgen allemaal dezelfde vierentwintig uur per dag. Mensen die altijd werken zien hun kinderen niet opgroeien. Hun relatie en ouderschap hangt aan een overlevingsmonitor vast, omdat ze simpelweg niet langer de energie bezitten om ervoor elkaar te zijn.

Loonslaaf zijn betekent dat je beste uren aan een baas worden verkocht. Elke gespendeerde minuut krijg je echter nooit meer terug. Welke beloning je voor die gegeven uren krijgt, maakt weinig uit wanneer tijd beperkt blijft.

Je hebt meer energie

Thuisblijvers hebben over het algemeen meer energie omdat de beste tijd van de dag niet aan een baas wordt verkocht. Energie heb je nodig om tot nieuwe inzichten te komen. Hoe kan je antwoorden verzinnen wanneer je energie elke dag volledig wordt opgebruikt? Buiten de ratrace gaan staan is vaak voldoende om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Hou je energiepeil op orde door voldoende te bewegen. Ga niet ganse dagen netflixen, maar geef je geest ruimte om na te denken. In het begin kan werkloos zijn griezelig overkomen, maar dat is meestal van korte duur. Onderneem en creëer een leven waartoe je bent bestemd.

Minder stress

Zelfs een kalme job zorgt voor stress omdat je volgens een bepaalde vooraf ingestelde routine je dag moet beleven. Je hebt weinig inspraak, waardoor elke verandering in je leven stress met zich meebrengt. Als de kinderen ziek zijn moet je onbetaald verlof nemen. Wanneer je gasketel aan vervanging toe is en de loodgieter enkel overdag kan werken, moet je aan je baas vragen of je vrij mag nemen.

Die stress verdwijnt wanneer je niet langer aan het keurslijf van de arbeidsmarkt zit vastgeketend. Er opent een hele nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden. Ontstressen is anders gaan leven en kiezen voor jezelf.

Kies voor jezelf

Kies voor jezelf en niet voor het verhaal dat een ander voor je schrijft. Het is jouw leven en je krijgt maar één kans om daar een fantastisch gebeuren van te maken. Iedere dag een werk volbrengen waar je geen voldoening van krijgt, vreet aan je ziel. Als jij het gevoel hebt dat je niet langer op dezelfde werkplaats kunt blijven, hoef je maar één ding te doen: ontslag nemen.

Door ontslag te nemen kom je in onzekerheid terecht, maar niet voor lang. Je verworven vrijheid zal je doen nadenken en van daaruit kunnen nieuwe ideeën ontspruiten. Alleen voor geld bij een baas blijven is een pover excuus. Er zijn duizend en één mogelijkheden om zelf geld te verdienen.

Er is niks belangrijker dan je mentale gemoedstoestand. Waak daarover, want deze energie heb je nodig als je aan de ratrace wil ontsnappen.

Hoe zeg je dat je ontslag gaat nemen?

De vormvereisten om ontslag te nemen zijn je wellicht bekend. In je hoofd weet je alleen niet hoe je dit vreselijke bericht aan je baas moet vertellen. Misschien valt je werkgever bij het ontslag nemen volledig uit de lucht, maar dat is OK. Uiteindelijk blijft het één moeilijk moment dat je van de ratrace zal bevrijden. Zorg dat je ontslagbrief klaar is voor het nieuws wordt overgebracht.

Voel je niet schuldig omdat je “zogezegd” mensen in de steek laat, want dat doe je niet. Jouw vrijgekomen vacature zal binnen de kortste keren worden ingevuld. Je zou in de eerste plaats dienstbaar aan jezelf mogen zijn en wanneer een bepaalde functie alle levensvatbaarheid uit je ziel trekt, moet je aan de noodrem trekken. Genoeg is genoeg! Als jij niet langer op een correcte manier kunt functioneren, kan je geen hulp voor anderen zijn.

Ik weet het. Zeggen dat je ontslag neemt is niet vanzelfsprekend. De reactie van je baas is moeilijk te voorspellen, maar het blijft een moment dat voorbijgaat. Mensen die je lief hebben zullen uiteindelijk begrijpen waarom je het doet. Jij bent de creator van je bestaan, jij weet wat goed voor je is! Laat je niet misleiden door het denken van anderen. Wat jij voelt kan niemand anders voelen. Ga voor je droom en laat die droom nooit meer los.

Tip: Het beste boek dat je over de ratrace kan lezen is The Great Rat Race Escape: From Wage Slavery to Wealth van M.J. Demarco

Conclusie

Soms besef je ineens dat je baan meer neemt dan je lief is. Nog maar bij de gedachte aan werk slinkt de moed je in je schoenen. Hoe andere collega’s hier al jaren rondlopen kan je niet begrijpen.

Je leeft het leven dat niemand wil. Jouw glorieuze baan is eigenlijk een verschrikkelijke nachtmerrie. Er moet nu eenmaal gewerkt worden, zullen mensen zeggen, maar dat betekent weinig voor je. Mensen wachten meestal te lang voordat ze ontslag nemen. Een job geeft zekerheid, heeft tal van voordelen en biedt een vast inkomen, wordt er verder geargumenteerd. Jij voelt echter iets helemaal anders. De baan die je hebt maakt je ongelukkig.

Er kunnen veel excuses worden gezocht om een job te behouden, al zullen die excuses de waarheid niet blijven verbergen. Als je niet langer als loonslaaf wilt werken moet je durven stoppen met wat je bezig bent, zodat je tijd krijgt om na te denken.

Kies voor jezelf en niet voor het verhaal dat iemand anders voor je heeft geschreven. Geloof in je droom en zet door.

Foto door Tim Gouw



Doneren

Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.

Leef het leven waar je van droomt!

Ga met mij op stap en krijg iedere week de tips en tricks die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd al wilde zijn.

Comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *