Als co-ouder is het dubbel zo moeilijk om je financiën onder controle te houden. Je bent alleenstaande, maar op hetzelfde moment ouder, waardoor je alle kosten alleen dient te betalen. Na een scheiding gaan veel co-ouders erop achteruit. Ze zijn een andere levensstijl gewend en het duurt een tijdje voordat ze aan de nieuwe situatie gewoon zijn.
Na de stress van de scheiding moet je een manier vinden om de puzzelstukken bij elkaar te krijgen. Je wilt een goed leven voor jou en de kinderen, maar de financiële mogelijkheden zijn nu eenmaal beperkt.
Wat doe je als het nieuw gevormd kaartenhuisje in elkaar dreigt te zakken en hoe kan je zelfs met weinig financiële middelen een gelukkig leven leiden?
Wie betaalt wat bij co-ouderschap?
Na de turbulente tijd van het uit elkaar gaan ben je als ouders nooit van elkaar verlost. Scheiden is lijden, maar wat als dat lijden nooit stopt?
Eigenlijk wil je zo min mogelijk contact met je ex-partner onderhouden. Voor wie samen kinderen heeft is dat niet vanzelfsprekend. Niet alleen zullen jullie het gezag over de kroost gezamenlijk delen, maar zullen er financiële afspraken moeten worden gemaakt.
Discussies over wie wat betaalt, kun je eenvoudig oplossen door afspraken op papier te zetten. Ik hoor nog te veel co-ouders die na een scheiding niet de moeite nemen om een juridische overeenkomst af te sluiten. Indien je dat niet doet, blijf je aan de grillen van de ex-partner onderhevig.
Co-ouderschap betekent in principe dat jullie alle kosten delen. In de praktijk zien we dat niet alleen de lasten, maar ook de kosten meestal bij één ouder terechtkomen.
Zorg dat financiële afspraken duidelijk zijn
Hoewel jullie voorheen goed overeenkwamen, kan een scheiding roet in het eten gooien. Jullie zijn niet langer een koppel, waarmee jullie minder voor elkaars belang zullen opkomen. Er zijn zelfs co-ouders die er alles aan doen om het financieel belang van de andere ouder te schaden.
Uit elkaar gaan betekent niet dat je het leven van je ex-partner moeilijk moet maken. Integendeel, hoe beter je ex-partner het heeft, hoe meer die gelukzaligheid op de kinderen zal afstralen.
Denk dus niet alleen aan jezelf wanneer jullie rond tafel zitten om een overeenkomst op papier te zetten. Probeer een manier te vinden die het voor de kinderen op beide plaatsen aangenaam houdt.
Maak een akkoord dat zo specifiek mogelijk is. Ik zie dat in mijn eigen situatie als co-ouder ook. Hoewel ik dacht zo precies mogelijk de echtscheidingsovereenkomst te hebben opgemaakt, blijven er toch altijd bepaalde dingen, waar ik initieel niet aan had gedacht.
Blijf menselijk met je ex-partner
Het is niet gelukt tussen jullie. Dat is geen schande. Soms hebben gezinnen alles geprobeerd en vinden ze toch geen manier om de relatie te laten slagen. Dat wil niet zeggen dat je die onenigheid na de scheiding moet verderzetten.
Als gebroken koppel en uiteengedreven ouders zullen er twee nieuwe werelden ontstaan. De wereld van mama en de wereld van papa. Elk van deze werelden zijn even belangrijk voor je kinderen, waardoor je geen concurrentiestrijd hoeft te voeren.
Financieel zal het voor beide partijen moeilijker zijn. Zelfs als je ex-partner zich snel aan een nieuwe relatie waagt, zal de financiële kant van het vorig leven blijven nazinderen.
Tracht empathisch te zijn, ook wanneer de liefde tussen jullie begraven is. Het blijft de ouder van je kinderen en soms mag je afwijken van eerder gemaakte financiële afspraken als je kinderen daar beter van worden.
Werk met een gezamenlijke kindrekening
Het is een illusie om te denken dat je na een scheiding niet meer moet overeenkomen. De liefde van je kinderen komt met een steeds veranderlijke kost. Deze week hebben ze kleren nodig, volgende week is het hun verjaardag en de week daarna moet je de schoolreis betalen.
Buiten de vaste kosten zal je opmerken dat er nooit een week voorbijgaat zonder over de financiën van de kinderen te spreken. Continu naar elkaar geld overschrijven is intensief en zorgt voor frustraties.
Een gezamenlijke kindrekening waarvan iedere co-ouder een bankkaart heeft, is een meer ideale keuze. Op die manier is het niet nodig om elkaar om de haverklap lastig te vallen en voel je de financiële vrijheid om zelf betalingen uit te voeren.
Spaar voor de toekomst van je kinderen
De wereld is duur en zonder geld kom je nergens. Als je kinderen volwassen zijn, zal die wereld nog meer financiële uitdagingen kennen. Hoewel sommige ouders hun nageslacht zelf een weg in het leven willen laten zoeken, vind ik een basis meegeven het minste dat je kan doen.
Ik ben thuis zonder een eurocent vertrokken en dat was geen leuke ervaring. Hoewel ik zelfstandig mijn zaken heb geregeld, begon ik met een achterstand en het duurde even om die weg te werken.
Tegenwoordig bestaan er heel wat kindrekeningen die een glorieuze toekomst voor je kinderen beloven. Alleen komen die kindrekeningen met hoge percentages aan kosten die niet altijd zo netjes worden uitgelegd.
Kan je met zo’n kindrekening winst maken? Absoluut, al kan je de spaarpot van de kinderen met het systematisch aankopen van een S&P 500 index ETF aanzienlijk vergroten. Moest ik opnieuw voor mijn kinderen beginnen sparen, zou ik het simpel houden, want meer als de S&P 500 heb je echt niet nodig.
Ik ben echter geen financieel adviseur en het beheer van de kindrekening blijft de verantwoordelijkheid van de ouders.
Praktische tips om grip te krijgen op je eigen budget
Bij co-ouderschap heb je het gedeeld verhaal met zijn eigen financiële gevolgen. Daarbuiten heb je een eigen budget waarmee je de maand moet doorkomen. Als co-ouder heb je een nieuw leven met nieuwe financiële uitdagingen.
Het is geen geheim dat veel alleenstaande ouders geldzorgen hebben. Je moet genoeg verdienen om je eigen woonst te betalen met alle vaste kosten die daarmee gepaard gaan. Eten, drinken en kleren moeten op regelmatige basis worden aangeschaft.
Bovendien komen daar iedere maand onverwachte kosten bij. Zo zal je auto weleens een garage moeten bezoeken, is dat lek in het dak aan reparatie toe en kan je de was niet blijven naar de mama brengen.
Budgetteer als een pro
Het gaat niet om wat je hebt, maar wat je ermee doet. Wie met arendsogen zijn inkomsten en uitgaven beheert, komt niet voor verrassingen te staan. Maak een Excel waarin je budget wordt bijgehouden, zodat je maand per maand het financiële plaatje kunt opvolgen.
Soms beseffen we niet hoeveel geld we uitgeven, tot we met onze neus op de feiten worden gedrukt. Je hoeft niet direct grote aanpassingen te doen. De kunst bestaat eruit om regelmatig kleine tweaks in je budget door te voeren, zodat je uiteindelijk meer gaat besparen.
Budgetteren is weten en dat doe je door iedere maand grip te krijgen op wat je uitgeeft, terwijl je je inkomsten tracht te vergroten.
Besparen waar het kan
Besparen wordt leuk wanneer je de kracht erachter ontdekt. Door hier en daar niet langer onnodige euro’s uit te geven, zul je financieel sterker komen te staan. Tegenwoordig kan je op honderd en één dingen besparen.
Bij supermarkten hebben ze wekelijks aanbiedingen die je ten volle kunt benutten. Welke abonnementen gebruik je niet? Koop kleding wanneer er forse kortingen zijn en probeer zoveel mogelijk binnenshuis te eten. Koop niet iedere dag een broodje van 5 euro, want die 5 euro heb je nodig.
Bij elke kost die je maakt zou je de volgende vraag mogen stellen: “Heb ik dit echt nodig of koop ik het uit gewoonte of verveling?” Je zal merken dat er vaak dingen worden aangeschaft, waar je eigenlijk zonder kunt.
Werk met spaarpotjes
Ineens een grote kost moeten betalen doet pijn. Dat is niet het geval wanneer je voor die uitgave op voorhand hebt gespaard. Ik werk al jaren met spaarpotjes die elk hun doel moeten vervullen. Zo spaar ik iedere maand een klein bedrag tot het doel is volbracht.
Als ik bijvoorbeeld met de kinderen op vakantie wil, spaar ik iedere maand in het vakantiepotje. Wanneer de vakantie eraan komt, moet ik niet naar geld zoeken, want die uitgave werd op voorhand gebudgetteerd. Hetzelfde als ik een nieuwe telefoon of laptop wil, mijn wagen een onderhoudsbeurt nodig heeft of als er een nieuw bed moet worden aangeschaft.
Dromen maak je waar door met potjes te werken. Maak klare doelen en kies welk doel je eerst wil behalen. Het geeft voldoening te weten als je droom in de toekomst kan worden aangekocht.
Bouw een spaarbuffer op
Er is maar één gebeurtenis nodig om je leven op zijn kop te zetten. Het dak van je huis begeeft het, je raakt je baan kwijt of je krijgt een financiële mokerslag te verduren. Stormen razen over ieders leven.
Mensen die de storm willen overleven hebben een spaarbuffer nodig, zodat de plotse veranderlijke gebeurtenis geen crisis hoeft te veroorzaken.
Idealiter voorzie je een buffer van 6 tot 12 maanden van je inkomen. Dat geeft niet alleen gemoedsrust, maar de handvaten om financiële tegenslagen aan te kunnen. Zo’n groot bedrag krijg je als alleenstaande ouder niet zomaar bij elkaar. Daarvoor zul je waarschijnlijk jaren moeten sparen.
Laat die lange periode echter je zicht niet belemmeren, want er komt een dag wanneer de spaarbuffer is opgebouwd. Het gaat eigenlijk niet om het uiteindelijke doel van 6 tot 12 maanden inkomen, want elke euro aan de kant, maakt je iedere maand meer robuust.
Beleg je geld op een verstandige manier
Als je de kunst van het besparen in de vingers hebt, zal je meer geld overhouden. Buiten de bovengenoemde spaardoelen is het belangrijk om je financiële toekomst op te bouwen.
Nu is het algemeen advies in België om te gaan pensioensparen. In de media lijkt er maar één wijze belegging. Ze verplichten je bijna om 100€ of meer per maand in een pensioenspaarfonds te steken. Hoewel je hiermee rendement kunt behalen, is het niet de meest verstandige manier om je financiën op te bouwen.
Net zoals jullie als ex-koppel voor de kinderen beleggen, zou je dat voor jezelf ook mogen doen. Beleggen is niet zo moeilijk als je iedere maand een ETF koopt die de markt volgt. Het rendement van de S&P is ongeveer 10% per jaar, als je bereid bent om dividenden te herbeleggen. Die percentages zul je met een pensioenspaarfonds niet behalen.
Pensioensparen is vooral voor vadertje staat een geldkoe.
Creëer de mindset van een rijke
Door je gedachten over geld te veranderen wordt financiële vrijheid bereikbaar. Rijken denken op een andere manier. Ze hebben altijd genoeg, omdat ze weten dat ze in staat zijn om geld te creëren De gegoede klasse denkt niet in problemen, maar in oplossingen.
We hebben verschillende manieren van sparen en besparen gezien. Laat dat niet in de weg staan om meer te gaan geven. De arme denkt dat sparen alleen hem rijkdom zal opleveren. De rijke weet dat je zonder geven geen rijkdom kunt realiseren.
Geef wat je kan
Christenen geven tienden, anderen geven wat ze kunnen. Het gaat niet om het bedrag van de gift, maar om wat geven met je doet. Hoe meer je geeft, hoe meer je zal ontvangen. Het lijkt contradictorisch, maar dat is het niet!
Mensen die geven zijn altijd beter af dan mensen die alles voor zich houden. Laat niemand weten wat je gegeven hebt. Je hoeft alleen aan je eigen hart verantwoording af te leggen.
Help mensen waar je kan, want elk gebaar van vrijgevigheid zal terugkomen. Niet van de persoon aan wie je het gegeven hebt. Dat was de ontvanger. Jouw geluk komt van een andere gever.
Vermijd leningen
Geld lenen om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt is niet slim. Toch laat het grootste deel van de samenleving zich iedere dag bedotten. Ze willen het leven van de rijke laten uitschijnen, terwijl ze het inkomen van een arme bezitten.
Voor dat moment van glorie gaan ze lenen. Als je voor een bepaald iets leent is dat eigenlijk niet van jou. Wie een huis koopt is pas huiseigenaar wanneer de lening is afbetaald. Daarvoor blijf je huurder van de bank.
99% van de leningen zijn niet nodig. Het zijn producten die de bank heeft gecreëerd om dromen te realiseren. Alleen zijn die dromen betrekkelijk duur en geven ze zelden het gelukzalig gevoel waarnaar je op zoek was.
Als je de mindset van de rijke wil omarmen is het tijd om je leningen zo snel mogelijk af te betalen.
Heb geduld
We willen allemaal rijk worden en het liefst van al nu!
Deze moderne maatschappij is het wachten verleerd en dat is zonde. Grootse dingen worden niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Er is tijd nodig om de fundamenten te leggen.
Daarna kan je beginnen bouwen.
In de natuur ontkiemt er eerst een zaadje. De wortels van de plant die daaruit voortkomen moeten sterke grond vinden. Pas dan kan de groei van de plant beginnen.
Financieel onafhankelijk worden is voor iedereen mogelijk. Ook co-ouders kunnen hun leven veranderen door iedere dag kleine veranderingen door te voeren.
Wees dankbaar voor wat je hebt
Geluk begint bij dankbaarheid. Je hebt een dak boven je hoofd, kleren aan je lijf, schoenen aan je voeten en je leeft een beter leven dan koningen van 50 jaar geleden. Eigenlijk kom je niks tekort en toch wil je meer…
Wees dankbaar voor het nu en wat je in het heden kunt beleven. Een leven lang ploeteren om rijk te worden, terwijl je eigenlijk al rijk bent, is te gek voor woorden.
Binnen 100 jaar spreekt er niemand meer over jou. Het huis waarin je woont zal door andere mensen worden bewoond. De auto die je hebt zal tot schroot zijn herleid en je achterkleinkinderen zullen niet meer weten wie je was.
Leef nu en niet morgen. Geniet van je kinderen, geef liefde aan mensen en vergeet niet dat het leven rond relaties draait.
Conclusie
De keuze om co-ouder te worden maak je niet altijd zelf. Om de verantwoordelijkheden voor de kinderen in goede banen te leiden maak je duidelijke financiële afspraken, blijf je menselijk met je ex, werk je met een gezamenlijke rekening en spaar je voor de toekomst van je kinderen.
Krijg grip op je budget door als een pro te budgetteren. Bespaar waar je kan, ga met verschillende spaarpotjes aan de slag, bouw een spaarbuffer op en beleg je geld op een verstandige manier.
De mindset van de rijke creëer je door te geven wat je kan, leningen te vermijden, geduld te hebben en dankbaar te zijn.
Hoofdfoto door Some Tale
Doneren is geven en doet zoveel meer dan je denkt. Elke euro heeft de kracht om het leven van jou en zoveel anderen te helpen.
Een reactie achterlaten